Back to top

A pályázatok mozgatják a géppiacot idén is

Kétévi visszaesés után 2017-ben végre magára talált, és újra növekedésnek indult a hazai mezőgép-piac, és a prognózisok szerint idén is folytatódhat a bővülés. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet júniusi Agrárpiaci Információk című kiadványának gépértékesítési adataiból azonban az látszik, hogy átalakulóban van a gépkereslet.

A gazdálkodók 2018 első negyedévében 31,7 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, ennek 56 százalékát erőgépekre, 44 százalékát pedig az erőgépek munkagépeire költötték. 2017 azonos időszakával össezvetve azonban visszaesés látszik szinte minden szegmensben: kerekes traktorokból 4, gabonakombájnokból pedig 23 százalékkal csökkent az értékesítés. Előbbiből egyébként 709, utóbbiból mindössze 27 talált gazdára az idei első negyedévben.

A traktoroknál mindössze a 50-100 lóerős kategória gépei fogytak jól – 21 százalékkal többet, 301 darabot adtak el az egy évvel korábbihoz képest -, viszont minden más kategóriában csökkent a forgalom. Visszaesést mértek az önjáró rakodóknál is, 14 százalékkal csökkent a kereslet 2018 első 3 hónapjában. Viszont az értékesített rakodók többsége már teleszkópos változat volt.

A munkagép szegmensben főként a szálas-takarmány betakarításban, illetve a kertészetben és szőlészetben használatos gépeket, illetve a szállító járműveket keresték az idén. A bálázók iránti kereslet 65 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 2018. első negyedévében 119-et, egy évvel korábban 72 darabot adtak el. Fűkaszákból duplaannyit értékesítettek, mint 2017 azonos időszakában. A gyümölcs- és szőlőápolás gépeiből is kétszeresére nőttek az eladások.

A mezőgazdasági célú szállító járművekből 42 százalékkal nőtt az értékesítés, az új mezőgazdasági pótkocsikból 226 darabot értékesítettek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Duplájára is lehetne növelni a gombatermesztést

Külföldön is nagy a kereslet a minőségi magyar gomba iránt, a jelenlegi termés duplájára is igény lenne az exportpiacon, de ehhez komoly technológiai fejlesztések szükségesek - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

Új román traktor olasz motorral

Tíz év után újból saját traktort gyárt Románia: az IRUM Reghin gyárában, az erdélyi Szászrégenben mutatták be a TAGRO elnevezésű modellt, amelynek fejlesztése öt évig tartott és nagyjából 6 millió euróba került. A tervek szerint a traktorok sorozatgyártása 2019 áprilisában kezdődhet el.

Élelmiszerveszteség a feldolgozóiparban - szakmai workshop

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet 2018. november 22-én (csütörtökön) rendezi meg az „Élelmiszerveszteség a feldolgozóiparban: technológiai szükségszerűség vagy felelős stratégiával, együttműködéssel kezelhető kihívás?” című szakmai előadást és az ehhez kapcsolódó témabeszélgetést, melyre várják az érdeklődőket.

Nem létező mezőgazdasági gépeket hirdettek - lebuktak

Jelentős kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Sárvári Járási Ügyészség öt férfi ellen, akik országszerte összesen 48 sértettet tévesztettek meg valótlan internetes hirdetésekkel 2016 augusztusától kezdődően.

Mit tudnak a szőlőkombájnok?

A szőlőkombájnon belül különböző szállítóberendezések mozgatják az anyagot. A vízszintes irányú szállítást szállítószalagok, kaparószalagok, a ferde és függőleges irányú anyagmozgatást nyitott vagy zárt házban futó kaparóelemes, rekeszes szállítószalagok, illetve serleges felvonók biztosítják. A szállítóberendezések rendszert képeznek, a szállítás végpontja a gyűjtőtartály.

Az Ön vállalkozása hogyan digitalizál? – Rövid felmérés

Amennyiben ön egyéni gazdálkodó vagy cégvezető, kérjük, szánjon néhány percet az önkéntes és anonim kérdőív kitöltésére! Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) célja az agrárgazdaság digitalizációs átalakítása és fejlesztése az agrárgazdaság hatékonyságának növeléséhez. A DAS gördülékeny és hatékony megvalósítása érdekében az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérést készít a jelenlegi helyzetről.

Oros Divízió: fél évszázados tapasztalat a betakarító adapterek gyártásában

Az Oros márkanév jó ideje ismerős lehet a gazdáknak: a cég ötven éve készít mezőgazdasági gépeket és azokhoz használatos adaptereket, illetve részegységeket. Az orosházi székhelyű vállalat 92 óta a kanadai Linamar Corporation-höz tartozik, így nemcsak a hazai, a kelet-, vagy éppen a nyugat-európai, hanem például az észak-amerikai és az észak-afrikai piacokra is fejleszt és értékesít termékeket.

Veszteséges a fehér és a félbarna kenyér a pékeknél

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet felmérése szerint a pékek veszteséggel adják tovább a termékeiket, a haszon az eladóknál jelentkezik. A pékek már nem tudják finanszírozni a veszteséget, így az országban helyenként akár ellátási gondok is keletkezhetnek.

Állami pénzből pörgetnék fel az orosz mezőgéppiacot

Megemelték a támogatásintenzitást, és Oroszország egyes térségeiben az eddigi 10 százalék helyett már 25, sőt akár 30 százalék ártámogatás is jár a mezőgazdasági termelőknek, ha hazai gyártású gépet vásárolnak – írja az osztrák agrárhír-iroda.

A bálaháló nagyhatalom új raktárcsarnokot épített

A Tama napjainkra a bálaháló értékesítésében a világpiac vezető vállalatává vált 56 százalékos piaci részesedéssel. A cég magyarországi vállalata, a Tama Hungary Kft. szerdán bemutatta új, 12 ezer négyzetméteres raktárcsarnokát Berettyóújfaluban. Az ünnepélyes átadáson részt vett Tállai András is.