Back to top

Díjugrató grand prix-t tartottak a stadionban

Díjugrató grand prix viadalt rendeztek Szilvásváradon, s a versenynek az új, a közönség számára egyelőre meg nem nyitott lovasstadion adott otthont.

A verseny csütörtökön kezdődött és vasárnap négy korosztály kiemelt díjazásért kitűzött grand prix versenyével ért véget. Először volt itt a szakág országos szinten, egy hónappal ezelőtt regionális próbaverseny zajlott. Ámulunk-bámulunk, Szilvásvárad gyönyörű, mindenki megcsodálja, aki nem mindennap ilyen környezetben él és lovagol. Lovas szempontból nagyon jó a létesítmény, nagyon jó a melegítőpálya, kellőképpen méretes, a versenypálya különlegesen nagy. A lovak elhelyezése is rendben van, a lószállítóknak is van hely. Szilvásvárad a díjugató sportban is vissza tud kerülni a nemzeti elitbe – mondta Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovas Szövetség Díjugrató Szakágának elnöke a heol.hu tudósítójának.

Először versenyzett az országos lovas szakág az új szilvásváradi lovasstadionban
Először versenyzett az országos lovas szakág az új szilvásváradi lovasstadionban
Fotó: Tóth Balázs

Szerinte egy-két versenynek még el kell telnie, hogy a pálya talajminősége a legjobb legyen, hiszen még nem sokat volt használva, főleg nem díjugrató versenyen.

– Meglepetések nem nagyon születtek. Az U25-ös korosztályban Hollé Sára nyert, aki a pár hét múlva kezdődő fiatal lovas-Európa-bajnokságon képviseli hazánkat Fontainebleauben, Franciaországban. Máriás Sára lett a második, ő is mindig eredményes, s az egyik legtehetségesebb utánpótlás lovasunk, ifj. Lázár Zoltán lett a harmadik. Jó versenyt láthattunk – értékelte a történéseket a szakág vezetője.

A felnőttek közt is élvezetes volt a verseny, itt már 150 centiméter magasságon kétfordulós viadalt rendeztek másfél millió forintért. Mint Szotyori Nagy Kristóf elmondta, a grand prix sorozatnak eddig két fordulóját rendezték meg, áprilisban Bábolnán, májusban pedig Kecskeméten tették tiszteletüket a legjobbak. Mráz Tamás nyerte az első versenyt, ifj. Máté István pedig a másodikat. Most ismét Mráz végzett az élen a nívós mezőnyben. Az amatőr GP-t Reisz Fanni, a gyermek GP-t Kiss Lizanna nyerte.

Hollé Sára az U25-ös elsőség mellé a felnőtt kategória második helyét is begyűjtötte, csak időeredményével szorult Mráz mögé.

– Nagyon kellemes ez a verseny, tetszik, hogy egyaránt nagy a melegítőpálya és a versenypálya is, szerintem jól érzik magukat a lovak, jó az atmoszféra. Jó volt a szervezés is, s igyekeztek rendben tartani a pályát – beszélt a szilvásváradi viadalról Hollé Sára. A versenyző szerint az U25-ös nagydíjban elég erős mezőny gyűlt össze, sok gyors és ügyes lovas jutott a hatos összevetésbe.

– Dzsango nagyon jó formában van ebben a szezonban, ezen a hétvégén is abban versenyzett. Teljesen meg vagyok vele elégedve. A felnőttmezőnyben hál’ istennek Clintus is hibátlanul ment az első fordulóban, kicsit a meleg is hatással volt rá – értékelt Hollé Sára. Mint mondta, utóbbi lovával már nem is megy több versenyre az Európa-bajnokságig, szeretné, hogy minél jobb erőben legyen, bírja a hosszú utat, majd a viadalt. Egyébként örül annak, hogy most magyar csapat is lesz a versenyen.

– Idén nagy Eb-t rendeznek, mindhárom szakág jelen lesz, a díjlovas, a military és az ugró is. Fiatal lovas kategóriában 80–100 indulót saccolok, nagyon örülnék, ha döntőbe tudnánk kerülni – mondta Hollé Sára.

Versenyek nyáron

Szilvásvárad honlapja szerint a nyár folyamán három nagyobb lovasversenyt is tartanak a községben, az augusztusban várható stadionavatón kívül. Június 29. és július 1. között nemzetközi working equitation versenyt rendeznek, majd augusztus 25–26-án CDNA díjlovagló versenynek ad otthont Szilvásvárad. Augusztus 31. és szeptember 2. között tartják a Duna-­Alpesi Kupa fogathajtó versenyt.

