0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mi köze az aranymetszésnek a zöldséges kisbolthoz?

Az aranymetszés szabályát minden fotográfus, virágkötő és természetesen dekoratőr megtanulja. És nem árt megtanulnia a saját értékesítésre vállalkozó kertésznek sem, ha szeretné szépen, harmonikusan prezentált zöldségekkel megnyerni a vevőit – írja a német Gemüse magazin.

Az árutermesztő zöldségkertészeknek szóló havilap minden számában közölnek egy rövidke írást egy-egy tippel azoknak, akik saját maguk (is) értékesítik a gazdaságukban betakarított terményeket. Érdekes ötletek sora jelent már meg, némelyik tanács igazából magától értetődő (pl. hogy legyen elég parkolóhely, vagy hogy könnyen nyíljon az ajtó és babakocsival se jelentsen tortúrát a bejutás stb.), ennek ellenére korántsem biztos, hogy mindenki tudatosan átgondolja és alkalmazza is. Az egyik idei lapszámban az áruelrendezéssel kapcsolatban találtam egy figyelemre méltó írást.

Az aranymetszés egy olyan arányosság, ami a természetben és művészetben is gyakran megjelenik, természetes egyensúlyt teremtve a szimmetria és az aszimmetria között. Leegyszerűsítve kétharmad-egyharmad arányként fogalmazhatjuk meg.

E szabály ismerete a zöldséges kisbolt vagy stand kialakításakor is hasznunkra lehet. Alkalmazhatjuk már a polcok elrendezésekor – a falnál álló polcok maximum a helyiség magasságának a kétharmadáig érjenek, és ha több polcot állítunk egymás mellé, akkor a szélesség és a magasság között is legyen meg az arány –, de az igazán izgalmas feladat akkor jön el, ha szabadon kirakott, például raklapon vagy faládákon kínált zöldséget kell elrendezni.

A fölső emelet magassága legyen az egyharmados rész, az „alépítmény” pedig a kétharmados, így biztosan harmonikus lesz az összkép. És a zöldségek elrendezésénél is igyekezzünk ezt a szabályt szem előtt tartani.

A zöldségkoszorú összeállítására vállalkozóknak is azt tanácsolja a szerző, hogy a koszorú közepén lévő lyuk a teljes koszorú kerületének egyharmada legyen. Ez egyébként minden, szépen összeállított koszorúra igaz, aki akarja, mérje meg – írja.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu