Back to top

Még nincsenek meg a tettesek a kidobott marhatetemek ügyben

A tél és a tavasz folyamán több alkalommal is széttrancsírozott szarvasmarha-maradványokat raktak le Nagylóc, Kozárd és Ecseg községek határában, a műutak mellett. Az elhullott állatok egy részéről már kiderült, hogy nagyüzemi telepről származtak, de hogy melyikből, az még nem, az sem biztos, hogy hazai volt az a gazdaság. Mit tud erről a Nébih, kellett-e intézkedniük az ügyben?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felé közvetlenül nem érkezett az üggyel kapcsolatos bejelentés, azonban az Agrárminisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályának tájékoztatása alapján összesen 18 esetben találtak különböző személyek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) működési területén, valószínűsíthetően feketevágásból származó szarvasmarha tetem maradványokat - közölte a szaktárca a magyarmezogazdasag.hu megkeresésére.

Ezek közül 3 helyszín (Pásztó és Cserhátszentiván külterületén) védett természeti terület (Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet), ahol a maradványokat a BNPI természetvédelmi őre találta meg a feltrancsírozott jószágokat. Ezek egyben igazgatósági vagyonkezelésben is vannak. A többi 15 helyszín nem áll természetvédelmi oltalom alatt és nincs a BNPI vagyonkezelésében sem.

Az Igazgatóság a saját vagyonkezelésű területeiről saját költségén gondoskodott a maradványok szakszerű elszállíttatásáról az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. közreműködésével - közölték a magyarmezogazdasag.hu érdeklődésére. A maradványokat az elszállításig a Természetvédelmi Őrszolgálat őrizte.

 

 

Mindkét esetben rendőrségi feljelentést tett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, amely alapján természetkárosítás bűncselekmény ügyében folyik a rendőrhatósági nyomozás. A rendőrségen kívül a Nógrád Megyei Kormányhivatal Pásztói Járási Hivatalát (továbbiakban: Járási Hivatal) is értesítették az esetekről. A bejelentést követően a Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya megkezdte az ügy kivizsgálását. Ezen túlmenően a Természetvédelmi Őrszolgálat folyamatosan, fokozottan ellenőrzi az érintett védett természeti területeket, késő este és kora hajnalban is, de további eseteket eddig nem észleltek - közölte a BNPI.

A Nébih tud-e olyan személyekről, akik kéz alól vettek marhahúst, és a híradások hatására jelentették ezt a hatóságoknál?  

Nem, nem jelentkezett senki. Az illegális vágások megakadályozására és az azokból származó ellenőrizetlen húsok árusításának – valamint az egyéb élelmiszerláncot és köz- és állategészséget kockáztató tevékenységek – visszaszorítására a Nébih 2012-ben létrehozta a Kiemelt Ügyek Igazgatóságát. Az igazgatóság szakemberei az agrárium területét is lefedő végzettséggel rendelkeznek, bejelentések után azonnal mozgósíthatóak, akár egyszerre több helyszínen is. Feladatuk az illegálisan tevékenykedő „résztvevők” kiszűrése az élelmiszerláncból, a nem biztonságos élelmiszerek fogyasztókhoz történő eljutásának megakadályozása, az emberi egészség és élet fokozott védelmének biztosítása.

A Kiemelt Ügyek Igazgatósága megalakulása óta 2417 helyszíni ellenőrzés keretében, összesen 8567 tonna jogsértő termékkel kapcsolatban intézkedett, melyből 5973 tonna termék megsemmisítését rendelte el.  Az eljárásaiban feltárt jogsértések miatt eddig 1,15 milliárd forint bírságot és 75 millió forint eljárási költséget szabott ki a szabálytalanul eljárókkal szemben. Az elmúlt évben 2860,9 tonna termékkel kapcsolatban intézkedtek, illetve 43.320.357.- forint bírságot róttak ki.

A tudósításban az is szerepelt, hogy fertőzöttek voltak a tetemek, kiderült-e már, hogy milyen betegséggel voltak fertőzöttek a jószágok, ami miatt elhullottak?

Az ügy kivizsgálása és a felelősök felkutatása folyamatban van. A jelenleg rendelkezésünkre álló információk szerint az egyik helyszínen megtalált két szarvasmarha maradványain az elváltozásokból megállapította az állatorvos, hogy nem a jogszabálynak megfelelően történt a kábításuk, elvéreztetésük, illetve az állatok kezelés alatt álltak. A bendőtartalom arra utalt, hogy az állatok nagyüzemből származhattak. Az ügy vizsgálata során kiderült, hogy a talált állatokról a nemesebb húsrészeket szakszerűen távolították el. (arra vonatkozóan nincs információnk, hogy melyik eset kapcsán. A szerk.)

Kiderült-e már, honnan, melyik telepről származtak, esetleg melyik hullatárolóból lopták el a dögöket?

