Back to top

Félbeszakították az aratást Dunaújváros környékén

A heves esők, szelek miatt a múlt héten kedden elkezdődött aratás egyetlen nap múltán, szerdán hajnalban félbeszakadt. Többnapi kihagyás után csak a hét végén kezdődött újra a munka Dunaújváros környékén.

Múlt szerdán a rossz időjárás miatt már ki sem mentek a gépek a földekre, annak ellenére sem, hogy az őszi árpa teljesen beérett, szárán kiszáradt: állapota már csak romolhatott az addigiakhoz képest.

A nagy Manitou az árpahalmokat rendezi a Pentele Mezőgazdasági Zrt. telephelyén
Fotó: HK/duol.hu
Ám a viharfrontok elvonultak fölöttünk. Szombaton és vasárnap már ismét teljes erővel dolgoztak az aratók a Pentele Mezőgazdasági Zrt. tábláin, tudta meg Márkli Jánostól, a cég ügyvezetőjétől a duol.hu. A munka nagyon jól halad, annak ellenére, hogy az erős szél még jobban, még több helyen megdöntötte az árpát. Ha nem jön közbe sem időjárási, sem műszaki probléma, akkor az előjelek szerint még hétfőn be is fejezik a 115 hektárnyi őszi árpa aratását. Az árpa (talán a szél miatt) ismét a kellő szintre kiszáradt, egyelőre nem kell külön szárítani. Ezután azonnal nekilátnak átszerelni a kombájnokat az őszi káposztarepce aratásához. Ahogyan Márkli mondta:

A dolog nem tűr halasztást, ugyanis a repcét még az árpánál is jobban megdöntötte a szél, a fekvő repcének máris szárad a teteje, ha nem akarnak már vállalhatatlan veszteségeket az aratásnál, akkor menteni kell a menthetőt.

Mindemellett már fogadják a frissen learatott árpát a környékbeli, a Pentele Zrt.-vel leszerződött gazdáktól is. Egyelőre nem kellett bekapcsolniuk a terményszárító üzemet, tehát az idei aratás (bár a terméshozamok nem a legjobbak) eddig viszonylag gazdaságosnak mondható. Meglátjuk, mit hoz a munka az őszi káposztarepce aratásánál. Az árpa betakarításával párhuzamosan zajlott a földeken az árpaszalma bálázása és elszállítása is. Ezt részben a szalmacellulózgyár, részben erőművek veszik meg a cégtől.

Még mindig úgy áll a helyzet, hogy idén akkor fejezik be az aratást, amikor tavaly elkezdték.
Forrás: 
duol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mezőgazdaság teljesítménye is segítette a GDP növekedést

Kiugróan jól teljesített a magyar gazdaság a harmadik negyedévben. A bruttó hazai termék (GDP) 5,0 százalékkal nőtt ebben az időszakban az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az eredményhez a mezőgazdaság is hozzájárult – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatójából. A mezőgazdaság mely területe volt ennyire sikeres - kérdeztük a szakminisztériumtól?

Jön a hideg, de marad az aszály

Az elmúlt hét eseménytelen, csendes őszi időjárása után a héten két hidegfront is érinti térségünket, de számottevő csapadék sajnos továbbra sem várható.

Messze még a mezőgazdasági év vége

A régi népi hagyomány szerint Márton-napkor, azaz november 11-én lezárul a mezőgazdasági év, a földművelők nemcsak a Szent Mártont, hanem addig szinte látástól vakulásig tartó munkájuk befejezését is ünneplik. Idén azonban elhúzódnak a munkálatok – aminek tavasszal is meglesz a hatása, ez már most biztos.

A repce túlfejlett, a vetésnek jó az eső

A múlt heti eső sokat segített a fejlődésben lévő repce- és őszibúza-vetéseken, de a talajnak további csapadékra lenne szüksége a mélyebb rétegek átnedvesítéséhez.

Szenved a repce, nem jön az eső

A középtávú előrejelzések szerint a következő 10-12 nap során sem valószínű nagyobb mennyiségű csapadék, pedig az ország jelentős részén hatalmas szükség lenne rá: sokfelé szenved a repce, mely már eleve hiányosan, nehezen, alacsony tőszámmal kelt, az őszi búza kelése pedig többfelé még alig tudott megindulni a száraz talajban.

Gabonatermesztők: jól haladnak az őszi munkák

Jó ütemben haladnak az őszi betakarítási és a vetési munkák is a száraz időjárásnak köszönhetően, ugyanakkor a megfelelő keléshez szükség lenne a csapadékra - mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.

Figyeljünk egymásra! A sárfelhordás balesetet okozhat

A megyei rendőrkapitányságok kérésére a NAK felhívja a gazdálkodók figyelmét a KRESZ-ből adódó kötelezettségükre, illetve a közútra történő sárfelhordás közlekedésbiztonsági veszélyeire.

Az őszi aszály tovább szárítja a vetéseket

Egyre kritikusabb a talajnedvesség az országban, elsősorban az Alföldön: az őszi vetések, az őszi talajmunkák mind-mind az esőt várják. Egyes helyeken a repce még ki sem tudott kelni, holott ilyenkor már 4-6 leveles állapotban kellene legyen. A középtávú csapadék-előrejelzések sem sok jót ígérnek, ugyanis egyelőre nem enyhül az aszály, leghamarabb a jövő hét közepén-végén jöhet számottevő eső.

Több kukorica és napraforgó termett az idén Zala megyében

Kukoricából és napraforgóból is több termett az idén Zala megyében, mint az elmúlt évben. A kukorica hektáronkénti átlaghozama 8,7 tonna lett, napraforgóból pedig átlagosan 2,9 tonna termést takarítottak be hektáronként - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Hiába röpködnek a drónok, az ekére mindig szükség lesz

Összesen 19 fiatal mérte össze tudását pénteken a 9. Középiskolás Szántóversenyen: két kategóriában – ágyeke és váltva forgató eke – gyűjtötték a pontokat. A zsűri szerint erős volt a mezőny, s lelkesedésből sem volt hiány: diáktársak szurkoltak az agráros tanulóknak.