Back to top

Félbeszakították az aratást Dunaújváros környékén

A heves esők, szelek miatt a múlt héten kedden elkezdődött aratás egyetlen nap múltán, szerdán hajnalban félbeszakadt. Többnapi kihagyás után csak a hét végén kezdődött újra a munka Dunaújváros környékén.

Múlt szerdán a rossz időjárás miatt már ki sem mentek a gépek a földekre, annak ellenére sem, hogy az őszi árpa teljesen beérett, szárán kiszáradt: állapota már csak romolhatott az addigiakhoz képest.

A nagy Manitou az árpahalmokat rendezi a Pentele Mezőgazdasági Zrt. telephelyén
Fotó: HK/duol.hu
Ám a viharfrontok elvonultak fölöttünk. Szombaton és vasárnap már ismét teljes erővel dolgoztak az aratók a Pentele Mezőgazdasági Zrt. tábláin, tudta meg Márkli Jánostól, a cég ügyvezetőjétől a duol.hu. A munka nagyon jól halad, annak ellenére, hogy az erős szél még jobban, még több helyen megdöntötte az árpát. Ha nem jön közbe sem időjárási, sem műszaki probléma, akkor az előjelek szerint még hétfőn be is fejezik a 115 hektárnyi őszi árpa aratását. Az árpa (talán a szél miatt) ismét a kellő szintre kiszáradt, egyelőre nem kell külön szárítani. Ezután azonnal nekilátnak átszerelni a kombájnokat az őszi káposztarepce aratásához. Ahogyan Márkli mondta:

A dolog nem tűr halasztást, ugyanis a repcét még az árpánál is jobban megdöntötte a szél, a fekvő repcének máris szárad a teteje, ha nem akarnak már vállalhatatlan veszteségeket az aratásnál, akkor menteni kell a menthetőt.

Mindemellett már fogadják a frissen learatott árpát a környékbeli, a Pentele Zrt.-vel leszerződött gazdáktól is. Egyelőre nem kellett bekapcsolniuk a terményszárító üzemet, tehát az idei aratás (bár a terméshozamok nem a legjobbak) eddig viszonylag gazdaságosnak mondható. Meglátjuk, mit hoz a munka az őszi káposztarepce aratásánál. Az árpa betakarításával párhuzamosan zajlott a földeken az árpaszalma bálázása és elszállítása is. Ezt részben a szalmacellulózgyár, részben erőművek veszik meg a cégtől.

Még mindig úgy áll a helyzet, hogy idén akkor fejezik be az aratást, amikor tavaly elkezdték.
Forrás: 
duol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricabetakarítási rekord: 8 óra alatt 1110 tonna

Egy Amerikában összeszerelt 503 LE-s motorral szerelt CLAAS Lexion 760 Terra Trac RotoPlus APS hibrid cséplőszerkezetű kombájn 8 óra alatt 1110 tonna kukoricát takarított be,

Idén csökken az orosz részesedés a globális búzapiacon

Oroszország részesedése a globális búzapiacon 19 százalékra csökken a június végéig tartó folyó mezőgazdasági évben az egy évvel korábbi 23 százalékról.

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér?

A megfelelő arányú szénhidrát bevitel elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Nehéz megtalálni az egyensúlyt az elhízáshoz vezető túlzott fogyasztás és a szervezet számára szintén káros szénhidrát-mentes étrend között. A következőkben tíz olyan szénhidrát forrást tárgyalunk, amely nemcsak energiával látja el a szervezetet, hanem más szempontok miatt is egészségesek.

Fékezhetik-e pókok egy búzabetegség terjedését?

Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont kutatói elsőként mutatták ki, hogy ehhez elég a ragadozó ízeltlábúak puszta jelenléte.

Kegyes az időjárás

Kedden már csak keleten lehet eleinte eső, havas eső, majd átmenetileg csökken a csapadékhajlam, és a hétvégéig csak elszórtan valószínű gyenge havazás.

Szélsőséges időjárás nehezítette tavaly a gazdálkodók munkáját

Aszály, belvíz, téli és tavaszi fagyok nehezítették a gazdák munkáját 2018-ban. Gáspár Ferencet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun megyei elnöke elemezte a múlt évet.

Pentele szerte jól sikerült az elmúlt év

Sok csapás érte a mezőgazdaságot Dunaújváros környékén is ebben az évben, de összességében jól végződött a munka.

A piaci zavaroknak is van tanulsága

A szántóföldi növénytermesztés az átlagosnál jobb évet zárt, a zöldség-gyümölcs ágazat nagy részét elkerülték a durva időjárási csapások, a baromfiágazat kiheverte a madárinfluenzát, a sertéságazat pedig a körülményekhez képest jól van – így foglalta össze lapunknak a 2018-as év mérlegét Feldman Zsolt.

Több fémzárolt vetőmag került idén a földbe

A Magyarországon előállított, fémzárolt vetőmag mennyisége tavaly összesen 316,3 ezer tonnát tett ki – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).

17 tonna feletti átlagtermés: szenvedélyük a kukorica

Ha nem is dőltek meg a korábbi rekordok, szép sikerek születtek az idei, X. Kukorica Termésversenyen. Minderről ünnepélyes keretek között számolt be a Magyar Kukorica Klub Egyesület elnöksége. A gödöllői Grassalkovich Kastélyban tartott díjátadó ünnepségen az ország öt régiójából jöttek el termelők, hogy együtt örüljenek saját és egymás sikereinek.