0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Legendás borok kalapács alatt

A becsült ár több mint ötszöröséért, 34,5 millió svájci frankért (9,64 milliárd forint) keltek el a legendás francia borász, a néhai Henri Jayer saját pincéjéből származó burgundi borok, köztük a világ legdrágábbjai közé tartozó palackok egy svájci aukción.

A 2015-ben alapított Baghera Wines aukciósház szóvivője, Emilie Drouin szerint a Genf egyik gourmet éttermében hat és fél órán át tartó liciten mind az 1064 palack gazdát cserélt, ráadásul „remek áron”.

Az 1970 és 2001 közötti időszakból származó 855 normál palack és 209 magnum a burgundi borok királyaként, a pinot noir mestereként is emlegetett Jayer saját borospincéjéből került aukcióra. A palackok együttes árát eredetileg 6,7 millió és 13 millió svájci frank közé becsülték, ami azt jelenti, hogy a várthoz képest több mint ötszörös áron találtak új gazdákra.

„Ezek a személyes készletéből származó normál palackok és magnumok kicsit olyanok voltak, mint egy laboratórium, ahol saját szemével követhette figyelemmel a borai öregedését”

– mondták el az aukciót megelőzően a néhai borász lányai, Lydie és Dominique Jayer, akik maguk is jelen voltak a vasárnapi liciten.

Hozzátették: „természetes volt számunkra, hogy mivel mi magunk amúgy sem tudjuk meginni az összes palackot, ezért árverésre bocsátjuk őket, hogy a borszerető emberek megvásárolhassák őket és apánk tiszteletére koccinthassanak velük”. Az aukción a Jayer-féle borkollekció legutolsó darabjait is áruba bocsátották.

A 2006-ban, 84 évesen elhunyt Henri Jayer az 1970-es években alapozta meg hírnevét, amikor a világ legjobb borai közé sorolták a palackjait.

A genfi aukció sztárja az egy tételben kínált 15 palacknyi (magnum) Vosne-Romanée Cros-Parantoux – a világ egyik legdrágább bora – volt 1978-2001-ből, amelyet a becsült 280-480 ezer svájci frank helyett 1,16 millió svájci frankos (324 millió forint) áron ütöttek le.

A borok mindegyike eredetiségigazolással kerül az új tulajdonosához.

Jayer lányai abban reménykednek, hogy a borok nem csupán „porosodni és drágulni” fognak új tulajdonosaik pincéiben, hanem meg is isszák őket. Mint fogalmaztak: „nem szabad elfelejteni, hogy a bor egyet jelent a megosztással, és ezeket a palackokat mindenekelőtt azért készítették, hogy megigyák és élvezzék őket”.

Forrás: MTI