A hatályos jogszabályok értelmében minden haszonállattartó telepen lévő szarvasmarhát köteles megjelöltetni a tulajdonosa. Az állatok egyedi azonosítása mindkét fülbe sárga színű fülkrotália behelyezésével történik. Abban az esetben, ha az állatokon megtalálható az állatazonosító krotália, akkor az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer (ENAR) segítségével megállapítható a származási helye. Az ENAR az állatmozgások nyomon követésének hatósági eszköze. Amennyiben ezt az állatból kivették, úgy kevés az esély arra, hogy közvetlen kapcsolatot találjanak egy állattartó telep és az illegálisan kihelyezett állat maradványa között.  

A jelenlegi, illetve az ahhoz hasonló esetek kapcsán is felhívjuk az élelmiszer-vállalkozók, vendéglátó egységek, kereskedők, valamint a vásárlók figyelmét, hogy kétes eredetű húst semmilyen körülmények között ne vegyenek át, illetve ne vásároljanak meg!

Hallani olyan felújított állattartó telepekről, ahol eleve úgy alakítják ki a hullatárolót, hogy annak egy része a telep kerítésén átnyúlik, így ahhoz bárki hozzáférhet. Egyes esetekben elég nagy tételekben is vihetnek el ezekből dögöket, ami még csak nem is személyes fogyasztást feltételez, hanem illegális feldolgozást. De ki tenne panaszt ez ellen, hiszen a telepvezetőnek így kevesebbet kell fizetni az ATEV-nek?

A jelenleg hatályban lévő európai uniós és hazai jogszabályok szigorú előírásokat tartalmaznak az állattartó telep részeinek kialakítására vonatkozóan. Az állati tetemek tárolására, szállítására és ártalmatlanítására vonatkozó előírásokat mind hazai, mind pedig uniós szinten külön jogszabályok szabályozzák.

Minden esetben, amikor a Nébih zöldszámán bejelentés érkezik bármilyen élelmiszerláncot érintő szabálytalan tevékenységről vagy tényről, annak gyanújáról, úgy hatóságunk azt hivatalból kivizsgálja vagy kivizsgáltatja. Amennyiben egy telep ellenőrzése során a leírtak szerinti szabálytalan hullatároló működtetésére derül fény, azt az ellenőrző hatóság megfelelő módon szankcionálja.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A zebracsíkos lótakaró nemcsak divathóbort

Régóta próbálják megfejteni a tudósok, hogy mi célt szolgálnak a zebrák csíkjai. Egy tanulmányhoz a valódi zebrák mellett csíkos és egyszínű takaróba burkolt lovakat is megfigyeltek, és meglepő következtetésre jutottak.

Lengyel marhahús-botrány: a csehek bizalmatlanok

A cseh agrárminiszter szerint Prága továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszerellenőrzési rendszerben.

Sikerrel zárult az Agrárminisztérium szerbiai intézményfejlesztési projektje

A mintegy két és fél éven át tartó szerbiai állategészségügyi intézményfejlesztési (Twinning) projekt célja az uniós csatlakozásra készülő szerb hatóságok kapacitásfejlesztése, valamint az állatokról emberekre terjedő fertőző betegségek (zoonózisok), és az élelmiszer eredetű betegségek kezelése volt.

Élelmiszer-Higiéniai és –biztonsági rendezvénysorozatot tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága az „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat keretében „Élelmiszer-higiénia és -biztonság kis- és közepes vállalkozásoknak” című rendezvényt tart három helyszínen.

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

Élelmiszerbiztonság: Mese habbal?

Új elemmel, oktató jellegű mesekönyvvel bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oktatási programja. Az elsősorban 3. és 4. osztályosoknak szóló „Mese habbal, szülinappal” című történetet Gévai Csilla meseíró jegyzi. A kiadványt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mutatta be ma a Csillaghegyi Általános Iskolában.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Megvan a klímaváltozás első emlős áldozata

Hivatalosan is kihaltnak nyilvánították a korallszirti mozaikfarkú patkányt: ez az első emlős, amely az ember okozta klímaváltozás áldozata lett. Az ausztrál környezetvédelmi minisztérium a héten jelentette be, hogy a korábban a Nagy-korallzátony egy távoli szigetén élő korallszirti mozaikfarkú patkányt (Melomys rubicola) hivatalosan is kihaltnak tekintik.

Problémás csiliolajat és őrölt gyömbért találtak

Határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek Kínából származó őrölt gyömbérben, illetve határérték feletti lágyítószert, úgynevezett epoxidált szójaolajat (ESBO) mutatott ki kínai, csirke ízesítésű, tofus, chili olajban. Mindkét esetről a RASFF-on keresztül szerzett tudomást a Nébih.

Áttörés a méhek és a környezet megmentésében?

Történelmi mérföldkő lehet, hogy a héten Bajorországban több mint egymillió ember csatlakozott aláírásával a "Fajok Sokfélesége - Mentsétek meg a méheket" népi kezdeményezéshez. Ezért a tartományi törvényhozásnak szavaznia kell a népi kezdeményezés jogszabálytervezetéről, mely többek között a műtrágyázás és a növényvédő szerek alkalmazásának visszaszorításáról rendelkezik.