0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A pályázatok mozgatják a géppiacot idén is

Kétévi visszaesés után 2017-ben végre magára talált, és újra növekedésnek indult a hazai mezőgép-piac, és a prognózisok szerint idén is folytatódhat a bővülés. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet júniusi Agrárpiaci Információk című kiadványának gépértékesítési adataiból azonban az látszik, hogy átalakulóban van a gépkereslet.

A gazdálkodók 2018 első negyedévében 31,7 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, ennek 56 százalékát erőgépekre, 44 százalékát pedig az erőgépek munkagépeire költötték. 2017 azonos időszakával össezvetve azonban visszaesés látszik szinte minden szegmensben: kerekes traktorokból 4, gabonakombájnokból pedig 23 százalékkal csökkent az értékesítés. Előbbiből egyébként 709, utóbbiból mindössze 27 talált gazdára az idei első negyedévben.

A traktoroknál mindössze a 50-100 lóerős kategória gépei fogytak jól – 21 százalékkal többet, 301 darabot adtak el az egy évvel korábbihoz képest -, viszont minden más kategóriában csökkent a forgalom. Visszaesést mértek az önjáró rakodóknál is, 14 százalékkal csökkent a kereslet 2018 első 3 hónapjában. Viszont az értékesített rakodók többsége már teleszkópos változat volt.

A munkagép szegmensben főként a szálas-takarmány betakarításban, illetve a kertészetben és szőlészetben használatos gépeket, illetve a szállító járműveket keresték az idén. A bálázók iránti kereslet 65 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 2018. első negyedévében 119-et, egy évvel korábban 72 darabot adtak el. Fűkaszákból duplaannyit értékesítettek, mint 2017 azonos időszakában. A gyümölcs- és szőlőápolás gépeiből is kétszeresére nőttek az eladások.

A mezőgazdasági célú szállító járművekből 42 százalékkal nőtt az értékesítés, az új mezőgazdasági pótkocsikból 226 darabot értékesítettek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu