Back to top

Még nincsenek meg a tettesek a kidobott marhatetemek ügyben

A tél és a tavasz folyamán több alkalommal is széttrancsírozott szarvasmarha-maradványokat raktak le Nagylóc, Kozárd és Ecseg községek határában, a műutak mellett. Az elhullott állatok egy részéről már kiderült, hogy nagyüzemi telepről származtak, de hogy melyikből, az még nem, az sem biztos, hogy hazai volt az a gazdaság. Mit tud erről a Nébih, kellett-e intézkedniük az ügyben?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felé közvetlenül nem érkezett az üggyel kapcsolatos bejelentés, azonban az Agrárminisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályának tájékoztatása alapján összesen 18 esetben találtak különböző személyek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) működési területén, valószínűsíthetően feketevágásból származó szarvasmarha tetem maradványokat - közölte a szaktárca a magyarmezogazdasag.hu megkeresésére.

Ezek közül 3 helyszín (Pásztó és Cserhátszentiván külterületén) védett természeti terület (Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet), ahol a maradványokat a BNPI természetvédelmi őre találta meg a feltrancsírozott jószágokat. Ezek egyben igazgatósági vagyonkezelésben is vannak. A többi 15 helyszín nem áll természetvédelmi oltalom alatt és nincs a BNPI vagyonkezelésében sem.

Az Igazgatóság a saját vagyonkezelésű területeiről saját költségén gondoskodott a maradványok szakszerű elszállíttatásáról az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. közreműködésével - közölték a magyarmezogazdasag.hu érdeklődésére. A maradványokat az elszállításig a Természetvédelmi Őrszolgálat őrizte.

 

 

Mindkét esetben rendőrségi feljelentést tett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, amely alapján természetkárosítás bűncselekmény ügyében folyik a rendőrhatósági nyomozás. A rendőrségen kívül a Nógrád Megyei Kormányhivatal Pásztói Járási Hivatalát (továbbiakban: Járási Hivatal) is értesítették az esetekről. A bejelentést követően a Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya megkezdte az ügy kivizsgálását. Ezen túlmenően a Természetvédelmi Őrszolgálat folyamatosan, fokozottan ellenőrzi az érintett védett természeti területeket, késő este és kora hajnalban is, de további eseteket eddig nem észleltek - közölte a BNPI.

A Nébih tud-e olyan személyekről, akik kéz alól vettek marhahúst, és a híradások hatására jelentették ezt a hatóságoknál?  

Nem, nem jelentkezett senki. Az illegális vágások megakadályozására és az azokból származó ellenőrizetlen húsok árusításának – valamint az egyéb élelmiszerláncot és köz- és állategészséget kockáztató tevékenységek – visszaszorítására a Nébih 2012-ben létrehozta a Kiemelt Ügyek Igazgatóságát. Az igazgatóság szakemberei az agrárium területét is lefedő végzettséggel rendelkeznek, bejelentések után azonnal mozgósíthatóak, akár egyszerre több helyszínen is. Feladatuk az illegálisan tevékenykedő „résztvevők” kiszűrése az élelmiszerláncból, a nem biztonságos élelmiszerek fogyasztókhoz történő eljutásának megakadályozása, az emberi egészség és élet fokozott védelmének biztosítása.

A Kiemelt Ügyek Igazgatósága megalakulása óta 2417 helyszíni ellenőrzés keretében, összesen 8567 tonna jogsértő termékkel kapcsolatban intézkedett, melyből 5973 tonna termék megsemmisítését rendelte el.  Az eljárásaiban feltárt jogsértések miatt eddig 1,15 milliárd forint bírságot és 75 millió forint eljárási költséget szabott ki a szabálytalanul eljárókkal szemben. Az elmúlt évben 2860,9 tonna termékkel kapcsolatban intézkedtek, illetve 43.320.357.- forint bírságot róttak ki.

A tudósításban az is szerepelt, hogy fertőzöttek voltak a tetemek, kiderült-e már, hogy milyen betegséggel voltak fertőzöttek a jószágok, ami miatt elhullottak?

Az ügy kivizsgálása és a felelősök felkutatása folyamatban van. A jelenleg rendelkezésünkre álló információk szerint az egyik helyszínen megtalált két szarvasmarha maradványain az elváltozásokból megállapította az állatorvos, hogy nem a jogszabálynak megfelelően történt a kábításuk, elvéreztetésük, illetve az állatok kezelés alatt álltak. A bendőtartalom arra utalt, hogy az állatok nagyüzemből származhattak. Az ügy vizsgálata során kiderült, hogy a talált állatokról a nemesebb húsrészeket szakszerűen távolították el. (arra vonatkozóan nincs információnk, hogy melyik eset kapcsán. A szerk.)

Kiderült-e már, honnan, melyik telepről származtak, esetleg melyik hullatárolóból lopták el a dögöket?

A hatályos jogszabályok értelmében minden haszonállattartó telepen lévő szarvasmarhát köteles megjelöltetni a tulajdonosa. Az állatok egyedi azonosítása mindkét fülbe sárga színű fülkrotália behelyezésével történik. Abban az esetben, ha az állatokon megtalálható az állatazonosító krotália, akkor az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer (ENAR) segítségével megállapítható a származási helye. Az ENAR az állatmozgások nyomon követésének hatósági eszköze. Amennyiben ezt az állatból kivették, úgy kevés az esély arra, hogy közvetlen kapcsolatot találjanak egy állattartó telep és az illegálisan kihelyezett állat maradványa között.  

