0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Továbbra is a gyűjtésre épít a gyógynövény ágazat

Bár terv, szándék, sőt még támogatás is van a gyógynövénytermesztés fellendítésére, továbbra is a vadon termő növények felvásárlása dominál a hazai beszerzésekben az Agrárgazdasági Kutató Intézet 2017-es felvásárlási jelentése szerint.

Számos növényfaj esetében termesztés és gyűjtés egyaránt megfigyelhető, vannak azonban olyan fajok, amelyeket kizárólag vadon termőként szereznek be, vagy csak termesztett forrásból származnak. Az előbbire példa a csalánlevél és a ragadós galaj, míg az utóbbiak közé tartozik a citromfű és a borsosmenta. A legnagyobb tömegben termesztett növény a füvek közül egyébként a lósóska, a benedekfű, a cickafark és a vasfű volt az elmúlt évben.

A termesztett gyógynövények beszerzése egyedül a száraz állapotban átvett magfélék csoportjában volt meghatározó. Az ánizs, és a köménytermesztés produkált jelentős mennyiségeket. Az importált gyógynövényeknél – a szállíthatóság és eltarthatóság miatt – a drogállapot (szárított) dominál.

A virághasznosítású gyógynövények közül a legnagyobb mennyiségben felvásárolt alapanyag a bodza és a kamilla, a leveles gyógynövények közül pedig a citromfűlevél és a csalánlevél volt 2017-ben. A fajtánkénti közelítő összesítés alapján a kamilla 52, a keskeny útifű levél beszerzés 86 százalékkal csökkent 2017-ben az előző év mennyiségeihez képest. Ugyanakkor a csalánlevél 52, a bodzabogyó 74, a galagonya ágvéggel mennyisége pedig 92 százalékkal emelkedett az adatszolgáltatói körben.

A levélfélék csoportjában, illetve a nyers fűféléknél a vadon termő gyógynövények átvétele főként közvetlenül a gyűjtőktől történt, míg a virág és a mag, termés esetében nagyobb szerep jutott a köztes felvásárlóknak 2017-ben.

A nyers formátumú (friss) hazai eredetű beszerzés a virág, a levél és a fű gyógynövénycsoportnál csökkent, a gyökér, a mag-termés és a vegyes csoportnál nőtt 2017-ben. Az előző évhez képest legnagyobb mértékben a gyökérfélék gyógynövénycsoport összevont (nyers) mennyisége emelkedett tavaly.

A száraz állapotú gyökérfélék esetében az átvétel és a saját termelés összes mennyisége 42, a fűfélék beszerzése pedig 23 százalékkal csökkent 2017-ben.

A csökkenés ellenére a két csoport néhány tagjánál emelkedett a beszerzés, például a kisvirágú füzike közel hatszorosan, az orbáncfű kétszeresen haladta meg 2017-ben az előző évi (hazai, száraz) mennyiséget.

A gyógynövénykivitel döntő része az Európai Unió országaiba került, Magyarország legfontosabb exportpartnerei (mákszalma nélkül) Németország, Olaszország, Ausztria és az Egyesült Királyság mellett Ausztrália tavaly a KSH adatai szerint. A friss és szárított gyógynövényeket is magában foglaló külkereskedelmi termékcsoport exportértéke (mákszalma nélkül) 1,55 milliárd forint volt 2017-ben, vagyis szinte alig változott 2016-os 1,56 milliárd forinthoz képest.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu