0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Ökotakarítás: citrom, ecet és társai

Minden háztartásban kéznél vannak azok az anyagok, szerek, amelyekkel feloldhatjuk a zsírt, eltávolíthatjuk a vízkövet, és megszabadulhatunk a makacs szennyeződésektől, bacilusoktól, penésztől.

A takarításhoz használt kemikáliák azonnali megoldást nyújtanak, de károsak a környezetre és nem adnak pénztárcabarát megoldásokat a tisztításhoz.

De mit vegyünk elő a konyhaszekrényből, ha koszos a lakás? Legkézenfekvőbb a citrom, az ecet, a só, és a szódabikarbóna. Ezek önmagukban, vagy egymással vegyítve adják a megoldást a szennyeződések elleni harcban.

Az ökotakarítás végül is fejben dől el: amikor ránézünk egy citromra, ne csak az jusson róla eszünkbe, hogy milyen finom a limonádé, hanem az is, hogy kitakaríthatjuk vele a mikrohullámú sütőt.  Ha tisztításra vár a mikro, egy tálkába tegyünk vizet, és csavarjunk bele citromlevet, vagy tegyük bele egy kifacsart fél citrom héját. Majd a tálkát helyezzük be a mikróba, állítsuk nagy fokozatra és 2-3 percre. Ezután nincs más dolgunk, mint áttörölni a gép belsejét. Ugyanez működik a sütőnél is. 

Ha adunk egy evőkanál citromlevet, vagy ecetet a mosogatógép tisztítószeréhez, még hatékonyabb lesz a mosogatás.

A leégett serpenyőhöz nagyágyú kell: ha vízben feloldott konyhasó és ecet keverékét állni hagyjuk a leégett felületen, fellazítja a szennyeződést és könnyedén eltávolíthatjuk.

Nagyanyáink ecettel tisztították az ablakot. Ez most is működik. A modernebb változatban szórófejes flakonba töltünk három rész vizet és egy rész ecetet, az ablakra vagy a tükörre spriccoljuk, majd letöröljük. Ezt általános tisztítókeverékként használhatjuk a konyhában, fürdőszobában, a zuhanyfülkében és a wc-ben is.

Az ecettel kezelhetjük a penészedéseket is például a fürdőszobában. Ha hígítás nélkül visszük fel, és hagyjuk állni, megsemmisíti a penészfoltokat.

Az ecet jellegzetesen erős illatát nem mindenki szereti, jó hír viszont, hogy hamar elillan. Ha valaki semmiképpen nem dolgozik vele szívesen, több területen is kiváltható citromlével, vagy a vízben feloldott konyhasóval.

A szódabikarbóna szintén a takarítás jolly jokere, gyakorlatilag mindent megoldhatunk vele. Remekül tisztítja a rozsdamentes felületeket, kis vízzel elkeverve tisztítópasztát készíthetünk, amellyel súrolhatunk edényeket, tűzhelyet, mosogató-,  mosdó és WC csészét, fehérít és eltávolítja  foltot, ha a ruha áztatásakor használjuk.

Eldugult a lefolyó? Szórjunk bele két púpos evőkanál szódabikarbónát, öntsünk utána ecetet és dugaszoljuk be. Hagyjuk állni egy-két órát, majd engedjünk rá forró vizet, és remélhetőleg már pillanatok alatt le is folyik.

A járólap felmosásához öt liter vízben két kávéskanál szódabikarbónát, két evőkanál ecetet vagy citromlevet keverjünk el.

Vízkő és rozsdafolt eltávolításának is a szódabikarbóna, az ecet és a citromlé a mestere.

 

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu