Back to top

Öt köbméternyi állatbőrt dobtak ki Pápán

Mintegy 50-60 haszonállat, elsősorban birka lenyúzott bőrét rakták le ismeretlenek a pápai Határ utcának a Szabó Dezső utcához közeli, fákkal és bokrokkal körbevett egyik földútján az előző héten. A város a környezetszennyezés péntek délutáni észlelését követően néhány órán belül elszállíttatta a maradványokat. A rendőrség vizsgálja az ügyet.

Szerda délután a helyszínen Lukács Attila hatósági állatorvos elmondta: a jelentős mennyiségű,

körülbelül öt köbméternyi illegálisan lerakott állati maradvány lesózott birka- és szarvasmarhabőr volt, ami valószínűleg vágóhídról származott.

Vélhetően a helytelen, szakszerűtlen tárolás miatt a bőrök tönkremehettek, az elkövetők pedig nem vállalták azok szabályos megsemmisítését és az ezzel járó költségeket, ezért törvénytelen módszerhez, illegális hulladéklerakáshoz folyamodtak - számol be az esetről a Veszprém megyei hírportál.

A rendőrségnek segíthet a tettesek nyomára bukkanni, hogy a bőrök között találtak egy-egy osztrák és szlovák eredetű krotáliát, azaz a jószágok beazonosításához használt füljelzőt.

Lukács Attila megjegyezte, az állati maradványok bizonyos esetekben különféle fertőzéseket is hordozhatnak, amik akár komoly kockázatot jelenthetnek az emberre. Egyelőre még vizsgálják, hogy ebből a szempontból ezek a birka- és szarvasmarhabőrök mennyire voltak veszélyesek.

Áldozó Tamás polgármester úgy fogalmazott, Pápán eddig a lomis tevékenységhez és a háztartási szeméthez kapcsolódó illegális hulladéklerakás okozott gondot,

a mostani esethez hasonló, állati eredetű környezetszennyezésre az elmúlt időszakban nem volt példa a városban.

Mint mondta, a birka- és szarvasmarhabőröket egy közforgalom elől el nem zárt magánterületen rakták le, az ilyen helyzetekben az önkormányzatnak kell gondoskodni a hulladékanyag elszállíttatásáról. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a rendőrség megtalálja a tetteseket, akikkel így ki lehet majd fizettetni a terület megtisztításának költségeit.

Az üggyel kapcsolatban feljelentést tettek a Pápai Rendőrkapitányságon, melynek munkatársai vizsgálatot indítottak.

Forrás: 
veol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ukrán-magyar összefogás a rókaveszettség ellen

Három évre szóló megállapodást kötött az Agrárminisztérium és az ukrán szaktárca a rókaveszettség-felszámolási program végrehajtásáról.

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

A tojás árát is felfelé hajtja az aszály

Az aszály miatt dráguló takarmányok hajthatják felfelé a tojás árát a hazai piacon. Az ágazati szereplőket összefogó szervezet szerint a termelőknek a megnövekedett költségeik miatt emelniük kell az átadási árakon, a fogyasztók ugyanakkor ennél kisebb mértékű drágulással találkozhatnak majd a boltokban.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Rangos kutyakiállítás a szomszédban

Közel ezer ebet mutattak be azon a nemzetközi kutyakiállításon, amelynek az elmúlt hét végén adott otthont a muravidéki kisváros, Lendava. A CACIB Lendava 2018 nevű versenyre számos magyarországi ebtartó is érkezett.

A díszpintyek királynője

Minden valószínűség szerint a gould amandina nyerné azt a szépségversenyt, melyet a fogságban gyakran tartott díszpintyek között rendeznének. Elnevezése is szépségére utal, ugyanis John Gould gyönyörű felesége tiszteletére nevezte el ezt az Ausztráliában honos madarat. Magyarországra még a két világháború között érkeztek első példányai.

Ismét akadálytalan a szarvasmarhák és juhok exportja Törökországba

A magyar állategészségügyi hatóság járványügyi intézkedései nyomán hazánk az idei évben teljesítette az Állategészségügyi Világszervezet kéknyelv betegségtől való mentességre vonatkozó feltételeit.

Egyre népszerűbb a tevetej, a tevesajt és jön a "teve fitnesz szelet"

A Közel-Keleten hagyományos és kulturális szempontból fontos italként ismertté vált tevetej nemzetközi szinten is egyre népszerűbbé válik.

A megelőzéssel lehet a legtöbbet tenni a halbetegségek ellen

A halbetegségek kórokozóinak 10-20 százalékát már ismerik az állatorvosok, a többit még nem. A halak a lehalászás, a szállítás és a lerakodás során könnyen megfertőződhetnek, de a gondatlan tógazdák saját maguk is elősegíthetik a betegségek kialakulását.

Súlyosbodik a helyzet Romániában, már tucatnyi megyét érint a sertéspestis

Romániában a korábbi adatokhoz képest kettővel több, tizenkét megyét érint az afrikai sertéspestis, amely már 207 településen van jelen, és csaknem kilencszáz fertőző gócpontról tudnak a hatóságok – közölte a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság.