Back to top

Félbeszakították az aratást Dunaújváros környékén

A heves esők, szelek miatt a múlt héten kedden elkezdődött aratás egyetlen nap múltán, szerdán hajnalban félbeszakadt. Többnapi kihagyás után csak a hét végén kezdődött újra a munka Dunaújváros környékén.

Múlt szerdán a rossz időjárás miatt már ki sem mentek a gépek a földekre, annak ellenére sem, hogy az őszi árpa teljesen beérett, szárán kiszáradt: állapota már csak romolhatott az addigiakhoz képest.

A nagy Manitou az árpahalmokat rendezi a Pentele Mezőgazdasági Zrt. telephelyén
Fotó: HK/duol.hu
Ám a viharfrontok elvonultak fölöttünk. Szombaton és vasárnap már ismét teljes erővel dolgoztak az aratók a Pentele Mezőgazdasági Zrt. tábláin, tudta meg Márkli Jánostól, a cég ügyvezetőjétől a duol.hu. A munka nagyon jól halad, annak ellenére, hogy az erős szél még jobban, még több helyen megdöntötte az árpát. Ha nem jön közbe sem időjárási, sem műszaki probléma, akkor az előjelek szerint még hétfőn be is fejezik a 115 hektárnyi őszi árpa aratását. Az árpa (talán a szél miatt) ismét a kellő szintre kiszáradt, egyelőre nem kell külön szárítani. Ezután azonnal nekilátnak átszerelni a kombájnokat az őszi káposztarepce aratásához. Ahogyan Márkli mondta:

A dolog nem tűr halasztást, ugyanis a repcét még az árpánál is jobban megdöntötte a szél, a fekvő repcének máris szárad a teteje, ha nem akarnak már vállalhatatlan veszteségeket az aratásnál, akkor menteni kell a menthetőt.

Mindemellett már fogadják a frissen learatott árpát a környékbeli, a Pentele Zrt.-vel leszerződött gazdáktól is. Egyelőre nem kellett bekapcsolniuk a terményszárító üzemet, tehát az idei aratás (bár a terméshozamok nem a legjobbak) eddig viszonylag gazdaságosnak mondható. Meglátjuk, mit hoz a munka az őszi káposztarepce aratásánál. Az árpa betakarításával párhuzamosan zajlott a földeken az árpaszalma bálázása és elszállítása is. Ezt részben a szalmacellulózgyár, részben erőművek veszik meg a cégtől.

Még mindig úgy áll a helyzet, hogy idén akkor fejezik be az aratást, amikor tavaly elkezdték.
Forrás: 
duol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajművelési ABC – Tarlóápolás

Birkás Márta Talajművelési ABC című könyvből szemlézünk, ezúttal a nyári aratás befejezéséhez közeledve a tarlógondozás és -ápolás kerül a fókuszba.

Jól sikerült a levendulaszüret a karitásznál

Összesen 20 ezer tő levendula virágát szedték le az elmúlt hetekben a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznál. A legtöbbet, 12 ezer 500 tő „aratását” kedden fejezték be Vásárosmiskén.

Jön az eső a kukoricára

Az előttünk álló héten záporos, zivataros időre kell készülni. Különösen a hét közepén és elsősorban az ország északkeleti felén várható kiadós csapadék, mely a növények számára már jól jön majd. Ekkor ezeken a területeken pár fokot csökken a hőmérséklet, de alapvetően marad a nyári meleg. Nagy forróság azonban továbbra sem várható, viszont gyakran lesz szeles az idő.

Aranyat ér idén a repce

A befejezéséhez közeledik a betakarítás Tolna megyében. A repcével már végeztek a termelők, az őszi búzából még a vetett terület egyharmadán áll lábon a gabona. A gazdálkodók tapasztalata szerint a mennyiség elmarad a tavalyitól, de a minőséggel elégedettek.

Búza aratása Zalában: a hektáronkénti átlaghozam 4,8 tonna

Az őszi búza 12 százalékát aratták le, az 5 ezer hektáron termelt őszi árpa betakarítás pedig már befejeződött - közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Hétvégétől pihenhetnek a kombájnok

A végéhez közeledik az aratás Heves megye szántóin, a búzatermés néhol tizedével meghaladja a tavalyit. Bár korán munkába álltak a kombájnok, sok helyen hátráltatta a betakarítást a naponta hulló kevés csapadék.

Az évszázad nyarára készülnek Németországban

Emlékeznek még 2003 nyarára? Amikor a Balatonban annyira kevés volt a víz, hogy már a vízpótlásról ment a diskurzus? Nos, miközben az idén nálunk eddig meglehetősen szolid a hőmérséklet és víz is van, Németországban azt számolgatják, hogy ha így folytatódik, akkor a 2003-as nyár elbújhat majd az idei mögött.

Az országos átlagnál jobb a búzatermés Tolnában

Az országos átlagot meghaladó termést takarítottak be eddig Tolna megyében őszi árpából, őszi búzából és repcéből, a búza minősége azonban elmarad a várttól - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei igazgatója az MTI-nek.

Aratóünnepek országszerte

Javában tart a betakarítás az országban, így itt az ideje feleleveníteni, hogyan is arattak elődeink. A kézi aratás hagyományait számos helyen aratóünnepeken mutatják be, ahol a kaszálás és cséplés mellett ízletes falatokat is kóstolhatnak az érdeklődők.

Júliusban reggeltől estig járnak a kombájnok Vas megyében

Megkezdték a repce aratását Vas megyében is. Idén korábban kezdődött az őszi kalászosok aratása, aminek részben az áp­ri­lis-májusi meleg, illetve a helyenként sok csapadék az oka.