Back to top

Díjugrató grand prix-t tartottak a stadionban

Díjugrató grand prix viadalt rendeztek Szilvásváradon, s a versenynek az új, a közönség számára egyelőre meg nem nyitott lovasstadion adott otthont.

A verseny csütörtökön kezdődött és vasárnap négy korosztály kiemelt díjazásért kitűzött grand prix versenyével ért véget. Először volt itt a szakág országos szinten, egy hónappal ezelőtt regionális próbaverseny zajlott. Ámulunk-bámulunk, Szilvásvárad gyönyörű, mindenki megcsodálja, aki nem mindennap ilyen környezetben él és lovagol. Lovas szempontból nagyon jó a létesítmény, nagyon jó a melegítőpálya, kellőképpen méretes, a versenypálya különlegesen nagy. A lovak elhelyezése is rendben van, a lószállítóknak is van hely. Szilvásvárad a díjugató sportban is vissza tud kerülni a nemzeti elitbe – mondta Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovas Szövetség Díjugrató Szakágának elnöke a heol.hu tudósítójának.

Először versenyzett az országos lovas szakág az új szilvásváradi lovasstadionban
Először versenyzett az országos lovas szakág az új szilvásváradi lovasstadionban
Fotó: Tóth Balázs

Szerinte egy-két versenynek még el kell telnie, hogy a pálya talajminősége a legjobb legyen, hiszen még nem sokat volt használva, főleg nem díjugrató versenyen.

– Meglepetések nem nagyon születtek. Az U25-ös korosztályban Hollé Sára nyert, aki a pár hét múlva kezdődő fiatal lovas-Európa-bajnokságon képviseli hazánkat Fontainebleauben, Franciaországban. Máriás Sára lett a második, ő is mindig eredményes, s az egyik legtehetségesebb utánpótlás lovasunk, ifj. Lázár Zoltán lett a harmadik. Jó versenyt láthattunk – értékelte a történéseket a szakág vezetője.

A felnőttek közt is élvezetes volt a verseny, itt már 150 centiméter magasságon kétfordulós viadalt rendeztek másfél millió forintért. Mint Szotyori Nagy Kristóf elmondta, a grand prix sorozatnak eddig két fordulóját rendezték meg, áprilisban Bábolnán, májusban pedig Kecskeméten tették tiszteletüket a legjobbak. Mráz Tamás nyerte az első versenyt, ifj. Máté István pedig a másodikat. Most ismét Mráz végzett az élen a nívós mezőnyben. Az amatőr GP-t Reisz Fanni, a gyermek GP-t Kiss Lizanna nyerte.

Hollé Sára az U25-ös elsőség mellé a felnőtt kategória második helyét is begyűjtötte, csak időeredményével szorult Mráz mögé.

– Nagyon kellemes ez a verseny, tetszik, hogy egyaránt nagy a melegítőpálya és a versenypálya is, szerintem jól érzik magukat a lovak, jó az atmoszféra. Jó volt a szervezés is, s igyekeztek rendben tartani a pályát – beszélt a szilvásváradi viadalról Hollé Sára. A versenyző szerint az U25-ös nagydíjban elég erős mezőny gyűlt össze, sok gyors és ügyes lovas jutott a hatos összevetésbe.

– Dzsango nagyon jó formában van ebben a szezonban, ezen a hétvégén is abban versenyzett. Teljesen meg vagyok vele elégedve. A felnőttmezőnyben hál’ istennek Clintus is hibátlanul ment az első fordulóban, kicsit a meleg is hatással volt rá – értékelt Hollé Sára. Mint mondta, utóbbi lovával már nem is megy több versenyre az Európa-bajnokságig, szeretné, hogy minél jobb erőben legyen, bírja a hosszú utat, majd a viadalt. Egyébként örül annak, hogy most magyar csapat is lesz a versenyen.

– Idén nagy Eb-t rendeznek, mindhárom szakág jelen lesz, a díjlovas, a military és az ugró is. Fiatal lovas kategóriában 80–100 indulót saccolok, nagyon örülnék, ha döntőbe tudnánk kerülni – mondta Hollé Sára.

