Back to top

Tájértékek és turizmus az Etyek-Budai borvidéken

A turisztikai márka felépítésének etyeki tapasztalatairól jelent meg tanulmány az MTÜ szakmai folyóiratában, a Turizmus Bulletin legújabb számában. A szerzők célkitűzései között szerepelt a táj, a tájelemek, a tájértékek és a turizmus kapcsolatának vizsgálata az Etyek-Budai borvidék borturizmusának tükrében.

A borvidék települései három körzetre oszlanak: az Etyeki körzet, a Budai körzet és a Velencei körzet.

Az Etyek-Budai borvidék mai formájában az újabb borvidékek közé tartozik. Az Etyeki borvidék ezen a néven először 1990-ben jött létre a Velencei borvi­dék megújított ültetvényeiből és az egykori etyeki pezsgőalapbort termelő Törley szőlőbirtokon léte­sült Henkell-Söhnlein-gazdaság szőlőültetvényei­ből. Ehhez csatolták az 1997. évi bortörvényben a Budai-hegység környéki szőlőtermelő községeket.

Az Etyeki körzet településein 508 tájértéket írtak össze, melyből 177 (35 százalék) kapcsolódik a szőlé­szethez és borászathoz (pincék, présházak, szőlő­ültetvény-hagyományos tájgazdálkodás, szőlőül­tetvény–tájfajta, felhagyott gyümölcsös). A Budai körzet településein 697 tájérték került össze­írásra, melyből 144 (21 százalék) kapcsolódik a szőlészet­hez és borászathoz. A Velencei körzet településein 293 tájértéket jegyeztek fel, melyből 14 (5 százalék) kapcsolódik a szőlészethez és bo­rászathoz.

A bortermelés legfontosabb, leglátványosabb eseménye a szüret és a szüreti fesztivál, ami a borral kapcsolatos ese­ményturizmus egyik legfontosabb fajtája Etyeken is – állapítja meg a tanulmány. Ugyanakkor fontosak a gasztronómiát és a borkóstolást ötvöző programok is, mint például a térségnek nevet szerző, szeptember végén megrendezésre kerülő Etyeki Kezes-lábos gasztronómiai Feszti­vál (ma már Etyeki Piknik). Számos más, a borhoz és a szőlőtermeléshez kapcsolódó programja is van a borvidéknek: „Etyeki Légyott” (Öreg­hegy), „Etyeki Piknik” (Újhegy), „Etyeki Szüreti Barangoló” (Etyeki Borút).

A borturizmus, a turisztikai hasznosítás egyre nagyobb szerepet kap a borá­szatok gazdaságos működésében. A minőségi borok termelése mellett ezért érdemes a gazda­ságoknak a táji szempontú fejlesztésekre is egyre nagyobb figyelmet fordítaniuk. Az év szőlőbirtoka verseny keretében kidolgozott értékelési szem­pontrendszer, ami már most is nagy jelentőséggel bír a borászatok életében, jó példa arra, hogy szá­mos egyéb tényező mellett a táji szempontokat is figyelembe kell venni a birtokok fejlesztésekor.

Az egyediség kialakításában, a turisztikai már­ka felépítésében nagy szerepe van az adottságok minél szélesebb körű feltárásának. A fogyasztók nem tudják azonosítani az egyes borvidékekhez tartozó sző­lő- és borfajtákat.

A borkóstolás, pincelátogatás ritkán elsődleges célja az utazásnak. Legtöbbször csak kiegészítő prog­ram az üdülés során. A kis borvidékeknek – mint az Etyek-Budai borvidék – különösen nagy erőfe­szítésükbe kerül elérni és megnyerni a potenciális látogatókat.

A jelenlegi virágzás alapja, hogy felismerték a történelemi múltban és a hagyományokban rejlő értékeket, és a fejleszté­seket azokra alapozták. Így kialakult az a sajátos kínálat, arculat és programrendszer, mely mára márkává vált és egy stabil, visszajáró vendégkört biztosít.

További részletek a Turizmus Bulletinben olvashatók.

Forrás: 
MTÜ

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már kötik a szerződéseket Tokajban

A Grand Tokaj Zrt., Tokaj-Hegyalja legnagyobb felvásárlójaként és borászataként, a korábbi évekhez hasonlóan, különféle minőségi és terméskategóriában, több mint ezer helyi kistermelővel megkezdi a szerződéskötést a szőlő felvásárlására - közölte a társaság az MTI-vel csütörtökön.

Nagykanizsai kilátó

Ez év március 21-én sokak kívánsága vált valóra, újra látogatható a nagykanizsai kilátó. Az ország egyik legmagasabb kilátójáról csodálatos panoráma nyílik a városra, a közeli lankás dombokra, a távolban pedig kirajzolódnak a horvát hegyvonulatok.

Korán indul a szüret Tokajban

A megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján - közölte Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke kedden az MTI-vel.

Aranyat érő CARASSIA a Szilágyságból

Megismételte és felülmúlta a tavalyi sikert a magyarországi érdekeltségű, észak-erdélyi Kárászteleki Pezsgőpincészet. Az idei Nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC 2018) egy CARASSIA tétel aranyérmes, egy másik pedig ezüstérmes lett.

A malajziai világdöntőben fehérvári szakácsok remekeltek

Kiválóan szerepeltek a magyar szakácsok és cukrászok a malajziai világdöntőben. Szakácsaink a 10. helyen végeztek egy olyan mezőnyben, melyben a 6–12. helyezett csapatok között csak minimális különbségek voltak.

A szarvastej az új-zélandi séfek új kedvence

A különleges italból készült ételek egyelőre csak Auckland és Wellington öt felsőkategóriás éttermében érhetőek el. Az új, szokatlan alapanyag már díjat is nyert és a szakácsok az egekig magasztalják.

Nincs lemaradásban a szőlő Vas megyében

A szőlő nagy része a megelőző védekezésnek köszönhetően egészséges. Érési stádiumba lép, nincs lemaradásban a gyümölcs Vas megyében.

Drágult a bor, szűkült a piac, pedig a minőséggel nincs gond

A belföldi borfogyasztás jelentős visszaesése miatt a borkivitel bővítését sürgette a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottság szőlő-, bor-, pálinka albizottságának csütörtöki ülésén.

A furmintnak is jár a flanc

Számít-e, hogy milyen pohárból isszuk a bort? A borszakértők erre határozott igennel válaszolnak, ezért létezik komoly borvidékeknek, és a kiemelt fontosságú fajtáknak saját pohara.

Természetjáró szálláshelyek

Négykötetes zsebkalauz készült az év elején, hogy segítse a hazai túrázás kedvelőit nem prémium kategóriás szálláshelyet találni. A kis füzetek az állami erdőgazdaságok, a nemzeti parkok és a Magyar Természetjáró Szövetség bakancsos szálláshelyeit tartalmazza.