0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ne szemetelj!

Különböző megfogalmazásban erre szólítanak föl azok a táblák, melyeket már négy éve helyezett ki az erdőgazdálkodó a leglátogatottabb dél-mátrai kirándulóhelyeken. Üzenetük egységes: a szemét nem az erdőbe való, ha utunk során megtermeltük, vigyük is magunkkal hazáig.

Örökzöld a téma és kora tavasszal kifejezetten időszerű. Hóolvadás után, az erdő kizöldülése előtt nemcsak a kora tavaszi virágok, hanem a szemétkupacok is „virítanak” – hirdetvén, hogy a környezettudatosság tekintetében még sok a tennivalónk. Ebbe pedig az erdők takarításán túl a társadalom tudatformálása is beletartozik. Erről szól a TeSzedd akció, számos civil kezdeményezés és az erdei iskolai programok is.

A Vidd magaddal a szemetedet mozgalom egészen 2007-ig nyúlik vissza – akkor hirdette meg az Országos Erdészeti Egyesület az erdei szemét megszüntetése céljából.

A környezettudatos magatartásra nevelés szempontjából fontos lépés, hogy a leglátogatottabb erdei helyszínek kivételével az erdőgazdálkodók megszüntetnék az erdei szemétgyűjtőket. Ezek ugyanis több erdei állatnak is éléskamraként szolgálnak. Legyen az vaddisznó, róka, borz vagy a madárvilág több képviselője – mind szívesen fosztogatja a hulladéktárolókat. Nem kis veszélyt vállalnak ezzel – a maradványok sérülést, mérgezést, sőt a pusztulásukat is okozhatják. Nem beszélve arról, hogy az állatok keresgélés közben gyakran széttépik a zsákokat és szétszórják a számukra nem hasznos dolgokat.

Örvendetes, hogy a több éve szemétgyűjtő nélkül működő mátrai parkerdőkben nincs több szétszórt szemét, mint korábban.

Forrás: A Mi Erdőnk