Back to top

Kővágószőlősi győzelem a Vágta szeles, de izgalmas velencei fordulóján

Élénk szélben, de napos időben és nagy érdeklődés mellett folytak az első alkalommal megrendezett Velencei Vágta programjai vasárnap.

Több sorban álltak az érdeklődők a velencei evezőspálya és az Északi strand közötti területen kialakított pálya szélén, ahol a hivatalos megnyitón Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Koszti András, Velence polgármestere, valamint Weisz Fanni, esélyegyenlőségi aktivista, modell, a rendezvény arca köszöntötte a vendégeket. A képviselő bevezető gondolataiban kiemelte: Velence régi álma vált valóra azzal, hogy elsőként Fejér megyében – a magyar huszárok emlékét őrző pákozdi Miska huszár és a sukorói dombok szomszédságában rendezhették meg a Nemzeti Vágta egyik előfutamát. Külön dicsérendő, hogy az eseményt az esélyegyenlőség jegyében rendezték - írta a feol.hu.

Hatalmas vágtákat láthatott a közönség
Hatalmas vágtákat láthatott a közönség
Fotó: feol.hu

Ami a verseny hivatalos programját illeti, 3 futamon 10 versenyző indult, közöttük kettő olyan, aki volt már döntős és dobogós a Nemzeti Vágtán, illetve Velencén indult ezúttal az a Németh János is, aki eddig már kétszer nyert az országos megmérettetésen.

A futamok között többek között díjugrató, díjlovas és csikós bemutató szórakoztatta a nagyérdeműt, de sokan voltak kíváncsiak kora délután az UEFA-döntőt játszó egykori Videoton futballisták – Disztl Péter, Csongrádi Ferenc, Szabó József és Horváth Gábor – küzdelmére is, akik a nemrégiben elhunyt Kovács Ferenc és Bencsik István emlékére mérkőztek meg egymással fogathajtásban és íjászatban.

Sasvári Sándor színművész is részt vett a rendezvényen
Sasvári Sándor színművész is részt vett a rendezvényen
Fotó: feol.hu

A fiatal lovasok versenyét, a Kishuszár döntőt az orosházi Mórocz Mercédesz nyerte, a második helyet a szigetszentmiklósi Galgovits Réka, míg a harmadikat a velencei Pásztor Flóra szerezte meg. A felnőttek versenyében a kővágószőlősi Bagonyi Gergely diadalmaskodott Déva nevű lovával, második a tatai Mátyás Edina lett Vandussal, a harmadik helyet pedig a decsi Schvarzenbart József szerezte meg Luvly Jubly Luca nevű lovával. A budapesti Nemzeti Vágtán tehát ők lehetnek ott, illetve a rendező Velence lovasa, Pásztor Dorina is nyeregbe szállhat az országos döntőn.

Bagonyi Gergely (k) lett az első, a második Mátyás Edina (b) harmadik pedig Schvarzenbart József
Bagonyi Gergely (k) lett az első, a második Mátyás Edina (b) harmadik pedig Schvarzenbart József
Fotó: feol.hu

 

 

 

Forrás: 
feol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

EuroSkills Budapest 2018 - A szakmák Európa-bajnoksága

Szeptember 26-28. között Budapesten rendezik meg a szakmák Európa-bajnokságát, a EuroSkills Budapest 2018-at. Pattanásig feszült idegek, bravúros győzelmek, feledhetetlen élmények és látványos ceremóniák: így lehet jellemezni a háromnapos nemzetközi versenyt.

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Temerin lovasa nyerte a 11. Nemzeti Vágtát

Nagy Arnold, Temerin lovasa Fantázia nevű lován nyerte a 11. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap este a budapesti Hősök terén.

Készen állsz egy fiatal lóra?

Európában csupán kevés ember olyan szerencsés, hogy lovas, gazdálkodó, esetleg tenyésztő szülei révén lovak között nőhet fel. A legtöbben lovasiskolákon, póniklubokon keresztül kapcsolódnak be a lovassportba, iskolalovakon tanulják meg az alapokat.

Felvonuló lovasok, lovas felvonulások

Tavasztól őszig, sőt, akár a tél beköszöntéig is rendeznek különféle szabadtéri felvonulásokat, ünnepeket, amelyeket lovas kísérettel is igyekeznek szervezőik minél szebbé, színesebbé tenni.

Videón elemzik ellenfeleiket a somogyi lovasok

Kisorsolták a Nemzeti Vágta előfutamain induló 72 település sorrendjét: a lovasok szeptember 15-én a Hősök terén állnak rajthoz, a Kaposvári Vágtáról négyen jutottak a fővárosi döntőbe.

Pestre készül az újkígyósi kishuszár

Az egyik legfiatalabb versenyzőként állhat rajthoz az újkígyósi Makoviczki Martin szeptemberben a Nemzeti Vágta keretében meghirdetett Kishuszár Vágtán. Martin a második a Makoviczki családban, aki megmutathatja tehetségét a budapesti Hősök terén rendezett versenyen; bátyja, Ákos, 2016-ban nyerte meg a vágtát. Két idősebb fivére is lovakkal foglalkozik, Zoltán és Ricsi fogathajtásban jeleskedik.

Nemzeti örökségünk a Bábolnai Ménes

A Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok több, mint kétszáz éve szolgálja a magyar lótenyésztést. A Bábolnai Gazdanapok alatt, a látogatók idegenvezető kísértében nyerhettek betekintést a birtok múltjába és jelenébe.

Zalai kertek is versenyeznek a legszebb konyhakert címért

Közel száz, gondosan művelt helyi kert közül végül hatot neveztek be a program falubeli koordinátorai a Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű vetélkedő idei országos versenyére.