Back to top

Veterán traktorok: delejező erővel hatott a dutrafüst Borsfán

A fülek hallójáratait a felbőgő motorok kemény decibeljei alaposan próbára tették, csakúgy, mint a tüdőt a benzinfüst és a dízelgőz. Mégsem ágáltak ez ellen az emberek szombaton a faluban.

Ugyanis mindenki szeme-lelke „jóllakott” a látványtól, már ami a veterángép- és Dut­ra-találkozó járműpalettáját illeti - írta a zaol.hu. A nagyszabású rendezvényre immár hetedik alkalommal várta a traktorok szerelmeseit, tulajdonosait az ország minden tájáról a Veterán Gépekért és Traktorokért Baráti Egyesület, amelyet anno a helybéli Bánfai Zsolt alapított. Leánya, Bánfai Adrienn, aki szintén a szervezőcsapat „motorja”, elmondta:

értéket képviselnek az eseménnyel, a magyar gépgyártás virágkorát szeretnék bemutatni a 21. században.

Fotó: zaol.hu

– Szőnyből, Mezőkövesdről, Gyöngyösről, Balatonboglárról, Barlahidáról és Kiskőrösről is ellátogattak dutrás szakemberek a találkozóra – részletezte Bánfai Adrienn. – Mi mindnyájan egy nagy család vagyunk, a dutrások nagyon összetartók. Rendszeresen részt veszünk egymás programjain – árulta el a csinos, civilben pedagógus hölgy, aki férfiakat meghazudtoló módon otthonosan mozog a Dutrák világában. Mi több, ő maga is tulajdonosa egynek: Emmának, a kalocsai mintával pingált Dutra UE28-nak.

Gépkuriózumok tömkelegéből egyébként sem volt hiány a találkozón. A D4K-B 1000 vagy a 90-es változat megbabonázta a látogatókat, ám a beizzított Hoffertől is leestek az állak.

Fotó: zaol.hu

Bélyeg helyett 15 cséplőgép

Utóbbi ritkaság a Nagyberkiből érkezett Zelfel György egyik becses tulajdona. Ma már pihen a „jószág”, aktívan nem dolgozik. Találkozókon viszont büszkén mutatja meg Hofferrel hajtott cséplőgépét a büszke gazda. Persze azért a rendezvény egyik fő attrakciója, a cséplőbemutató során még megcsillogtatta kincsét a somogyi traktorrajongó.

– Jobb lenne, ha bélyeget gyűjtenék, mert azok picik – nevetett Zelfel György. – Ehelyett a cséplőgépeket kedvelem, 15 van belőlük otthon, pedig elég nagy helyet foglalnak el. Napjainkban modern kombájnok vannak, amelyek aratnak, csépelnek, tisztítanak egyben. Közel félezer ember munkáját tudják helyettesíteni. A régi cséplőgéphez, amelyet a találkozón is bemutattunk, még népes, majd két tucat főt számláló kiszolgálószemélyzet kellett – nosztalgiázott a férfi.

Fotó: zaol.hu

A száznál is több járműcsoda felvonulása mellett (képgaléria itt) Dut­ra-festmény-tárlat és szórakoztató programok is színesítették napot.

Forrás: 
zaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem létező mezőgazdasági gépeket hirdettek - lebuktak

Jelentős kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Sárvári Járási Ügyészség öt férfi ellen, akik országszerte összesen 48 sértettet tévesztettek meg valótlan internetes hirdetésekkel 2016 augusztusától kezdődően.

Állami pénzből pörgetnék fel az orosz mezőgéppiacot

Megemelték a támogatásintenzitást, és Oroszország egyes térségeiben az eddigi 10 százalék helyett már 25, sőt akár 30 százalék ártámogatás is jár a mezőgazdasági termelőknek, ha hazai gyártású gépet vásárolnak – írja az osztrák agrárhír-iroda.

A mezőgazdaság szolgálatában

A hazai mezőgazdasági gépgyártás történetét néhány nagyobb mezőgazdasági gépeket előállító vállalat fémjelzi. Ezek közé tartozott az Első Magyar Gazdasági Gépgyár (EMAG) Rt., a Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth (HSCS) Gépgyár és a mosoni Kühne gyár. Számos tőkés nagyvállalkozás alapítását más cél vezérelte eredetileg, ennek ellenére jelentős részt vállaltak a hazai mezőgazdasági gépgyártásban.

Gépújdonságok a gyakorlatban

A Bábolnai Gazdanapok egyik legnézettebb programja a gyakorlati gépbemutató volt. A mintegy 200 fős szakmai közönség előtt hét gépkapcsolás vonult fel, és közben az érdeklődőket szakszerűen tájékoztatták a gépek paramétereiről, munkájáról és teljesítményéről.

Közös úton a gépesítésért

Stratégiai megállapodást kötött Mezőhegyesen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – NAK – és a Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége - MEGOSZ - a második alkalommal megrendezett Szántóföldi Napok és AgrárgépShow pénteki napján.

"Hosszú idő után ismét fontos tényező lehet az agráriumban Mezőhegyes"

A legkülönbözőbb gépekkel, hasznos előadásokkal és fajta-, illetve növénytermesztési bemutatókkal várják a gazdákat a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szervezői. Az esemény megnyitóján felszólalok szerint a helyszínt adó Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság számára ez egy nagy lépés afelé, hogy hosszú évtizedek után ismét meghatározó mezőgazdasági vállalkozás váljon belőle.

Aprítjuk a metélőket: levélzöldségek betakarítása

A levélzöldségek közé tartoznak a különböző, színben és formában eltérő saláták (fejes saláta, madársaláta, tépősaláta, rukkola), továbbá a spenót, a sóska, a mángold, a kapor, a levélpetrezselyem, a metélőpetrezselyem, a metélőzeller és a metélőhagyma. Betakarításukra speciális vágógépeket alkalmaznak.

Brexit: a használt mezőgépek felé fordultak a brit gazdák

A Nagy-Britannia EU-s tagságának megszűnésével együtt járó bizonytalanság arra ösztönzi a briteket, hogy az új gépek helyett a használt modelleket válasszák. A vásárlók leginkább a prémium modelleket keresik a használtpiacon, mivel így alacsonyabb áron juthatnak hozzá a jól felszerelt gépekhez.

Látványos szántóföldi rendezvényre készülnek Mezőhegyesen

A Bábolnai Gazdanapok alighogy véget értek, a szakma ismét egy látványos rendezvényen gyűlik össze. A II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szeptember 20-án és 21-én várja látogatóit, méghozzá Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság területén. A szervezők a helyszínen tartott sajtótájékoztatón foglalták össze a közelgő esemény legfontosabb tudnivalóit.

Fókuszban a hazai mezőgépgyártás

A mintegy 70 mezőgépgyártással foglalkozó magyarországi vállalkozás 54 százaléka külföldi, míg 45 százalékuk belföldi tulajdonban van - hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia Agrár- és Bioműszaki Tudományos Bizottsága (MTA ABMTB) szeptemberi ülésén, melyet hagyományosan a Bábolnai Gazdanapok kiállítás másnapján tartottak a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok központjában.