0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Sörhiány okoz gondot az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon

A labdarúgó-világbajnokságok – csakúgy mint a sportesemények többsége – nem csak a sportról, hanem a sörről is szólnak, s utóbbi biztosítása téren Oroszország rendezőként nem teljesít túl jól. Az okok mögött az elmúlt évek sörfogyasztást visszavető intézkedései állnak.

Köztudott, hogy az oroszok nemzeti itala a vodka, így ennek is köszönhető, hogy a sör szempontjából átlag alatti a teljesítményük: egy 2017-es tanulmány szerint ugyanis évente fejenként nagyjából 60 liter sört fogyasztanak, szemben például a lista első helyén álló csehekkel, akik 142 litert isznak belőle. Ez persze nem azt jelenti, hogy a 2018-as labdarúgó-világbajnokság házigazdájának felkészületlenül kellett volna várnia a szurkolókat e téren, ám a tapasztalatok szerint mégis ez történt.

A beszámolók alapján Moszkvában számos söröző és étterem küszködik sörhiánnyal ezekben a napokban, ráadásul nemcsak a készletek jelentenek gondot, hanem az új szállítmányok késése is.

Éppen ezért felvetődhet a kérdés, vajon miért nem készültek fel alaposan az oroszok ebből a szempontból is. A válasz kézenfekvő: 2010-től kezdődően rendkívül magas adót szabtak ki a sörre az országban, emellett pedig számos olyan intézkedést vezettek be, amelyek akadályozzák az ital népszerűségét.

Az ilyen típusú hirdetéseket például néhány éve kitiltották a televízióból és a nyomtatott sajtóból.
Ráadásul 2016 óta a sörösüvegek mérete is csökkent – ezekkel párhuzamosan pedig a sörfogyasztás népszerűsége is alaposan visszaesett az országban.

E tény jelen esetben komoly gondokat szül, hiszen a sör világszerte a legnépszerűbb „sportital”. A 4 évvel ezelőtti, brazíliai labdarúgó-világbajnokságon például 3,4 millió szurkoló vett részt a mérkőzéseken s több millióan érkeztek a dél-amerikai országba csak azért, hogy az ottani kivetítőkön keresztül élhessék át a vb hangulatát. Márpedig ez rengeteg szomjas embert jelent, különös tekintettel arra, hogy a számok várhatóan Oroszországban is hasonlóak lesznek a torna végére.

Forrás: modernfarmer.com