Back to top

Így finanszírozzuk ötleteinket! Az e-füstölő és a megcsapolható mézes lép esete

Míg korábban egy jó ötlet megvalósításához üzleti befektetőket kellett keresni, melyet aztán busás haszon reményében támogattak, addig mára az is lehetséges, hogy ötleteinket a világhálón bemutatva szerezzünk egyéni támogatókat crowdfunding kampány keretében. Nézzünk meg két ilyen ötlet eddigi „életútját” a méhészetben és nyomozzunk a siker kulcsa után. Talán a mi ötletünk is megvalósítható?!

Az alábbi információ és rövid elemzés azért is jöhet jól, mert évente legalább két-három nagyszerű és tényleg forradalmi ötletetel állnak elő magyar méhészek, melyek vagy nem valósulnak meg, vagy elvesznek idővel a magyar kis és középvállalkozások túlterheltsége vagy tőkehiánya miatt, melyekre rábízták ezeket. Igen, volt már (van is?) nekünk világon egyedülálló forgófészkes kaptárunk, vagy szermaradvány nélküli teljes lépünk, hogy csak kettőt említsek.

De lássuk, hogyan finanszírozhatjuk ötleteinket közösségi támogatással. 

A két legnépszerűbb crowdfunding oldal az indiegogo.com és a kickstarter.com szolgálhat erre a célra a leginkább, melyen regisztráció után meghirdethetjük saját kampányunkat. 

A közösségi finanszírozással ötleteinkhez nem kell befektetőt találnunk, pusztán egyéni támogatókat, akik fantáziát látnak benne és szeretnék, ha az eszköz/szolgáltatás/szellemi termék, melyet megvalósítani kívánunk, minél hamarabb használhatóvá válljék számukra is. 

A közösségi finanszírozás egyik előnye, hogy a „beharangozás” mellett egyfajta felmérést is ad arról, hogy valóban van-e igény a finanszírozandó termékre illetve, hogy milyen piaci fogadtatással lehet majd számolni.

Lássuk hát a példáinkat!

Nemrégiben röppent fel egy közösségi oldalon a hír, hogy egy újfajta „füstölőt” talált ki egy francia méhész, mely gombnyomásra működik és nincs szükség többé a „füstcsinálásra”, és így a  füstöt sem kell beszívnia a méhésznek a méhcsaládok kezelése közben. A készülék valószínűleg az e-cigaretta mintájára működik. Persze a kampány leírásában túl részletesen nem ismerhetjük meg a működési elvet. Ez üzleti titok lehet, és mint látni fogjuk, a kampány szempontjából komoly hiba.

Fotó: Apisolis indiegogo kampány

Lásd az e-füstülő finanszírozási kampányát itt.

Egyébként az ötlet nagyszerű, és amennyiben az eszköz jól működik, az újfajta füstölő tarolni fog a méhészek között. Az indiegogo.com közösségi finanszírozás oldalán azonban a kampány nem érte el a kitűzött célt egyelőre, és feltehetően a fennmaradó néhány nap alatt, míg a kampány tart, sem fog összegyűlni a 90 ezer euró. Jelen pillanatban az összeg 7 ezer euró körül mozog.  

Persze ez az összeg is nagy valószínűséggel elég lenne egy viszonylag egyszerű eszköz sorozatgyártásának a megkezdéséhez. ezért a kampány egyáltalán nem tekinthető sikertelennek. De egy másik kampányhoz képest, melyet máris bemutatok, mégiscsak az.

A Flow Hive-ot már számtalanszor posztolták különböző méhész és nem méhész fórumokon. Ez egy olyan lépes méztér, melyből egész egyszerűen, mézpörgetés nélkül lehet lecsapolni a mézet. Tulajdonképpen ez minden idők legsikeresebb indiegogo kampánya, amire megközelítőleg 15 millió dollár jött össze eddig és ráadásul folyamatosan finanszírozható, immár a javított Flow Hive 2 változata is.

A flow hive feltalálői
Fotó: Flow hive indiegogo

Lásd a Flow hive kampányt itt

Teljesen függetlenül attól, hogy ez az eszköz nagyobb méhészetben alkalmazásra kerül-e, mert egyetlen méztér ára is jóval meghaladja egy pörgető árát - jelen pilanatban 749 dollár-,  vagy hogy feltehetően rablást okoz, az ötletért sorban állnak a támogatók.

