0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A pálmaolaj bojkottja nem csökkentené a fajpusztulás veszélyét

Az olajpálma-ültetvények 193 súlyosan veszélyeztetett faj, többek között az orángutánok, tigrisek és gibbonok létét fenyegetik. A pálmaolaj bojkottja nem jelentene megoldást a fajok pusztulásának problémájára a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint.

Az élelmiszerekben és kozmetikai szerekben használt pálmaolaj előállítása komolyan veszélyezteti az élővilág faji sokszínűségét, az olajpálma-ültetvények 193 súlyosan veszélyeztetett faj, többek között az orángutánok, tigrisek és gibbonok létét fenyegetik – áll az IUCN jelentésében.

Ha olajpálmát termesztenek a fajokban bővelkedő trópusokon, annak katasztrofális következményei lehetnek a Föld élővilágának faji sokszínűségére. Jelenleg Indonézia és Malajzia a két legnagyobb ültetvényes ország, de mivel növekszik a kereslet, a probléma hamarosan Afrika és Dél-Amerika trópusi régióiban is jelentkezhet.

Az ott szóba jövő területek a veszélyeztetett emlősfajok 54 százalékának és a veszélyeztetett madárfajok kétharmadának adnak otthont.

A pálmaolaj bojkottja azonban nem jelent megoldást a problémára az IUCN szerint. Ebben az esetben ugyanis a növényolaj iránti igények kielégítésére repcét, napraforgót és szóját fognak termeszteni, ezekhez azonban a jelenlegi termőterület kilencszeresére van szükség. A pálmaolaj bojkottjával így akár még súlyosbodhat is a probléma.

Pálmaolaj továbbra is lesz, ezért sürgősen cselekedni kell, hogy fenntarthatóbbá tegyük a termelést.

– mondta Inger Andersen, az IUCN vezérigazgatója. Az egyes országoknak azt kell megígérniük, hogy az új ültetvények létesítése miatt nem fognak őserdőket kiirtani. A fenntartható termelésre tett ígéreteket be kell tartatni, a pálmaolaj használatát pedig csökkenteni kell – véli a szakértő.

A fő felvevő országok India, Kína és Indonézia. Az IUCN az olajpálmát termelő területek nagyságát a világon legalább 250 ezer négyzetkilométerre becsülte.

Forrás: MTI