Back to top

A hőség pörgeti a hazai sörpiacot

A tavaly már megközelítőleg 160 milliárd forintosra duzzadt magyar sörpiac 70 százalékát fedi le a Dreher és a Heineken Hungária, a további növekedésnek pedig a nyári meleg és a világbajnokság is a motorja lehet. A chipsadó várható emelése a söripart azonban csak korlátozottan érintheti.

Több ágazat cégei is zúgolódnak a napokban ismertetett jövő évi adócsomag részeként a népegészségügyi termékadó, ismertebb nevén a chipsadó várható emelése miatt. A söripart azonban korlátozottan érintheti a tervezett intézkedés, csak egyes ízesített sörök, illetve ciderek miatt.

Igaz, a szektor szereplői eddig sem „fukarkodtak” az államkassza elé járulva: a nagy sörgyártókat összefogó Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint a tagjaik által befizetett áfa tavaly 21 százalékkal 26,8 milliárd forintra nőtt, az iparág összes adó- és járulékbefizetései pedig meghaladták a 77 milliárd forintot.

Miközben a legnagyobb gyárak, a Borsodi, a Dreher, a Heineken Hungária és a Pécsi Sörfőzde, valamint a piachoz importtal hozzájáruló Carlsberg Hungary 6,2 millió hektoliter sört adtak el, addig a kisüzemi főzdék csaknem százezer hektoliter után több mint 400 millió forint jövedéki adót vallottak be.

A nyári meleg és a labdarúgó-világbajnokság együttes katalizátorként hat a kereslet növekedésére, csúcsra jár a termelés és a logisztika is – mondta a Világgazdaságnak Schillinger Attila, a sörszövetség igazgatója.

Mindez előrevetíti, hogy a magyar sörpiacon az elmúlt években tapasztalt 2-4 százalékos növekedés a felső értékhez közelítve maradhat fenn, és folytatódhat a prémiumsörök térnyerése az olcsó, alsó kategóriás termékek rovására.

Tavaly Magyarországon 105 cég foglalkozott sörgyártással a Nemzeti Cégtár adatai szerint, együtt 145 milliárd forint árbevételt értek el, azaz 2016-hoz képest hattal több vállalkozás ért el négymilliárddal kisebb forgalmat. A kép azonban csalóka, hiszen az egyik legnagyobb piaci szereplő, az április–márciusi üzleti évvel működő Dreher értékesítésének tavalyról csak nyolchavi, 46,4 milliárd forintos adatait tartalmazza a Cégközlöny.

A sörgyár nem auditált, 3 százalékos növekedésről szóló becslését is figyelembe véve tavaly meghaladta a 155 milliárd forintot a teljes sörpiac. A kőbányai társaság forgalma a korábbi években rendre a 48–53 milliárdos sávban mozgott, de tavaly elérhette az 55,5 milliárd forintot.

Tapasztalatuk szerint tavaly jót tett a piacnak az átlagosnál melegebb időjárás és az élénkülő fogyasztói kereslet, és eddig a folyó évet is ez jellemzi. Mivel egyre népszerűbbek a magasabb minőségű sörök, több új terméket is ebben a szegmensben vezettek be.

A Dreher első számú riválisa, a Heineken Hungária tavaly 2,8 százalékkal 53,8 milliárd forintra növelte árbevételét, miközben az adózott eredménye az előző évi 400 milliós veszteségből 240 milliós nyereségbe fordult át.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ egyik legritkább sörfajtáját veszélyezteti a klímaváltozás

Az emelkedő hőmérsékletek veszélyeztetik a belgák savanykás lambic sörét, állítják a környezettudósok és Belgium egyik vezető kézműves sörgyártói.

Sör helyett marihuánás ital

Az amerikai sörgyárak és italforgalmazó cégek egy új élvezeti cikkel, a marihuánával tervezik felfuttatni stagnáló forgalmukat.

Egyre innovatívabbak a sörgyárak

Hozzájárul a hazai söripar egészséges fejlődéséhez, hogy ma már nemcsak a kisüzemi főzdék, hanem a nagy gyárak is különlegességekkel bővítik a kínálatukat.

Te melyik italt posztoltad a legtöbbször a nyáron?

A luxus hajóutakat szervező brit Celebrity Cruises felmérést végzett arra vonatkozóan, hogy az Instagram-használók melyik italféleségről osztották meg a legtöbb fotót idén nyáron. Eszerint május elejétől július végéig világszerte a Champagne vezet, amiről több mint 618 ezren posztoltak fotót a népszerű fotó- és videómegosztó közösségi oldal.

Nemzetközi szinten elismert sör Nógrádból

Rétság egyik csendes utcájában, egy családi házhoz építve, parányinak mondható kis üzem működik. A kertben álló kis vasúti kocsi – ami afféle kiülőként szolgál – már önmagában felhívja a figyelmet arra, hogy itt valami szokatlan történik.

Őstermelők és élelmiszeriparban dolgozók figyelem: számít az Ön véleménye!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Hétfa Kutatóintézettel (HKI) közös felmérésében az őstermelőket kérdezik a járulékfizetési gyakorlatról, az élelmiszer-gazdasági vállalkozások esetében pedig a foglalkoztatási nehézségeit és piacra jutási problémáit igyekeznek feltárni - ehhez kérik az érintettek segítségét.

A kisüzemek erősségei az IPA-k, a lagerek, és a gyümölcsös sörök

A technológiában és az exportban erősítenének a kisüzemi főzdék, amelyek a mostani 1,5 százalék után hat-nyolc éven belül 4-5 százalékot hasítanának ki a teljes sörpiacból.

Így kéne átalakítani az agráradózást

„Merész tervek: teljes reform előtt az agráradózás?” című beszélgetés során a NAK egyik közelmúltbeli javaslatát vitatták meg szakemberek Hajdúböszörményben. Az áfacsökkentés folytatását és a családi mezőgazdasági vállalkozási forma bevezetését egyöntetűen kedvezően fogadták.

Új sörivó nemzetek

A meleg nyár máris érezteti hatását a magyar sörpiacon, idén tovább emelkedik a sörfogyasztás, de még nem döntötte meg a kilencvenes évek átlagos fogyasztói mennyiséget. A Sörszövetség tájékoztatása szerint az idei év második negyedében 2,5 százalékkal növekedett az értékesített sör mennyisége az előző év hasonló időszakához képest.

Mindenki nyugodjon meg! Lesz elég komló a sörhöz

Ugyan komoly ellátási problémákkal küzdenek a sörgyártók, több összetevő is csak nehézkesen szerezhető be, és az árak is elszálltak, de komlóból világszinten – a rossz időjárás ellenére – elfogadható termés ígérkezik.