0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Nem tett jót a tavasz a gabonatermésnek

A szokatlanul változékony tavaszi időjárás miatt az idén nem lesz kimagasló gabonatermés, de egy jó, közepes eredményt így is elkönyvelhet az ország. Az eddigi számok ugyanakkor nagy szórást mutatnak.

Az elmúlt hónapokban a változékony időjárás miatt a szántóföldi növénytermesztés több héttel előbbre járt mint a szokásos években, így korábban kellett megkezdeni az aratást is – jelentette ki csütörtökön Budapesten Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón. Az államtitkár kifejtette: mindez a hozamokra is hatással lesz.

Az őszi árpa betakarítása már javában zajlik, a teljes termés mintegy 69 százalékát takarították be a gazdák csütörtökig. A repce esetében a teljes termés nagyjából negyedét takarították már be a termelők, és a búza aratása is megkezdődött.

A jelenlegi eredmények alapján arra lehet következtetni, hogy az árpa közepes termést hoz idén, de a termésátlagok rendkívüli szórást mutatnak. Ennek oka, hogy az időjárás nagyon eltérő volt az ország egyes vidékein. Az eddigi eredmények alapján úgy tűnik, hogy nagyjából 4,9 tonnás hektáronkénti termésátlaggal lehet számolni.

Hasonlóképp a repcét is nagyon megviselte a változékony tavaszi időjárás, a termésátlagok itt mindössze 2,8 tonna körül alakulnak hektáronként.

A nagyobb termőterület miatt azonban így is több lehet az országos repcetermés idén. Az államtitkár hozzátette: az előrejelzések a betakarítás előrehaladásának függvényében még módosulhatnak. A búzatermésről szólva Feldman Zsolt kijelentette: a tavalyi 5,2 millió tonnás terméseredményt várhatóan idén nem éri el az ország, az idei termés valahol 5 millió tonna körül lehet, bár jelenleg az aratás még a kezdeténél tart.

A búza esetében biztató ugyanakkor, hogy az árak a termelők szempontjából kedvezően alakulnak és piaci fennakadás sincs.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az eseményen kijelentette: az idei tavasz rendkívülinek mondható, hiszen az év elején 30 százalékkal több csapadék esett mint az ilyenkor szokásos mennyiség. Emiatt jelentősen csúsztak a tavaszi munkák. Majd áprilisban és májusban a hőhullám miatt jött előre nagyjából két héttel a tényleges érési folyamat. Mindez kedvezőtlenül hat a termésre, a minőségre, hiszen a gabonafélék nem tudták elérni a megfelelő magasságot. Az árakról szólva az elnök kijelentette:

Jelenleg 2-3 ezer forinttal magasabbak a tonnánkénti árak mint korábban, amely kedvező folyamat és a termelők remélik, hogy a legtöbb gabonaféle ára eléri az 50 ezer forintot tonnára vetítve.

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu