Back to top

Fókuszban a biotermesztés az idei Interpomán

Bolzanóban kétévenként rendezik meg az almatermesztésre szakosodott Interpoma kiállítást. Az idén november 15-17-én lesz a kiállítás, és az első két napon Alma a világban címmel tanácskozás-sorozatot szerveznek. Az egyik fő téma a biotermesztés lesz, ami almában már nem marginális terület, hanem valódi piaci lehetőségeket kínál.

Fritz Perm, az Európai ökológiai gyümölcs fórum vezetője tartja a bevezető előadást. Világszinten Európa és Észak-Amerika piacain várható a legnagyobb fejlődés a bioalma iránti keresletben. A fenntarthatóság, a természeti erőforrások védelme és az ökológiai felelősségvállalás még nem számít elsődleges célnak a többi fejlett országban. Európában Németország és Franciaország a legnagyobb felvevőpiacok, de a bioalma iránt nő a kereslet Skandináviában, Ausztriában, Olaszországban, Nagy-Britanniában és az utóbbi időben Spanyolországban is.

Termelésben az abszolút vezető hely Olaszországé, ahol Dél-Tirolban különösen nagy a biotermesztés aránya, a következő nagy termelők Németország és Ausztria.

Biotermesztésre életerős, ellenálló fajtákra van szükség, a legjobbnak a Topaz, a Bonita és a Natyra varasodásrezisztens fajtákat tartják, de a Gala és a Pinova is jól művelhető ebben a rendszerben. A termelés a legnagyobb keresletű országokban fejlődik leginkább. Ezeken a piacokon a bioalma már kilépett a réspiaci termék kategóriájából, és több vásárlót vonz.

Ausztriában a biogyümölcsök már a forgalom tizedét is túllépték, és 5-7 százalék körüli a nagy vásárlóknál, ahol további bővülés várható.

Európában mindenütt nagy erőkkel folyik a kutatás és fejlesztés a biotermesztés területén, az eredmények pedig gyorsan elérnek a termesztőkhöz. Ez a folyamat tovább gyorsul a nemzetközi tudásmegosztás révén, amivel a termesztésben fölmerülő problémák is megoldhatók. Folyamatosan jelennek meg az új biotermesztésre alkalmas fajták. A termesztésben az egyik legfontosabb fejlesztési terület a talajművelés: vizsgálják a kapcsolatot a talajművelés, a zöldítés, a levegőzés, a mineralizáció és a párolgás között.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruitecom

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szakmai napot szervez a NAIK kezdő diótermesztők számára

Napjainkban nagy az érdeklődés a diótermesztés iránt, sokan akarnak belekezdeni, de nincs hozzá elég információjuk. Ezt fölismerve szervez kezdőknek diótermesztési szakmai napot a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Kutató Állomása. A képzést 10 fő jelentkezése esetén indítják el 2017. november 8-án csütörtökön 10 órától. Jelentkezési határidő 2018. október 19.

Átmeneti mentességet kapnak egyes fertőzött másodvetések a növényvédőszer-használati tilalom alól

Az Európai Bizottság rendeletének módosítása értelmében 2018-tól a termelő ökológiai jelentőségű területeken tilos a növényvédőszerek-használata, ám bizonyos esetekben a védekezés szükségességét vis maior eseményként ismerhetik el.

Felhívás Gábor Dénes díj felterjesztésre

Ez évben immár 30. alkalommal adják át a Gábor Dénes-díjat, amely a civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismerése ma Magyarországon. A NOVOFER Alapítvány felterjesztési felhívását adjuk közre. A felterjesztéseket 2018. október 10-ig várják. A kritériumokat tartalmazó részletes felhívás és az adatlapok a gabordenes.hu/palyazati-felhivas internetes címen érhetők el.

Őszi ízek rozé mellé

A rozék népszerűsége ősszel is töretlen, hiszen visszaidézik a nyarat, és remekül párosíthatók a szezonális fogások mellé. A mátrai Nagygombos Borászat francia és spanyol mintára komolyabb, egész évben fogyasztásra érdemes rozékat készít. Takács-Barta Anna, a Nagygombos borásza a kezdetektől tudta, hogy olyan rozékat akar készíteni, amelyek nemcsak a rozéfröccshöz passzolnak.

Kétmillió hektár erdő a Szabadság téren

Két napra újra beköltözött az erdő a főváros szívébe a harmadik Erdővarázs Családi Napok keretében. A rendezvény eszmeiséget képvisel az erdők népszerűsítésén túl a szemléletformálás, tájékoztatás is célja, hangsúlyozta megnyitójában Nagy István agrárminiszter.

Az ehető almát kézzel szedik - de attól még lehet gépesíteni

A fogyasztásra szánt almát kézzel szedik, hogy ne sérüljön. A szedés az alma megfogásából, leszakításából, szedőedénybe helyezéséből, majd a szállítórekeszbe/ládába töltésből áll. Mindezekhez számos segédeszköz áll rendelkezésre.

Áremelkedés várható az élelmiszereknél

Az élelmiszerárak felfelé húzzák az idén az inflációt, de az élelmiszeripar és a termelők a gyengébb érdekérvényesítő képességük miatt a kereskedőknél kisebb mértékben lesznek képesek emelni áraikat – vetítette előre a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Melyik a legszebb dió?

Először rendeznek Országos Dió Szépségversenyt Somogyapátiban a Diós Kertvendéglőben, ahol évek óta Diófesztivált tartanak. A bírálatra bárki beküldheti szépnek, értékesnek vélt gyümölcseit október 1-6. közt a Diós Kertvendéglőbe. A minták számától függően több zsűri bírálja el szakmai szempontok szerint a diófajtákat, az eredményhirdetésre október 6-án, szombaton 14 órakor kerül sor.

Modellértékűek a mezőgazdasági kapcsolataink Laosszal

Magyarország elkötelezett a Laosszal megkötött, mezőgazdasági tárgyú együttműködések folytatásában – jelentette ki a mezőgazdaságért felelős államtitkár, amikor az Agrárminisztériumban fogadta a délkelet-ázsiai ország küldöttségét. Feldman Zsolt kiemelte, hazánk már a harmadik kötött segélyprogramot indította el Laoszban.

Együnk több hazai almát!

A fővárosban indította el almafogyasztást ösztönző közös kampányát az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A friss gyümölcs, valamint a felhasználásával készült pite, és almafröccs kóstoltatásával egybekötött népszerűsítő rendezvényt az ősz folyamán több helyen megismétlik.