0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hulladékból is lehet használati eszköz

Akárcsak tavaly, idén is nagy volt az érdeklődés az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által szervezett Alkotó Energia Tábor iránt. A program kidobásra szánt tárgyak átalakítására, újrahasznosítására ösztönöz, csökkenti a hulladékmennyiséget, ezáltal a környezeti terhelést.

Több mint ötszáz jelentkező közül választották ki azt a harmincat, akik négynapos, bentlakásos meghívást kaptak – írta a teol.hu. Jöttek az ország minden szegletéből, hatan helybeliek és környékbeliek „bejárósként” csatlakoztak hozzájuk.

Iványi Krisztina, a program életre hívója azt mondta, a pályázók kiválasztásánál figyelembe vették a szociális rászorultságot, a kitűzött célokat, és azt, hogy korban és földrajzilag is széles réteget reprezentáljon a tábor, illetve lehetőleg olyanok is jöjjenek, akik pedagógusként, vagy más pályán, tovább tudják adni a tanultakat.

A táborozók a tárgyátalakítás, bútorfestés terén szerezhettek új ismereteket a DIY, azaz Csináld magad mozgalom elismert hazai képviselői segítségével. Idén tudásszint alapján három csoportba sorolták az amatőr alkotókat, akikkel a tavalyinál több oktató foglalkozott. Az Alkotó Energia Tábort a Pentart szakmai védnökségével az Erzsébet Nagy Szállodában rendezték.

A vasárnap véget ért program oktatója volt Hosszú-Bardócz Éva, Isza Ágnes, Kmetyó Lászlóné, Marcali-Kiss Rita, Szendrődi Enikő és Thuróczy „Sultan” Zoltán, valamint Epresné Demény Erika, aki azt mondta, meglepő, de nagyon pozitív, hogy éppen egy atomerőmű áll egy ilyen páratlan kezdeményezés élére. Erika egyebek mellett a tükör­antikolás rejtelmeibe avatta be a haladó tárgyalkotókat. Mint hangsúlyozta, a tárgyak újragondolásával a hulladék mennyiségét csökkentik.

Antus Mária paksi, két éve hobbija a tárgyak festése, átalakítása. Nagyon vágyott arra, hogy találkozzon a műfaj jeles képviselőivel, amire lehetősége nyílt a táborban, így sokat tanulhatott, sok információval gazdagodott. – Eszméletlen sok tervem van, szinte mindennap alkotok valami újat – mondta.

– Úgy gondolom, jár öt nap az életemből arra, hogy csak azzal foglalkozzak, amit nagyon szeretek –

mondta a szolnoki Liszkai Rita Zita, akinek mindennapjait szintén a bútorfestés, tárgy újragondolás szépíti meg. Tavaly az atomerőmű táborában komoly inspirációt kapott, azóta nem telik el úgy nap, hogy ne foglalkozna hobbijával.

 

Forrás: teol.hu