Back to top

A pályázatok mozgatják a géppiacot idén is

Kétévi visszaesés után 2017-ben végre magára talált, és újra növekedésnek indult a hazai mezőgép-piac, és a prognózisok szerint idén is folytatódhat a bővülés. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet júniusi Agrárpiaci Információk című kiadványának gépértékesítési adataiból azonban az látszik, hogy átalakulóban van a gépkereslet.

A gazdálkodók 2018 első negyedévében 31,7 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, ennek 56 százalékát erőgépekre, 44 százalékát pedig az erőgépek munkagépeire költötték. 2017 azonos időszakával össezvetve azonban visszaesés látszik szinte minden szegmensben: kerekes traktorokból 4, gabonakombájnokból pedig 23 százalékkal csökkent az értékesítés. Előbbiből egyébként 709, utóbbiból mindössze 27 talált gazdára az idei első negyedévben.

A traktoroknál mindössze a 50-100 lóerős kategória gépei fogytak jól – 21 százalékkal többet, 301 darabot adtak el az egy évvel korábbihoz képest -, viszont minden más kategóriában csökkent a forgalom. Visszaesést mértek az önjáró rakodóknál is, 14 százalékkal csökkent a kereslet 2018 első 3 hónapjában. Viszont az értékesített rakodók többsége már teleszkópos változat volt.

A munkagép szegmensben főként a szálas-takarmány betakarításban, illetve a kertészetben és szőlészetben használatos gépeket, illetve a szállító járműveket keresték az idén. A bálázók iránti kereslet 65 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 2018. első negyedévében 119-et, egy évvel korábban 72 darabot adtak el. Fűkaszákból duplaannyit értékesítettek, mint 2017 azonos időszakában. A gyümölcs- és szőlőápolás gépeiből is kétszeresére nőttek az eladások.

A mezőgazdasági célú szállító járművekből 42 százalékkal nőtt az értékesítés, az új mezőgazdasági pótkocsikból 226 darabot értékesítettek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Veterán traktorok: delejező erővel hatott a dutrafüst Borsfán

A fülek hallójáratait a felbőgő motorok kemény decibeljei alaposan próbára tették, csakúgy, mint a tüdőt a benzinfüst és a dízelgőz. Mégsem ágáltak ez ellen az emberek szombaton a faluban.

Továbbra is a gyűjtésre épít a gyógynövény ágazat

Bár terv, szándék, sőt még támogatás is van a gyógynövénytermesztés fellendítésére, továbbra is a vadon termő növények felvásárlása dominál a hazai beszerzésekben az Agrárgazdasági Kutató Intézet 2017-es felvásárlási jelentése szerint.

Online konzultáció indult az őstermelők adózási szokásairól

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kutatást végez a mezőgazdasági őstermelők adózásáról és járulékfizetési szabályairól, szokásairól. A Nébih szerint több mint 300 ezer érvényes őstermelői igazolvány van kiadva 2018-ban, őket kellene elérni. A célcsoport finoman szólva nem netfüggőségéről híres.

Kiégett kombájn a Tiszántúlon, lángoló gabona Füzesabonynál - rosszul indul az aratás

A tűzoltók negyven perc alatt megfékezték a lángokat a hétfő délután egy füzesabony melletti gabonatáblában fellobbant tűznél.

Lendületet kapott tavaly a haltermelés

Megugrott tavaly az étkezési pontytermelés, 18,6 százalékkal nagyobb volt a tógazdaságok kibocsátása. Az étkezési célra szánt ragadazóhalak lehalászása viszont tovább csökkent.

Az öreg traktor sem vén traktor

Munka helyett szórakozni gyűltek össze a traktor(os)ok Csáfordon. Egy év kihagyás után ugyanis sokak nagy örömére újra, immár kilencedik alkalommal is megrendezték az öreg gépek találkozóját a településen. Ezt bizonyítja, hogy mintegy százötven traktor érkezett a rendezvényre.

A biomassza alapú gazdaság lehetőségeit kutatják

Ötödével növelné idei árbevételét a Bay Zoltán Kutatóintézet. A 25 éves állami nonprofit társaság a külföldi piacra kíván lépni. A napokban elnyert egy 3 millió eurós uniós biomassza-pályázatot.

Százmilliós adócsalás mezőgazdasági gépekkel

Vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága négy ember ellen, aki a gyanú szerint százmillió forinttal károsította meg a költségvetést - tájékoztatta a szervezet sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

Sertéspestis: az vár ránk is, ami a lengyelekkel történt?

A lengyelországi tapasztalatok hasznosak lehetnek az afrikai sertéspestis (ASP) magyarországi kezelésében. Bár ott nem számolták még fel a betegséget, de a sertéságazatban tevékenykedőknek meg kellett tanulniuk együtt élni vele.

A gabonafélék vetésterülete nőtt, a zöldségféléké csökkent

Az AKI elkészítette – a kamara falugazdászai által szolgáltatott adatok alapján – a tavaszi mezőgazdasági munkák állásáról szóló tájékoztató jelentését. A megyék többségében a tavaszi munkák a végéhez közeledtek május közepére.