0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Az orosz sajt a franciák sikerének egyik titka a VB-n?

Egy orosz üzletember szerint a francia labdarúgó-válogatott sikerének egyik titka azokban a sajtokban, joghurtokban és egyéb tejtermékekben keresendő, melyeket az ő cége készít s ad el nekik a világbajnokság ideje alatt.

Oleg Sirota 2015-ben nyitotta meg „Russky Parmezan” nevű gyárát, nem sokkal azután, hogy a nyugati szankciókkal szembeni megtorlás részeként Moszkva betiltotta az Európai Unióból származó friss élelmiszerek behozatalát. Ahogy a 30 éves, egykori informatikai szakember ahogy mondja, az élelmiszerbojkott adott lehetőséget számára, hiszen ezekben az időkben az országban ki kellett tölteni valahogyan azt az űrt, amit például a francia camembert vagy éppen az olasz parmezán hiánya okozott.

Sirota ekkoriban hozta létre üzleteit, melyeket a világbajnokságot megelőzően, egy a francia válogatott szállodájától néhány kilométernyire épült kereskedéssel egészített ki, s ahonnan aztán

400 kg kolmogoroszkiji sajtot – a holland gouda kínál alternatívája – és több tucatnyi joghurtot értékesített a „gall kakasok” számára.

Az orosz sajtgyáros szerint az, hogy Franciaország csoportelsőként jutott tovább az oroszországi világbajnokság nyolcaddöntőjébe, egyebek között az ő termékeinek is köszönhető. A játékosok egyébként elégedettek az orosz tejtermékekkel, hiszen ahogyan azt Nabil Fekir, a csapat egyik középpályása is mondta, azok nem sokban különböznek azoktól, amikhez hazájukban szoktak fogyasztani.

Bár az Oroszországba látogatók kis mennyiségben vihetnek magukkal az EU-ból származó friss élelmiszerek közül, a franciák sajtófőnöke, Philippe Tournon úgy nyilatkozott:

Csapatuk nem hozott otthonról ételt, hiszen tudták, hogy Oroszországban megfelelő élelmiszereket találnak majd – beleértve a sajtokat is.

Az orosz sajtgyáros elismeri, hogy hazája válogatottja nem tartozik a világ futballelitjébe, de szerinte legalább így a protekcionizmusban élen járhatnak, nem elfeledve, hogy mindebben – s persze üzletének sikerében – az importtilalom játszotta a főszerepet. Mindettől függetlenül úgy véli: a politika komolyan sújtja ez esetben a gasztronómiát, ám van az a helyzet, amikor a gyomor győzedelmeskedhet felette.

Forrás: reuters.com