Back to top

Díjugrató grand prix-t tartottak a stadionban

Díjugrató grand prix viadalt rendeztek Szilvásváradon, s a versenynek az új, a közönség számára egyelőre meg nem nyitott lovasstadion adott otthont.

A verseny csütörtökön kezdődött és vasárnap négy korosztály kiemelt díjazásért kitűzött grand prix versenyével ért véget. Először volt itt a szakág országos szinten, egy hónappal ezelőtt regionális próbaverseny zajlott. Ámulunk-bámulunk, Szilvásvárad gyönyörű, mindenki megcsodálja, aki nem mindennap ilyen környezetben él és lovagol. Lovas szempontból nagyon jó a létesítmény, nagyon jó a melegítőpálya, kellőképpen méretes, a versenypálya különlegesen nagy. A lovak elhelyezése is rendben van, a lószállítóknak is van hely. Szilvásvárad a díjugató sportban is vissza tud kerülni a nemzeti elitbe – mondta Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovas Szövetség Díjugrató Szakágának elnöke a heol.hu tudósítójának.

Először versenyzett az országos lovas szakág az új szilvásváradi lovasstadionban
Először versenyzett az országos lovas szakág az új szilvásváradi lovasstadionban
Fotó: Tóth Balázs

Szerinte egy-két versenynek még el kell telnie, hogy a pálya talajminősége a legjobb legyen, hiszen még nem sokat volt használva, főleg nem díjugrató versenyen.

– Meglepetések nem nagyon születtek. Az U25-ös korosztályban Hollé Sára nyert, aki a pár hét múlva kezdődő fiatal lovas-Európa-bajnokságon képviseli hazánkat Fontainebleauben, Franciaországban. Máriás Sára lett a második, ő is mindig eredményes, s az egyik legtehetségesebb utánpótlás lovasunk, ifj. Lázár Zoltán lett a harmadik. Jó versenyt láthattunk – értékelte a történéseket a szakág vezetője.

A felnőttek közt is élvezetes volt a verseny, itt már 150 centiméter magasságon kétfordulós viadalt rendeztek másfél millió forintért. Mint Szotyori Nagy Kristóf elmondta, a grand prix sorozatnak eddig két fordulóját rendezték meg, áprilisban Bábolnán, májusban pedig Kecskeméten tették tiszteletüket a legjobbak. Mráz Tamás nyerte az első versenyt, ifj. Máté István pedig a másodikat. Most ismét Mráz végzett az élen a nívós mezőnyben. Az amatőr GP-t Reisz Fanni, a gyermek GP-t Kiss Lizanna nyerte.

Hollé Sára az U25-ös elsőség mellé a felnőtt kategória második helyét is begyűjtötte, csak időeredményével szorult Mráz mögé.

– Nagyon kellemes ez a verseny, tetszik, hogy egyaránt nagy a melegítőpálya és a versenypálya is, szerintem jól érzik magukat a lovak, jó az atmoszféra. Jó volt a szervezés is, s igyekeztek rendben tartani a pályát – beszélt a szilvásváradi viadalról Hollé Sára. A versenyző szerint az U25-ös nagydíjban elég erős mezőny gyűlt össze, sok gyors és ügyes lovas jutott a hatos összevetésbe.

– Dzsango nagyon jó formában van ebben a szezonban, ezen a hétvégén is abban versenyzett. Teljesen meg vagyok vele elégedve. A felnőttmezőnyben hál’ istennek Clintus is hibátlanul ment az első fordulóban, kicsit a meleg is hatással volt rá – értékelt Hollé Sára. Mint mondta, utóbbi lovával már nem is megy több versenyre az Európa-bajnokságig, szeretné, hogy minél jobb erőben legyen, bírja a hosszú utat, majd a viadalt. Egyébként örül annak, hogy most magyar csapat is lesz a versenyen.

– Idén nagy Eb-t rendeznek, mindhárom szakág jelen lesz, a díjlovas, a military és az ugró is. Fiatal lovas kategóriában 80–100 indulót saccolok, nagyon örülnék, ha döntőbe tudnánk kerülni – mondta Hollé Sára.

Versenyek nyáron

Szilvásvárad honlapja szerint a nyár folyamán három nagyobb lovasversenyt is tartanak a községben, az augusztusban várható stadionavatón kívül. Június 29. és július 1. között nemzetközi working equitation versenyt rendeznek, majd augusztus 25–26-án CDNA díjlovagló versenynek ad otthont Szilvásvárad. Augusztus 31. és szeptember 2. között tartják a Duna-­Alpesi Kupa fogathajtó versenyt.

