Back to top

Még nincsenek meg a tettesek a kidobott marhatetemek ügyben

A tél és a tavasz folyamán több alkalommal is széttrancsírozott szarvasmarha-maradványokat raktak le Nagylóc, Kozárd és Ecseg községek határában, a műutak mellett. Az elhullott állatok egy részéről már kiderült, hogy nagyüzemi telepről származtak, de hogy melyikből, az még nem, az sem biztos, hogy hazai volt az a gazdaság. Mit tud erről a Nébih, kellett-e intézkedniük az ügyben?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felé közvetlenül nem érkezett az üggyel kapcsolatos bejelentés, azonban az Agrárminisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályának tájékoztatása alapján összesen 18 esetben találtak különböző személyek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) működési területén, valószínűsíthetően feketevágásból származó szarvasmarha tetem maradványokat - közölte a szaktárca a magyarmezogazdasag.hu megkeresésére.

Ezek közül 3 helyszín (Pásztó és Cserhátszentiván külterületén) védett természeti terület (Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet), ahol a maradványokat a BNPI természetvédelmi őre találta meg a feltrancsírozott jószágokat. Ezek egyben igazgatósági vagyonkezelésben is vannak. A többi 15 helyszín nem áll természetvédelmi oltalom alatt és nincs a BNPI vagyonkezelésében sem.

Az Igazgatóság a saját vagyonkezelésű területeiről saját költségén gondoskodott a maradványok szakszerű elszállíttatásáról az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. közreműködésével - közölték a magyarmezogazdasag.hu érdeklődésére. A maradványokat az elszállításig a Természetvédelmi Őrszolgálat őrizte.

 

 

Mindkét esetben rendőrségi feljelentést tett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, amely alapján természetkárosítás bűncselekmény ügyében folyik a rendőrhatósági nyomozás. A rendőrségen kívül a Nógrád Megyei Kormányhivatal Pásztói Járási Hivatalát (továbbiakban: Járási Hivatal) is értesítették az esetekről. A bejelentést követően a Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya megkezdte az ügy kivizsgálását. Ezen túlmenően a Természetvédelmi Őrszolgálat folyamatosan, fokozottan ellenőrzi az érintett védett természeti területeket, késő este és kora hajnalban is, de további eseteket eddig nem észleltek - közölte a BNPI.

A Nébih tud-e olyan személyekről, akik kéz alól vettek marhahúst, és a híradások hatására jelentették ezt a hatóságoknál?  

Nem, nem jelentkezett senki. Az illegális vágások megakadályozására és az azokból származó ellenőrizetlen húsok árusításának – valamint az egyéb élelmiszerláncot és köz- és állategészséget kockáztató tevékenységek – visszaszorítására a Nébih 2012-ben létrehozta a Kiemelt Ügyek Igazgatóságát. Az igazgatóság szakemberei az agrárium területét is lefedő végzettséggel rendelkeznek, bejelentések után azonnal mozgósíthatóak, akár egyszerre több helyszínen is. Feladatuk az illegálisan tevékenykedő „résztvevők” kiszűrése az élelmiszerláncból, a nem biztonságos élelmiszerek fogyasztókhoz történő eljutásának megakadályozása, az emberi egészség és élet fokozott védelmének biztosítása.

A Kiemelt Ügyek Igazgatósága megalakulása óta 2417 helyszíni ellenőrzés keretében, összesen 8567 tonna jogsértő termékkel kapcsolatban intézkedett, melyből 5973 tonna termék megsemmisítését rendelte el.  Az eljárásaiban feltárt jogsértések miatt eddig 1,15 milliárd forint bírságot és 75 millió forint eljárási költséget szabott ki a szabálytalanul eljárókkal szemben. Az elmúlt évben 2860,9 tonna termékkel kapcsolatban intézkedtek, illetve 43.320.357.- forint bírságot róttak ki.

A tudósításban az is szerepelt, hogy fertőzöttek voltak a tetemek, kiderült-e már, hogy milyen betegséggel voltak fertőzöttek a jószágok, ami miatt elhullottak?

Az ügy kivizsgálása és a felelősök felkutatása folyamatban van. A jelenleg rendelkezésünkre álló információk szerint az egyik helyszínen megtalált két szarvasmarha maradványain az elváltozásokból megállapította az állatorvos, hogy nem a jogszabálynak megfelelően történt a kábításuk, elvéreztetésük, illetve az állatok kezelés alatt álltak. A bendőtartalom arra utalt, hogy az állatok nagyüzemből származhattak. Az ügy vizsgálata során kiderült, hogy a talált állatokról a nemesebb húsrészeket szakszerűen távolították el. (arra vonatkozóan nincs információnk, hogy melyik eset kapcsán. A szerk.)

Kiderült-e már, honnan, melyik telepről származtak, esetleg melyik hullatárolóból lopták el a dögöket?

A hatályos jogszabályok értelmében minden haszonállattartó telepen lévő szarvasmarhát köteles megjelöltetni a tulajdonosa. Az állatok egyedi azonosítása mindkét fülbe sárga színű fülkrotália behelyezésével történik. Abban az esetben, ha az állatokon megtalálható az állatazonosító krotália, akkor az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer (ENAR) segítségével megállapítható a származási helye. Az ENAR az állatmozgások nyomon követésének hatósági eszköze. Amennyiben ezt az állatból kivették, úgy kevés az esély arra, hogy közvetlen kapcsolatot találjanak egy állattartó telep és az illegálisan kihelyezett állat maradványa között.  

