Back to top

Hat magyar aranyérem a hetedik CVI Hungaryn

Immár 7. alkalommal zajlott le a magyar szervezésű nemzetközi lovastornaverseny, a CVI Hungary, melynek most a felújított Nemzeti Lovarda adott otthont. Május második hétvégéjén 5 nemzet 64 egyéni versenyzője, 6 párosa és 3 csapata mérte össze tudását és küzdött a kaposvári junior Európa-bajnokságra, és az észak-karolinai Lovas Világjátékokra való kvalifikációért.

Eseménydús versenynek lehettünk tanúi a minden résztvevő által nagyra értékelt, felújított Nemzeti Lovardában. A magyar delegáció tagjai kiválóan teljesítettek, és az éremeső mellett a kvótaszerzés sem maradt el, már a szezon elején több magyar sportoló is biztosította helyét a magyar válogatottban.

Németh Blanka és Kincses
Németh Blanka és Kincses
Fotó: Somogyi Tibor
A Magyar Póni Klub Szövetség rutinos versenyzője, a gyakorlatát Kincses hátán bemutató Németh Blanka magabiztosan uralta a háromcsillagos felnőtt női mezőnyt mindhárom körben, s végül megérdemelt aranyéremmel zárt, ismét bebizonyítva, hogy helye van a Világjátékokra utazó válogatott keretben.

Nem sokkal maradt el tőle azonban a 2017-es országos bajnok Somogyi Eszter sem, aki a CVI-n debütáló Elegáns nevű lóval versenyzett. A kaposvári lány nemcsak ezüstéremmel zárta a szezonnyitó CVI-t, hanem megszerezte második kvalifikációs pontszámát is, így ő is ott lehet majd a tengerentúli vb-n. Harmadik magyar versenyzőnk, Pakot Anna (MPSzSM, Habsburg Eilika) szintén Kincses hátán, két tizedponttal csúszott le a dobogóról, őt a csehek legjobbja, Katerina Kocurova előzte meg. A Magyar Póni Klub Szövetség versenyzőjének sajnos egyelőre nem sikerült az egyéni kvalifikáció sem, de kárpótolhatja ezért, hogy klubtársával, Németh Blankával a Sándor Natália által futószárazott BLK-s ló, Zakariás hátán kiválóan teljesítve aranyérmet szereztek és megvan a kvótájuk a Lovas Világjátékokra is.

Felnőtt férfi versenyzőnk, Bence Balázs sajnos két héttel a verseny előtt szerzett vállsérülése miatt ezúttal nem tudott pályára lépni, ebben a kategóriában ezúttal a cseh Marek Hablovic nyert Kuzma hátán.

Nemcsak a felnőtt háromcsillagos mezőnyben született azonban magyar aranyérem: a CVI-n kategóriájában debütáló Szakács Kata, a Pasaréti Honvéd SE versenyzője Cosmos CSI (Jancsecz György) hátán magabiztosan előzte meg a szlovák Lucia Veselát, és bár számára ez még nem számít kvalifikációs pontszámnak, mindenképpen kiváló teljesítmény.

Kiélezett volt a verseny a junior kétcsillagos kategóriában: a magyarokon kívül a csehek és a szlovákok számára is kvalifikációs fordulónak számított a budapesti CVI,

így a versenyzők helyezésén túl az egymáshoz képesti sorrendjük és pontszámuk is kiemelkedő jelentőséggel bírt tehát a kaposvári junior Eb-re való kijutás szempontjából.

Görgey zsófia és Everkerry Woody Coffee
Görgey zsófia és Everkerry Woody Coffee
Fotó: Somogyi Tibor
A versenyt a csehek igen fiatal, de évek óta ígéretesnek látszó versenyzője, Tereza Czyzova nyerte Aladin hátán, nem kevesebb, mint fél ponttal megelőzve az osztrák Sarah Naglt – őt tehát már biztosan látni fogjuk a kontinensviadalon. Akárcsak a sokáig lóproblémákkal küzdő szlovák Sara Solteszovát, aki egy új lóval, Leo da Vincivel a diótörő zenéjére kűrözve tornázta fel magát a dobogó harmadik fokára. A magyar versenyzők közül legjobb helyen a tavaly klubot váltott Görgey Zsófia Gyöngyvér (MPSzSM, Habsburg Eilika) végzett, aki Everkerry Woody Coffee hátán a hatodik helyen zárt. Ő volt az egyetlen, aki a végeredményt tekintve a 6,5 pontos kvóta fölött teljesített a magyar csapatból, valószínűsíthető tehát, hogy érte is szurkolhatunk majd augusztusban Kaposváron.

Csapattársa, Dabat Isabelle (Kincses, MPSzSM, Habsburg Eilika) a kilencedik helyen végezve mindössze 54 ezredponttal maradt le a kvótaszerzésről, mivel ez azonban még csak a szezon első versenye, neki is jó esélye van rá, hogy az Eb-n is részt vehessen. Tizedik lett a kaposvári Szabó Kitti Széplak Fanny hátán (LSC, Villányi Krisztina), őt pedig a Berri SE versenyzője, Gönczi Dorottya (Harry Potter, Könyves-Tóth Eszter) követte.

