0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vegyszerek helyett emberek védik a növényeket Nemesbődön

A biotermékek egyre népszerűbbek Magyarországon, mégis kevesen vállalkoznak arra, hogy vegyszermentes gazdálkodásba fogjanak, a szigorú szabályok és a kevesebb termés sokakat elriaszt. Vas megye egyik legnagyobb biogazdaságában sikeresen folyik a munka.

Nemesbődön található Vas megye egyik legnagyobb biogazdasága. A vaol.hu járt utána, hogy valójában mitől bio a bio. Zsizsik Katalin, a három évvel ezelőtt alakult mezőgazdasági cég egyik ügyvezetője elmesélte, hogy minden áldott nap négy óra öt perckor csörög a telefon, mert ki kell menni a földekre és el kell indítani a kapásokat, csak utána indul el dolgozni. Ők leginkább olajos magvakat termesztenek, és kizárólag osztrák, szlovén és német piacra szállítanak. Az ok egyszerű: kizárólag külföldön van fizetőképes kereslet a termékeikre, a magyar piacra egyszerűen nem tudnak szállítani.

Egy kiló tökmag tavaly hagyományos termesztésben 600-700 forint volt, bio termesztésben 1400-1600 forint.

Ez óriási különbség. Bár Magyarországon is egyre divatosabb az egészséges életmód – mindez a táplálkozásban nem nagyon jelenik meg, Zsizsik Katalin szerint a magyar gasztronómiából gyakorlatilag hiányoznak a biotermékek.

Jelenleg 230 hektáron gazdálkodnak, 140 hektáron tököt, a maradék 90 hektáron pedig mákot, lent és búzát termesztenek, valamint van egy igazi különlegességük is: a máriatövis, amely gyakorlatilag egy gyomnövény, ám kiváló élettani – egyebek között májregeneráló – hatása van, ezért külföldön nagyon népszerű alapanyaga a különféle gyógyhatású készítményeknek és kenőcsöknek.

A bio vagy ökogazdálkodás – a két kifejezés ugyanazt jelenti – leginkább azért költséges, mert nem lehet vegyszeres gyomirtást alkalmazni, így ezt élő munkaerővel kell elvégezni, ami rendkívül drága.

Csak a 15 munkás bérköltsége napi 150 ezer forintos kiadást jelent, ráadásul kapálni április 20. óta – az esős napokat leszámítva – mindennap kell a földeken.

Ezt ráadásul előre kell finanszírozni, amire egy kisebb gazdaságnak nyilván nem lenne lehetősége. Egy biokultúrában termesztett növénytől nem lehet elvárni ugyanazokat a hozamokat sem, mivel a műtrágya is tiltólistán van, és a betegségek ellen is nehezebb védekezni, hiszen mindenféle vegyszer használata tiltott. Ez azonban csak az egyik nehézség. A másik a rendkívül szigorú és gyakori ellenőrzés.

A Biokontroll ellenőrei évente többször jelennek meg váratlanul, és mintát vesznek a növényekből.

Ilyenkor négyszáz hatóanyag jelenlétét keresik, és ha valamiből a meghatározott határértéknél magasabbat mutatnak ki, akkor jobb esetben csak az adott növénytől, rosszabb esetben akár az egész gazdaságtól megvonhatják a bio minősítést. Ez persze hatalmas csapást jelentene minden szempontból, hiszen így a külföldi partner már nem venné át a terméket. A biogazdaságoknak amúgy évente mindenképpen át kell esniük egy nagy, átfogó vizsgálaton, ahol a minősítésüket megújíthatják.

Forrás: vaol.hu