Back to top

Megmenekülhetnek egyes tejautomaták

Megjelent az automata felügyeleti egységgel (AFE) fel nem szerelhető berendezések szabályozására vonatkozó módosító javaslat, amely kedvezően befolyásolhatja az érintett automaták üzemeltetőit. A NAK felhívja tagjai figyelmét, hogy a berendezések üzemeltetésének folytatásához a Magyar Posta felé 2018. június 30-ig minden érintett üzemeltetőnek újra kell jeleznie szerződéskötési szándékát.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Tej Terméktanáccsal együttműködve egyeztetést kezdeményezett a Pénzügyminisztériummal (PM), miután több tejautomatát üzemeltető tag jelezte, hogy berendezése a Magyar Posta visszajelzése alapján csak korszerűsítés, illetve lecserélés után szerelhető fel AFE egységgel.

A jelenleg hatályos szabályok alapján az AFE rendszerbe nem beköthető egységek 2018. június 30-a után nem üzemeltethetők tovább szabályosan, így ezen gépek fenntartása veszélybe került.

A helyzet megoldása érdekében a PM elkészítette a jelenleg hatályos szabályozásra vonatkozó módosító javaslatot. Amennyiben a javaslatot elfogadják – függetlenül attól, hogy az AFE beszerelhető-e –, azon automaták, melyekre vonatkozóan az üzemeltető 2018. június 30-ig szerződést köt a felügyeleti szolgáltatóval, azaz a Magyar Postával, elavulásig üzemeltethetőek. Ennek megfelelően nem lenne szükség az érintett gépek korszerűsítésére, vagy cseréjére.

A NAK üdvözli a PM módosító javaslatát, azonban újra felhívja tagjai figyelmét, hogy a berendezések üzemeltetésének folytatásához a Magyar Posta felé 2018. június 30-ig minden érintett üzemeltetőnek újra kell jeleznie szerződéskötési szándékát.

A NAK több olyan esetről is tud, hogy a Magyar Posta – a jelenlegi szabályoknak megfelelően – elállt a szerződéskötéstől, mivel az AFE beszerelésének igényét nem képes teljesíteni. Annak érdekében, hogy egy érintett se essen ki a kedvezményezettek köréből, a kamara javasolta, hogy a módosító javaslat által biztosított, elavulásig történő üzemeltetés lehetősége vonatkozzon azon üzemeltetőkre is, akikkel a felügyeleti szolgáltatói szerződés ezen okból felmondásra került vagy emiatt nem kerülhet megkötésre.

A módosító javaslat jelenleg egyeztetés alatt áll, ezért kérjük továbbra is kísérjék figyelemmel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara portálját, mert a témában hamarosan további tájékoztatást nyújt a köztestület - hívta fel az érintettek figyelmét a kamara.

Forrás: 
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sajtbírálói tanfolyam indul

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, március 22-i kezdettel sajtbírálói képzést indít a Magyar Sajtkészítők Egyesülete.

KSH: jelentősen drágult a gabona tavaly

A mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 2017 azonos időszakához képest 5,8 százalékkal nőttek. A gyümölcsök ára 15 százalékkal mérséklődött, ezen belül az alma ára számottevően, 27 százalékkal. A burgonya ára 44, a zöldségféléké 30, a paradicsomé 22 százalékkal emelkedett, a vöröshagymáé pedig majdnem duplájára nőtt.

Erdőgazdálkodók figyelem! Lezárul az erdei ökoszisztémák értéknövelését célzó pályázat

Napokon belül zárul a VP5- 8.5.1.-17. kódszámú „Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások” elnevezésű felhívás. A pályázat támogatási kérelmének benyújtási határideje 2019. február 28.

Rekordhideggel kénytelenek szembenézni a gazdák

A tengerentúlon, Washington államban ezekben a napokban is tombol a tél: a hóviharok és a rendkívüli hideg miatt rengeteg tejelő szarvasmarha is elpusztult az elmúlt hetekben. A kormányzó vészhelyzetet hirdetett a térségben.

Most növelhető a bekeverési arány

Magyarország jóval az európai átlag alatt áll a megújuló energiaforrások üzemanyagba keverési arányában. Az agrárkamara és a bioüzemanyag-gyártók szerint most kellene nagyot lépni, mert a 2020-as szintet 2030-ig be kell fagyasztani.

Átszervezi a falugazdász hálózatot az agrárkamara 

Átszervezi a falugazdász hálózatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - közölte Darabos Tamás a kamara főigazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Tragédia Ausztráliában: félmillió szarvasmarhát sodort el az árvíz

Teljes marhacsordákat, gazdasági épületeket söpört el az árvíz Ausztrália keleti részén. A kár becslések szerint elérheti a 210 millió dollárt. Az aszályos időszak után Queensland egyes részein egy hét alatt annyi eső esett, mint máskor egész évben.

Április közepétől indul a jégkármérséklő-rendszer

A tavalyi indulásnál korábban, már április közepén üzembe helyezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a jégkármérséklő-rendszert. Négy régióban még közel ötven munkatárs jelentkezését várják a működtetéshez.

Drágulnak az élelmiszerek

A tejtermékek, a növényi olajok és a cukor hajtotta az áremelkedést januárban a globális piacokon, míg a búza és a kukorica esetében csendes hónap volt a legutóbbi. Az ENSZ élelmezésügyi szervezete szerint ugyanakkor az átlagárak 1,8 százalékkal nőttek.

Nem halogatható tovább egy juhos szakmaközi szervezet létrehozása

A kiskérődző ágazat szereplőinek ki kell végre alakítaniuk egy működő szakmaközi szervezetet – jelentette ki Zászlós Tibor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiskérődző munkacsoportjának február elején tartott ülésén.