Az egyik nagy esélyesnek tartott Karna Rebeka (Pasaréti Honvéd, Jancsecz György) az első fordulóban a negyedik helyen állt, sajnos azonban a második kűrben egy esést követően a tizennegyedik helyre csúszott vissza. Az első két befutásnak köszönhetően azonban a kvalifikációs pontszáma így is meg van, kérdés azonban, hogy a rossz helyezés mennyiben befolyásolja majd a válogatott keretbe való bekerülését. 13 ezreddel maradt ki a döntőből a BLK fiatal versenyzője, Jakab Liza élete első nem- zetközi junior kétcsillagos egyéni versenyén a Sándor Natália által futószárazott, szintén újonc Clark 21 hátán, így végül 16. lett. Bohácsi Melinda, a Magyar Póni Klub Szövetség másik esélyese sajnos nem találta az összhangot lovával, Pokerface-szel (Habsburg Eilika), így kénytelen volt a 27. hellyel megelégedni.

Király Ákos és Csongor
Király Ákos és Csongor
Fotó: Somogyi Tibor

Magyar aranyérem született viszont a junior fiú kategóriában a nemrégiben a Lovasakadémia SC-hez igazolt Király ákosnak köszönhetően. ákos, bár az első fordulóban nem a saját zenéjére kűrözött, így is meggyőzően teljesített lova, a Villányi Krisztina által futószárazott Csongor hátán, immár biztos tehát, hogy magyar fiú versenyző is lesz majd az Európa-bajnokságon. A kategória második helyén a francia kötődésű szlovák, Sebastien Martin (KCM Vaultinghorses Lord) végzett, elszórakoztatva a közönséget vidám és szomorú bohócot mintázó alakításával, a bronzérem pedig a szintén szlovák Simon Bohunicky (Catalin I MT) nyakába került.

Másik magyar junior fiú versenyzőnknek, Basa Máténak (Berri SE) sajnos egyelőre nem sikerült a kvalifi- kálódás a kétcsillagos versenybe, ahonnan kijuthat az Eb-re, lova, Harry Potter (Könyves-Tóth Eszter) nem igazán fogadta jól a megújult környezetet. A fiúk egycsillagos mezőnyében azonban így is aranyérmet szerzett.

Egyelőre nem kvalifikálódtak a kétcsillagos versenybe egycsillagos junior lányaink sem, az élete első egyéni nemzetközi versenyét teljesítő Pollák Fruzsina (Zakariás, BLK, Sándor Natália) azonban mind- össze három tizedponttal maradt le a dobogóról. Őt követte ötödikként a kaposvári Kovács Hanna Hédi Széplak Fanny hátán (LSC, Villányi Krisztina), a juniorként szintén debütáló Budai-Balogh Lili (BLK, Clark 21, Sándor Natália) pedig a hetedik helyen végzett. Ebben a kategóriában kettős osztrák győzelem született. Örülhetett Jasmin Leber (Blue Velvet) és Lena Kung (Chivas), a dobogó harmadik fokára pedig a magyar lovon versenyző finn, Ilona Saarela (Széplak Fanny) állhatott föl.

Az osztrák Lena Kung nemcsak az egyéni versenyben lett érmes, de társával, Fabian Lipp-pel megnyerte a junior egycsillagos párosok versenyét is, kvalifikálódva a kétcsillagos versenybe, ahol ezüstérmesek lettek. Szintén megszerezte a kvótát a Farkas Szonja – Thurn Emese kettős (BLK, Za- kariás, Sándor Natália), akik az egycsillagos mezőnyben ezüstérmet, majd a kétcsillagosban ötödik helyet szereztek. A kaposvári Jezerniczky Nóra – Kovács Hanna Hédi páros (Sáripuszta Hadfi, Villányi Krisztina) ebben a kategóriában a dobogó harmadik fokára állhatott föl. A kétcsillagos versenyt a szlovák testvérpár, Sarah Martin és Sebastien Martin nyerték KCM Vaultinghorses Lord hátán, míg harmadikként az osztrák Clara Hotop és Sarah Nagl (Highlox) végzett.

A Magyar Póni Klub Szövetség Sóskúti Manók csapata képviselte hazánkat a junior csapatversenyben; a BLK tavalyi, vb-n szereplő együttese sajnos sérülések miatt ezúttal nem tudott pályára lépni. A Habsburg Eilika által futószárazott, gyakorlatait Hubertus hátán bemutató sóskúti csapat ezüstérmet szerzett, kicsivel alulmaradva a cseh TJ Slovan Frenstat elleni küzdelemben, annak ellenére, hogy utóbbiak a második fordulóban igen komoly hibákat vétettek.

