0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Növényvédelmi előrejelzés – Medárd után

Az elmúlt hét időjárása teljes mértékben a Medárdra jellemző csapadékos, párás, fülledt időt idézte. A gyümölcsféléket károsító molyfajok mellett a nedvességet igénylő kórokozók is megtalálták életfeltételeiket a gyors felszaporodáshoz.

Megkezdődött a bogyósgyümölcsű növények érési szezonja – ezeken a növényeken, ha eddig elmaradt a növényvédelem, már csak a szüret után lesz lehetőség, addig a gyakori szüreti fordulók miatt nem.

Sokan panaszkodnak, hogy elvitte a lisztharmat a köszméte termését. A baj okozója a köszméte amerikai lisztharmata, ami az európai lisztharmatnál sokkal agresszívebb és a termést támadja meg. A tünetek teljes mértékben hasonlítanak a szőlő lisztharmatára, a bogyón szürke ledörzsölhető penészgyep alakul ki, később pedig kireped a termés a fertőzéstől, végül pedig lehull a bokorról. Jövőre már virágzás után el kell kezdeni a védekezést, de a kénes őszi–tavaszi lemosó permetezés is sokat enyhíthet a fertőzésen.

A letermett szamóca lombozatát szüret után célszerű sarlóval vagy magas tarlóra állított fűnyíróval eltávolítani.

Ennek a barbárnak tűnő műveletnek kettős a célja. Egyrészt a növény fiatal és egészséges leveleket fakaszt, másrészt pedig a lombozat eltávolítása serkenti a virágrügyek differenciálódását. Ebben az időszakban feltölthetjük a szamócás tápanyagkészletét is, de csak szigorúan klórmentes komplex műtrágyával, kerülve a sófelhalmozódást.

A felszedett zöldborsó és spenót helyét már most előkészíthetjük a nyári ültetésű káposztaféléknek. Ne takarékoskodjunk a tápanyaggal, de minden esetben dolgozzuk be a talajba, hogy közel kerüljön a gyökérzónához. Ha talajlakó kártevővel – pajorral, drótféreggel, mocskospajorral, lótücsökkel – találkoztunk a talajmunka során, feltétlenül fertőtlenítsük az ültetőágyat. Palántázás előtt a növényeket szívassuk fel felszívódó hatásmódú rovarölő szerrel, így elkerülhető a korai bolha-, káposztalégy- és levéltetű-fertőzés kialakulása.

Gyümölcsöseinkben folytatni kell a molyok elleni védekezést, mert továbbra is tömegesen repül az almamoly, a szilvamoly, a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly. A kórokozók közül a varasodás- és lisztharmatgombák számára kedvezőek a fertőzési feltételek, de erősödik a vértetűfertőzés is.

Számolni kell a levélaknázó és a sodrómolyok újabb hullámával, valamint a szőlő összes betegségének kedveznek az időjárási körülmények. Újból rajzik a tarka szőlőmoly, tehát figyeljék a csapdák fogási eredményeit is.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: Kertészet és Szőlészet