Back to top

A pályázatok mozgatják a géppiacot idén is

Kétévi visszaesés után 2017-ben végre magára talált, és újra növekedésnek indult a hazai mezőgép-piac, és a prognózisok szerint idén is folytatódhat a bővülés. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet júniusi Agrárpiaci Információk című kiadványának gépértékesítési adataiból azonban az látszik, hogy átalakulóban van a gépkereslet.

A gazdálkodók 2018 első negyedévében 31,7 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, ennek 56 százalékát erőgépekre, 44 százalékát pedig az erőgépek munkagépeire költötték. 2017 azonos időszakával össezvetve azonban visszaesés látszik szinte minden szegmensben: kerekes traktorokból 4, gabonakombájnokból pedig 23 százalékkal csökkent az értékesítés. Előbbiből egyébként 709, utóbbiból mindössze 27 talált gazdára az idei első negyedévben.

A traktoroknál mindössze a 50-100 lóerős kategória gépei fogytak jól – 21 százalékkal többet, 301 darabot adtak el az egy évvel korábbihoz képest -, viszont minden más kategóriában csökkent a forgalom. Visszaesést mértek az önjáró rakodóknál is, 14 százalékkal csökkent a kereslet 2018 első 3 hónapjában. Viszont az értékesített rakodók többsége már teleszkópos változat volt.

A munkagép szegmensben főként a szálas-takarmány betakarításban, illetve a kertészetben és szőlészetben használatos gépeket, illetve a szállító járműveket keresték az idén. A bálázók iránti kereslet 65 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 2018. első negyedévében 119-et, egy évvel korábban 72 darabot adtak el. Fűkaszákból duplaannyit értékesítettek, mint 2017 azonos időszakában. A gyümölcs- és szőlőápolás gépeiből is kétszeresére nőttek az eladások.

A mezőgazdasági célú szállító járművekből 42 százalékkal nőtt az értékesítés, az új mezőgazdasági pótkocsikból 226 darabot értékesítettek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Traktorokkal demonstrálnak a gazdák Pozsonyban

Kedden 11 órakor értek Pozsonyba traktoraikkal a gazdák, a kormány illetékes képviselőivel szeretnének tárgyalni. A mezőgazdászok követelései között szerepel a földrendezés felgyorsítása, a pótföldek zökkenőmentes kiadása, a szlovákiai termőföld, erdők és vízkészlet védelme, illetve a mezőgazdaságban tapasztalható korrupció elleni hatékony fellépés.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

Kukoricabetakarítási rekord: 8 óra alatt 1110 tonna

Egy Amerikában összeszerelt 503 LE-s motorral szerelt CLAAS Lexion 760 Terra Trac RotoPlus APS hibrid cséplőszerkezetű kombájn 8 óra alatt 1110 tonna kukoricát takarított be,

Még Új-Zélandon is keresettek a szlovén SIP termékei

A korábbi állami vállalatból privatizált vállalkozás egyre sikeresebb a világpiacon. Árbevételük 20 százaléka származott a hazai piacról, 80 százalékát az export tette ki. Legfőbb piacaik az Alpok-beli országok, Ausztria és Svájc, ezen kívül még Új-Zéland.

Kétszer jobban teljesít az elektromos önvezető traktor

A John Deere kifejlesztett egy 400 LE teljesítményű elektromos önvezető traktort, a GridCon vállalattal közösen, amely a mezőgazdasági gépek villamosításával foglalkozó vállalkozás. A vállalat szerint ez egy új lehetőség a villamos meghajtás használatára a gépjárművek és a mezőgazdasági gépek számára.

Univerzális traktorok az Odisystől

Tavalyi év közepére elkészült az Odisys Bt. korosfa ültető gépe, s üzembe is állt. Egy projekt keretein belül kaptak lehetőséget a hasznos gép megalkotására, s mutatták be az AgroMashexpon. Hernek Zoltán, a kecskeméti cég tulajdonosa kiemelte, idén a Goldoni fog sok újdonságot tartalmazni.

Traktorokkal torlaszolták el a főutakat a görög gazdák

A görög gazdák egy országos szintű megmozdulás keretében tüntettek, és számos főbb útvonalat le is zártak. A követelések között szerepel az üzemanyagárak és a termelés költségeinek csökkentése, egy jobb adózási rendszer, és alacsonyabb társadalombiztosítási járulékok.

Öntözésfejlesztést – de hova?

AKI-s kutatások a termelői és agrárpolitikai döntéstámogatás, valamint a mezőgazdasági vízgazdálkodás szolgálatában: Magyarország a klimatikus adottságai alapján a feltételes öntözés zónájába tartozik, ugyanakkor a hazai szabadföldi növénytermelés számára az öntözhető területek növelése óriási fejlődési lehetőséget tartogat.

Lendületes növekedésben a mini erőgépek piaca

Immár hagyomány, hogy január utolsó harmadában rendezik meg Budapesten, a kőbányai vásárvárosban hazánk legnagyobb agráripari szakkiállításait, az AGROmashEXPO-t és az Agrárgépshow-t. Idén a zord időjárás ellenére is mintegy 46 ezer látogató jött el a rendezvényre, hogy megtekintse a világ számos országából érkező mintegy 350 kiállító standját.

Fényshow a KITE termében

Gazdagon berendezett különteremben, óránként megrendezett fény- illetve lézershow-val, valamint rengeteg géppel várta az érdeklődőket a KITE Zrt. az AGROmashEXPO-n.