0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hét nógrádi települést nyilvánítottak fertőzött területté

Módosultak az afrikai sertéspestis (ASP) miatt korlátozás alá vont területek a napokban és megváltoztak az ártalmatlanított disznók után igényelhető állami kártalanítás szabályai a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megjelent új országos főállatorvosi határozat szerint.

Ahogy arról a magyarmezogazdasag.hu is beszámolt, Bognár Lajos országos főállatorvos határozata az ország egész területén végrehajtandó intézkedéseket nevesíti és szabályozza.

Hét nógrádi települést: Bátonyterenye, Dorogháza, Mátraverebély, Pásztó, Szuha, Szurdokpüspöki és Tar is fertőzött területnek minősül az afrikai sertéspestis (ASP) szempontjából.

Szabó László, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének elnöke a Nógrád megyei hírportálnak elmondta: a megelőzésben és védekezésben kiemelt feladata van a vadászatra jogosult társaságoknak és vadászoknak.

Nógrád megye nagy része már a magas kockázatú területek közé tartozik. Az ASP vírussal kapcsolatban június 26-án, kedden tartunk egy tanácskozást az érintett szakemberekkel. Az állategészségügyben dolgozókkal és a kormányhivatal munkatársaival – az új határozat értelmében – arról egyeztetünk miként tudjuk felvenni a harcot a betegséggel és milyen feladataink vannak. Ezt követően a vadászatra jogosultakat is tájékoztatjuk a fontos teendőkről – tudatta a megyei elnök, aki szerint a fertőzés komoly gondokat okoz a húsiparban, a vadhús árának alakulására is rányomja bélyegét.

A Nébih honlapján folyamatosan tájékoztatják a lakosságot a teendőkről. A fertőzött területen bevezetett azonnali intézkedések között találunk a házi sertésekre és a vaddisznókra vonatkozót egyaránt. A szakemberek szerint valamennyi gazdaságban kötelezően el kell végezni a sertések korcsoportok szerinti nyilvántartásba vételét, ajánlott korlátozni a ki- és beszállításokat és fokozni kell a járványvédelmi zártságot.

A területről származó sertések, azok ondója, embriója vagy petesejtje kizárólag az előzetes állategészségügyi vizsgálat kedvező eredményét követően a hatósági állatorvos külön engedélyével és csak Magyarországon belülre szállítható. A kültéri sertéstartás helyét kettős kerítéssel kell körülvenni a vadállománnyal való érintkezés megakadályozása érdekében. A kislétszámú sertéstelepeken elhullott és megvizsgált házi sertések ártalmatlanítása pedig állami költségre történik.

Eközben pedig a megyeszékhelyen vaddisznók garázdálkodnak. Június 17-én éjszaka meg is örökítették őket.

A döbbenetes videón jól látszik, ahogy a vaddisznók az út egyik oldaláról a másikra átsurrannak. Kis- és felnőtt malacok egyaránt megnézték maguknak a salgótarjáni Szerpentin utat, állítólag nem először.

 

Forrás: nool.hu