Back to top

Vegyszerek helyett emberek védik a növényeket Nemesbődön

A biotermékek egyre népszerűbbek Magyarországon, mégis kevesen vállalkoznak arra, hogy vegyszermentes gazdálkodásba fogjanak, a szigorú szabályok és a kevesebb termés sokakat elriaszt. Vas megye egyik legnagyobb biogazdaságában sikeresen folyik a munka.

Nemesbődön található Vas megye egyik legnagyobb biogazdasága. A vaol.hu járt utána, hogy valójában mitől bio a bio. Zsizsik Katalin, a három évvel ezelőtt alakult mezőgazdasági cég egyik ügyvezetője elmesélte, hogy minden áldott nap négy óra öt perckor csörög a telefon, mert ki kell menni a földekre és el kell indítani a kapásokat, csak utána indul el dolgozni. Ők leginkább olajos magvakat termesztenek, és kizárólag osztrák, szlovén és német piacra szállítanak. Az ok egyszerű: kizárólag külföldön van fizetőképes kereslet a termékeikre, a magyar piacra egyszerűen nem tudnak szállítani.

Egy kiló tökmag tavaly hagyományos termesztésben 600-700 forint volt, bio termesztésben 1400-1600 forint.

Ez óriási különbség. Bár Magyarországon is egyre divatosabb az egészséges életmód – mindez a táplálkozásban nem nagyon jelenik meg, Zsizsik Katalin szerint a magyar gasztronómiából gyakorlatilag hiányoznak a biotermékek.

Zsizsik Katalin szerint a magyar gasztronómiából gyakorlatilag hiányoznak a biotermékek, bár egyre divatosabb az egészséges életmód
Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Jelenleg 230 hektáron gazdálkodnak, 140 hektáron tököt, a maradék 90 hektáron pedig mákot, lent és búzát termesztenek, valamint van egy igazi különlegességük is: a máriatövis, amely gyakorlatilag egy gyomnövény, ám kiváló élettani – egyebek között májregeneráló – hatása van, ezért külföldön nagyon népszerű alapanyaga a különféle gyógyhatású készítményeknek és kenőcsöknek.

A bio vagy ökogazdálkodás – a két kifejezés ugyanazt jelenti – leginkább azért költséges, mert nem lehet vegyszeres gyomirtást alkalmazni, így ezt élő munkaerővel kell elvégezni, ami rendkívül drága.

Csak a 15 munkás bérköltsége napi 150 ezer forintos kiadást jelent, ráadásul kapálni április 20. óta – az esős napokat leszámítva – mindennap kell a földeken.

Ezt ráadásul előre kell finanszírozni, amire egy kisebb gazdaságnak nyilván nem lenne lehetősége. Egy biokultúrában termesztett növénytől nem lehet elvárni ugyanazokat a hozamokat sem, mivel a műtrágya is tiltólistán van, és a betegségek ellen is nehezebb védekezni, hiszen mindenféle vegyszer használata tiltott. Ez azonban csak az egyik nehézség. A másik a rendkívül szigorú és gyakori ellenőrzés.

A Biokontroll ellenőrei évente többször jelennek meg váratlanul, és mintát vesznek a növényekből.

Ilyenkor négyszáz hatóanyag jelenlétét keresik, és ha valamiből a meghatározott határértéknél magasabbat mutatnak ki, akkor jobb esetben csak az adott növénytől, rosszabb esetben akár az egész gazdaságtól megvonhatják a bio minősítést. Ez persze hatalmas csapást jelentene minden szempontból, hiszen így a külföldi partner már nem venné át a terméket. A biogazdaságoknak amúgy évente mindenképpen át kell esniük egy nagy, átfogó vizsgálaton, ahol a minősítésüket megújíthatják.

Forrás: 
vaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megméretett piros aranyunk

Nem egymást kell kiütnie a versenyből a szegedi és a kalocsai paprikának. Inkább az olcsó importtal és a tájékozatlansággal kell megküzdeniük a minőségi fűszereknek. A szegedi paprika ellenfele a rossz minőségű import mellett a tájékoztatás hiánya. Mindez akár lehetne az évek óta Szatymazon megszervezett fűszerpaprika – és bor – verseny mottója is.

A magyar agrártermékek iránt is érdeklődik a kínai piac

A világ legnépesebb országa nyitott a magyar gabonafélék, az állati termékek és a bor importjára – hangzott el a Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség delegációjával folytatott tárgyaláson Budapesten.

Szalmonellával szennyezett fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl 

Pizza fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl Magyarország, mert a cég saját minőségellenőrzési vizsgálatai során szalmonella-szennyezettséget mutatott ki a Mikadó elnevezésű termékben.

Hogy maradhat versenyképes a magyar fuvarozás?

A logisztikai ágazatot és azon belül a közúti, a vasúti és vízi fuvarozás, a logisztikai szolgáltatások, valamint a vám területét érintő intézkedési csomagot dolgozott ki a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) a szektor versenyképességének növelése érdekében, a dokumentumot a kormánynak is eljutatták.

Olajos magvak feldolgozására épült agrárlogisztikai központ Nakon

Olajos magvak feldolgozására épült agrárlogisztikai központ a Tolna megyei Nakon a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 110 millió forintos támogatásával.

Drágább lett termelni az agráriumban

Idén szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett.

Fokozott iráni érdeklődés a magyar vetőmag és technológiák iránt

Iráni üzleti delegációval egyeztetett Farkas Sándor agrárminiszter helyettes. Az iráni fél évek óta kiemelt érdeklődést tanúsít nemcsak a hazai nyersanyagok, hanem a hazai szakértelem és technológiai berendezések iránt is, és immár konkretizált, több területre kiterjedő együttműködéseket tervez hazánkkal.

Folyamatosan emelkedik a baromfitermelés az unióban

Az Európai Unióban a baromfitermelés további erősödésére számítanak a szakemberek - olvasható a rövidtávra kiadott előrejelzésből. Az idén az első negyedévében közel 4 százalékkal több baromfit értékesítettek a tagállamok termelői, mint az azt megelőző félévben. A növekedés azóta ugyan lelassult, de éves szinten így is el fogja érni a 1,5 százalékot.

Több tonna alma rohad a földeken

Katasztrofális helyzetbe kerültek a szerbiai almatermesztők az alacsony felvásárlási árak miatt. A termés a fák alatt rohad a földeken. Az alma felvásárlási ára elérte azt a minimumot, amelyért már leszedni sem érdemes. A szendrői és verseci termelőknek 3-5 dinárt (8-14 Ft) kínálnak az alma kilogrammjáért.

Megjelentek a többcsatornás vásárlók: már online is rendelünk élelmiszert

Az online élelmiszer-kereskedelem az ágazat legdinamikusabban fejlődő területe: 2017-ben 22,5 százalékkal nőttek a számok – a növekvő tendencia tartósnak látszik. Egy átlagos online bevásárlás értéke ráadásul duplája a boltiénak - derült ki a Budapesten megrendezett Agóra konferencián, ahol a közösségi média és az internet kereskedelemre gyakorolt hatásáról beszéltek a szakemberek.