Back to top

Száraz nyarak slágernövényei

Tikkasztó nyarainkon parkjaink slágernövényei a kakastaréjok vagy más néven celóziák. Vajon miért csak a parkokban terjedtek el, miért nem találkozhatunk velük az egynyárivirág-palánták kínálatában?

A disznóparéjfélék családjába tartozó celóziák nemzetsége közel 50 egynyári- és évelőfajt számlál. A nemzetség tudományos neve (Celosia) a görög kelosz, égő jelentésű szóból ered, ami a virág lángnyelvre hasonlító színére és alakjára utal.

Celosia argentea var. cristata ’Twisted Mix’
Celosia argentea var. cristata ’Twisted Mix’
Fotó: Floradania
A nemzetség legelterjedtebb változata az ezüst kakastaréj (Celosia argentea var. cristata). Levele zöld, lila és vörös színű is lehet. A virágalak szerint további csoportokra osztották a fajt a botanikusok. A Cristata csoport hajtásvégi virágzatai laposak, szélesek, a kakas taréjára emlékeztetnek. A Plumosa csoport tagjai felálló tollas virágzatot fejlesztenek. E csoport nemesítésére szentelte ideje nagy részét Kováts Zoltán nemesítő. A nemcsak hazánkban, de külföldön is népszerűséget kivívott, zöld és bordó levelű, sárga, narancs, rózsaszín és bordó virágú fajták 30-50 centiméter magasra nőnek, sok oldalelágazást hoznak, tele virágzatokkal.

A celóziák a disznóparéjhoz hasonlóan mélyre hatoló karógyökeret fejlesztenek, amiből kifejlett oldalgyökérrendszer ágazik szét. Ez a záloga szárazságtűrésüknek és részben annak is, hogy nem illeszthetők be a hagyományos egynyárivirág-választékba.

Nagy gyökértömegük miatt kis cserépben rosszul fejlődnek, hosszú palántanevelési idő után érik el a virágzóképes állapotot, addigra pedig cserépben már alaposan felnyurgulnak, olyan esetlenül néznek ki, hogy senki sem venné meg őket, mondják a kertészek, így hát nem is termesztik.

A hazai parkokba ültetett celóziák mindegyike hazai nemesítésű (Celosia ’Narancs Főnix’)
A hazai parkokba ültetett celóziák mindegyike hazai nemesítésű (Celosia ’Narancs Főnix’)
Fotó: Algeier Wendy
A parkfenntartással foglalkozó cégek még fiatalon, virágtalanul ültetik ki a palántákat, amikor még egyáltalán nem mutatósak. Így viszont van idejük jól begyökeresedni. Nyár elejéig nem fordítanak energiát a virágképzésre, viszont júliustól annál szebben és gazdagabban virítanak. Sok oldalelágazást képeznek, remekül bokrosodnak.

Olyannyira jól tűrik a szárazságot, hogy az időnként ránk köszöntő többnapos esős időszak megviseli a töveket.

Magról szaporíthatók. A tollas virágzatokból az érés során folyamatosan hullnak ki az igen apró magok. Februárban vessük, majd a palánták széttűzdelését követően április végén, májusban ültessük a palántákat a virágágyakba, napos helyre, tápdús talajba. A begyökeresedésükig rendszeresen, azt követően ritkábban öntözzük őket.

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2018/5-6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – mindenki a moníliára panaszkodik

Zajlik a szőlő- és gyümölcsszüret, de már a következő idényre is gondolni kell, egyebek között azzal, hogy nem hagyjuk a fán a moníliás termést, és szükség esetén őszi olajos lemosó permetezést is bevetünk. Puszpángmoly-fronton sem árt az éberség.

Több mint 2 hektárral bővíti palántanevelő-felületét az Árpád-Agrár Zrt.

A szentesi Árpád-Agrár Zrt. az elmúlt néhány évben egymás után építette korszerű, termálvíz-fűtésű hajtatóházait. Decemberi átadással pedig összesen 22 ezer négyzetméterrel bővül a palántanevelő ágazata a szegvári telephelyén. A beruházás segíthet abban, hogy az országosan megnövekedett hajtatófelület miatti nagyobb palántaigényt minél nagyobb arányban itthonról elégítsük ki.

Bérelhető babérok

A babérról legtöbbünknek a győztesek jutalmául adott koszorú vagy a karakteres konyhai fűszer jut az eszébe. A babérból azonban elegáns dísznövény is nevelhető, amit akár királyi esküvőkre is bérbe lehet venni.

Virágba borultak a szilvafák a kaposmérői háznál

A kaposmérői férfi háza előtt az összes szilvafa virágba borult. A nem mindennapi jelenség a kellemes időjárásnak köszönhető.

Növényvédelmi előrejelzés – gyorsan a szőlőszürettel

Szeptember első napjaiban gyökeresen megváltozott az időjárás a korábbi időszakhoz képest: a Dunántúlon és Közép-Magyarországon néhány nap alatt a sokévi átlag másfél-kétszerese hullott csapadékból, helyenként jéggel társulva, ami a szüret alatti gyümölcsösöket és szőlőt károsította. Csapadékos vidékeken a szőlőt a szürkepenészes rothadás, a gyümölcsféléket pedig a gyümölcsmonília-fertőzés veszélyezteti, különösen a jégjárta helyeken.

Áfonyát konténerben

Hazánkban csak néhány körülhatárolt terület alkalmas a savanyú talajt és kiegyenlített, hűvös, csapadékos klímát kedvelő áfonya számára. Fák árnyékában azonban bárhol termeszthetjük nagy konténerben, ehhez adunk tanácsokat.

Külföldön is nagyon keresett a jó minőségű, magyar dió

A dió termesztése a gazdálkodók körében egyre népszerűbb, termőterülete évről évre dinamikusan növekszik, mostanra elérte a 7130 hektárt, az átlagos termés pedig az utóbbi években megközelítette a tízezer tonna héjas diót – hangzott el a Lengyeltótiban megtartott dió szakmai konferencián.

Ékszerdoboz a Mecsekben

Megoszlanak a vélemények, hogy ildomos-e közszemlére tenni magánkertet, hiszen az a magánéletünk része. Heim Márta és férje, Szibelle Jenő szerint – akik az idén először nyitották meg hivatalosan is a kertjüket a Kelet-Mecsek kis zsákfalujában, Óbányán – a kettő nem zárja ki egymást, az évenként egyszeri, kétórás látogatás rengeteget adhat a házigazdának és a vendégnek egyaránt.

Zalai kertek is versenyeznek a legszebb konyhakert címért

Közel száz, gondosan művelt helyi kert közül végül hatot neveztek be a program falubeli koordinátorai a Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű vetélkedő idei országos versenyére.

Honvéd kertbarátok bemutatója

Sokszínű élményben volt része annak, aki fölkereste a Honvéd Kertbarát Kör idei terménybemutatóját a Honvéd Kulturális Központban. Budapestről és a környező településekről hozták el legszebb terményeiket és kézműves alkotásaikat a kiállítók. A kertbarát kört 1972-ben hívta életre Bálint György, ma közel ötvenen vesznek részt a rendezvényeiken.