A jelenlegi, illetve az ahhoz hasonló esetek kapcsán is felhívjuk az élelmiszer-vállalkozók, vendéglátó egységek, kereskedők, valamint a vásárlók figyelmét, hogy kétes eredetű húst semmilyen körülmények között ne vegyenek át, illetve ne vásároljanak meg!

Hallani olyan felújított állattartó telepekről, ahol eleve úgy alakítják ki a hullatárolót, hogy annak egy része a telep kerítésén átnyúlik, így ahhoz bárki hozzáférhet. Egyes esetekben elég nagy tételekben is vihetnek el ezekből dögöket, ami még csak nem is személyes fogyasztást feltételez, hanem illegális feldolgozást. De ki tenne panaszt ez ellen, hiszen a telepvezetőnek így kevesebbet kell fizetni az ATEV-nek?

A jelenleg hatályban lévő európai uniós és hazai jogszabályok szigorú előírásokat tartalmaznak az állattartó telep részeinek kialakítására vonatkozóan. Az állati tetemek tárolására, szállítására és ártalmatlanítására vonatkozó előírásokat mind hazai, mind pedig uniós szinten külön jogszabályok szabályozzák.

Minden esetben, amikor a Nébih zöldszámán bejelentés érkezik bármilyen élelmiszerláncot érintő szabálytalan tevékenységről vagy tényről, annak gyanújáról, úgy hatóságunk azt hivatalból kivizsgálja vagy kivizsgáltatja. Amennyiben egy telep ellenőrzése során a leírtak szerinti szabálytalan hullatároló működtetésére derül fény, azt az ellenőrző hatóság megfelelő módon szankcionálja.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jöhet a nemzeti védjegy

Az Agrárminisztérium olyan új, állami minősítési rendszert szeretne létrehozni, amely kiváltja az összes egyéb minőségi emblémát, egyetlen erős védjegyet teremtve - közölte az agrárminiszter szombaton Hévízen.

A marha nem csak steaknek jó

A mázsás állatok nem csak a tányérunkon végezhetik a vágás után. Manapság, a mindennapi élet során használt tárgyaink nagy része mesterséges alapanyagokból készül. Azonban akad néhány olyan termék, amely természetes, állati nyersanyagokat használ fel.

Árulkodó méhek

Méheket több évtizede használnak környezeti terhelések megfigyelésére. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának kutatói, ipari partnerek bevonásával 2015-ben kezdtek méhcsaládokra alapozott biomonitoring rendszer fejlesztésébe. Eddigi tapasztalataikat konferencia keretében számoltak be.

Csomagolóanyag-üzemet adtak át Hatvanban

Hárommilliárd forintból megépült, 100 embernek munkát adó csomagolóanyag-üzemet adtak át csütörtökön a Heves megyei Hatvanban, az eseményen a pénzügyminiszter a gazdaság egyik erősödő pillérének nevezte a csomagolóanyag-ipart.

Egyre súlyosabb a sertéspestis helyzet Kínában, nem tudják megfékezni a kórt

Az afrikai sertéspestis gyorsan terjed Kínában, már a tartományok több, mint felében jelen van annak ellenére, hogy a kormány nagy erőkkel próbálja megfékezni azt. Korábban ugyan azt nyilatkozták, hogy sikerült kontrollálni a járvány terjedését, azonban mostanra nagyon súlyossá vált a helyzet.

A jó csomagolás véd, informál, reklámoz - sőt, védi a környezetet

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága szakmai rendezvényt tartott, amely az élelmiszeripari vállalatok tudás- és hatékonyság növelését volt hivatott elősegíteni a csomagolásfejlesztést érintő előadásokon keresztül.

Állatjólét: még mindig komoly hiányosságok vannak az EU-ban

Az állatjólétre irányuló uniós fellépések több szempontból is sikeresek voltak, de továbbra is hiányosságok tapasztalhatók a haszonállatokkal való bánásmód terén - ezt állapította meg egyebek mellett az Európai Számvevőszék szerdán közzétett jelentésében.

A mérgezett méhek antiszociálisak lesznek

A méhek szociális viselkedése nagyon fontos az életmódjuk szempontjából: akár táplálkoznak, élelmet gyűjtenek, az utódaikat nevelik vagy éppen a fészküket hűtik, fűtik, építik és javítják, a kolónia minden feladatot egy egységként végez.

Kék színben érkezik a zöld virágcserép

A német Pöppelmann hollandiai képviselete bemutatta a TEKU cserepek környezetkímélő kék generációját, amely újrahasznosított polipropilén műanyagból készül és újrahasznosítható.

Miniszteri előadás és elnökválasztás a MÁSZ küldöttgyűlésen

Erős magyar mezőgazdaság nincs erős szuverén magyar állattenyésztés és fejlett tenyészállat-előállítás nélkül, emelte ki Nagy István agrárminiszter Herceghalmon, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) küldöttgyűlésén, ahol Zászlós Tibort a szervezet elnökévé választották.