Back to top

Száraz nyarak slágernövényei

Tikkasztó nyarainkon parkjaink slágernövényei a kakastaréjok vagy más néven celóziák. Vajon miért csak a parkokban terjedtek el, miért nem találkozhatunk velük az egynyárivirág-palánták kínálatában?

A disznóparéjfélék családjába tartozó celóziák nemzetsége közel 50 egynyári- és évelőfajt számlál. A nemzetség tudományos neve (Celosia) a görög kelosz, égő jelentésű szóból ered, ami a virág lángnyelvre hasonlító színére és alakjára utal.

Celosia argentea var. cristata ’Twisted Mix’
Celosia argentea var. cristata ’Twisted Mix’
Fotó: Floradania
A nemzetség legelterjedtebb változata az ezüst kakastaréj (Celosia argentea var. cristata). Levele zöld, lila és vörös színű is lehet. A virágalak szerint további csoportokra osztották a fajt a botanikusok. A Cristata csoport hajtásvégi virágzatai laposak, szélesek, a kakas taréjára emlékeztetnek. A Plumosa csoport tagjai felálló tollas virágzatot fejlesztenek. E csoport nemesítésére szentelte ideje nagy részét Kováts Zoltán nemesítő. A nemcsak hazánkban, de külföldön is népszerűséget kivívott, zöld és bordó levelű, sárga, narancs, rózsaszín és bordó virágú fajták 30-50 centiméter magasra nőnek, sok oldalelágazást hoznak, tele virágzatokkal.

A celóziák a disznóparéjhoz hasonlóan mélyre hatoló karógyökeret fejlesztenek, amiből kifejlett oldalgyökérrendszer ágazik szét. Ez a záloga szárazságtűrésüknek és részben annak is, hogy nem illeszthetők be a hagyományos egynyárivirág-választékba.

Nagy gyökértömegük miatt kis cserépben rosszul fejlődnek, hosszú palántanevelési idő után érik el a virágzóképes állapotot, addigra pedig cserépben már alaposan felnyurgulnak, olyan esetlenül néznek ki, hogy senki sem venné meg őket, mondják a kertészek, így hát nem is termesztik.

A hazai parkokba ültetett celóziák mindegyike hazai nemesítésű (Celosia ’Narancs Főnix’)
A hazai parkokba ültetett celóziák mindegyike hazai nemesítésű (Celosia ’Narancs Főnix’)
Fotó: Algeier Wendy
A parkfenntartással foglalkozó cégek még fiatalon, virágtalanul ültetik ki a palántákat, amikor még egyáltalán nem mutatósak. Így viszont van idejük jól begyökeresedni. Nyár elejéig nem fordítanak energiát a virágképzésre, viszont júliustól annál szebben és gazdagabban virítanak. Sok oldalelágazást képeznek, remekül bokrosodnak.

Olyannyira jól tűrik a szárazságot, hogy az időnként ránk köszöntő többnapos esős időszak megviseli a töveket.

Magról szaporíthatók. A tollas virágzatokból az érés során folyamatosan hullnak ki az igen apró magok. Februárban vessük, majd a palánták széttűzdelését követően április végén, májusban ültessük a palántákat a virágágyakba, napos helyre, tápdús talajba. A begyökeresedésükig rendszeresen, azt követően ritkábban öntözzük őket.

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2018/5-6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Olcsóbb banánt enni, mint almát

A gyümölcsök ára átlagosan alacsonyabb, mint tavaly, ám még így is sok hazai fajta drágább, mint több egzotikus gyümölcs.

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Örökölt örökzöldek

Keskeny kis szerpentinen kapaszkodunk föl a Badacsonyörs fölött magasodó Örsi-hegyre, ahol az ország egyetlen teraszos arborétuma található. A világ minden tájáról származó örökzöld különlegességek élnek itt, gyűjteményüket a Folly család négy generációja hozta létre, gyarapította, őrizte és fejleszti a mai napig is.

Franciaország betiltja a metám-nátriumot

A francia élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi és foglalkozás-egészségügyi kormányügynökség az emberi egészségre és a környezetre ártalmasnak nyilvánította, és javasolta a metám-nátrium hatóanyagú készítmények forgalmazásának betiltását, miután Nyugat-Franciaországban több gazdálkodó, illetve a gazdaságok szomszédságában lakó emberek légúti mérgezést szenvedtek a hatóanyag használata után.

Őshonos fákra cserélik az invazívakat Pécsen

A Tettye környékén bálványfákat vágtak ki. A fák ugyan egészségesek voltak, azonban inváziós fajnak számítanak, így egy kormányrendelet értelmében irtani kell őket. A város azonban gondoskodik a pótlásukról ott, ahol szükséges: helyükre őshonos fafajok kerülnek.

Az arborétum a második otthona

Vérbeli kiránduló izgalmával és ezernyi kérdéssel érkezem az Agostyáni Arborétumba. Amint belépek a nagy székely kapun, a csönd magával ragad. A lombok árnyékában közelítek a kicsi faházikó felé, ahol Rozmann Hajnalka mindig mosolygós arca fogad. Mint vendéget a házigazda köszönt, ő az arborétum vezetője.

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.

C-vitamin tarolás: a fejes káposzta kézi és gépi betakarítása

A fejes káposzta betakarításának kezdetét az állomány jellemzői határozzák meg. A káposztafejnek el kell érnie a fajtára jellemző alakot és tömöttségi állapotot. A betakarítás ideje az ültetés után 55-150 nappal esedékes.

Kék színben érkezik a zöld virágcserép

A német Pöppelmann hollandiai képviselete bemutatta a TEKU cserepek környezetkímélő kék generációját, amely újrahasznosított polipropilén műanyagból készül és újrahasznosítható.