De mi kell egy ilyen kampány sikeréhez? Ehhez hasonlítsuk össze a fenti kettőt, vagyis a kiemelten sikeres Flow Hive-ot és a kevésbé sikeres e-füstölőt.

Az első, hogy legyen igény az eszközre, és megoldjon egy addigi problémát, vagy legalábbis javítson egy addigi módszeren.

A pörgetés természetesen munkaigényes és a méheket ingerlő folyamat, amit elviekben mintegy varázsütésre oldhat meg egy lecsapolható keret. Ezt mellesleg a kampányban egy videó jól szemlélteti. A füstölés is problémás, mert nem is olyan egyszerű minden körülmények között füstöt "csinálni", ráadásul a füst az egészségre káros . Ha a "füstöt" gombnyomásra lehet előállítani és még az egészséget sem károsítja, az valóban forradalmi.

Aztán kell hitelesség, hogy az eszköz valóban működőképes, és a felmerülő kétségek az eszközzel szemben eltörpüljenek a benne rejlő lehetőségekhez viszonyítva.

Az új füstőlő nem túl meggyőző, hiszen a füst az, ami a méheket arra ösztönzi, hogy mézmentéssel és ne a méhésszel foglalkozzanak. A fórumokon hozzászólók fóleg ezért vonták kétségbe az eszköz működőképességét, az "e-füstről" nem lehet tudni, hogy ez valóban kiváltja-e az igazit. Ezenkívül nem tudjuk meg pontosan, hogy milyen olajok vannak a tartályában.

A Flow hive esetében egy alapos videóbemutatón keresztül ismerhetjük meg a működéséi elvet, nincs titkolódzás, csak szemléltetés, ezért a hitelesség iránti igényt messzemenően kielégíti, még akkor is, ha a méhészek többsége kétségesnek tartja a bevethetőségét: bekristályosodhat benne a méz, rablást okoz a lecsapolás, stb.

A hitelességhez tartozik, hogy az ötletgazdából a támogató kinézi-e, hogy képes megvalósítani az ötletét a szükséges szinteken és előbb utóbb eljut hozzá a termék. A Flow Hive esetén apa és fia több éves sztoriját ismerhetjük meg, amint az ötleten dolgoznak, és ez eléggé hitelessé teszi a megvalósulást is. Míg az e-füstölő esetén semmilyen háttér történetet nem ismerünk meg, csak  általánoságban azt, hogy az ötletgazda méhész már egy jóideje.

Harmadik összetevő pedig, hogy a célközönség és a világ tudjon az eszközről és meg akarja szerezni. A közösségi média mára kihagyhatatlan ehhez. De a hagyományos média (újság, tévé, rádió) a lassan kialakuló hiedelemmel ellentétben, miszerint nincs is manapság már szükség rá, igenis kiemelkedő szerepet játszik.

A Flow Hive esetében hihetetlen érdeklődést mutatott a média és a legnagyobb hírügynökségek , nemzetközi tévétársaságok, rádióadók, újságok számoltak be az eszközről. Talán az, hogy érdekessé vált a média számára, a már említett méhész apáról és fiáról szóló háttértörténetnek köszönhető. Ezzel ellentétben az e-füstölő még csak kicsit sem keltette fel a hagyományos média figyelmét.

A médiában való megjelenés természetesen a sikeres kampány első két összetevőjét az igényt és a hitelességet is jelentősen meg tudja növelni, amennyiben ezek valóban a helyükön vannak. A hagyományos médiamegjelenés úgy tűnik, mégiscsak a legfontosabb eszköze a kiemelkedően sikeres internetes ötletfinanszírozási kampánynak.

Mielőtt azonban máris meghirdetjük valamelyik crowdfunding oldalon saját, "zseniális" ötletünket, tegyünk egy lépést hátra. Legyünk ugyanis  tisztában azzal, hogy semmilyen ötletről, még ha maradéktalanul jelen is van a kiemelkedő sikerhez szükséges legalább három összetevő, nem lehet megmondani, hogy hosszútávon sikeres lesz-e, vagyis, hogy használni fogják-e, és általánosan elfogadottá válik. Kell tehát egy titokzatos negyedik összetevő is, amit sajnos nem tudunk nevén nevezni, és nem mi kerverjük a receptbe. 

