0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Célegyenesbe fordult az online számlázás

A cégek egy része nincs felkészülve a július elsejétől életbe lépő online számlázásra. A szakértők abban bíznak, hogy eleinte elnéző lesz a NAV a mulasztókkal szemben, főként, ha azok tettek lépéseket az online számlázási rendszerhez való csatlakozásra.

A cégek egy része nincs felkészülve a július elsejétől életbe lépő online számlázásra – mondta Világgazdaságnak H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója. Számos vállalat még nem kötötte össze a számlázórendszerét a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), gyakran a szükséges fejlesztéseket sem végezték el.

A kisvállalkozások nemigen foglalkoznak ezzel, a külföldi vállalkozásoknak pedig az anyacéggel kell összehangolniuk a változtatásokat.

Aki még nem lépett, az az elkövetkezendő napokban vásárolhat szoftvert, vagy megbízhat egy adótanácsadó céget a számlázási teendők ellátására. H. Nagy abban bízik, hogy a kezdeti időben elnéző lesz a NAV a mulasztókkal szemben, főként, ha azok tettek próbálkozásokat az online számlázási rendszerhez való csatlakozásra.

Annak a vállalkozónak, aki – akár számlázóprogrammal, akár számlatömbből – belföldi adóalanyoknak legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki, a kötelező adatszolgáltatáshoz regisztrálnia kell a NAV Online Számla felületén. Ezt csaknem 60 ezren már megtették. Több mint kétmillió számla érkezett az online számla tesztfelületére. A Pénzügyminisztérium azt hangsúlyozza, hogy a számlázóprogramok adóhivatalhoz való bekötésével évi 50 ezermilliárd forint összegű számlaforgalom válik láthatóvá.

A Deloitte adópartnere, Tancsa Zoltán a Világgazdaságnak azt mondta: az online számlázás célja, vagyis a gazdaság fehérítése előremutató és fontos mozzanat, ám a felkészülési idő rövidsége számos olyan meghatározó cégnek is problémát okoz, amely a jogszabályoknak megfelelően igyekszik eljárni.

Az online számlázás részletes technikai paramétereit csak januárban közölték.

Volt olyan vállalat, amelyik jelezte, addig nem kezd hozzá a fejlesztéshez, amíg nincs végleges jogszabály, ez június 1-jén jelent meg a Magyar Közlönyben. A NAV éles rendszere csak múlt hét óta érhető el, a legjobb szándékú vállalkozások, amelyek pénzt és időt sem sajnáltak, a tesztelés során olyan technikai problémákba ütköztek, amelyek hosszabb idejű tesztelést, fejlesztést igényeltek volna. A külföldi cégeknek ráadásul jellemzően a komplex vállalatirányítási szisztémájukba kell beépíteniük az adott számlázási szoftvert, modult a rendszerintegritás miatt, ezért a NAV által kidolgozott számlázóprogram, amely már elérhető, Tancsa Zoltán szerint üzleti folyamataikhoz nem feltétlenül illeszkedik.

A kisvállalkozások, főként azok, amelyeknek kicsi a számlaforgalmuk, ugyanakkor profitálhatnak a NAV ingyenes online számlázójának használatából.

Az időszűkébe került cégek az átmeneti időszakra vásárolhatnak egy adatszolgáltatásra alkalmas szoftvert vagy modult a Deloitte adópartnere szerint, illetve ha tevékenységük lehetővé teszi, elhalaszthatják a számlakiállítást. Esetleg áttérhetnek a kézi számlázásra, ez esetben a NAV felületén manuálisan kell rögzíteni az adatokat, ha a számla áfatartalma eléri az 500 ezer forintot, akkor egy napon belül. Van olyan cég, amely előzetesen jelezte a NAV-nak, hogy csúszni fog az online számlázással, ezért méltányosságot kért.

Forrás: Világgazdaság