Back to top

Félbeszakították az aratást Dunaújváros környékén

A heves esők, szelek miatt a múlt héten kedden elkezdődött aratás egyetlen nap múltán, szerdán hajnalban félbeszakadt. Többnapi kihagyás után csak a hét végén kezdődött újra a munka Dunaújváros környékén.

Múlt szerdán a rossz időjárás miatt már ki sem mentek a gépek a földekre, annak ellenére sem, hogy az őszi árpa teljesen beérett, szárán kiszáradt: állapota már csak romolhatott az addigiakhoz képest.

A nagy Manitou az árpahalmokat rendezi a Pentele Mezőgazdasági Zrt. telephelyén
Fotó: HK/duol.hu
Ám a viharfrontok elvonultak fölöttünk. Szombaton és vasárnap már ismét teljes erővel dolgoztak az aratók a Pentele Mezőgazdasági Zrt. tábláin, tudta meg Márkli Jánostól, a cég ügyvezetőjétől a duol.hu. A munka nagyon jól halad, annak ellenére, hogy az erős szél még jobban, még több helyen megdöntötte az árpát. Ha nem jön közbe sem időjárási, sem műszaki probléma, akkor az előjelek szerint még hétfőn be is fejezik a 115 hektárnyi őszi árpa aratását. Az árpa (talán a szél miatt) ismét a kellő szintre kiszáradt, egyelőre nem kell külön szárítani. Ezután azonnal nekilátnak átszerelni a kombájnokat az őszi káposztarepce aratásához. Ahogyan Márkli mondta:

A dolog nem tűr halasztást, ugyanis a repcét még az árpánál is jobban megdöntötte a szél, a fekvő repcének máris szárad a teteje, ha nem akarnak már vállalhatatlan veszteségeket az aratásnál, akkor menteni kell a menthetőt.

Mindemellett már fogadják a frissen learatott árpát a környékbeli, a Pentele Zrt.-vel leszerződött gazdáktól is. Egyelőre nem kellett bekapcsolniuk a terményszárító üzemet, tehát az idei aratás (bár a terméshozamok nem a legjobbak) eddig viszonylag gazdaságosnak mondható. Meglátjuk, mit hoz a munka az őszi káposztarepce aratásánál. Az árpa betakarításával párhuzamosan zajlott a földeken az árpaszalma bálázása és elszállítása is. Ezt részben a szalmacellulózgyár, részben erőművek veszik meg a cégtől.

Még mindig úgy áll a helyzet, hogy idén akkor fejezik be az aratást, amikor tavaly elkezdték.
Forrás: 
duol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megúszták nagy tüzek nélkül: jól halad a napraforgó betakarítása

A csapadékhiány miatt a kukoricától­ nem várható rekordtermés­, a napraforgó elfogadható lesz. Heves megyében a tavaszi vetésű növények idén várhatóan kevesebbet teremnek majd mint tavaly, Békés megyében az elmúlt időszakban 26 gabona eredetű tűzeset történt, ezek közül kiemelkedő, illetve magas riasztási fokú nem volt.

Nagyszerű év lehet 2018 a szója- és a napraforgótermesztők számára

Évek óta tendencia, hogy hazánk földjein az olajos növények termesztése az egyik leggazdaságosabb megoldás. Ehhez igazodva, a napraforgó és a szója is fontos időszak előtt állhat.

Ősszel is folytatódik a nyár - a betakarításnak kedvez az időjárás

A mezőgazdasági munkákkal, a betakarítással jól lehetett és a továbbiakban is jól lehet majd haladni, legfeljebb pénteken és szombaton alakulhat ki elszórtan az országban csapadék, de a jövő héten visszatér a késő nyári meleg, száraz idő. Az északkeleti területeken azonban helyenként száraz a talaj, mely a kelőfélben lévő repcére nagyon kedvezőtlen.

Kamionban, vasúton és uszályban is szállítják a somogyi gabonát

Szeptember elején felgyorsult a somogyi gabonaexport: a szárazság miatt korábban lelassult a dunai hajózás, ám mostanra normalizálódott a helyzet. Eddig nagyjából hárommilliárd forint értékű termény várt elszállításra.

Elérheti a százezer tonnát a somogyi napraforgótermés

A megyében is megkezdődött már a napraforgó betakarítása, jellemzően három tonna körüli hektáronkénti termésátlagot várnak a szakemberek. Közel 1,8 millió tonna napraforgó lehet az országban az idei esztendőben.

Jobb eredményre számítottak a gazdák Baranyában

Meglepődtek a gazdálkodók a napraforgó tekintetében, ugyanis magasabb termésátlagot vártak az előzetes becslések alapján a hektáronkénti 3–3,5 tonnánál

Mérlegen az idei terményátlag Fejér megyében

Körkép arról, hogy milyen terményhozammal záródhat az idei betakarítás Fejér megyében. A szója vetésterülete idén nagyjából 60 ezerre tehető, ebből Fejérben 880 hektárt vetettek.

Repcefronton szinte legyőzhetetlenek a nógrádi lankák

Meghaladta az országos átlagot – 3,32 tonna/ hektáros eredménnyel – a repce termésátlaga Nógrád megyében. A napokban beérkezett adatokból az is kiderül, hogy egyre többen vetik el földjeikbe az olajos növényt.

Csődben a német gazdák: az első adatok az aszálykárról

Legkevesebb hárommilliárd euró (966 milliárd forint) kár érte a német mezőgazdasági termelőket az utóbbi hónapok csapadékszegény időjárása miatt a betakarítás után készített első becslések szerint - írták hétfőn német lapok.

Egyre jobban megéri biogazdaságot üzemeltetni

Tolna megyéből kilenc termelő tagja a biokultúra egyesületnek. Közülük az egyik Komáromi János nagydorogi gazdálkodó. Munkája és igyekezete arra irányul, hogy minél több emberhez eljussanak a biotermékek.