0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

OECD: Magyarország környezetvédelme javult

Előrehaladást könyvelhet el Magyarország a környezetügy terén – állapítja meg egy most publikált OECD jelentés. A tíz évet átfogó riport ugyanakkor hozzáteszi: bizonyos területeken van még tennivaló.

Egyértelmű előrehaladást mutat Magyarország a környezetvédelemért tett erőfeszítéseit illetően – jelentette ki szerdán Budapesten Anthony Cox, az OECD Környezetügyi Igazgatóságának vezetője egy sajtótájékoztatón.

Az eseményen bemutatták az OECD témában született jelentését, amely Magyarország környezetügyi helyzetét elemzi. A jelentésből kiderül – mondta el Anthony Cox – hogy Magyarország az elmúlt 10 évben jelentős előrehaladást könyvelhetett el bizonyos környezetvédelmi területeken.

Ezek között szerepel az üvegházgázok kibocsátásának mérséklése, a hulladék mennyiségének csökkentése, valamint a jobb hulladékkezelés. Az igazgató ugyanakkor megjegyezte:

Magyarország előtt további feladatok állnak, amelyeket megoldva a jövőben további előrehaladást érhetünk el.

Anthony Cox ezen a ponton a fosszilis tüzelőanyagok mérséklését, az energiamix diverzifikálását említette. Megjegyezte még, hogy további tennivalók vannak az épületek energiahatékonyságának javítása terén, valamint a légszennyezés további mérséklésével csökkenteni lehet az ehhez kapcsolódó egészségügyi kockázatokat is.

Az igazgató lapunk kérdésére megjegyezte: nem kíván és nem tud sorrendet felállítani az OECD tagországok körében ahol Magyarországot el tudná helyezni, hiszen a jelentés nem egy versenyről szól.

Magyarország egyes területeken nagyon jó teljesítményt nyújt, míg más kérdésekben bőven van még tennivaló.

Fontos megállapítást tett a szóban forgó OECD jelentés, hiszen rögzíti, hogy az az út, amelyen Magyarország jár, helyes irány – jelentette ki az eseményen Nagy István agrárminiszter. Kifejtette: jó látni, hogy egy 10 éves átfogó vizsgálat közli azt, hogy kedvező folyamatok zajlanak a környezetügy terén Magyarországon.

A tárcavezető egy példát ki is emelt: 2008 és 2015 között Magyarország teljes hulladék termelése 17 százalékkal csökkent, miközben a GDP három százalékkal nőtt. Látható tehát, hogy az ország úgy tudott elérni gazdasági növekedést, hogy közben a környezetet kímélte. Nagy István elmondta: célja, hogy időről időre pozitív előrehaladást tudjon felmutatni az ország ezen a téren is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu