Back to top

Birkanyírás A-tól Z-ig

Tavasszal, az ellések befejeztével kezdetét veszi a birkanyírási szezon. Évente legalább egyszer, de még jobb, ha kétszer szabadítják meg az állatot a gyapjától annak érdekében, hogy az energiáját ne a teste hűtésére, hanem a megevett takarmány hasznosítására fordítsa. Így a legtöbb helyen nyáron is megnyírják a birkákat.

A birkát erre a célra készített, speciális ollóval, vagy géppel nyírják. Az állatokat olyan helyre terelik, ahol könnyen meg tudják fogni őket. A gyapjú tisztaságának megóvása érdekében érdemes a munkálatokat olyan területen végezni, ami tiszta, nem keveredik bele széna, szalma és egyéb hulladék. Azért, hogy az állat nyugodtan maradjon, leültetik vagy elfektetik. A művelet befejezése után az esetleges bőrfelületi sérüléseket le kell kezelni a légy beköpése ellen, valamint a fertőzés elkerülése végett – mondta el a Nógrád Megyei Hírlapnak Magyarné Horog Annamária.

Fotó: MTI - Mészáros János
A Bánki Terelőkutyás Központ vezetője hozzátette: attól függően, hogy ollóval vagy géppel történik, tíztől akár 60 percig is tarthat egy állat megnyírása. Ezt az időtartamot azonban az egyed mérete is befolyásolja.

Természetesen egy gyakorlott ember hamarabb végez a munkával, illetve a gépi nyírás valamivel gyorsabb, bár egy profi ollóval is hamar megszabadítja az állatot a gyapjától.

A régi időkben, amikor még nem volt gép, egy ember egy nap alatt akár nyolcvan birkát is megnyírt. Ma már kevesen nyírnak kézzel, inkább csak azok, akiknek kevés állatuk van. Nagyobb juhászatokban szinte kizárólag gépi technológiát alkalmaznak. Van, aki sajátot vesz, másokhoz brigádok járnak – kinek mi éri meg jobban.

Mit kezdenek a gazdák a gyapjúval?

– Amikor adnak érte annyi pénzt, amiért egyáltalán érdemes elvinni, akkor leadjuk, de jobb esetben is csak a nyírás ára jön vissza. Amennyiben úgy látjuk, hogy mínuszba jönnénk ki, inkább nem is bajló­dunk a szállítással. A merinó gyapjáért jobban fizetnek, a racka, a cikta, valamint a hasonló fajtáké gyakorlatilag értéktelen – mondta Magyarné Horog Annamária.

Gyapjúval foglalkozni már hosszú évek óta nem érdemes.

Az elmúlt évben tíz százalékkal nőtt az ára, de ezzel is még mindig nagyjából az önköltség megtérülése közelébe került csak. A lenyírt gyapjú többségét külföldi piacra viszik. Amellett, hogy ruhát készítenek belőle, az sem ritka, hogy épületek hőszigeteléséhez használják. A magyar juhászat fénykorát a 19. század elejére teszik, akkor az ország mai területén mintegy 7,2 millió birkát számláltak.

Magyarné Horog Annamária elmondta: ha a juhot leültetik, vagy hanyatt fektetik, megadóan, mintegy tetsz­halott módjára viselkedik. Éppen ezért ebben a pozícióban végeznek minden tevékenységet a körmöléstől kezdve a nyíráson át az állatok gyógyszeres kezeléséig, jelöléséig.

Fotó: MTI - Mészáros János
Persze a leggondosabb odafigyelés mellett is előfordul, hogy itt-ott belevág az ember az ollóval vagy a géppel, akkor jó erősen kell fogni az állatot.

– A Bánki Terelőkutyás Központunkban jelenleg negyven körül mozog a birkák egyedszáma.

Nálunk ez hobbinak indult, és csak néhány állattal kezdtük meg tevékenységünket. Hivatásszerűen terelő­kutyák képzésével foglalkozom, így a birkákat mi nem a klasszikus értelemben vett gazdálkodás céljából tartjuk.

Mondhatni, inkább egyfajta hagyományőrzés, a terelőkutyák eredeti képességeinek, fajtajellegeiknek megtartása a cél. Ez a szenvedély hozta magával a juhtenyésztést, mert csak saját állománnyal és területekkel lehet ezt a tevékenységet olyan magas színvonalon végezni, hogy valóban értékek megőrzéséről beszélhessünk. Természetesen, ha már vannak ilyen állataink, akkor nemcsak a kutyák miatt tartjuk őket, hanem el is fogyasztjuk a húsukat. Kamionra viszont nem termelünk, ehhez az állománylétszámunk kicsi és a fajta, amit tartunk, nem kifejezetten húshasznosítású, későn éri el a vágósúlyt – mondta Magyarné Horog Anna­mária.

A szakértő azt is elmondta, a nyár középétől azonban már nem szabad nyírni a birkákat, hogy télire kellőképpen vissza tudjon nőni az állat gyapja.
Forrás: 
nool.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A zebracsíkos lótakaró nemcsak divathóbort

Régóta próbálják megfejteni a tudósok, hogy mi célt szolgálnak a zebrák csíkjai. Egy tanulmányhoz a valódi zebrák mellett csíkos és egyszínű takaróba burkolt lovakat is megfigyeltek, és meglepő következtetésre jutottak.

Haszongalambok takarmányozása (2. rész) - Takarmány-kiegészítők és természetes anyagok

Húsgalambjaink takarmányozásában az ásványi kiegészítők közül a konyhasó használata a leggyakoribb, mint erről már korábban is említést tettünk. Fontos a só tisztasága, és mivel nedvszívó anyag, gyorsan csomósodik. A galambok elé tett sóban előforduló sócsomók akár sómérgezést is okozhatnak.

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Idén is lesz állásbörze az állatorvosoknak

A tavalyi első, állatorvosoknak szóló állásbörze sikerén felbuzdulva újabb, potenciális munkáltatóknak és lelkes pályakezdőknek szóló eseményt szerveznek idén is az Állatorvostudományi Egyetemen.

Kutyamentés Dél-Koreában

Dél-koreai állatvédő aktivisták akciót szerveztek kétszáz kutya megmentéséért. A derék négylábúakat ugyanis a koreai hagyományoknak megfelelően vendéglők étlapjaira szánták.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.