A jelenlegi, illetve az ahhoz hasonló esetek kapcsán is felhívjuk az élelmiszer-vállalkozók, vendéglátó egységek, kereskedők, valamint a vásárlók figyelmét, hogy kétes eredetű húst semmilyen körülmények között ne vegyenek át, illetve ne vásároljanak meg!

Hallani olyan felújított állattartó telepekről, ahol eleve úgy alakítják ki a hullatárolót, hogy annak egy része a telep kerítésén átnyúlik, így ahhoz bárki hozzáférhet. Egyes esetekben elég nagy tételekben is vihetnek el ezekből dögöket, ami még csak nem is személyes fogyasztást feltételez, hanem illegális feldolgozást. De ki tenne panaszt ez ellen, hiszen a telepvezetőnek így kevesebbet kell fizetni az ATEV-nek?

A jelenleg hatályban lévő európai uniós és hazai jogszabályok szigorú előírásokat tartalmaznak az állattartó telep részeinek kialakítására vonatkozóan. Az állati tetemek tárolására, szállítására és ártalmatlanítására vonatkozó előírásokat mind hazai, mind pedig uniós szinten külön jogszabályok szabályozzák.

Minden esetben, amikor a Nébih zöldszámán bejelentés érkezik bármilyen élelmiszerláncot érintő szabálytalan tevékenységről vagy tényről, annak gyanújáról, úgy hatóságunk azt hivatalból kivizsgálja vagy kivizsgáltatja. Amennyiben egy telep ellenőrzése során a leírtak szerinti szabálytalan hullatároló működtetésére derül fény, azt az ellenőrző hatóság megfelelő módon szankcionálja.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

30 millió euróra becsüli a kárt a Greenyard

Bár jelenleg még lehetetlen a pontos becslés, ezért nagyon sok mindentől függhet még a végösszeg, de egyelőre úgy számol a Greenyard, hogy mintegy 30 millió eurós veszteséget könyvelhet el a lisztériafertőzés miatt.

Hamvadó cigarettavég, lángoló aljnövényzet

Ugyan rendszeresen felhívja a figyelmet a katasztrófavédelmi igazgatóság a szabadtéri tüzek megelőzésére, nem telik el úgy nap, hogy lángoló aljnövényzet vagy avar oltása ne adna munkát a tűzoltóknak. Az idén már kétszázhatvan szabadtéri tűzesethez vonultak ki a tűzoltó egységek szerte Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Vaddisznóktól félnek Révfülöpön

A belterületen élő vaddisznóállományt úgy lehet felszámolni, ha a búvóhelyét, az élelmét, a víz forrását megszüntetik és az elbozótosodott, elhagyott telkeket felszámolják önkormányzati módszerekkel. A vadásztársaság pedig vadbefogókkal eltávolítja a vadat a belterületekről.

Rendkívül ritka orchidea fajt találtak a füredi ártéri sétaúton

Ritkán látott növény bukkant fel a Tiszavirág ártéri sétaúton. A ritkaságot a Balmazújvárosi Környezetvédelmi Egyesület aktivistája találta meg.

Jól tejelnek a szarvasmarhák Somogyban

Ahogy az egész országban, úgy Somogyban is nőtt a szarvasmarha állomány. A helyi gazdaságok bizakodnak, további növekedésre számítanak a következő években – ennek érdekében a beruházások sem maradhatnak el.

A génektől a gépekig: Magyartarka szakmai nap

A jövő állattenyésztését a precíziós gazdálkodás szolgálatába kell állítani – összegezhetnénk a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének teveli szakmai napján elhangzottakat. Tíz év múlva már csak az a fajta lesz versenyképes, aminek küllemi és a belső tulajdonságai lehetővé teszik a termelés szinte teljes gépesítését.

A „gépesített” szarvasmarháké a jövő: Kistermelők Lapja július

A városiak is csodájára járnak az önfenntartó falunak. A mesterséges intelligencia szinte minden munkafolyamatot átvesz a növénytermesztésben. A szarvasmarhák génállományát a precíziós gazdálkodáshoz hangolják. Kistermelők Lapja ajánló:

Minden csepp vízért hálásak a madarak nyáron

A kánikula idején nem csak nekünk embereknek, hanem a körülöttünk él ő madaraknak is sok folyadékra van szükségük. A kertben a madarak gyülekező helye lehet egy jól elkészített itató.

Egyre népszerűbb ez az egészséges gyümölcs

Napjainkban az áfonya iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyümölcs amellett, hogy finom, egészséges is, jól illik az egészségtudatos táplálkozás alapanyagai közé. Jó tudni azonban, hogy hazánkban kevés helyen terem meg. A vásárlók megtévesztésének megakadályozása érdekében a Nébih fokozottan ellenőrzi a hazai boltokban és piacokon eladásra kínált áfonya származását.

Zöldségek és gyümölcsök lekövethetősége

A hazai zöldség-gyümölcs ágazat innovatív fejlesztését, versenyképességének növelését tűzte ki célul a Szent István Egyetem. A pályázati forrásokból megvalósuló K+F projekt fókuszában a kertészeti termékek eredetiségvizsgálata, tárolhatóságának javítása, illetve a hozzáadott érték növelése áll, különös tekintettel az élelmiszer-biztonságra.