Back to top

Veterán traktorok: delejező erővel hatott a dutrafüst Borsfán

A fülek hallójáratait a felbőgő motorok kemény decibeljei alaposan próbára tették, csakúgy, mint a tüdőt a benzinfüst és a dízelgőz. Mégsem ágáltak ez ellen az emberek szombaton a faluban.

Ugyanis mindenki szeme-lelke „jóllakott” a látványtól, már ami a veterángép- és Dut­ra-találkozó járműpalettáját illeti - írta a zaol.hu. A nagyszabású rendezvényre immár hetedik alkalommal várta a traktorok szerelmeseit, tulajdonosait az ország minden tájáról a Veterán Gépekért és Traktorokért Baráti Egyesület, amelyet anno a helybéli Bánfai Zsolt alapított. Leánya, Bánfai Adrienn, aki szintén a szervezőcsapat „motorja”, elmondta:

értéket képviselnek az eseménnyel, a magyar gépgyártás virágkorát szeretnék bemutatni a 21. században.

Fotó: zaol.hu

– Szőnyből, Mezőkövesdről, Gyöngyösről, Balatonboglárról, Barlahidáról és Kiskőrösről is ellátogattak dutrás szakemberek a találkozóra – részletezte Bánfai Adrienn. – Mi mindnyájan egy nagy család vagyunk, a dutrások nagyon összetartók. Rendszeresen részt veszünk egymás programjain – árulta el a csinos, civilben pedagógus hölgy, aki férfiakat meghazudtoló módon otthonosan mozog a Dutrák világában. Mi több, ő maga is tulajdonosa egynek: Emmának, a kalocsai mintával pingált Dutra UE28-nak.

Gépkuriózumok tömkelegéből egyébként sem volt hiány a találkozón. A D4K-B 1000 vagy a 90-es változat megbabonázta a látogatókat, ám a beizzított Hoffertől is leestek az állak.

Fotó: zaol.hu

Bélyeg helyett 15 cséplőgép

Utóbbi ritkaság a Nagyberkiből érkezett Zelfel György egyik becses tulajdona. Ma már pihen a „jószág”, aktívan nem dolgozik. Találkozókon viszont büszkén mutatja meg Hofferrel hajtott cséplőgépét a büszke gazda. Persze azért a rendezvény egyik fő attrakciója, a cséplőbemutató során még megcsillogtatta kincsét a somogyi traktorrajongó.

– Jobb lenne, ha bélyeget gyűjtenék, mert azok picik – nevetett Zelfel György. – Ehelyett a cséplőgépeket kedvelem, 15 van belőlük otthon, pedig elég nagy helyet foglalnak el. Napjainkban modern kombájnok vannak, amelyek aratnak, csépelnek, tisztítanak egyben. Közel félezer ember munkáját tudják helyettesíteni. A régi cséplőgéphez, amelyet a találkozón is bemutattunk, még népes, majd két tucat főt számláló kiszolgálószemélyzet kellett – nosztalgiázott a férfi.

Fotó: zaol.hu

A száznál is több járműcsoda felvonulása mellett (képgaléria itt) Dut­ra-festmény-tárlat és szórakoztató programok is színesítették napot.

Forrás: 
zaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aprítjuk a metélőket: levélzöldségek betakarítása

A levélzöldségek közé tartoznak a különböző, színben és formában eltérő saláták (fejes saláta, madársaláta, tépősaláta, rukkola), továbbá a spenót, a sóska, a mángold, a kapor, a levélpetrezselyem, a metélőpetrezselyem, a metélőzeller és a metélőhagyma. Betakarításukra speciális vágógépeket alkalmaznak.

Brexit: a használt mezőgépek felé fordultak a brit gazdák

A Nagy-Britannia EU-s tagságának megszűnésével együtt járó bizonytalanság arra ösztönzi a briteket, hogy az új gépek helyett a használt modelleket válasszák. A vásárlók leginkább a prémium modelleket keresik a használtpiacon, mivel így alacsonyabb áron juthatnak hozzá a jól felszerelt gépekhez.

Látványos szántóföldi rendezvényre készülnek Mezőhegyesen

A Bábolnai Gazdanapok alighogy véget értek, a szakma ismét egy látványos rendezvényen gyűlik össze. A II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szeptember 20-án és 21-én várja látogatóit, méghozzá Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság területén. A szervezők a helyszínen tartott sajtótájékoztatón foglalták össze a közelgő esemény legfontosabb tudnivalóit.

Fókuszban a hazai mezőgépgyártás

A mintegy 70 mezőgépgyártással foglalkozó magyarországi vállalkozás 54 százaléka külföldi, míg 45 százalékuk belföldi tulajdonban van - hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia Agrár- és Bioműszaki Tudományos Bizottsága (MTA ABMTB) szeptemberi ülésén, melyet hagyományosan a Bábolnai Gazdanapok kiállítás másnapján tartottak a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok központjában.

Idén minden eddiginél több a komoly érdeklődő a mezőgépek iránt Bábolnán

Az Agro-Békés Kft. adatai szerint keresettek a 100 lóerős traktorok, a legtöbben ugyanakkor az e feletti teljesítménnyel rendelkező modellek mellett döntenek. A Bábolnai Gazdanapok a mezőgépekkel való ismerkedésre is kiváló alkalmat kínál.

Feldman Zsolt: komoly beruházások jellemzik a hazai mezőgépgyártást és -forgalmazást

Elkezdődött a 31. Bábolnai Gazdanapok, hazánk legnagyobb és legrégebbi mezőgép-kiállítása. A rendezvény ünnepélyes megnyitóját követően Feldman Zsolt elmondta: tavaly több mint 300 milliárd forintot fordítottak az ágazat szereplői fejlesztésekre.

Mezőkövesdet ismét „begépesítették”

Ha szeptember első szombatja – akkor Mezőkövesd! Ez már hosszú évek óta, immár két évtizede „tudott” agrár-gépész körökben, hiszen a mezőkövesdi Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum idén 20. alkalommal rendezte meg hagyományos gépésztalálkozóját szeptember 1-én.

Tovább pörög a traktorpiac

Tízszázalékos bővülést mért az Agrárgazdasági Kutató Intézet az idei első féléves mezőgép-forgalomban. Egyértelműen látszik a gépbeszerzési támogatások hatása mellett az önellátásra törekvés is.

„Őrült” egy menet volt - traktorral fogták a fiatalokat!

Sikerült rátenniük egy lapáttal a Hódmezőrület 3.0 szervezőinek: az AXIÁL Kft. idei mezőgépész-toborzó fesztiválja ugyanis az eddigieknél is több programot és gépet – a mezőgépek mellett autókat és motorokat – sorakoztatott fel. A látogatók, ahogy a régmúlt, úgy a modern kor darabjainak többségébe is bepattanhattak.

A hazaárulótól a luxustraktorig

Tüzes gép, hazaáruló és nőknek készült körmös traktor – a magyar mezőgazdaság történetének főszereplői, amelyek nélkül ma nem léteznének high-tech luxustraktorok. Utóbbival dolgozni már nem is fizikai munka, inkább tudomány, hiszen a legújabb erőgépek mechanikáját az űr- és légi technológiához hasonlítják a szakértők.