Back to top

Öt köbméternyi állatbőrt dobtak ki Pápán

Mintegy 50-60 haszonállat, elsősorban birka lenyúzott bőrét rakták le ismeretlenek a pápai Határ utcának a Szabó Dezső utcához közeli, fákkal és bokrokkal körbevett egyik földútján az előző héten. A város a környezetszennyezés péntek délutáni észlelését követően néhány órán belül elszállíttatta a maradványokat. A rendőrség vizsgálja az ügyet.

Szerda délután a helyszínen Lukács Attila hatósági állatorvos elmondta: a jelentős mennyiségű,

körülbelül öt köbméternyi illegálisan lerakott állati maradvány lesózott birka- és szarvasmarhabőr volt, ami valószínűleg vágóhídról származott.

Vélhetően a helytelen, szakszerűtlen tárolás miatt a bőrök tönkremehettek, az elkövetők pedig nem vállalták azok szabályos megsemmisítését és az ezzel járó költségeket, ezért törvénytelen módszerhez, illegális hulladéklerakáshoz folyamodtak - számol be az esetről a Veszprém megyei hírportál.

A rendőrségnek segíthet a tettesek nyomára bukkanni, hogy a bőrök között találtak egy-egy osztrák és szlovák eredetű krotáliát, azaz a jószágok beazonosításához használt füljelzőt.

Lukács Attila megjegyezte, az állati maradványok bizonyos esetekben különféle fertőzéseket is hordozhatnak, amik akár komoly kockázatot jelenthetnek az emberre. Egyelőre még vizsgálják, hogy ebből a szempontból ezek a birka- és szarvasmarhabőrök mennyire voltak veszélyesek.

Áldozó Tamás polgármester úgy fogalmazott, Pápán eddig a lomis tevékenységhez és a háztartási szeméthez kapcsolódó illegális hulladéklerakás okozott gondot,

a mostani esethez hasonló, állati eredetű környezetszennyezésre az elmúlt időszakban nem volt példa a városban.

Mint mondta, a birka- és szarvasmarhabőröket egy közforgalom elől el nem zárt magánterületen rakták le, az ilyen helyzetekben az önkormányzatnak kell gondoskodni a hulladékanyag elszállíttatásáról. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a rendőrség megtalálja a tetteseket, akikkel így ki lehet majd fizettetni a terület megtisztításának költségeit.

Az üggyel kapcsolatban feljelentést tettek a Pápai Rendőrkapitányságon, melynek munkatársai vizsgálatot indítottak.

Forrás: 
veol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevés a biogazda Magyarországon

Miközben az ökológiai gazdálkodásra alkalmas táblák összterülete egyre nagyobb, a biogazdaságokban tartott jószágok száma több fajta esetében jelentősen visszaesett az utóbbi időben.

„Méhcsípés-terápia” Kairóban

Ezerszámra tenyészti a méheket Omar Abulhassan Kairó külvárosában – de nem a méz, hanem a méreg miatt.

Az „akváriumi halak királya”, a vitorlás

Akinek megfelelő méretű az akváriuma, annak bizton ajánlható a vitorláshal. Ma már szinte minden állatkereskedésben beszerezhető, gondozása egyszerű és több változata is ismert. Ám nem volt mindig így.

Nehogy kártérítést kelljen fizetnünk! A lótartás árnyoldalai

Az állattartás nemcsak örömet okoz vagy hasznot hajt az állattartónak, hanem felelősséggel is jár. A állatokkal kapcsolatos jogi felelősség egy olyan örökzöld téma, amihez többször vissza kell térnünk, mivel Kistermelők Lapjának olvasói is keresnek minket ebbe a körbe tartozó konkrét kérdésekkel.

Egyre súlyosabb a sertéspestis helyzet Kínában, nem tudják megfékezni a kórt

Az afrikai sertéspestis gyorsan terjed Kínában, már a tartományok több, mint felében jelen van annak ellenére, hogy a kormány nagy erőkkel próbálja megfékezni azt. Korábban ugyan azt nyilatkozták, hogy sikerült kontrollálni a járvány terjedését, azonban mostanra nagyon súlyossá vált a helyzet.

Elkutyásodott macskák: mit értenek belőlünk?

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói az Intelligence folyóiratban megjelent tanulmányukban azt állítják, hogy a gyűjtőnéven „mutatásnak” nevezett emberi gesztusokat nem csak a kutyák értik.

Mitől függ a nyulak születési súlya? I.

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ. Bár elválasztás után a vágónyulak növekedését már saját képességük határozza meg, ennek ellenére esetenként mégis kimutatható a korai életszakasz hatása.

Állatjólét: még mindig komoly hiányosságok vannak az EU-ban

Az állatjólétre irányuló uniós fellépések több szempontból is sikeresek voltak, de továbbra is hiányosságok tapasztalhatók a haszonállatokkal való bánásmód terén - ezt állapította meg egyebek mellett az Európai Számvevőszék szerdán közzétett jelentésében.

Drágább lett termelni az agráriumban

Idén szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett.

Miniszteri előadás és elnökválasztás a MÁSZ küldöttgyűlésen

Erős magyar mezőgazdaság nincs erős szuverén magyar állattenyésztés és fejlett tenyészállat-előállítás nélkül, emelte ki Nagy István agrárminiszter Herceghalmon, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) küldöttgyűlésén, ahol Zászlós Tibort a szervezet elnökévé választották.