Körbementünk az új lovasstadionban


Ha már be lehetett menni a versenyre, megnéztük az eredeti tervekhez képest jóval nagyobb és drágább stadiont is, amelynek világítását élesben is tesztelték a versenyen. A létesítmény meglehetősen nagy, de aki körbe akarja járni, hiányolhatja, hogy a focistadionokkal ellentétben itt nincs egy korzó, amin lent, a sorok előtt, középen, vagy a lelátó tetején körbe tudna járni. A középen körbefutó úton az elválasztó kerítések miatt­ nem lehet körbemenni, így ki-be kell járni a szektorok között.
Bár vannak mozgássérült-­parkolók, a stadionban nehezen tudnának kerekesszékkel közlekedni. Büféket a stadion benzinkút felőli oldalán alakítottak ki. A lelátón nagyrészt fapadok vannak, székek a fedett részen találhatók.
A stadion pályáin ugyanaz a négy évszakos talaj van, mint amilyen a fedeles lovardában.

 

Forrás: 
heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Történelmi siker: két magyar arany és egy ezüst a horgász VB-n!

A napokban ért véget Dél Afrikában a 2019-es Horgász Világjátékok, amelyről mind a férfi, mind pedig a női feeder csapatunk aranyéremmel térhetett haza, mellettük pedig a csónakos pergetőink is brillíroztak.

Magával ragadó lendület

Arie Yom-Tov meghívására az idei évben is Magyarországra látogatott Nicolette van Leeuwen. A nagyszámú jelentkezőből végül 16 lovassal tudott foglalkozni. Így is szinte egész nap folytak az edzések.

Fogproblémák a lovaknál

Bár napjainkban egyre több lótulajdonos érzi kötelességének, hogy a körmölések, patkolások és vakcinázások mellett átnézesse lova fogazatát is, sajnos még mindig sok helyen lehet találkozni azzal a gyakorlattal, amikor egy nehezebben lovagolható állatnál a lovas a zablacserében keresi a megoldást.

Pálinka és párlatversenyt rendeztek Kőszegen

A pálinka az elmúlt évszázadok alatt a mindennapjaink részévé vált, hozzátartozik a magyar emberhez, a kultúránkhoz, és a magyar tájhoz is - fogalmazott V. Németh Zsolt miniszteri biztos a kőszegi Jurisics-várban rendezett III. Páratlan Párlatnapon február 3-án.

Lusitanók földje

Portugália egyik legnagyobb kincse a lusitano, vagyis PSL (Puro Sangue Lusitano), mely az ibériai ősi ló közvetlen leszármazottja, és mintegy tizenötezer éves múltra tekint vissza a tenyésztése. DNS vizsgálatok alapján az ibériai ló a legtöbb modern fajta gyökerét adja. Azt mondják, a Kentaurok legendája is a lusitanókhoz köthető, amikor ember és ló eggyé vált.

Videojátékban vetnek, aratnak és milliókat nyernek vele

Saját bajnokságot indít a népszerű földművelős videojátékot, a Farming Simulatort fejlesztő Giants Software, miután felvetődött, hogy a programot profi szinten űzőket akár egy nagyobb mérkőzés keretein belül is egymásnak ereszthetnék.

Hangos siker lett a Legyél Te is mezőgépész! fináléja

Remek hangulatú versengéssel vitte hírét a MEGFOSZ a mezőgépész szakmának: a Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság 24 csapatából a legjobb 6 az AGROmashEXPO-n mérhette össze tudását. A mezőgépészethez kötődő szakokon tanuló középiskolások népes szurkolótábor előtt vettek részt a már hagyománynak számító, ezúttal azonban merőben új koncepció mentén szervezett kezdeményezés fináléjában.

Közel száz vad brumby halt szomjan

Ausztráliában extrém hőhullámok okoznak problémát mind a vadvilágnak, mint az embereknek. A szárazság és a hőség következtében 90 elpusztult vagy haldokló vadlovat találtak egy kiszáradt vízgyűjtő medrében.

Lovas legendák először együtt

Idén a fedeles fogathajtó világkupa-forduló kiegészítő programja egy világszenzáció volt. Együtt bemutatózott a világ három legismertebb lószelídítője: Monty Roberts, Lorenzo és Jean-Francois Pignon. A telt házas előadásokon a 32 tagú Magyar Nemzeti Díszegység is fellépett. A közönség a lovas show alkalmával Meskó Zsolt rendezésében egy kerekesszékes kisfiú történetét is megismerhette.

Bormustra a Vajdaságban

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről - érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.