Back to top

Megmenekülhetnek egyes tejautomaták

Megjelent az automata felügyeleti egységgel (AFE) fel nem szerelhető berendezések szabályozására vonatkozó módosító javaslat, amely kedvezően befolyásolhatja az érintett automaták üzemeltetőit. A NAK felhívja tagjai figyelmét, hogy a berendezések üzemeltetésének folytatásához a Magyar Posta felé 2018. június 30-ig minden érintett üzemeltetőnek újra kell jeleznie szerződéskötési szándékát.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Tej Terméktanáccsal együttműködve egyeztetést kezdeményezett a Pénzügyminisztériummal (PM), miután több tejautomatát üzemeltető tag jelezte, hogy berendezése a Magyar Posta visszajelzése alapján csak korszerűsítés, illetve lecserélés után szerelhető fel AFE egységgel.

A jelenleg hatályos szabályok alapján az AFE rendszerbe nem beköthető egységek 2018. június 30-a után nem üzemeltethetők tovább szabályosan, így ezen gépek fenntartása veszélybe került.

A helyzet megoldása érdekében a PM elkészítette a jelenleg hatályos szabályozásra vonatkozó módosító javaslatot. Amennyiben a javaslatot elfogadják – függetlenül attól, hogy az AFE beszerelhető-e –, azon automaták, melyekre vonatkozóan az üzemeltető 2018. június 30-ig szerződést köt a felügyeleti szolgáltatóval, azaz a Magyar Postával, elavulásig üzemeltethetőek. Ennek megfelelően nem lenne szükség az érintett gépek korszerűsítésére, vagy cseréjére.

A NAK üdvözli a PM módosító javaslatát, azonban újra felhívja tagjai figyelmét, hogy a berendezések üzemeltetésének folytatásához a Magyar Posta felé 2018. június 30-ig minden érintett üzemeltetőnek újra kell jeleznie szerződéskötési szándékát.

A NAK több olyan esetről is tud, hogy a Magyar Posta – a jelenlegi szabályoknak megfelelően – elállt a szerződéskötéstől, mivel az AFE beszerelésének igényét nem képes teljesíteni. Annak érdekében, hogy egy érintett se essen ki a kedvezményezettek köréből, a kamara javasolta, hogy a módosító javaslat által biztosított, elavulásig történő üzemeltetés lehetősége vonatkozzon azon üzemeltetőkre is, akikkel a felügyeleti szolgáltatói szerződés ezen okból felmondásra került vagy emiatt nem kerülhet megkötésre.

A módosító javaslat jelenleg egyeztetés alatt áll, ezért kérjük továbbra is kísérjék figyelemmel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara portálját, mert a témában hamarosan további tájékoztatást nyújt a köztestület - hívta fel az érintettek figyelmét a kamara.

Forrás: 
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősszel ismét lesz szántóföldi gépbemutató

Szeptember 20-21-én Mezőhegyesre hívják a szántóföldi gazdálkodókat a gépforgalmazók és az agrárkamara. Kétnapos szabadtéri rendezvényükön a mezőgépek legszélesebb kínálata lesz látható, amelyeket munka közben akár ki is próbálhatnak az érdeklődők.

Jól tejelnek a szarvasmarhák Somogyban

Ahogy az egész országban, úgy Somogyban is nőtt a szarvasmarha állomány. A helyi gazdaságok bizakodnak, további növekedésre számítanak a következő években – ennek érdekében a beruházások sem maradhatnak el.

A szarvastej az új-zélandi séfek új kedvence

A különleges italból készült ételek egyelőre csak Auckland és Wellington öt felsőkategóriás éttermében érhetőek el. Az új, szokatlan alapanyag már díjat is nyert és a szakácsok az egekig magasztalják.

Versenyképes a magyar hal?

Az agráripar képviselőivel telt meg a bajai turisztikai központ július 11-én. A vendégek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezete által megtartott szakmai nap alkalmából látogattak el a városba. A konferencián elhangzó előadások során a résztvevők tájékoztatást kaptak a hazai hal- és vadgazdálkodást érintő fejlesztésekről és jövőbeli tervekről.

Növelnék a hazai almafogyasztást

A korábbi években az alma felvásárlási ára igen hullámvasútszerű tendenciát mutatott, nem kevés fejtörést okozva ezzel a megyei gazdálkodóknak. Azért, hogy az árak hosszabb távon kiegyenlítettebbé váljanak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyeztetésre hívta az ágazat résztvevőit.

Búza aratása Zalában: a hektáronkénti átlaghozam 4,8 tonna

Az őszi búza 12 százalékát aratták le, az 5 ezer hektáron termelt őszi árpa betakarítás pedig már befejeződött - közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Már a dinnyepiac sem a régi

Új fogyasztói igények jelentek meg a dinnyepiacon, a régebben ismert 8-10 kilós görögdinnyék helyett egyre inkább a kisebb, „fridzsiderdinnyéket” keresik a vevők, valamint népszerűek a magnélküli és sárgahúsú fajták is.

Aflatoxin a tejben?

A tejben is megtalálható, potenciálisan közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin felmérését és visszaszorítását tűzte ki célul az a program, melyre mintegy 300 millió forintot nyertek a NKFIH pályázatán a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kutatói.

Két véglet között mozognak a mezőgazdasági termelői árak

A mezőgazdasági termelői árak májusban 0,6 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. Az emelkedés a növényi termékek árának 4,6 százalékos növekedéséből és az élő állatok és állati termékek árának 6,4 százalékos csökkenéséből tevődik össze.

Ovisok ismerkedtek a tanyasi élettel

Nemesvámos A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztató fórumsorozatot szervezett, amelynek keretében óvodások hallhatnak előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről.