Back to top

Így finanszírozzuk ötleteinket! Az e-füstölő és a megcsapolható mézes lép esete

Míg korábban egy jó ötlet megvalósításához üzleti befektetőket kellett keresni, melyet aztán busás haszon reményében támogattak, addig mára az is lehetséges, hogy ötleteinket a világhálón bemutatva szerezzünk egyéni támogatókat crowdfunding kampány keretében. Nézzünk meg két ilyen ötlet eddigi „életútját” a méhészetben és nyomozzunk a siker kulcsa után. Talán a mi ötletünk is megvalósítható?!

Az alábbi információ és rövid elemzés azért is jöhet jól, mert évente legalább két-három nagyszerű és tényleg forradalmi ötletetel állnak elő magyar méhészek, melyek vagy nem valósulnak meg, vagy elvesznek idővel a magyar kis és középvállalkozások túlterheltsége vagy tőkehiánya miatt, melyekre rábízták ezeket. Igen, volt már (van is?) nekünk világon egyedülálló forgófészkes kaptárunk, vagy szermaradvány nélküli teljes lépünk, hogy csak kettőt említsek.

De lássuk, hogyan finanszírozhatjuk ötleteinket közösségi támogatással. 

A két legnépszerűbb crowdfunding oldal az indiegogo.com és a kickstarter.com szolgálhat erre a célra a leginkább, melyen regisztráció után meghirdethetjük saját kampányunkat. 

A közösségi finanszírozással ötleteinkhez nem kell befektetőt találnunk, pusztán egyéni támogatókat, akik fantáziát látnak benne és szeretnék, ha az eszköz/szolgáltatás/szellemi termék, melyet megvalósítani kívánunk, minél hamarabb használhatóvá válljék számukra is. 

A közösségi finanszírozás egyik előnye, hogy a „beharangozás” mellett egyfajta felmérést is ad arról, hogy valóban van-e igény a finanszírozandó termékre illetve, hogy milyen piaci fogadtatással lehet majd számolni.

Lássuk hát a példáinkat!

Nemrégiben röppent fel egy közösségi oldalon a hír, hogy egy újfajta „füstölőt” talált ki egy francia méhész, mely gombnyomásra működik és nincs szükség többé a „füstcsinálásra”, és így a  füstöt sem kell beszívnia a méhésznek a méhcsaládok kezelése közben. A készülék valószínűleg az e-cigaretta mintájára működik. Persze a kampány leírásában túl részletesen nem ismerhetjük meg a működési elvet. Ez üzleti titok lehet, és mint látni fogjuk, a kampány szempontjából komoly hiba.

Fotó: Apisolis indiegogo kampány

Lásd az e-füstülő finanszírozási kampányát itt.

Egyébként az ötlet nagyszerű, és amennyiben az eszköz jól működik, az újfajta füstölő tarolni fog a méhészek között. Az indiegogo.com közösségi finanszírozás oldalán azonban a kampány nem érte el a kitűzött célt egyelőre, és feltehetően a fennmaradó néhány nap alatt, míg a kampány tart, sem fog összegyűlni a 90 ezer euró. Jelen pillanatban az összeg 7 ezer euró körül mozog.  

Persze ez az összeg is nagy valószínűséggel elég lenne egy viszonylag egyszerű eszköz sorozatgyártásának a megkezdéséhez. ezért a kampány egyáltalán nem tekinthető sikertelennek. De egy másik kampányhoz képest, melyet máris bemutatok, mégiscsak az.

A Flow Hive-ot már számtalanszor posztolták különböző méhész és nem méhész fórumokon. Ez egy olyan lépes méztér, melyből egész egyszerűen, mézpörgetés nélkül lehet lecsapolni a mézet. Tulajdonképpen ez minden idők legsikeresebb indiegogo kampánya, amire megközelítőleg 15 millió dollár jött össze eddig és ráadásul folyamatosan finanszírozható, immár a javított Flow Hive 2 változata is.

A flow hive feltalálői
Fotó: Flow hive indiegogo

Lásd a Flow hive kampányt itt

Teljesen függetlenül attól, hogy ez az eszköz nagyobb méhészetben alkalmazásra kerül-e, mert egyetlen méztér ára is jóval meghaladja egy pörgető árát - jelen pilanatban 749 dollár-,  vagy hogy feltehetően rablást okoz, az ötletért sorban állnak a támogatók.

De mi kell egy ilyen kampány sikeréhez? Ehhez hasonlítsuk össze a fenti kettőt, vagyis a kiemelten sikeres Flow Hive-ot és a kevésbé sikeres e-füstölőt.

Az első, hogy legyen igény az eszközre, és megoldjon egy addigi problémát, vagy legalábbis javítson egy addigi módszeren.

A pörgetés természetesen munkaigényes és a méheket ingerlő folyamat, amit elviekben mintegy varázsütésre oldhat meg egy lecsapolható keret. Ezt mellesleg a kampányban egy videó jól szemlélteti. A füstölés is problémás, mert nem is olyan egyszerű minden körülmények között füstöt "csinálni", ráadásul a füst az egészségre káros . Ha a "füstöt" gombnyomásra lehet előállítani és még az egészséget sem károsítja, az valóban forradalmi.

Aztán kell hitelesség, hogy az eszköz valóban működőképes, és a felmerülő kétségek az eszközzel szemben eltörpüljenek a benne rejlő lehetőségekhez viszonyítva.

Az új füstőlő nem túl meggyőző, hiszen a füst az, ami a méheket arra ösztönzi, hogy mézmentéssel és ne a méhésszel foglalkozzanak. A fórumokon hozzászólók fóleg ezért vonták kétségbe az eszköz működőképességét, az "e-füstről" nem lehet tudni, hogy ez valóban kiváltja-e az igazit. Ezenkívül nem tudjuk meg pontosan, hogy milyen olajok vannak a tartályában.

A Flow hive esetében egy alapos videóbemutatón keresztül ismerhetjük meg a működéséi elvet, nincs titkolódzás, csak szemléltetés, ezért a hitelesség iránti igényt messzemenően kielégíti, még akkor is, ha a méhészek többsége kétségesnek tartja a bevethetőségét: bekristályosodhat benne a méz, rablást okoz a lecsapolás, stb.

A hitelességhez tartozik, hogy az ötletgazdából a támogató kinézi-e, hogy képes megvalósítani az ötletét a szükséges szinteken és előbb utóbb eljut hozzá a termék. A Flow Hive esetén apa és fia több éves sztoriját ismerhetjük meg, amint az ötleten dolgoznak, és ez eléggé hitelessé teszi a megvalósulást is. Míg az e-füstölő esetén semmilyen háttér történetet nem ismerünk meg, csak  általánoságban azt, hogy az ötletgazda méhész már egy jóideje.

Harmadik összetevő pedig, hogy a célközönség és a világ tudjon az eszközről és meg akarja szerezni. A közösségi média mára kihagyhatatlan ehhez. De a hagyományos média (újság, tévé, rádió) a lassan kialakuló hiedelemmel ellentétben, miszerint nincs is manapság már szükség rá, igenis kiemelkedő szerepet játszik.

A Flow Hive esetében hihetetlen érdeklődést mutatott a média és a legnagyobb hírügynökségek , nemzetközi tévétársaságok, rádióadók, újságok számoltak be az eszközről. Talán az, hogy érdekessé vált a média számára, a már említett méhész apáról és fiáról szóló háttértörténetnek köszönhető. Ezzel ellentétben az e-füstölő még csak kicsit sem keltette fel a hagyományos média figyelmét.

A médiában való megjelenés természetesen a sikeres kampány első két összetevőjét az igényt és a hitelességet is jelentősen meg tudja növelni, amennyiben ezek valóban a helyükön vannak. A hagyományos médiamegjelenés úgy tűnik, mégiscsak a legfontosabb eszköze a kiemelkedően sikeres internetes ötletfinanszírozási kampánynak.

Mielőtt azonban máris meghirdetjük valamelyik crowdfunding oldalon saját, "zseniális" ötletünket, tegyünk egy lépést hátra. Legyünk ugyanis  tisztában azzal, hogy semmilyen ötletről, még ha maradéktalanul jelen is van a kiemelkedő sikerhez szükséges legalább három összetevő, nem lehet megmondani, hogy hosszútávon sikeres lesz-e, vagyis, hogy használni fogják-e, és általánosan elfogadottá válik. Kell tehát egy titokzatos negyedik összetevő is, amit sajnos nem tudunk nevén nevezni, és nem mi kerverjük a receptbe. 

Persze kár lenne, ha ezért egy valóban jó ötletet, mely nem hagy nyugodni bennünket, hagynánk parlagon heverni és meg sem próbálnánk a megvalósítását. Talán idővel az a negyedik osszetevő is megjelenik, és Isten áldását adja ötletünkre. 

