Back to top

Fókuszban a biotermesztés az idei Interpomán

Bolzanóban kétévenként rendezik meg az almatermesztésre szakosodott Interpoma kiállítást. Az idén november 15-17-én lesz a kiállítás, és az első két napon Alma a világban címmel tanácskozás-sorozatot szerveznek. Az egyik fő téma a biotermesztés lesz, ami almában már nem marginális terület, hanem valódi piaci lehetőségeket kínál.

Fritz Perm, az Európai ökológiai gyümölcs fórum vezetője tartja a bevezető előadást. Világszinten Európa és Észak-Amerika piacain várható a legnagyobb fejlődés a bioalma iránti keresletben. A fenntarthatóság, a természeti erőforrások védelme és az ökológiai felelősségvállalás még nem számít elsődleges célnak a többi fejlett országban. Európában Németország és Franciaország a legnagyobb felvevőpiacok, de a bioalma iránt nő a kereslet Skandináviában, Ausztriában, Olaszországban, Nagy-Britanniában és az utóbbi időben Spanyolországban is.

Termelésben az abszolút vezető hely Olaszországé, ahol Dél-Tirolban különösen nagy a biotermesztés aránya, a következő nagy termelők Németország és Ausztria.

Biotermesztésre életerős, ellenálló fajtákra van szükség, a legjobbnak a Topaz, a Bonita és a Natyra varasodásrezisztens fajtákat tartják, de a Gala és a Pinova is jól művelhető ebben a rendszerben. A termelés a legnagyobb keresletű országokban fejlődik leginkább. Ezeken a piacokon a bioalma már kilépett a réspiaci termék kategóriájából, és több vásárlót vonz.

Ausztriában a biogyümölcsök már a forgalom tizedét is túllépték, és 5-7 százalék körüli a nagy vásárlóknál, ahol további bővülés várható.

Európában mindenütt nagy erőkkel folyik a kutatás és fejlesztés a biotermesztés területén, az eredmények pedig gyorsan elérnek a termesztőkhöz. Ez a folyamat tovább gyorsul a nemzetközi tudásmegosztás révén, amivel a termesztésben fölmerülő problémák is megoldhatók. Folyamatosan jelennek meg az új biotermesztésre alkalmas fajták. A termesztésben az egyik legfontosabb fejlesztési terület a talajművelés: vizsgálják a kapcsolatot a talajművelés, a zöldítés, a levegőzés, a mineralizáció és a párolgás között.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruitecom

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Csúcsot döntött a skót whisky exportja

Kiemelkedően jó évet zártak a skót whiskyt előállítók és exportálók.Tavaly mind mennyiségében, mind értékében megdőlt az eddigi eladási rekord, s ezzel a kőolajat nem számítva, a brit exportbevétel 1 százaléka származott a skót whisky értékesítéséből.

Ausztria: a bio-termelés térnyerése

Az osztrák mezőgazdaságban magasabb a bio-módon megművelt termőföld aránya, mint Európa számos más országában; arányait tekintve pedig az Európában bio-módon megművelt földterület öt százaléka Ausztriában található.

Almatermesztés: darázsfészek vagy mélabú

Január 29-én kicsinek bizonyult a vásárosnaményi Esze Tamás Művelődési Ház nagyterme. A meghirdetett program szerint térségi agrárfórumot tartottak, ám a valóságban a tavaly ősz óta nyugvópontra nem jutó léalma-felvásárlásnak szólt a fokozott kíváncsiság.

Megemelnék a bioüzemanyagok bekeverési arányát

A közös agrárpolitika jövőjéről tanácskoztak a Visegrádi Országok (V4) agrárkamaráinak elnökei Veszprémben. A szerdán zárult kétnapos egyeztetésen a köztestületek vezetői megállapodtak abban, hogy indítványozzák országuk döntéshozóinál a bioüzemanyagok bekeverési arányának növelését.

A sör generálta a második legnagyobb forgalmat

Tavaly mennyiségben 4, értékben 11 százalékkal nőtt a sör magyarországi kiskereskedelmi értékesítése, és meghaladta a 150 milliárd forintot - írta a Világgazdaság kedden a Nielsentől kapott adatok alapján.

Szükséghelyzeti engedély baktériumos betegségek ellen

Almában, szabadföldi és hajtatott uborkában, paradicsomban, paprikában, fűszerpaprikában, zöldbabban és szárazbabban 2019-ben is használható a Kasumin 2L készítmény. A forgalmazó Sumi Agro Hungary Kft. kérésére a Nébih megadta a szükséghelyzeti engedélyt. A szert a növényvédelmi hatóságnál regisztrált termelők használhatják az engedélyben megadott feltételekkel.

Hogyan védekezzünk a kaliforniai pajzstetű ellen?

Jól ismert kártevő hazánkban a kaliforniai pajzstetű, amely szívogatásával antociános elszíneződést okoz a gyümölcsösök, elsősorban az almán. Ez a lázfoltos termés, nem piacképes. Mint a FruitVeB szigetszentmiklósi szaktanácsadási napján kiderült, hazánkban több rovarölő szert használhatnak ellene a termesztők, mint Németországban.

Cél: ötven százalékra növekedjen az étkezési alma aránya

Az Agrárminisztérium (AM) partnere kíván lenni az almatermelőknek az almapiaci helyzet megoldásában, de ehhez a gazdáknak el kell dönteniük, hogyan akarnak termelni a következő években - jelentette ki az agrárminiszter egy térségi agrárfórumon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban.