Back to top

A ménes szerelmese, Dallos Andor

Dallos Andor, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója gyerekkorát a természet és a lovak közelségének élménye határozták meg. Erdész édesapja nyomdokaiba akart lépni, de a sors a lovak mellé sodorta. Azaz nem is sodorta, tudatos döntés volt. Így került Szilvásváradra, ahol aztán mindkét szenvedélyének hódolhatott: az erdőnek és a lovaknak egyaránt.

● Az erdőben született, erdésznek készült, és a lovak között éli az életét. Minden a gyerekkorban kezdődött. Honnét indult, hogyan lett szenvedélye és hivatása a lótenyésztés?

- Az életem első 12 évét az Isaszeg melletti Szentgyörgy-pusztán, a helyi erdészet udvarán töltöttem, édesapám volt az erdészetvezető.

Abban az időben még sok ló állt az erdészeti istállóban, az erdészeti munkákhoz használatos közelítő, hidegvérű, sodrott lovak mellett mindig volt néhány melegvérű, könnyű ló is, ezek az úgynevezett parádés lovak voltak a kedvenceim.

Akkor az életemben az volt a legek legje, amikor édesapámmal, fogattal mentünk vadászni az erdőre. Vasárnap pedig, mivel reggel még ment busz a faluba, de a templomból visszafelé már nem volt járat, egy fogat jött értünk, és gyönyörűségemre azt én hajthattam. Kamaszkoromban nyaranként az erdőn dolgoztam, csemetekertekben, cserkészút-tisztításon, és később jelöléseket, becsléseket is végeztem. Nagyon szerettem az erdőt, mindig is közel állt hozzám, ezért erdőmérnöknek készültem.

● Mégsem erdész lett. Mi változtatta meg a döntését?

- A gimnáziumi évek alatt már Gödöllőn laktunk, így a Gödöllői Agrártudományi Egyetem állattenyésztési szakát választottam, és erősítettem kapcsolatomat a lovakkal. A diploma megszerzése után pár hónapig az állattani tanszéken maradtam kutatóként dr. Nagy Emil professzor úr mellett, akire mint mentoromra mind a mai napig tisztelettel gondolok, majd 1984 decemberében jöttem Szilvásváradra.

● A Bükk egészen másfajta vidék, mint Isaszeg környéke. Teljesen idegen talajra tévedt?

- Azt nem mondanám, mert apai ágon a környékről származunk. Édesapám Hevesaranyoson született, ahogy ő mondja a bükkfa tövében, ahol az ő édesapja volt erdész. A nagyapám Hevesaranyos után Felsőtárkányban majd a Mátrában dolgozott, onnan indult édesapám a Soproni Egyetemre, és a pályáját Egerben kezdte az erdőrendezőségen.

Gyakorlatilag én visszajöttem ide, és azóta is itt vagyok, mert minden megvan, ami kedves nekem: az erdő és a ló.

Büszkeséggel töltött el, hogy erdőgazdasághoz jöttem dolgozni, mert abban az időben ez a ménes a Mátrai Erdőgazdasághoz tartozott. Majd a rendszerváltást követően – a génmegőrzés jegyében – a lipicai fajta fenntartására önálló költségvetési intézményt hoztak létre és ennek kialakításában aktívan részt vettem.

Az erdőgazdasággal közösen jelöltük ki az 1000 hektáros mezőgazdasági területet és vagyont, amely a mintegy 260 lipicai lovat hivatott eltartani. Nagyon sok erdészkollégával dolgoztam együtt, és mai napig jó kapcsolatot ápolok az erdőgazdasággal. De nem is lehet ez másképp, hiszen a két tevékenység szorosan kötődik egymáshoz, a napi feladatok kapcsán és az idegenforgalom területén is.

Fotó: Szabados Zs.

● Nemcsak a lovak tenyésztésével, a ménes ügyes-bajos dolgaival egyaránt foglalkozik, de a lovassportban is meghatározó szerepet tölt be. Még mindig sportol?

- Aki a lovakkal foglalkozik, annak belső igénye, hogy a lovassportokban is kipróbálja magát, és ezzel én is így voltam. A ’90-es évek elejétől hajtok fogatot, országos és nemzetközi versenyeken vettem részt, később pedig a magyar válogatott tagja voltam. Szép sikereket értem el, nagyon jó érzés volt együtt küzdeni a lovaimmal, azonban a ménesgazdaságban annyira megszaporodtak a feladatok, hogy nem volt időm a felkészülésre, ezért abbahagytam a versenyzést.

● Gondolom, sajnálja. De úgy tudom, a folytonosság nem szakadt meg, családi hagyománnyá váltak a lovassportok.

- A család mindig is meghatározó szerepet játszott az életemben, a feleségem és gyermekeim biztos hátteret teremtettek számomra.

Gyerekeim ebben a természetközeli közegben nőttek fel, és tudatosan is az állat és természet szeretetére, tiszteletére neveltem őket. Kiskorukban a Szalajka-patakban kézzel fogták a pisztrángot, járták az erdőt – néha kontroll nélkül – lógtak az istállókban, voltizsáltak, lovagoltak, megszerezték az alapokat a lovazáshoz és talán az életszemlélethez is.

Mindkét gyerekem Gödöllőn végzett. A lányom díjlovas, szilvásváradi színekben indul magyar és nemzetközi versenyeken, mellette pedig lótakarmányozással foglalkozik. Egyetemista korában került Dallos Gyulához, Magyarország egyetlen lovas mesteredzőjéhez, nála tanul és jelenleg is versenyez. A fiam kicsit távolabb került az eredeti szakmájától, és jelenleg lovas kaszkadőrként keresi a kenyerét. Például a nemrégen bemutatott Kincsem című filmnek ő volt a lovas szakértője. A filmes világgal is itt Szilvásváradon ismerkedett meg. Jó barátom volt Pintér Tamás, „Oroszlán”, akinek kaszkadőr berkekben fogalom a neve. Sokat dolgoztam vele lovas jelenetek kidolgozásában, én is szerepeltem több filmben. A fiam kisgyerekként csodálta őt, és magával ragadta ez a világ, bár a kalandoktól korábban sem félt, a bicikliket, snowboardokat rendszeresen kellett cserélni.

● Az unokák is kipróbálják majd magukat valamelyik lovassportban?

- Van egy öt és egy két és fél éves unokám. A nagyobb a lányom fia, az ő második otthona Dallos Gyula lovas udvara, hiszen az édesanyja állandóan ott lovagol.

Mindkettő nagyon szereti a lovakat, nem tartanak tőlük, bár a traktor, a motor és az autó jobban érdekli őket.

De az az igazság, hogy az én gyerekeimben is fokozatosan erősödött a lovakhoz való kötődés.

● Úgy látom, fontosnak tartja, hogy a gyerekek közel kerüljenek a lovakhoz.

Igen, ez az egyik fő küldetésem. A helyi iskolában is ösztönözzük, hogy a gyerekek tanuljanak meg lovagolni, ismerjék, szeressék meg a lovat, abból a nem teljesen önzetlen célból, hogy legyen a lónak jövője.

Azért, hogy felnőjön egy olyan generáció, amely szereti, tiszteli a lovat és kötődik hozzá.

Ez a feltétele, hogy a jövő évszázadban is ott legyen az ember mellett ez a nagyszerű állat. Szilvásváradon az országban egyedülálló létesítmény is szolgálja a lovassportot. A fedett és a szabadtéri lovaspálya nemzetközi mércével is élvonalbeli. A turizmust az erdőgazdasággal összhangban alakítjuk, az idegenforgalom évenként 700-800 ezer embert vonz a településre. Az idelátogatóknak ráirányítjuk a figyelmét Szilvásvárad számos épített és természeti szépségére, fogatos program keretében pedig meglátogatják a ménest, aztán kisvonattal folytatják az utat a Szalajka-völgyben és megnézik az erdészeti múzeumokat. Az erdészet ebben is nagyon jó partner.

● Mit szeretne még elérni Szilvásváradon, a ménesgazdaság élén, illetve a lovassportban?

