Back to top

Veterán traktorok: delejező erővel hatott a dutrafüst Borsfán

A fülek hallójáratait a felbőgő motorok kemény decibeljei alaposan próbára tették, csakúgy, mint a tüdőt a benzinfüst és a dízelgőz. Mégsem ágáltak ez ellen az emberek szombaton a faluban.

Ugyanis mindenki szeme-lelke „jóllakott” a látványtól, már ami a veterángép- és Dut­ra-találkozó járműpalettáját illeti - írta a zaol.hu. A nagyszabású rendezvényre immár hetedik alkalommal várta a traktorok szerelmeseit, tulajdonosait az ország minden tájáról a Veterán Gépekért és Traktorokért Baráti Egyesület, amelyet anno a helybéli Bánfai Zsolt alapított. Leánya, Bánfai Adrienn, aki szintén a szervezőcsapat „motorja”, elmondta:

értéket képviselnek az eseménnyel, a magyar gépgyártás virágkorát szeretnék bemutatni a 21. században.

Fotó: zaol.hu

– Szőnyből, Mezőkövesdről, Gyöngyösről, Balatonboglárról, Barlahidáról és Kiskőrösről is ellátogattak dutrás szakemberek a találkozóra – részletezte Bánfai Adrienn. – Mi mindnyájan egy nagy család vagyunk, a dutrások nagyon összetartók. Rendszeresen részt veszünk egymás programjain – árulta el a csinos, civilben pedagógus hölgy, aki férfiakat meghazudtoló módon otthonosan mozog a Dutrák világában. Mi több, ő maga is tulajdonosa egynek: Emmának, a kalocsai mintával pingált Dutra UE28-nak.

Gépkuriózumok tömkelegéből egyébként sem volt hiány a találkozón. A D4K-B 1000 vagy a 90-es változat megbabonázta a látogatókat, ám a beizzított Hoffertől is leestek az állak.

Fotó: zaol.hu

Bélyeg helyett 15 cséplőgép

Utóbbi ritkaság a Nagyberkiből érkezett Zelfel György egyik becses tulajdona. Ma már pihen a „jószág”, aktívan nem dolgozik. Találkozókon viszont büszkén mutatja meg Hofferrel hajtott cséplőgépét a büszke gazda. Persze azért a rendezvény egyik fő attrakciója, a cséplőbemutató során még megcsillogtatta kincsét a somogyi traktorrajongó.

– Jobb lenne, ha bélyeget gyűjtenék, mert azok picik – nevetett Zelfel György. – Ehelyett a cséplőgépeket kedvelem, 15 van belőlük otthon, pedig elég nagy helyet foglalnak el. Napjainkban modern kombájnok vannak, amelyek aratnak, csépelnek, tisztítanak egyben. Közel félezer ember munkáját tudják helyettesíteni. A régi cséplőgéphez, amelyet a találkozón is bemutattunk, még népes, majd két tucat főt számláló kiszolgálószemélyzet kellett – nosztalgiázott a férfi.

Fotó: zaol.hu

A száznál is több járműcsoda felvonulása mellett (képgaléria itt) Dut­ra-festmény-tárlat és szórakoztató programok is színesítették napot.

Forrás: 
zaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pályázatok mozgatják a géppiacot idén is

Kétévi visszaesés után 2017-ben végre magára talált, és újra növekedésnek indult a hazai mezőgép-piac, és a prognózisok szerint idén is folytatódhat a bővülés. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet júniusi Agrárpiaci Információk című kiadványának gépértékesítési adataiból azonban az látszik, hogy átalakulóban van a gépkereslet.

Az öreg traktor sem vén traktor

Munka helyett szórakozni gyűltek össze a traktor(os)ok Csáfordon. Egy év kihagyás után ugyanis sokak nagy örömére újra, immár kilencedik alkalommal is megrendezték az öreg gépek találkozóját a településen. Ezt bizonyítja, hogy mintegy százötven traktor érkezett a rendezvényre.

Kettős jubileum Belvárdgyulán

A belvárdgyulai szövetkezet még 1982-ben kapta az első nyugati kombájnjait, a jogutód társaság pedig a napokban vásárolta meg a 25. vetészöld betakarítógépét. Az eseményhez a maga jubileumával csatlakozott a forgalmazó AXIÁL Kft. is: ez a 25. kombájn ugyanis a bajai cég által hazánkban eladott 2500. betakarítógép is volt egyben.

Stagnált az agrárgép lízing az első negyedévben

A járműpiac jelentős bővülése és a vállalkozások növekvő beruházási kedve miatt jelentős növekedést ért el a magyar lízingpiac az első negyedévben. A stagnálás ellenére a mezőgazdasági gépek finanszírozása immár 4 éve az egyik legstabilabban teljesítő piaci szegmens.

A gépesítés kilátója

Kilátót alkotott az Alföldre a KITE Zrt.: a hódmezővásárhelyi alközpontban mutatták be, hogy mi az, ami világ mezőgépiparának élvonalát jelenti, hangsúlyosan a saját gépes partnereik eredményeit kidomborítva.

Tandemkombájnnal nyerték meg idén a CLAAS UniTech Mérnökversenyt

A legrátermettebb mérnökhallgatók mérték össze az általuk készített mezőgépek tudását a CLAAS Hungária Zrt. törökszentmiklósi telephelyén, a CLAAS UniTech Mérnökverseny fináléjában. A mostanra már hagyománnyá vált versenyre idén is a tíz legjobb pályázatot benyújtott csapatot hívták meg a szervezők.

Idén negyedével növelné forgalmát a BEDNAR

Sikeres évet zárt a BEDNAR FMT, a vállalat üzleti eredménye a kamatok és adók levonása előtt 51 millió euró volt. A megrendelések jelentős növekedésének köszönhetően az idei pénzügyi évben 25 százalékos forgalomnövekedést várnak a cégnél.

Az önvezető mezőgazdasági gépeké a jövő

Komoly előrelépésről számol be a CASE IH autonóm mezőgazdasági járművekkel foglalkozó kísérleti programja. A technikai megoldások mellett az mezőgazdaság szerteágazó igényeinek felmérése is megkezdődött. Először vesz részt szántóföldi kísérletben a Bolthouse Farms, a Campbell Soup Vállalat egyik divíziója.

Ötödével nagyobb teljesítmény a New Holland Roll-Belt hevederes bálázóknál

A New Holland úttörő a változó kamrás bálázók fejlesztésében. A Roll-Belt széria a továbbfejlesztett hevederes technológiának hála 20 százalékkal nagyobb teljesítményre képes az elődmodellekhez képest, míg a bálasűrűség 5 százalékkal emelkedett. Az RB sorozat gépei 150 és 180 centiméter közötti maximális bálaátmérőt kínálnak. 

Restaurálják az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark mezőgazdaságigép-gyűjteményét

A régió agrártörténeti múltját bemutató program indult uniós támogatással a Dél-Alföldön és Vajdaságban, a projekt részeként restaurálják az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) egyedülálló mezőgazdaságigép-gyűjteményét.