Back to top

Díjugrató grand prix-t tartottak a stadionban

Díjugrató grand prix viadalt rendeztek Szilvásváradon, s a versenynek az új, a közönség számára egyelőre meg nem nyitott lovasstadion adott otthont.

A verseny csütörtökön kezdődött és vasárnap négy korosztály kiemelt díjazásért kitűzött grand prix versenyével ért véget. Először volt itt a szakág országos szinten, egy hónappal ezelőtt regionális próbaverseny zajlott. Ámulunk-bámulunk, Szilvásvárad gyönyörű, mindenki megcsodálja, aki nem mindennap ilyen környezetben él és lovagol. Lovas szempontból nagyon jó a létesítmény, nagyon jó a melegítőpálya, kellőképpen méretes, a versenypálya különlegesen nagy. A lovak elhelyezése is rendben van, a lószállítóknak is van hely. Szilvásvárad a díjugató sportban is vissza tud kerülni a nemzeti elitbe – mondta Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovas Szövetség Díjugrató Szakágának elnöke a heol.hu tudósítójának.

Először versenyzett az országos lovas szakág az új szilvásváradi lovasstadionban
Először versenyzett az országos lovas szakág az új szilvásváradi lovasstadionban
Fotó: Tóth Balázs

Szerinte egy-két versenynek még el kell telnie, hogy a pálya talajminősége a legjobb legyen, hiszen még nem sokat volt használva, főleg nem díjugrató versenyen.

– Meglepetések nem nagyon születtek. Az U25-ös korosztályban Hollé Sára nyert, aki a pár hét múlva kezdődő fiatal lovas-Európa-bajnokságon képviseli hazánkat Fontainebleauben, Franciaországban. Máriás Sára lett a második, ő is mindig eredményes, s az egyik legtehetségesebb utánpótlás lovasunk, ifj. Lázár Zoltán lett a harmadik. Jó versenyt láthattunk – értékelte a történéseket a szakág vezetője.

A felnőttek közt is élvezetes volt a verseny, itt már 150 centiméter magasságon kétfordulós viadalt rendeztek másfél millió forintért. Mint Szotyori Nagy Kristóf elmondta, a grand prix sorozatnak eddig két fordulóját rendezték meg, áprilisban Bábolnán, májusban pedig Kecskeméten tették tiszteletüket a legjobbak. Mráz Tamás nyerte az első versenyt, ifj. Máté István pedig a másodikat. Most ismét Mráz végzett az élen a nívós mezőnyben. Az amatőr GP-t Reisz Fanni, a gyermek GP-t Kiss Lizanna nyerte.

Hollé Sára az U25-ös elsőség mellé a felnőtt kategória második helyét is begyűjtötte, csak időeredményével szorult Mráz mögé.

– Nagyon kellemes ez a verseny, tetszik, hogy egyaránt nagy a melegítőpálya és a versenypálya is, szerintem jól érzik magukat a lovak, jó az atmoszféra. Jó volt a szervezés is, s igyekeztek rendben tartani a pályát – beszélt a szilvásváradi viadalról Hollé Sára. A versenyző szerint az U25-ös nagydíjban elég erős mezőny gyűlt össze, sok gyors és ügyes lovas jutott a hatos összevetésbe.

– Dzsango nagyon jó formában van ebben a szezonban, ezen a hétvégén is abban versenyzett. Teljesen meg vagyok vele elégedve. A felnőttmezőnyben hál’ istennek Clintus is hibátlanul ment az első fordulóban, kicsit a meleg is hatással volt rá – értékelt Hollé Sára. Mint mondta, utóbbi lovával már nem is megy több versenyre az Európa-bajnokságig, szeretné, hogy minél jobb erőben legyen, bírja a hosszú utat, majd a viadalt. Egyébként örül annak, hogy most magyar csapat is lesz a versenyen.

– Idén nagy Eb-t rendeznek, mindhárom szakág jelen lesz, a díjlovas, a military és az ugró is. Fiatal lovas kategóriában 80–100 indulót saccolok, nagyon örülnék, ha döntőbe tudnánk kerülni – mondta Hollé Sára.

Versenyek nyáron

Szilvásvárad honlapja szerint a nyár folyamán három nagyobb lovasversenyt is tartanak a községben, az augusztusban várható stadionavatón kívül. Június 29. és július 1. között nemzetközi working equitation versenyt rendeznek, majd augusztus 25–26-án CDNA díjlovagló versenynek ad otthont Szilvásvárad. Augusztus 31. és szeptember 2. között tartják a Duna-­Alpesi Kupa fogathajtó versenyt.

