Back to top

Sulyom: irtsuk vagy együk?

A sulyom (Trapa natans) a lassú folyású vizek, holtágak növénye. Érett termése a víz aljára süllyed – ha a Tisza-tóban fürdőzve a víz alatt rálépünk - irgalmatlanul szúr, viszont cserébe kellemesen édeskés az íze, ezért a kísérletező séfek kezdik újra felfedezni.

A sulyom kifejezetten tetszetős, rombusz alakú zöld levélrózsái zöld szigetet alkotva lebegnek a víz tetején. Termései ősszel érnek, majd az iszapba merülve kelnek ki belőlük az újabb hajtások, amelyek eleinte a talajba gyökerezve fejlődnek, később úszó telepekké válnak. Rendkívül jól érzi magát a Tisza-tóban, gyorsan szaporodik, ami a horgászokat, a hajóval közlekedőket kifejezetten zavarja. Ezért minden évben nagy területeken irtják, ez évben is 800 hektárnyi területen tisztítják meg a vizet a sulyomtól -tudtuk meg a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.-től.  Hivatalosan viszont védett növény, csak az gyűjtheti, akinek engedélye van rá.

Termésének belseje a gesztenyéhez hasonlóan fogyasztható. Régen a mocsaras, lápos vidékek élelemforrása volt, azt a szerepet töltötte be, mint a hegyvidékeken a gesztenye. A tüskés külsőt lefejtették a diónyi fehér belsőről, és ezt a  termést csemegeként fogyasztották, megfőzték, sütötték, vagy pogácsát készítettek belőle, a száraz termését pedig lisztté őrölték.

Beszédes népi elnevezések: istennyila, súly, szamártövis, tiszavirág, vad mandola, vízi dió, vízi gesztenye, jezsuitadió
Beszédes népi elnevezések: istennyila, súly, szamártövis, tiszavirág, vad mandola, vízi dió, vízi gesztenye, jezsuitadió
Fotó: steve_hurst/wikimedia.org

Régen vendéglői étlapokon is szerepelt. Általában sült tésztát és mártást készítettek belőle. Még receptet is találunk arról, hogyan kell elkészíteni: sulymot tisztítás után mintegy fél óráig főzzük, majd a főzőlevébõl kiemeljük, kettévágjuk, belsejét kikaparjuk, diódarálón ledaráljuk és félretesszük.

Tejmártást így készítettek: a vajat felforrósítjuk, a hozzátett liszttel habzásig kevergetjük, hozzáöntjük a forró tejet, simára keverjük és felforraljuk. A tűzről levéve tejföllel, mustárral ízesítjük, hozzákeverjük a ledarált sulymot és összeforraljuk. Halételekhez kínálták. Még az 1980-as években is lehetett találkozni vele egy Tisza-tavi étteremben.

Aztán jött a környezetvédelmi törvény, amely védett növénnyé nyilvánította, és megtiltotta a gyűjtését, így véget ért gasztronómiai pályafutása.   

Fotó: murielbendel/wkimedia.org

Az utóbbi években viszont több kezdeményezés is indult a sulyom gasztronómiai felhasználására. Abádszalókon Szabó István szakács, bonbonkészítő sulyomvelővel, illetve sulyompárlattal ízesíti az Egy csepp Tisza-tó nevű kézműves csokoládéját.

Sarudon sulyomról elnevezett étterem nyílik hamarosan, amelyről tulajdonosa, Kücsön Gyula elmondta, hogy tervezik beépíteni ezt az ritka és különleges alapanyagot a fogásokba.  Engedélyük van a növény gyűjtésére, kérdés az, hogy milyen mennyiségben tudják majd gyűjteni, mivel csak kézzel lehet szedni és feldolgozni. Ezért valószínűleg nagyon drága, bio alapanyag kategóriában fog szerepelni.  

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Flower Power Keukenhofban

A „virágok erejével” ünnepli a Hollandia legnépszerűbb tulipánparkja fennállásának 70. évfordulóját 2019-ben. Élénk színek, hippik, béke és popzene. A hatvanas és hetvenes évek fordulójának életérzése, a vietnámi háborúval szembeni passzív ellenállás jelképe, a Flower Power a tematikája a jövő évi hagymakiültetéseknek a Keukenhof virágparkban.

Kaszó titokzatos ízei

A nagy rengeteg kellős közepén található Kaszó. A legközelebbi település is 6-8 kilométerre rejtőzik. Erdővel körülzárt csendes vidék, ahol mintha még az idő is kicsit megpihent volna. Szinte minden a vadászathoz kötődik, a tavasz és a nyár viszont a turistáké, amikor a vadászház étterme mellett a Főherceg Fogadó fogadja a kirándulókat.

Vadászat miatti lezárások Szilvásvárad környékén

A szokatlan novemberi meleg után hétfőtől kezdetét veszi a fagyosabb idő. A meteorológusok szerint vasárnap éjjel megérkezik a lehűlés és akár havas esőre, a magasabb régiókban pedig havazásra is számíthatunk. Érdemes még kihasználni a közelgő napos hétvégét egy őszi kiruccanásra, erdei túrázásra.

Kiszűrik a szabálytalanul kerékpározókat a Pilisben

Ellenőrzi a jelzett turistautakon a kerékpárok használatát a Pilisi Parkerdő. Az ország leglátogatottabb erdeinek számító pilisi hegyekben az őszi időszakban több útvonal gyalogosan is nehezen járható, ezért a biztonságos erdőlátogatás érdekében különösen fontos, hogy az erdőlátogatók betartsák az együttes úthasználat szabályait.

Fűszerezzünk! A kurkuma és a chili kedvező hatásai

Néhány fűszer nem csak ízt és aromát kölcsönöz az ételeinknek, hanem meglepő módon olyan, az egészségünkre jótékony hatással bírhatnak, mint a mentális egészség javítása és a rák elleni védelem. A kurkumát, vagy a chilit sokan használják a főzéshez anélkül, hogy tudnának a szervezetükre gyakorolt jótékony hatásairól.

„Kapj rá!” a Várkert Bazárban

Ötven kiállító, több mint ezer termékével találkozhatnak a látogatók a Magyar Ízek Őszi Vásárán a Várkert Bazárban, 2018. november 17-én, szombaton.

Halkedvelők figyelem: Garda Fesztivál Tihanyban

November 16-18-ig ismét vendégekkel teli lesz a tihanyi Visszhang-domb, immár 17 alkalommal elevenítik fel az egykori gardahalászat hagyományait a helyiek. A balatoni gasztronómiai fesztiválon lesz látványhalászat, kóstolhatnak gardát sütve, füstölve, és a vállalkozó kedvűek akár a halfőző versenyre is benevezhetnek.

Balatoni vadásznapló

Formabontó turisztikai film készült a magyar tengerről. Az „Egész évben Balaton” koncepcióját kívánják népszerűsíteni az alkotók.

Keszeg, ökle és pisztráng versenyez az év hala címért

Idén is három őshonos fajra, a vörösszárnyú keszegre, a szivárványos öklére és a sebes pisztrángra lehet szavazni az év hala versenyen - közölte a Magyar Haltani Társaság vasárnap az MTI-vel.

Őszi ízek diadala - édes receptek

Az őszi konyha a legszebb, a leggazdagabb. Ilyenkor a piacra menni is gyönyörűség, a kertben pedig annyi csudaság ötlik a szemünkbe, hogy alig lehet belőlük választani.