Körbementünk az új lovasstadionban


Ha már be lehetett menni a versenyre, megnéztük az eredeti tervekhez képest jóval nagyobb és drágább stadiont is, amelynek világítását élesben is tesztelték a versenyen. A létesítmény meglehetősen nagy, de aki körbe akarja járni, hiányolhatja, hogy a focistadionokkal ellentétben itt nincs egy korzó, amin lent, a sorok előtt, középen, vagy a lelátó tetején körbe tudna járni. A középen körbefutó úton az elválasztó kerítések miatt­ nem lehet körbemenni, így ki-be kell járni a szektorok között.
Bár vannak mozgássérült-­parkolók, a stadionban nehezen tudnának kerekesszékkel közlekedni. Büféket a stadion benzinkút felőli oldalán alakítottak ki. A lelátón nagyrészt fapadok vannak, székek a fedett részen találhatók.
A stadion pályáin ugyanaz a négy évszakos talaj van, mint amilyen a fedeles lovardában.

 

Forrás: 
heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Nyergelj, fordulj”

Játékos szabadidős sportvetélkedő indul lovasiskolák, lovas klubok és lovas közösségek részére országszerte! A rendezvény célja minél több emberrel megismertetni és kapcsolatba hozni a lovat, azt az élőlényt mely az állatvilág legsokoldalúbb, legnemesebb és legszínesebb állatfaja.

Bugacon gyűlnek össze a lovas hagyományőrzők

Augusztusban lesz Bugacon a VI. Kurultáj, Európa legnagyobb lovas hagyományőrző fesztiválja, amelyen idén 12 országból, 27 "hun és türk tudatú" nemzet képviselője vesz részt - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Nyáron sem kell lemondaniuk a lovasterápiáról a rászorulóknak

Autista, pszichés zavarokkal, magatartásproblémákkal küzdő, tanulásban vagy értelmileg akadályozott, hallás- vagy látássérült gyermekeknek szerveznek lovasterápiás tábort Fóton.

24 órás versenyen: háromszáz kiló hal akadt horogra

A legnagyobb halat egy helyi horgász fogta a községben nyolcadik alkalommal megrendezett 24 órás versenyen, a végső mérlegeléskor azonban egy muravidéki pecás örülhetett a legjobban.

A malajziai világdöntőben fehérvári szakácsok remekeltek

Kiválóan szerepeltek a magyar szakácsok és cukrászok a malajziai világdöntőben. Szakácsaink a 10. helyen végeztek egy olyan mezőnyben, melyben a 6–12. helyezett csapatok között csak minimális különbségek voltak.

Farkaslaka lovasa nyerte az idei Székely Vágtát

Farkaslaka lovasa, Tamás Csaba nyerte Fiber nevű lován a 2018-as Székely Vágtát, melyet szombaton és vasárnap a háromszéki Óriáspince-tetőn szerveztek meg immár nyolcadik alkalommal.

Kényszerből fogott bele, mára díjakat nyer vele

Godó Oszkár, helyi lakos nyolcéves kora óta foglalkozik különféle nyulakkal. Ez a tevékenység azóta is végigkíséri életet, mindennapjainak részévé vált, és saját bevallása szerint ez idő alatt bele is szeretett ezekbe az állatokba.

Húsz órán át lógattak: maratoni horgászat Töröcskén

Huszonnyolcadik alkalommal rendezték meg a töröcskei horgászmaraton. Hét négy fős csapat indult, az ország minden tájáról érkeztek Mosonmagyaróvártól egészen Vácig, de külföldről is jött induló horgász.

Idén e borok lettek az ország büszkeségei

Átadták a 2018. évi Országos Borverseny díjait. A hazai szőlő-bor ágazat legszélesebb merítésű, egyben legismertebb bormustrája idén mind a versenyre nevező termelők száma, mind a nevezett tételek tekintetében rekordot döntött. A nevező 223 pincészet 770 mintájából három bornak nagy aranyérmet, 119-nek arany-, 112-nek pedig ezüstérmet ítéltek.

Fogathajtásban versenyzett Somogy Balatonbogláron

Amatőr fogathajtó versenyt rendeztek szombaton Balatonbogláron.