Back to top

Sulyom: irtsuk vagy együk?

A sulyom (Trapa natans) a lassú folyású vizek, holtágak növénye. Érett termése a víz aljára süllyed – ha a Tisza-tóban fürdőzve a víz alatt rálépünk - irgalmatlanul szúr, viszont cserébe kellemesen édeskés az íze, ezért a kísérletező séfek kezdik újra felfedezni.

A sulyom kifejezetten tetszetős, rombusz alakú zöld levélrózsái zöld szigetet alkotva lebegnek a víz tetején. Termései ősszel érnek, majd az iszapba merülve kelnek ki belőlük az újabb hajtások, amelyek eleinte a talajba gyökerezve fejlődnek, később úszó telepekké válnak. Rendkívül jól érzi magát a Tisza-tóban, gyorsan szaporodik, ami a horgászokat, a hajóval közlekedőket kifejezetten zavarja. Ezért minden évben nagy területeken irtják, ez évben is 800 hektárnyi területen tisztítják meg a vizet a sulyomtól -tudtuk meg a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.-től.  Hivatalosan viszont védett növény, csak az gyűjtheti, akinek engedélye van rá.

Termésének belseje a gesztenyéhez hasonlóan fogyasztható. Régen a mocsaras, lápos vidékek élelemforrása volt, azt a szerepet töltötte be, mint a hegyvidékeken a gesztenye. A tüskés külsőt lefejtették a diónyi fehér belsőről, és ezt a  termést csemegeként fogyasztották, megfőzték, sütötték, vagy pogácsát készítettek belőle, a száraz termését pedig lisztté őrölték.

Beszédes népi elnevezések: istennyila, súly, szamártövis, tiszavirág, vad mandola, vízi dió, vízi gesztenye, jezsuitadió
Beszédes népi elnevezések: istennyila, súly, szamártövis, tiszavirág, vad mandola, vízi dió, vízi gesztenye, jezsuitadió
Fotó: steve_hurst/wikimedia.org

Régen vendéglői étlapokon is szerepelt. Általában sült tésztát és mártást készítettek belőle. Még receptet is találunk arról, hogyan kell elkészíteni: sulymot tisztítás után mintegy fél óráig főzzük, majd a főzőlevébõl kiemeljük, kettévágjuk, belsejét kikaparjuk, diódarálón ledaráljuk és félretesszük.

Tejmártást így készítettek: a vajat felforrósítjuk, a hozzátett liszttel habzásig kevergetjük, hozzáöntjük a forró tejet, simára keverjük és felforraljuk. A tűzről levéve tejföllel, mustárral ízesítjük, hozzákeverjük a ledarált sulymot és összeforraljuk. Halételekhez kínálták. Még az 1980-as években is lehetett találkozni vele egy Tisza-tavi étteremben.

Aztán jött a környezetvédelmi törvény, amely védett növénnyé nyilvánította, és megtiltotta a gyűjtését, így véget ért gasztronómiai pályafutása.   

Fotó: murielbendel/wkimedia.org

Az utóbbi években viszont több kezdeményezés is indult a sulyom gasztronómiai felhasználására. Abádszalókon Szabó István szakács, bonbonkészítő sulyomvelővel, illetve sulyompárlattal ízesíti az Egy csepp Tisza-tó nevű kézműves csokoládéját.

Sarudon sulyomról elnevezett étterem nyílik hamarosan, amelyről tulajdonosa, Kücsön Gyula elmondta, hogy tervezik beépíteni ezt az ritka és különleges alapanyagot a fogásokba.  Engedélyük van a növény gyűjtésére, kérdés az, hogy milyen mennyiségben tudják majd gyűjteni, mivel csak kézzel lehet szedni és feldolgozni. Ezért valószínűleg nagyon drága, bio alapanyag kategóriában fog szerepelni.  

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Történelmi siker: két magyar arany és egy ezüst a horgász VB-n!

A napokban ért véget Dél Afrikában a 2019-es Horgász Világjátékok, amelyről mind a férfi, mind pedig a női feeder csapatunk aranyéremmel térhetett haza, mellettük pedig a csónakos pergetőink is brillíroztak.

A mogyoróvaj egészséges?

Állandóan fogyókúrázó világunkban szinte minden nap felröppen a hír egy-egy ételről, hogy az nem egészséges, hízlal, és egyéb negatív hatásai vannak. Ez a híresztelés igaz a mogyoróvajra is. Hányszor halljuk: „azért olyan kövérek az amerikai gyerekek, mert sok mogyoróvajat esznek!” Ez tévhit, ugyanis a mogyoróvaj kifejezetten egészséges étel.

Miért érdemes avokádót enni minden nap?

Az avokádó egyre népszerűbb Magyarországon is. Rendkívül tápláló, tele van sok vitaminnal és ásványi anyaggal. Egészségünk megőrzésében nagy segítségünkre lehet. A belőle készített guacamole szósz pedig egyszerűen mennyei. Összefoglaljuk mindazt, amit az avokádóról tudni érdemes.

Izgalmas gasztrohétvége a Balatonnál

A nagy sikerű 2018-as debütálást követően idén is megrendezésre kerül a Furmint Napok Köveskálon! Furmintra hangolt menüsor, érdekes szakmai előadások, beszélgetések és az ország legizgalmasabb Furmintjai várnak minden kedves érdeklődőt a gasztrofaluként elhíresült balatoni településen.

Horgászok figyelem: minden vízterületre kell horgászjegy

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismételten felhívja a horgászok figyelmét arra, hogy Magyarországon nincs olyan vízterület, ahová nem szükséges állami horgászjegyet váltaniuk a horgászati tevékenységhez. Az állami horgászjegyen túl területi engedély megváltása is kötelező.

A vadászat és a horgászat a szenvedélyük

Megnyitotta kapuit a 26. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) Nemzetközi Kiállítás. Kárpát-medence legnagyobb fegyver-, vadász- és horgászrendezvényén 17 ország csaknem 300 kiállítója várja a látogatókat a Hungexpo területén vasárnap estig.

Halálosan finom a gömbhal

Egyedi és különleges íze miatt – talán azért is, mert tudvalevő, hogy a fogyasztása halált is okozhat – sokan tekintik delikátesznek a fugut (gömbhal).

Így választunk éttermet

A magyarországi lakosság étterembe járási szokásait vizsgálta az ország első Gasztro Körképe.

Négy mázsa küsz pusztult el a Balatonnál

Az elmúlt hétvégén Balatonlelle egyik strandján egy esővíz befolyónál négy mázsányi elpusztult szélhajtó küszre lettek figyelmesek a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei. Az esetről lakossági bejelentéseket is érkeztek, valamint az interneten több rémhír is szárnyra kelt.

Titkok a krumplisfazékban

Impala, Desire, Red Scarlet, Hópehely, Démon, ezek lehetnének egy ügetőverseny résztvevői, amelyekre akár fogadhatnánk is, valójában ez a néhány név egy csokorra való a rengeteg krumplifajta közül.