Összefoglalva: 

Ötletünk közösségi finanszítozása előtt mindenképp gondoljuk át: 

1. Valóban van-e igény az ötletünkre? 

2. A megoldás valóban hiteles (működik az eszköz) és meg tudjuk valósítani a létrejöttét vagy megtalálni azokat, akik képesek rá? 

3. Be tudjuk-e vonni a hagyományos médiát is a megismertetésébe?

4. Képesek vagyunk-e a bizonytalanság és nehézségek ellenére is kitartóan dolgozni az ötlet megvalósulásán?

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Negyedannyi lehet a napraforgóméz Somogyban

Ami a napraforgómézet illeti, nem lesz jónak mondható év az idén Somogyban – mondta Nagy Csaba Zoltán, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója. – E fajtából 6-10 kilogrammnál többet nem tudnak majd kivenni a méhészek egy-egy kaptárból, ami csak a töredéke például a Békés megyei tapasztalatoknak.

Tömeges méhpusztulás hazánkban: a teljes ágazat kutatja a rejtély okát

Ahogy virágba borultak a napraforgótáblák, elkezdtek pusztulni a méhek – távol a kaptártól, a termőföldeken. A teljes körű vizsgálat elindult. Az agrárium minden szereplőjének érdeke, hogy kiderüljön, mi állhat az országos jelenség hátterében. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke foglalja össze a jelenlegi helyzetet és beszámol a következő lépésekről is:

Újdonságok a nemzetközi kertészeti technikában

Június 12. és 14. között szervezte meg harmadik alkalommal az amszterdami RAI rendezvényközpont a holland üvegház-építészeti és -technológiai szövetséggel közösen az európai kertészeti technológia-ipar fiatal, de évről évre rangosabb és nemzetközibb szakkiállítását, a GreenTech-et.

Az export mézet itthon kéne palackozni

Belföldön kell palackozni a kivitelre szánt magyar mézet, mert csomagolás nélkül a gyenge minőségű távol-keleti mézek javítására használják föl a külföldi üzemek - mondta Nagy István agrárminiszter a Kossuth Rádió reggeli műsorában szerdán.

Még bizonytalan az idei méztermelő szezon

A méhegészségügyi problémák és az időjárási körül­mények egyaránt nehezítették idén a méhészek munkáját. Az egyik legfőbb probléma, hogy teljes bizonyossággal nem lehet tudni, hogy mi okozta az elmúlt hetekben tapasztalt népességcsökkenést a kaptárakban.

ASP: kamatmentes hitel és többlettámogatás a mangalicára

Eddig sikerült elkerülni a nagyobb bajt a sertéságazatban Magyarországon - mondta Nagy István agrárminiszter. Noha csökkent a hazai sertéshús ára, a folyamat egyelőre nem hozható összefüggésbe a  vaddisznóállományban fellelt afrikai sertéspestises ese­tekkel - derült ki az ágazati egyeztetés után.

Július második hetében is folytatódik a szúnyogok gyérítése

Ezen a héten 176 településen és hét budapesti kerületben – az országos szúnyoggyérítési program keretében – légi és földi kémiai, valamint biológiai kezeléseket is végrehajtanak a kivitelezők. Hétfőtől vasárnapig összesen 63 ezer hektárt kezelnek ilyen módszerekkel a szakemberek.

Csúcsra járatják a zöldségtermesztést Dubaiban

Két éven belül csúcstechnológiás eljárással termeszthetik a Dubai Nemzetközi Repülőtérről felszálló gépeken felszolgált zöldségeket. A növényeket egy zárt, úgynevezett függőleges farmon állítják majd elő, mely a világ legnagyobb ilyen jellegű üzeme lesz.

Télen is tevékeny méhek Skóciában

Múlt év januárjában Ann Chilcott skót méhész kinézett a nappalija ablakán és meglepetten tapasztalta, hogy méhei vizet szívogatnak az általa kihelyezett itatóból. A mohával és kövekkel kirakott edényt a dolgozók már korábban is látogatták, csakhogy a megfigyelés idején odakint meglepően alacsony, 5 °C alatti hőmérséklet uralkodott.

Júliusban is zajlik a szúnyoggyérítés

Ezen a héten 199 településen és Budapest öt kerületében folytatódik az országos szúnyoggyérítési program, amelynek keretében légi és földi kezeléseket is végrehajtanak a kivitelezők. Hétfőtől vasárnapig 56 ezer hektárt kezelnek ilyen módszerekkel a szakemberek.