Versenyek nyáron

Szilvásvárad honlapja szerint a nyár folyamán három nagyobb lovasversenyt is tartanak a községben, az augusztusban várható stadionavatón kívül. Június 29. és július 1. között nemzetközi working equitation versenyt rendeznek, majd augusztus 25–26-án CDNA díjlovagló versenynek ad otthont Szilvásvárad. Augusztus 31. és szeptember 2. között tartják a Duna-­Alpesi Kupa fogathajtó versenyt.

Körbementünk az új lovasstadionban


Ha már be lehetett menni a versenyre, megnéztük az eredeti tervekhez képest jóval nagyobb és drágább stadiont is, amelynek világítását élesben is tesztelték a versenyen. A létesítmény meglehetősen nagy, de aki körbe akarja járni, hiányolhatja, hogy a focistadionokkal ellentétben itt nincs egy korzó, amin lent, a sorok előtt, középen, vagy a lelátó tetején körbe tudna járni. A középen körbefutó úton az elválasztó kerítések miatt­ nem lehet körbemenni, így ki-be kell járni a szektorok között.
Bár vannak mozgássérült-­parkolók, a stadionban nehezen tudnának kerekesszékkel közlekedni. Büféket a stadion benzinkút felőli oldalán alakítottak ki. A lelátón nagyrészt fapadok vannak, székek a fedett részen találhatók.
A stadion pályáin ugyanaz a négy évszakos talaj van, mint amilyen a fedeles lovardában.

 

Forrás: 
heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

EuroSkills Budapest 2018 - A szakmák Európa-bajnoksága

Szeptember 26-28. között Budapesten rendezik meg a szakmák Európa-bajnokságát, a EuroSkills Budapest 2018-at. Pattanásig feszült idegek, bravúros győzelmek, feledhetetlen élmények és látványos ceremóniák: így lehet jellemezni a háromnapos nemzetközi versenyt.

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Temerin lovasa nyerte a 11. Nemzeti Vágtát

Nagy Arnold, Temerin lovasa Fantázia nevű lován nyerte a 11. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap este a budapesti Hősök terén.

Készen állsz egy fiatal lóra?

Európában csupán kevés ember olyan szerencsés, hogy lovas, gazdálkodó, esetleg tenyésztő szülei révén lovak között nőhet fel. A legtöbben lovasiskolákon, póniklubokon keresztül kapcsolódnak be a lovassportba, iskolalovakon tanulják meg az alapokat.

Felvonuló lovasok, lovas felvonulások

Tavasztól őszig, sőt, akár a tél beköszöntéig is rendeznek különféle szabadtéri felvonulásokat, ünnepeket, amelyeket lovas kísérettel is igyekeznek szervezőik minél szebbé, színesebbé tenni.

Videón elemzik ellenfeleiket a somogyi lovasok

Kisorsolták a Nemzeti Vágta előfutamain induló 72 település sorrendjét: a lovasok szeptember 15-én a Hősök terén állnak rajthoz, a Kaposvári Vágtáról négyen jutottak a fővárosi döntőbe.

Pestre készül az újkígyósi kishuszár

Az egyik legfiatalabb versenyzőként állhat rajthoz az újkígyósi Makoviczki Martin szeptemberben a Nemzeti Vágta keretében meghirdetett Kishuszár Vágtán. Martin a második a Makoviczki családban, aki megmutathatja tehetségét a budapesti Hősök terén rendezett versenyen; bátyja, Ákos, 2016-ban nyerte meg a vágtát. Két idősebb fivére is lovakkal foglalkozik, Zoltán és Ricsi fogathajtásban jeleskedik.

Nemzeti örökségünk a Bábolnai Ménes

A Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok több, mint kétszáz éve szolgálja a magyar lótenyésztést. A Bábolnai Gazdanapok alatt, a látogatók idegenvezető kísértében nyerhettek betekintést a birtok múltjába és jelenébe.

Zalai kertek is versenyeznek a legszebb konyhakert címért

Közel száz, gondosan művelt helyi kert közül végül hatot neveztek be a program falubeli koordinátorai a Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű vetélkedő idei országos versenyére.