Back to top

Kővágószőlősi győzelem a Vágta szeles, de izgalmas velencei fordulóján

Élénk szélben, de napos időben és nagy érdeklődés mellett folytak az első alkalommal megrendezett Velencei Vágta programjai vasárnap.

Több sorban álltak az érdeklődők a velencei evezőspálya és az Északi strand közötti területen kialakított pálya szélén, ahol a hivatalos megnyitón Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Koszti András, Velence polgármestere, valamint Weisz Fanni, esélyegyenlőségi aktivista, modell, a rendezvény arca köszöntötte a vendégeket. A képviselő bevezető gondolataiban kiemelte: Velence régi álma vált valóra azzal, hogy elsőként Fejér megyében – a magyar huszárok emlékét őrző pákozdi Miska huszár és a sukorói dombok szomszédságában rendezhették meg a Nemzeti Vágta egyik előfutamát. Külön dicsérendő, hogy az eseményt az esélyegyenlőség jegyében rendezték - írta a feol.hu.

Hatalmas vágtákat láthatott a közönség
Hatalmas vágtákat láthatott a közönség
Fotó: feol.hu

Ami a verseny hivatalos programját illeti, 3 futamon 10 versenyző indult, közöttük kettő olyan, aki volt már döntős és dobogós a Nemzeti Vágtán, illetve Velencén indult ezúttal az a Németh János is, aki eddig már kétszer nyert az országos megmérettetésen.

A futamok között többek között díjugrató, díjlovas és csikós bemutató szórakoztatta a nagyérdeműt, de sokan voltak kíváncsiak kora délután az UEFA-döntőt játszó egykori Videoton futballisták – Disztl Péter, Csongrádi Ferenc, Szabó József és Horváth Gábor – küzdelmére is, akik a nemrégiben elhunyt Kovács Ferenc és Bencsik István emlékére mérkőztek meg egymással fogathajtásban és íjászatban.

Sasvári Sándor színművész is részt vett a rendezvényen
Sasvári Sándor színművész is részt vett a rendezvényen
Fotó: feol.hu

A fiatal lovasok versenyét, a Kishuszár döntőt az orosházi Mórocz Mercédesz nyerte, a második helyet a szigetszentmiklósi Galgovits Réka, míg a harmadikat a velencei Pásztor Flóra szerezte meg. A felnőttek versenyében a kővágószőlősi Bagonyi Gergely diadalmaskodott Déva nevű lovával, második a tatai Mátyás Edina lett Vandussal, a harmadik helyet pedig a decsi Schvarzenbart József szerezte meg Luvly Jubly Luca nevű lovával. A budapesti Nemzeti Vágtán tehát ők lehetnek ott, illetve a rendező Velence lovasa, Pásztor Dorina is nyeregbe szállhat az országos döntőn.

Bagonyi Gergely (k) lett az első, a második Mátyás Edina (b) harmadik pedig Schvarzenbart József
Bagonyi Gergely (k) lett az első, a második Mátyás Edina (b) harmadik pedig Schvarzenbart József
Fotó: feol.hu

 

 

 

Forrás: 
feol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Történelmi siker: két magyar arany és egy ezüst a horgász VB-n!

A napokban ért véget Dél Afrikában a 2019-es Horgász Világjátékok, amelyről mind a férfi, mind pedig a női feeder csapatunk aranyéremmel térhetett haza, mellettük pedig a csónakos pergetőink is brillíroztak.

Magával ragadó lendület

Arie Yom-Tov meghívására az idei évben is Magyarországra látogatott Nicolette van Leeuwen. A nagyszámú jelentkezőből végül 16 lovassal tudott foglalkozni. Így is szinte egész nap folytak az edzések.

Fogproblémák a lovaknál

Bár napjainkban egyre több lótulajdonos érzi kötelességének, hogy a körmölések, patkolások és vakcinázások mellett átnézesse lova fogazatát is, sajnos még mindig sok helyen lehet találkozni azzal a gyakorlattal, amikor egy nehezebben lovagolható állatnál a lovas a zablacserében keresi a megoldást.

Pálinka és párlatversenyt rendeztek Kőszegen

A pálinka az elmúlt évszázadok alatt a mindennapjaink részévé vált, hozzátartozik a magyar emberhez, a kultúránkhoz, és a magyar tájhoz is - fogalmazott V. Németh Zsolt miniszteri biztos a kőszegi Jurisics-várban rendezett III. Páratlan Párlatnapon február 3-án.

Lusitanók földje

Portugália egyik legnagyobb kincse a lusitano, vagyis PSL (Puro Sangue Lusitano), mely az ibériai ősi ló közvetlen leszármazottja, és mintegy tizenötezer éves múltra tekint vissza a tenyésztése. DNS vizsgálatok alapján az ibériai ló a legtöbb modern fajta gyökerét adja. Azt mondják, a Kentaurok legendája is a lusitanókhoz köthető, amikor ember és ló eggyé vált.

Videojátékban vetnek, aratnak és milliókat nyernek vele

Saját bajnokságot indít a népszerű földművelős videojátékot, a Farming Simulatort fejlesztő Giants Software, miután felvetődött, hogy a programot profi szinten űzőket akár egy nagyobb mérkőzés keretein belül is egymásnak ereszthetnék.

Hangos siker lett a Legyél Te is mezőgépész! fináléja

Remek hangulatú versengéssel vitte hírét a MEGFOSZ a mezőgépész szakmának: a Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság 24 csapatából a legjobb 6 az AGROmashEXPO-n mérhette össze tudását. A mezőgépészethez kötődő szakokon tanuló középiskolások népes szurkolótábor előtt vettek részt a már hagyománynak számító, ezúttal azonban merőben új koncepció mentén szervezett kezdeményezés fináléjában.

Közel száz vad brumby halt szomjan

Ausztráliában extrém hőhullámok okoznak problémát mind a vadvilágnak, mint az embereknek. A szárazság és a hőség következtében 90 elpusztult vagy haldokló vadlovat találtak egy kiszáradt vízgyűjtő medrében.

Lovas legendák először együtt

Idén a fedeles fogathajtó világkupa-forduló kiegészítő programja egy világszenzáció volt. Együtt bemutatózott a világ három legismertebb lószelídítője: Monty Roberts, Lorenzo és Jean-Francois Pignon. A telt házas előadásokon a 32 tagú Magyar Nemzeti Díszegység is fellépett. A közönség a lovas show alkalmával Meskó Zsolt rendezésében egy kerekesszékes kisfiú történetét is megismerhette.

Bormustra a Vajdaságban

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről - érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.