Persze kár lenne, ha ezért egy valóban jó ötletet, mely nem hagy nyugodni bennünket, hagynánk parlagon heverni és meg sem próbálnánk a megvalósítását. Talán idővel az a negyedik osszetevő is megjelenik, és Isten áldását adja ötletünkre. 

Összefoglalva: 

Ötletünk közösségi finanszítozása előtt mindenképp gondoljuk át: 

1. Valóban van-e igény az ötletünkre? 

2. A megoldás valóban hiteles (működik az eszköz) és meg tudjuk valósítani a létrejöttét vagy megtalálni azokat, akik képesek rá? 

3. Be tudjuk-e vonni a hagyományos médiát is a megismertetésébe?

4. Képesek vagyunk-e a bizonytalanság és nehézségek ellenére is kitartóan dolgozni az ötlet megvalósulásán?

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Innovatív öntözéstechnológiai megoldásokat fejlesztenek

Magyarországon eddig még ismeretlen technológiáról, köztük egy speciális, földalatti öntözési rendszerről is képet kaphattak a PREGA látogatói a rendezvény kiállítói terében. Az innováció mögött álló cég képviselőjével beszélgettünk.

Áttörés a méhek és a környezet megmentésében?

Történelmi mérföldkő lehet, hogy a héten Bajorországban több mint egymillió ember csatlakozott aláírásával a "Fajok Sokfélesége - Mentsétek meg a méheket" népi kezdeményezéshez. Ezért a tartományi törvényhozásnak szavaznia kell a népi kezdeményezés jogszabálytervezetéről, mely többek között a műtrágyázás és a növényvédő szerek alkalmazásának visszaszorításáról rendelkezik.

Jobban járhatnak a K+F-re vállalkozó cégek

Kedvező változásokat hozott az idei év a szociális hozzájárulási adóból a kutatás-fejlesztési tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény vonatkozásában. A tapasztalatok alapján a gyártócégek jelentős része nem jelöli meg, hogy K+F tevékenységet folytat, pedig az ehhez kapcsolódó közvetlen költségek csökkenthetik a társasági adó, a helyi iparűzési adó és az innovációs járulék adóalapját is.

Rendhagyó megoldásokkal egy élhetőbb jövőért - ötletversenyt indít a NAK

Gazdálkodj okosan! - NAK Agrotech Hackathon” címmel indít innovációs ötletversenyt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal. Az eseményre 2019. február 18-ig várják startupoknak, egyetemi-, főiskolai hallgatóknak jelentkezését.

Permetező robot sorozatgyártása kezdődik

Önjáró automata gyümölcsfa permetezőt épített a kaliforniai székhelyű Crinklaw Farm Services cég, a gép sorozatgyártása ez évben kezdődik meg.

A robotok már az akolban vannak

Robotok fogják nyírni rövidesen a juhokat Ausztráliában a munkaerő-hiány miatt.

Kétszer jobban teljesít az elektromos önvezető traktor

A John Deere kifejlesztett egy 400 LE teljesítményű elektromos önvezető traktort, a GridCon vállalattal közösen, amely a mezőgazdasági gépek villamosításával foglalkozó vállalkozás. A vállalat szerint ez egy új lehetőség a villamos meghajtás használatára a gépjárművek és a mezőgazdasági gépek számára.

Forradalmasít a függőleges szélturbina

A megújuló energiaforrások piaca egyre gyorsabban növekszik, és a lengyelek is részt vesznek az innovációkban.

Varroa atka tenyésztése méhek nélkül

Egy kutató kidolgozta a varroa atka laborban való, méhek nélküli tartási módszerét. A módszer meggyorsíthatja a varroakutatást és elősegítheti az ellene való hatékony küzdelmet, akár genetikai síkon is.

Okostelefonnal a méhek egészségéért

A világ élelmiszerkészletének harmadát a méhek beporzó-tevékenységének köszönhetjük. A hasznos rovarok pusztulása tehát nagyban veszélyezteti az élelmiszerbiztonságot is. A méhpopuláció pusztulása mögötti egyik ok pedig a különböző paraziták jelenléte. Az egyik gyakori parazita kimutatására fejlesztettek ki a tudósok egy olyan technológiát, mellyel helyben is kimutatható a betegség jelenléte.