Back to top

Ne szemetelj!

Különböző megfogalmazásban erre szólítanak föl azok a táblák, melyeket már négy éve helyezett ki az erdőgazdálkodó a leglátogatottabb dél-mátrai kirándulóhelyeken. Üzenetük egységes: a szemét nem az erdőbe való, ha utunk során megtermeltük, vigyük is magunkkal hazáig.

Örökzöld a téma és kora tavasszal kifejezetten időszerű. Hóolvadás után, az erdő kizöldülése előtt nemcsak a kora tavaszi virágok, hanem a szemétkupacok is „virítanak” – hirdetvén, hogy a környezettudatosság tekintetében még sok a tennivalónk. Ebbe pedig az erdők takarításán túl a társadalom tudatformálása is beletartozik. Erről szól a TeSzedd akció, számos civil kezdeményezés és az erdei iskolai programok is.

A Vidd magaddal a szemetedet mozgalom egészen 2007-ig nyúlik vissza – akkor hirdette meg az Országos Erdészeti Egyesület az erdei szemét megszüntetése céljából.

A környezettudatos magatartásra nevelés szempontjából fontos lépés, hogy a leglátogatottabb erdei helyszínek kivételével az erdőgazdálkodók megszüntetnék az erdei szemétgyűjtőket.

A nyitott és billenthető gyűjtőket az erdei állatok könnyen kifoszthatják
A nyitott és billenthető gyűjtőket az erdei állatok könnyen kifoszthatják
Ezek ugyanis több erdei állatnak is éléskamraként szolgálnak. Legyen az vaddisznó, róka, borz vagy a madárvilág több képviselője – mind szívesen fosztogatja a hulladéktárolókat. Nem kis veszélyt vállalnak ezzel – a maradványok sérülést, mérgezést, sőt a pusztulásukat is okozhatják. Nem beszélve arról, hogy az állatok keresgélés közben gyakran széttépik a zsákokat és szétszórják a számukra nem hasznos dolgokat.

Örvendetes, hogy a több éve szemétgyűjtő nélkül működő mátrai parkerdőkben nincs több szétszórt szemét, mint korábban.

Aki úgy gondolja, hogy itt jó helyen van a szemét, tartsa oda a szalonnáját!
Aki úgy gondolja, hogy itt jó helyen van a szemét, tartsa oda a szalonnáját!

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rekordmennyiségű erdei gyümölcs a Pilisben

Rekordmennyiségű erdei gyümölcs termett az idei évben a Pilisi Parkerdő magasabban fekvő területein. A Pilisbe indulóknak érdemes figyelniük a gyümölcsök érésére, és a túrára kosarat, vagy dobozt vinni, amelybe napi két kilónyi bogyót szüretelhetnek.

Rendkívül ritka orchidea fajt találtak a füredi ártéri sétaúton

Ritkán látott növény bukkant fel a Tiszavirág ártéri sétaúton. A ritkaságot a Balmazújvárosi Környezetvédelmi Egyesület aktivistája találta meg.

Mag Norbert: Mecseki csobogás

Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunk következő részében Mag Norbert fotográfust mutatjuk be, aki 15 évesen fogott először fényképezőgépet a kezébe. Rögtön tudta, hogy megtalálta a hivatását.

Erdei gombát csak biztonságos helyről!

Javában tart a gombaszezon, azonban a pécsi vásárcsarnokban egyelőre nem állnak hosszú sorokban az alkalmi gombaszedő-erdőjárók, hogy bevizsgáltassák a begyűjtött termést.

Kincskereső Forrástúra Noszvaj erdeinek mélyén

Noszvaj természeti, történelmi értékeiről egyaránt tanul, aki bejárja a Forrástúrát. Járd be a bükkös erdőt, s megismersz sok regét – csábít a verses útikalauz legelső strófája.

Komposztálható műanyagtermékeket gyártó üzem épül Faddon

Növényi alapanyagból készülő, komposztálható műanyagtermékeket gyártó üzemet épít 226 millió forintos ráfordítással a Pet-Maison Kft. a Tolna megyei Faddon.

Sok növényhatározó egy zsebben

Nagyon sokáig a kis növényhatározóval járt az emberiség a mezőre, rétekre, erdőre, ha tudni szerette volna, milyen növények között sétál a túrák alkalmával. Ma már nem kell könyvet cipelnünk, elég, ha egy okos telefon van a zsebünkben, ugyanis több ingyenesen letölthető növényfelismerő applikáció közül is választhatunk.

Likvidálja az egyszer használatos műanyagot a Lidl

A Lidl 2019 év végéig megszünteti az áruházaiban kapható egyszer használatos műanyag termékek forgalmazását. A most bejelentett intézkedés a vállalat műanyaghulladék visszaszorítására irányuló stratégiájának következő lépése - adta hírül a cég.

A Rábában is van mikroműanyag

A Tisza után a Duna mellékfolyóiban is találtak mikroműanyagot: a Parányi Plasztiktalány projekt során az Ipolyban köbméterenként 1,7, míg a Rábában 12,1 mikroműanyag részecskét mutatott ki egy független laboratórium - jelentették be egy környezetvédelmi konferencián június 28-án.

Természet és ember harmóniája

Mi lehetne nagyobb feladat a „terepi” gyakorlatát megkezdő erdőmérnöknek, mint hogy olyan erdészetnél álljon munkába, ahol az egyetemen tanult szinte minden tudására szüksége van. Változatos erdeivel és sokrétű feladataival a Bakonyszentlászlói Erdészet számomra ilyen kihívás, de legalább akkora ajándék is, hogy rutinos és elhivatott kollégákkal együtt dolgozva sajátíthatom el a szakma csínját-bínját.