Back to top

Megmenekülhetnek egyes tejautomaták

Megjelent az automata felügyeleti egységgel (AFE) fel nem szerelhető berendezések szabályozására vonatkozó módosító javaslat, amely kedvezően befolyásolhatja az érintett automaták üzemeltetőit. A NAK felhívja tagjai figyelmét, hogy a berendezések üzemeltetésének folytatásához a Magyar Posta felé 2018. június 30-ig minden érintett üzemeltetőnek újra kell jeleznie szerződéskötési szándékát.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Tej Terméktanáccsal együttműködve egyeztetést kezdeményezett a Pénzügyminisztériummal (PM), miután több tejautomatát üzemeltető tag jelezte, hogy berendezése a Magyar Posta visszajelzése alapján csak korszerűsítés, illetve lecserélés után szerelhető fel AFE egységgel.

A jelenleg hatályos szabályok alapján az AFE rendszerbe nem beköthető egységek 2018. június 30-a után nem üzemeltethetők tovább szabályosan, így ezen gépek fenntartása veszélybe került.

A helyzet megoldása érdekében a PM elkészítette a jelenleg hatályos szabályozásra vonatkozó módosító javaslatot. Amennyiben a javaslatot elfogadják – függetlenül attól, hogy az AFE beszerelhető-e –, azon automaták, melyekre vonatkozóan az üzemeltető 2018. június 30-ig szerződést köt a felügyeleti szolgáltatóval, azaz a Magyar Postával, elavulásig üzemeltethetőek. Ennek megfelelően nem lenne szükség az érintett gépek korszerűsítésére, vagy cseréjére.

A NAK üdvözli a PM módosító javaslatát, azonban újra felhívja tagjai figyelmét, hogy a berendezések üzemeltetésének folytatásához a Magyar Posta felé 2018. június 30-ig minden érintett üzemeltetőnek újra kell jeleznie szerződéskötési szándékát.

A NAK több olyan esetről is tud, hogy a Magyar Posta – a jelenlegi szabályoknak megfelelően – elállt a szerződéskötéstől, mivel az AFE beszerelésének igényét nem képes teljesíteni. Annak érdekében, hogy egy érintett se essen ki a kedvezményezettek köréből, a kamara javasolta, hogy a módosító javaslat által biztosított, elavulásig történő üzemeltetés lehetősége vonatkozzon azon üzemeltetőkre is, akikkel a felügyeleti szolgáltatói szerződés ezen okból felmondásra került vagy emiatt nem kerülhet megkötésre.

A módosító javaslat jelenleg egyeztetés alatt áll, ezért kérjük továbbra is kísérjék figyelemmel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara portálját, mert a témában hamarosan további tájékoztatást nyújt a köztestület - hívta fel az érintettek figyelmét a kamara.

Forrás: 
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Van jövője a magyar tejnek!

November 15-én Velencén tartották a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács VIII. Tejágazati Konferenciáját, melynek során megtudhattuk, hogy a közelmúltban bevezetett 5 százalékra csökkentett ÁFA hatására mára a hazai tej aránya a boltok polcain jelentősen megemelkedett.

Újpaprika, újbor

November elejére, nagyjából egy időben készülnek el a friss fűszerpaprika-őrlemények és az újbor is, ennek örömére a szegedi fűszerpaprika-kutatók közel egy évtizede ilyenkorra időzítik a „paprika és bor” rendezvényüket. Ezúttal november 16-án, Szatymazon találkozik a bor a paprikával.

Tejhűtés jég formájában tárolt napenergiával

Francia koprodukcióban készül egy olyan jeges vizes tejhűtő rendszer, melynek energiaigénye akár helyben generált, jég formájában eltárolt napenergiával is fedezhető.

Vállalatirányítási tanácsokkal is segíti tagjait a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által elindított „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat a „Vállalatirányítási új irányelvek” témával folytatódik, 2018. november 20-án. A programsorozat célja, hogy minél több élelmiszeripari tevékenységhez kapcsolódó területen szolgáljon hasznos információkkal a kamarai tagoknak.

Miniszteri előadás és elnökválasztás a MÁSZ küldöttgyűlésen

Erős magyar mezőgazdaság nincs erős szuverén magyar állattenyésztés és fejlett tenyészállat-előállítás nélkül, emelte ki Nagy István agrárminiszter Herceghalmon, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) küldöttgyűlésén, ahol Zászlós Tibort a szervezet elnökévé választották.

Az olimpiai úszó tejivásban kapott ki

Kenderesi Tamás tejivó versenyt tartott egy általános iskolában, hogy felhívja a figyelmet a tejtermékek fogyasztásának fontosságára. Az úszó, Kis Tejszív Nagykövetet is választott maga mellé az eseményen.

Újítani kell a dinnyeágazatban

Három fontos kérdésre kell jól reagálnunk: fajtaszerkezet-váltás, piacépítés, szervezettség - hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete által rendezett regionális fórumon, melyet a Magyar dinnyetermesztés jövője címmel tartottak csütörtökön Medgyesegyházán, ahova nagyon sok termelő érkezett.

Élelmiszeripar a terítéken: jön az egységes védjegy, a pálmaolaj meg megy

Élelmiszeripari körkép címmel tartottak november 12-én szakmai konferenciát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében Budapesten. A rendezvényen Dr. Nagy István agrárminiszter ismertette az újjáalakult agrárminisztérium élelmiszeripart érintő tevékenységeit, terveit. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az agrárium sikerének alapfeltétele a megfelelő élelmiszer-feldolgozás.

Bakony Expó: remek családi program a hétvégén

Kulináris különlegességek, kulturális és családi programok is várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig a Bakony Expón Veszprémben.