Szintén magyar győzelem született a gyermek kétcsillagos kategóriában, ahol Jezerniczky Nóra (LSC, Villányi Krisztina) Elegáns hátán magabiztos kötelezőket, valamint a Schindler listája című film zenéjére bemutatott szép kűrt követően állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Ebben a kategóriában ő volt az egyedüli hazai induló. Második helyen a magyar származású szlovák Karolina Dunajcikova végzett, akit 1 honfitársa, Stela Streckova követett.

Szlovák győzelem született azonban a gyermek egycsillagos versenyben a korábban csapatban is versenyző Patricia Malegova révén, akit az osztrák Sarah Lipp és a szintén szlovák Petra Kolcunova követtek. Ebben a kategóriában is volt két újonc magyar versenyző: Porcsa Lenke Júlia (Széplak Fanny, LSC, Villányi Krisztina) a hetedik, Basa Franciska (Harry Potter, Berri SE, Könyves-Tóth Eszter) a tizenegyedik helyen végzett.

A hazai CVI azonban még csak az első volt a sorban, júniusban az ausztriai Ebreichsdorfban, a csehországi Frenstatban, valamint a szlovákiai Pezinokban dől majd el a további kvalifikációs pontszámok és a válogatott keretben fennmaradó helyek sorsa a magyar versenyzők számára. Ezt a junior Eb követi Kaposváron, szeptemberben pedig felnőtt versenyzőink utaznak majd a tengerentúlra a világbajnokságra.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/06 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Négyszeres német győzelem

2014 után az idén ismét Kaposváron rendeztük a lovastorna junior Európa-bajnokságot, ahol a versenyzők négy kategóriában – junior leány, fiú, páros és csapat – mérték össze tudásukat. A rekkenő hőség ellenére Németország remekelt, négy aranyérmet vitt haza. A magyar versenyzők közül többen most debütáltak kontinensviadalon. A junior csapatunk és Király Ákos pedig a döntőbe került.

Ép testbe ép lelket épít a lovaglás

A külső szemlélő számára a lovaglás könnyű feladatnak tűnhet: a lovas csak ül a nyeregben és egyszerű instrukciókat ad a lónak: „Állj! „Gyerünk!” A ló végzi az igazi munkát, gondolhatnánk. A lovassport, a lovakkal való közös munka azonban sokkal több ennél. Fontos előnyökkel jár a lovas számára mind fizikai, mind mentális, mind érzelmi, spirituális szinten.

„Ilyen létesítmény nincs még egy az országban” – átadták a Lipicai Lovasközpontot

A magyar lovas élet történetének eddigi legnagyobb beruházása a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont, amely a Kincsem Nemzeti Lovasprogram keretében valósult meg 6,8 milliárd forintból. A korábbi nyitott lovas stadion és a fedett lovarda teljes megújítása és kibővítése eredményeképpen a Magyarország egyik legnagyobb vidéki komplex lovasközpontja jött létre.

Túl a záróvizsgán

Lezajlott a Talent Program záróvizsgája, azt megelőzően pedig megtartottuk a szezon harmadik díjugrató és díjlovagló edzőtáborát. Ebben a szezonban már új lehetőségekkel is élhettek a résztvevők a programszabályzat módosításának köszönhetően.

A jövő állatorvosai a Nemzeti Lovardában

A felújítás óta először vehettek részt gyakorlati oktatáson az Állatorvostudományi Egyetem hallgatói a Nemzeti Lovardában.

Bence Balázs képviselte hazánkat a Lovastorna Világkupa döntőjében

A Lovasakadémia SC és a Kaposvári Egyetem fiatal sportolója Bence Balázs idei teljesítményével ismét kiérdemelte a részvételt a Lovastorna hat legjobb versenyzőjének dortmundi döntőjében. Az elmúlt évekkel ellentétben azonban ezúttal saját lóval vágott neki a döntő küzdelmeinek.

Bence Balázs döntős a lovastorna világkupán

Bence Balázs bejutott a lovastorna világkupa-sorozat döntőjébe.

Történelmi sikerek, váratlan fordulatok: Bence Balázs története

Immár nem újdonság,hogy november utolsó napjaiban ismét versenybe szállnak a lovastornászok – ekkor kezdődik ugyanis a téli világkupa-sorozat; és nem meglepő az sem, hogy harmadik éve drukkolhatunk egy magyar résztvevőnek, Bence Balázsnak is. Az idén bővített kerettel, 10 helyett 15 női, illetve férfi versenyzővel és öt helyett hat fordulóval hirdették meg a lovastorna világkupát.

Bence Balázs bronzérmes lett a madridi világkupán

Sikeresen megőrizte pozícióját a kaposvári lovastornász a madridi Lovastorna Világkupán.

Hamarosan újra birtokba vehetik a Nemzeti Lovardát a lovasok

A Nemzeti Lovarda felújítása hamarosan befejeződik. A több mint egy éve tartó nagyberuházás során megújulnak a fedeles lovardák, istállók, közösségi és kiszolgálóhelyiségek.