Lassan szeretném megtalálni az utódomat. De addig is, a fajta érdekeit szolgáló tenyésztői munkán túl azon dolgozom, hogy a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontot beüzemeljem, bevezessem a nemzetközi körforgásba, és a magyar lovastársadalom szolgálatába állítsam. Az a cél, hogy a magyar lovasok olyan körülmények között készülhessenek, edzhessenek, amilyen a külföldi versenyeken várja őket. Mindig édesapám nyomdokaiba szerettem volna lépni, egész életemben az ő elhivatottságát, szakmai tudását tartottam példának és követendőnek. Remélem legalább részben meg tudtam ennek felelni.

(Lapzártáig érkezett a hír, hogy id. Dallos Andor erdőmérnök, a volt Buda­vidéki Erdő és Fafeldogozó Gazdaság nyugalmazott főmérnöke (1928-2018), március 31-én elhunyt.)

 

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyapjúszivárvány

Véletlenül bukkantam rá Horváth Éva szépséges gyapjúgombolyagjaira. Nyár végén, a Mesterségek Ünnepének forgatagában hirtelen megállított a puha anyag és a pasztellszínek mesés keveréke. Megszámlálhatatlan árnyalat, valami jó, meleg természetességben. A kirakodó asztalka körül mezei virágokból és zöld szárakból font kerítés, mögötte egy mosolygós hölgy.

Nem indultak meg az időszakos források a Bükkben

A hétvégére igazi kiránduló időt jósolnak a meteorológusok! A szép napos időben a hőmérséklet akár 20 fokig is emelkedhet. Az erdei avarból egyre több helyen bújnak elő a tavasz színes virágai.

Fenntartható-e eredményesen a magyar lótenyésztés?

Hogyan vészelte át a rendszerváltás zavaros időszakát a lovaságazat? Nyereséges-e a tenyésztés? Lesznek-e még Kincsemek a Magyar Derbyn? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről tanácskoztak gazdák, kutatók, tenyésztők és a szaktárca képviselői a „Fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve” című szakmai rendezvénysorozat hatodik fórumán.

Tornapálya, kilátó és parkoló is készül az erdészetnél

Hét európai uniós pályázat keretében közel 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással valósulnak meg a természetjárás feltételeit javító fejlesztések 2020. szeptember végéig Magyarországon, köztük az EGERERDŐ Zrt. területén is.

Fontos fejlesztések a kirándulók egyik kedvenc helyszínén

„Ez a 21. századi erdők mintapéldája” – fogalmazott Nagy István agrárminiszter Királyréten, ahol ünnepélyes keretek közt Kirándulóközpontot adtak át. A természetjárók örömére a környéken számos fejlesztés valósult meg eddig s valósul meg a közeljövőben is.

Indul a medvehagymaszezon: nem mindegy, honnan és mennyit szedünk!

A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A vadfokhagymaként is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Azonban nem mindegy, honnan és mennyit gyűjtünk ebből az erdei csemegéből.

Ma az erdőket ünnepli a világ

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2012-es döntése értelmében, március 21-én az erdők nemzetközi napját ünnepeljük. Azóta minden évben szerte a világon számtalan rendezvény irányítja a figyelmet a fák jelentőségére. Az idei év mottója alapján – „Tanuljuk meg szeretni az erdőket!” – a középpontban az oktatás szerepe áll a fenntartható erdőgazdálkodásban és a biológiai sokféleség megőrzésében.

Körtvélyesi kilátó

Az Országos Kéktúra útvonaláról érdemes egy kis kitérőt tenni – Tatabánya várostól is karnyújtásnyira – a Vértesi Erdő Zrt. által 2016-ban emelt Körtvélyesi kilátóhoz.

Erdei fejlesztések indulnak 3,5 milliárd forintból

Hét sikeres uniós pályázat 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásából a természetjárás feltételeit javító, erdei fejlesztések indulnak 2020 szeptember végéig országszerte - jelentette be a beruházást koordináló Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) szakmai vezetője sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Szarvasgombászok figyelem: fontos határidő közeleg

A hatályos jogszabályi előírások alapján szarvasgombát gyűjteni csak érvényes gyűjtési napló birtokában lehet. A gyűjtőknek a 2019 előtt kiállított gyűjtési naplókat 2019. április 30-ig kell benyújtaniuk érvényesítés céljából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). A hivatal május első hetében kezdi meg az érvényesített dokumentumok postázását.