Back to top

Fókuszban a biotermesztés az idei Interpomán

Bolzanóban kétévenként rendezik meg az almatermesztésre szakosodott Interpoma kiállítást. Az idén november 15-17-én lesz a kiállítás, és az első két napon Alma a világban címmel tanácskozás-sorozatot szerveznek. Az egyik fő téma a biotermesztés lesz, ami almában már nem marginális terület, hanem valódi piaci lehetőségeket kínál.

Fritz Perm, az Európai ökológiai gyümölcs fórum vezetője tartja a bevezető előadást. Világszinten Európa és Észak-Amerika piacain várható a legnagyobb fejlődés a bioalma iránti keresletben. A fenntarthatóság, a természeti erőforrások védelme és az ökológiai felelősségvállalás még nem számít elsődleges célnak a többi fejlett országban. Európában Németország és Franciaország a legnagyobb felvevőpiacok, de a bioalma iránt nő a kereslet Skandináviában, Ausztriában, Olaszországban, Nagy-Britanniában és az utóbbi időben Spanyolországban is.

Termelésben az abszolút vezető hely Olaszországé, ahol Dél-Tirolban különösen nagy a biotermesztés aránya, a következő nagy termelők Németország és Ausztria.

Biotermesztésre életerős, ellenálló fajtákra van szükség, a legjobbnak a Topaz, a Bonita és a Natyra varasodásrezisztens fajtákat tartják, de a Gala és a Pinova is jól művelhető ebben a rendszerben. A termelés a legnagyobb keresletű országokban fejlődik leginkább. Ezeken a piacokon a bioalma már kilépett a réspiaci termék kategóriájából, és több vásárlót vonz.

Ausztriában a biogyümölcsök már a forgalom tizedét is túllépték, és 5-7 százalék körüli a nagy vásárlóknál, ahol további bővülés várható.

Európában mindenütt nagy erőkkel folyik a kutatás és fejlesztés a biotermesztés területén, az eredmények pedig gyorsan elérnek a termesztőkhöz. Ez a folyamat tovább gyorsul a nemzetközi tudásmegosztás révén, amivel a termesztésben fölmerülő problémák is megoldhatók. Folyamatosan jelennek meg az új biotermesztésre alkalmas fajták. A termesztésben az egyik legfontosabb fejlesztési terület a talajművelés: vizsgálják a kapcsolatot a talajművelés, a zöldítés, a levegőzés, a mineralizáció és a párolgás között.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruitecom

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gépesített "épségápolás": terményfogadó berendezések

Betakarítás után a zöldséget, gyümölcsöt elő kell készíteni közvetlen felhasználásra vagy feldolgozásra, miközben meg kell őrizni épségét, egészséges állapotát, javítani kell a piaci értékét.

Ötlet és fiatalok kellenek a mezőgazdaságba

A fiatalokon múlik az agrárium sikeres átalakulása, amelyben teret nyer a technológia, az új fogyasztói elvárásokra való megfelelő reagálás és az innováció. A legfontosabb a kiinduló ötlet lenne – hangzott el egy a generációváltásról szóló szakmai konferencián.

Mogyoróval az allergia ellen?

A kisgyerekkortól folyamatosan fogyasztott mogyoró véd a maggal szembeni allergiával szemben – következtet egy brit kutatás alapján a Business Insider. Bár a tanulmány önmagában még nem bizonyítja a feltevést, az eredmény szignifikáns, és jól beilleszthető az allergiáról szerzett eddigi ismereteinkbe.

A mezőgazdaság teljesítménye is segítette a GDP növekedést

Kiugróan jól teljesített a magyar gazdaság a harmadik negyedévben. A bruttó hazai termék (GDP) 5,0 százalékkal nőtt ebben az időszakban az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az eredményhez a mezőgazdaság is hozzájárult – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatójából. A mezőgazdaság mely területe volt ennyire sikeres - kérdeztük a szakminisztériumtól?

Paul McCartney a vegetarianizmus mellett kampányol

Duettet énekelhet Paul McCartney-val az a szerencsés nyertes, aki néhány dollárral támogatja a zenész családja által indított Húsmentes Hétfő mozgalmat. A cél a nagyüzemi állattartás környezeti hatásainak mérséklése.

Foltosszárnyú muslica szamócában

Hazánkban is mind nagyobb gondot okoz a nemrégiben megtelepedett foltosszárnyú muslica kártétele. A Magyarországon is tevékenykedő holland szaktanácsadó, Klaas Plas tanácsait adjuk közre szamócatermesztőknek. Európában mindenütt terjed a kártevő, és az érőfélben lévő, ép gyümölcsöt károsítja. Szamócában különösen nehezen vehető észre, csak a szedéskor könnyen nyomódó gyümölcsök árulkodnak róla.

Földvásárlási tájékoztató fiatal gazdáknak

A földvásárlás kérdéseit, jogi buktatóit járta körbe az AGRYA keddi Fiatal Gazda Klubja Keszthelyen. Az eseményen kiderült: több részletre is figyelni kell a sima ügymenet érdekében.

Több tonna alma rohad a földeken

Katasztrofális helyzetbe kerültek a szerbiai almatermesztők az alacsony felvásárlási árak miatt. A termés a fák alatt rohad a földeken. Az alma felvásárlási ára elérte azt a minimumot, amelyért már leszedni sem érdemes. A szendrői és verseci termelőknek 3-5 dinárt (8-14 Ft) kínálnak az alma kilogrammjáért.

Idén elfelejthetjük a barackpálinkát

Idén főleg alma-, körte- és törkölycefréből készül a pálinka, mivel a barackból a tavaszi fagyok miatt kevesebb termett. Tolnában azonban olyan kevés volt a gyümölcs, hogy alig főzettek le pálinkát.

Sok szőlőt vettek, de olcsón

A tavalyinál több, jó minőségű szőlő, alacsony felvásárlási árak, korai szüret jellemezte az idei évjáratot. A felvásárlók erejükön felül vették át a szőlőt, és a nagy tömegben érkező alapanyag elhelyezésére régi tárolóikat is újra munkába állították. Így sem volt azonban zökkenőmentes a szüret, derült ki az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Szőlő, bor és pálinka albizottságának mai ülésén.