Körbementünk az új lovasstadionban


Ha már be lehetett menni a versenyre, megnéztük az eredeti tervekhez képest jóval nagyobb és drágább stadiont is, amelynek világítását élesben is tesztelték a versenyen. A létesítmény meglehetősen nagy, de aki körbe akarja járni, hiányolhatja, hogy a focistadionokkal ellentétben itt nincs egy korzó, amin lent, a sorok előtt, középen, vagy a lelátó tetején körbe tudna járni. A középen körbefutó úton az elválasztó kerítések miatt­ nem lehet körbemenni, így ki-be kell járni a szektorok között.
Bár vannak mozgássérült-­parkolók, a stadionban nehezen tudnának kerekesszékkel közlekedni. Büféket a stadion benzinkút felőli oldalán alakítottak ki. A lelátón nagyrészt fapadok vannak, székek a fedett részen találhatók.
A stadion pályáin ugyanaz a négy évszakos talaj van, mint amilyen a fedeles lovardában.

 

Forrás: 
heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mától lehet szavazni „Az Év Tanyája 2018” közönségdíjának jelöltjeire

Az Agrárminisztérium idén másodjára hirdette meg "Az Év Tanyája" díjat.

A lovas foglalkozások pozitívan hatnak az iskolai teljesítményre is

Huszonöt éve foglalkozik kezdő lovasok és lovak oktatásával a bükkösdi Szabó Zoltán. Négy éve, 2015 óta nem csak nyári táborokban lovagolhatnak nála a gyerekek, lovasoktatáson vehetnek részt az iskolások.

Virtuóz módon költöttek el kétszázmilliót az egyetemisták

Az egy hónapos selejtező után végre elérkezett az Agrovirtus döntője: az agrárhallgatókból álló nyolc csapatnak négy órája volt virtuális gazdaságuk fejlesztéseinek tökéletesítésére. A versengést szakmai programokkal színesítették a szervezők.

Nehogy kártérítést kelljen fizetnünk! A lótartás árnyoldalai

Az állattartás nemcsak örömet okoz vagy hasznot hajt az állattartónak, hanem felelősséggel is jár. A állatokkal kapcsolatos jogi felelősség egy olyan örökzöld téma, amihez többször vissza kell térnünk, mivel Kistermelők Lapjának olvasói is keresnek minket ebbe a körbe tartozó konkrét kérdésekkel.

Meglepő karrier

Sjef Janssen a mai díjlovaglósport egyik legsikeresebb, ám annál megosztóbb személyisége. A híresztelésekkel ellentétben egy nagyon nyitott, kedves embert ismertem meg, másrészt sok olyan érdekes információval lettem gazdagabb, amelyek árnyaltabbá tették a róla kialakult képet számomra. Az idei díjlovagló országos bajnokság alkalmával látogatott hazánkba, mint Yom Tov Jázmin edzője.

Először rendeztek feeder csapatbajnokságot Nógrádban

Pár napja rendezték meg első ízben a Nógrád megyei feeder csapatbajnokságot. A helyszín a ludányhalászi sóderbányató volt. A versenyen tizenkét megyei horgászegyesület három-három fős csapata vett részt.

Főpróba a luxembourgi gasztrovébére

Kedden Szentesen, szerdán Szabadkán mutatta be világbajnoki versenymunkáit a Békés Megyei Culinary Team. A luxembourgi gasztrovébét november 24-28. között rendezik meg. Ez már a hatodik nagy világversenye lesz a gárdának, eddig mindig éremmel tértek haza, most is ezt tűzték ki célként.

"Békés" fogásokkal készül a szakács a világkupára

Egyéniben indul a következő nagy nemzetközi megmérettetésén Fodor Mihály olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, békéscsabai mesterszakács, a megyeszékhelyi Kornélia étterem és a Kornélia Grill&Bár séfje.

A ló beállításának mesterfogásai

Kész a ló, kész a helyszín, már „csak” a legnehezebb van hátra a fotózás előkészítéséből: a ló megfelelő felállítása. Lássuk, mi a cél: a lónak általában a bal oldalát fotózzuk.

A Kincsem Díj is Esti Fényé

A Magyar Derby és a Szent István Díj után Esti Fény a Kincsem Díjat is megnyerte. A sprintereknél Tour To Paris nyolcadik alkalommal nem talált legyőzőre, míg a mérföldes lovak Imperiál Díját Capitaine Fregate nyerte. A legjobb magyar tenyésztésű háromévesek nagydíjában nagy meglepetésre Selyemkő, a kétévesek Blaskovich Ernő Emlékversenyében pedig Dynamo győzedelmeskedett.