Back to top

Tájértékek és turizmus az Etyek-Budai borvidéken

A turisztikai márka felépítésének etyeki tapasztalatairól jelent meg tanulmány az MTÜ szakmai folyóiratában, a Turizmus Bulletin legújabb számában. A szerzők célkitűzései között szerepelt a táj, a tájelemek, a tájértékek és a turizmus kapcsolatának vizsgálata az Etyek-Budai borvidék borturizmusának tükrében.

A borvidék települései három körzetre oszlanak: az Etyeki körzet, a Budai körzet és a Velencei körzet.

Az Etyek-Budai borvidék mai formájában az újabb borvidékek közé tartozik. Az Etyeki borvidék ezen a néven először 1990-ben jött létre a Velencei borvi­dék megújított ültetvényeiből és az egykori etyeki pezsgőalapbort termelő Törley szőlőbirtokon léte­sült Henkell-Söhnlein-gazdaság szőlőültetvényei­ből. Ehhez csatolták az 1997. évi bortörvényben a Budai-hegység környéki szőlőtermelő községeket.

Az Etyeki körzet településein 508 tájértéket írtak össze, melyből 177 (35 százalék) kapcsolódik a szőlé­szethez és borászathoz (pincék, présházak, szőlő­ültetvény-hagyományos tájgazdálkodás, szőlőül­tetvény–tájfajta, felhagyott gyümölcsös). A Budai körzet településein 697 tájérték került össze­írásra, melyből 144 (21 százalék) kapcsolódik a szőlészet­hez és borászathoz. A Velencei körzet településein 293 tájértéket jegyeztek fel, melyből 14 (5 százalék) kapcsolódik a szőlészethez és bo­rászathoz.

A bortermelés legfontosabb, leglátványosabb eseménye a szüret és a szüreti fesztivál, ami a borral kapcsolatos ese­ményturizmus egyik legfontosabb fajtája Etyeken is – állapítja meg a tanulmány. Ugyanakkor fontosak a gasztronómiát és a borkóstolást ötvöző programok is, mint például a térségnek nevet szerző, szeptember végén megrendezésre kerülő Etyeki Kezes-lábos gasztronómiai Feszti­vál (ma már Etyeki Piknik). Számos más, a borhoz és a szőlőtermeléshez kapcsolódó programja is van a borvidéknek: „Etyeki Légyott” (Öreg­hegy), „Etyeki Piknik” (Újhegy), „Etyeki Szüreti Barangoló” (Etyeki Borút).

A borturizmus, a turisztikai hasznosítás egyre nagyobb szerepet kap a borá­szatok gazdaságos működésében. A minőségi borok termelése mellett ezért érdemes a gazda­ságoknak a táji szempontú fejlesztésekre is egyre nagyobb figyelmet fordítaniuk. Az év szőlőbirtoka verseny keretében kidolgozott értékelési szem­pontrendszer, ami már most is nagy jelentőséggel bír a borászatok életében, jó példa arra, hogy szá­mos egyéb tényező mellett a táji szempontokat is figyelembe kell venni a birtokok fejlesztésekor.

Az egyediség kialakításában, a turisztikai már­ka felépítésében nagy szerepe van az adottságok minél szélesebb körű feltárásának. A fogyasztók nem tudják azonosítani az egyes borvidékekhez tartozó sző­lő- és borfajtákat.

A borkóstolás, pincelátogatás ritkán elsődleges célja az utazásnak. Legtöbbször csak kiegészítő prog­ram az üdülés során. A kis borvidékeknek – mint az Etyek-Budai borvidék – különösen nagy erőfe­szítésükbe kerül elérni és megnyerni a potenciális látogatókat.

A jelenlegi virágzás alapja, hogy felismerték a történelemi múltban és a hagyományokban rejlő értékeket, és a fejleszté­seket azokra alapozták. Így kialakult az a sajátos kínálat, arculat és programrendszer, mely mára márkává vált és egy stabil, visszajáró vendégkört biztosít.

További részletek a Turizmus Bulletinben olvashatók.

Forrás: 
MTÜ

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zúg a kombájn, tartályban már a bornak való

Javában tart a szüret a balatonboglári szőlőben. A Viti Coop Kft. jelenleg a fehérszőlőket szedi, s úgy tűnik jó bor, illetve pezsgő készülhet a beszállított szőlőből.

Szarvasoktól hangos az erdő

Szombat este kisvonatra szállhattak mind azok, akik gímszarvasok énekére voltak kíváncsiak. Kora este, 5 órakor a felsőtárkányi állomásról családokkal, baráti társaságokkal megtelt szerelvények gördültek ki a Stimecz-ház állomás felé, ahol az EGERERDŐ Zrt. szakemberei szeretettel fogadták a népes társaságot.

A Vendvidék kincsei: tökmagolaj, hajdina és köles

Az ország legnyugatibb részén, közel a Hármashatárhoz, ahol Ausztria, Szlovénia és Magyarország találkozik, él a hajdan vendnek nevezett közösség, a 6. században a területre költözött szlovénség. A Rába folyótól délre elterülő, 94 négyzetkilométeres Szlovén Rába-vidéknek nemcsak adottságai, története sajátos, a konyhája is különleges.

Szőlőtermelés permetezés és betegségek nélkül

Amellett, hogy nem terheljük vegyszerekkel a környezetünket, a permetezés elhagyásával, minimalizálásával a szőlőtermelés költségeit is csökkentjük, ha a rezisztens fajták mellett tesszük le a voksunkat. Igaz, a gyümölcs, illetve a belőle készült bor minőségén még van mit „csiszolni”, de a szakemberek jó úton járnak.

"Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!"

A XXII. Erdők Hete keretében a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája látványos, több állomással kialakított, tanösvény-jellegű erdei sétát szervez a Sóstói-erdőben (kb. 1100 m), az erdőben zajlómunkák bemutatására.

Fogynak a balatoni szőlőterületek - lép az Agrárminisztérium is

A balatoni bortermelők aggasztónak tartják, hogy a nyaralóépítések miatt is fogyatkoznak a tó körüli szőlőterületek. A probléma miatt levelet írtak Nagy István agrárminiszternek, aki az InfoRádió kérdésére reagált a borászok felvetéseire.

Óriási Street Food- buli lesz az Andrássy-n

Szeptember közepén 17 ország gasztronómiája mutatkozik be az Andrássy útra szervezett a gasztro sétányon.

Sikeresek a magyar fehérborok a nemzetközi piacon

Bővült az első fél évben hazánk borexportja: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gyöngyözőbor és a pezsgő nélkül számított kivitel mennyiségben 79 százalékkal, csaknem 501 ezer hektoliterre bővült, értékben 47 százalékkal, 13 milliárd forintra emelkedett az év első hat hónapjában. A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb részét, mintegy 72 százalékát az úgynevezett lédig borok tették ki.

Népszerű volt a 15. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál

Az önkormányzat, KonTuRplusz Egyesület és a keszthelyi Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központ közös rendezvényét pénteken főleg kulturális programkavalkád színesítette. Estére úgy megtelt a tér emberekkel, hogy egy gombostűt sem lehetett volna leejteni.

A vadászati világkiállítás egyik attrakciója lesz a zalai vadpörkölt fesztivál

Kulináris élvezetek, finom italok, vidám hangulat fogadja ezekben a napokban a zalai megyeszékhely belvárosába látogatókat. Megkezdődött pénteken az Országos Vadpörkölt- és Borfesztivál – Zalai Teríték.