Back to top

Öt köbméternyi állatbőrt dobtak ki Pápán

Mintegy 50-60 haszonállat, elsősorban birka lenyúzott bőrét rakták le ismeretlenek a pápai Határ utcának a Szabó Dezső utcához közeli, fákkal és bokrokkal körbevett egyik földútján az előző héten. A város a környezetszennyezés péntek délutáni észlelését követően néhány órán belül elszállíttatta a maradványokat. A rendőrség vizsgálja az ügyet.

Szerda délután a helyszínen Lukács Attila hatósági állatorvos elmondta: a jelentős mennyiségű,

körülbelül öt köbméternyi illegálisan lerakott állati maradvány lesózott birka- és szarvasmarhabőr volt, ami valószínűleg vágóhídról származott.

Vélhetően a helytelen, szakszerűtlen tárolás miatt a bőrök tönkremehettek, az elkövetők pedig nem vállalták azok szabályos megsemmisítését és az ezzel járó költségeket, ezért törvénytelen módszerhez, illegális hulladéklerakáshoz folyamodtak - számol be az esetről a Veszprém megyei hírportál.

A rendőrségnek segíthet a tettesek nyomára bukkanni, hogy a bőrök között találtak egy-egy osztrák és szlovák eredetű krotáliát, azaz a jószágok beazonosításához használt füljelzőt.

Lukács Attila megjegyezte, az állati maradványok bizonyos esetekben különféle fertőzéseket is hordozhatnak, amik akár komoly kockázatot jelenthetnek az emberre. Egyelőre még vizsgálják, hogy ebből a szempontból ezek a birka- és szarvasmarhabőrök mennyire voltak veszélyesek.

Áldozó Tamás polgármester úgy fogalmazott, Pápán eddig a lomis tevékenységhez és a háztartási szeméthez kapcsolódó illegális hulladéklerakás okozott gondot,

a mostani esethez hasonló, állati eredetű környezetszennyezésre az elmúlt időszakban nem volt példa a városban.

Mint mondta, a birka- és szarvasmarhabőröket egy közforgalom elől el nem zárt magánterületen rakták le, az ilyen helyzetekben az önkormányzatnak kell gondoskodni a hulladékanyag elszállíttatásáról. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a rendőrség megtalálja a tetteseket, akikkel így ki lehet majd fizettetni a terület megtisztításának költségeit.

Az üggyel kapcsolatban feljelentést tettek a Pápai Rendőrkapitányságon, melynek munkatársai vizsgálatot indítottak.

Forrás: 
veol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több országgal folyik egyeztetés a sertéspestis kapcsán

Ukrajnán kívül több más országgal is egyeztetés folyt vagy folyik a sertéspestis ügyében - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Hogyan rendezzük be a galambdúcot?

A legkedveltebbek a dúc legmagasabb helyén lévő fészkek, ezekért folyik a folytonos küzdelem a hímek között. A fészekberendezések legalább 70 centiméter szélesek, 50 centiméter magasak és 50 centiméter mélyek legyenek, és biztosítsák azt, hogy a galambok a fészekben párosodni is tudjanak.

Kivétel a pulyka

2018 első öt hónapjának összegzése szerint a pulyka kivételével valamennyi fontosabb állat és állati termék felvásárlási ára meghaladta az előző év azonos időszakának árait – derül ki a KSH gyorstájékoztatójából.

A génektől a gépekig: Magyartarka szakmai nap

A jövő állattenyésztését a precíziós gazdálkodás szolgálatába kell állítani – összegezhetnénk a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének teveli szakmai napján elhangzottakat. Tíz év múlva már csak az a fajta lesz versenyképes, aminek küllemi és a belső tulajdonságai lehetővé teszik a termelés szinte teljes gépesítését.

ASP: enyhül az ukrán szigor

Újra szállíthatóak állateledelek és növényi eredetű takarmányok Ukrajnába hazánk ASP-vel nem érintett területeiről. A magyar vállalkozások számára rendkívül kedvező döntés dr. Bognár Lajos országos főállatorvos személyes tárgyalásai, valamint a szakértői egyeztetések eredménye.

Egy párjához hűséges gyönyörű víziszárnyas

A mandarinréce gácsérja kétségkívül a világ egyik leggyönyörűbb szárnyasának számít. Nem véletlen tehát, hogy már hosszú évszázadok óta tartják őshazájában is, Ázsiában mint díszréce. Európába az 1840-es években importálták először.

A hortobágyi pásztorok titkos kincse: a sinka

A sinka egy rövid, sima szőrű, hegyes, felálló fülű kutyafajta kunkorodó farokkal. A fajta neve küllemére utal, a sinka szó simát jelent a hortobágyi tájnyelvben. Bár a fajtának kialakultak a meghatározó külső jegyei, a sinkatenyésztés és szelekció elsődleges szempontja napjainkban is a terelőképesség.

A szarvastej az új-zélandi séfek új kedvence

A különleges italból készült ételek egyelőre csak Auckland és Wellington öt felsőkategóriás éttermében érhetőek el. Az új, szokatlan alapanyag már díjat is nyert és a szakácsok az egekig magasztalják.

Kényszerből fogott bele, mára díjakat nyer vele

Godó Oszkár, helyi lakos nyolcéves kora óta foglalkozik különféle nyulakkal. Ez a tevékenység azóta is végigkíséri életet, mindennapjainak részévé vált, és saját bevallása szerint ez idő alatt bele is szeretett ezekbe az állatokba.

Kezdődik a kecskék szerelmi időszaka

Közeleg a nyár vége, amikor a kecskéknél megkezdődik a „szerelem időszaka”. Jól gondoljuk meg, melyik gödölyét, melyik anyát nem érdemes fedeztetni. Bármily szomorú ugyan, de a nem megfelelőket ki kell selejtezni.