Back to top

Aranyáron adják a kajszit, rövid lesz az idei szezon

Nagyon kevés sárgabarack termett idén a márciusi fagy miatt. Kisvejkén, Bátaszék és Szekszárd határában az átlagos termés egytizede. Ebből adódóan az ára is magas, egy kiló étkezési minőségű kajsziért hat-nyolcszáz forintot kérnek.

Nagyon kurtára sikeredett idén a sárgabarack szezonja. A március elsejei fagy – amikor hajnalban mínusz húsz fokot mértek – nem sok esélyt adott a fáknak arra, hogy szép termést hozzanak. Kisvejkén, a megye legnagyobb sárgabarackosában, az elmúlt harminc évben még nem volt arra példa, hogy ilyen kevés gyümölcsöt szedjenek le a fáról - írta a teol.hu.

Fülöp Gábor, a helyi termeltetési és értékesítési szövetkezet elnöke elmondta,

az éves mennyiség tizede maradt meg, így jelenleg kevés magyar kajszit és ceglédi óriást tudnak szedni. A korai fajták kiestek a fagy miatt.

A bergeron hamarosan beérik ugyan, de ebből is gyér lesz a mennyiség. A lekvár minőségű barack telephelyi ára kilónként négyszáz forint, az étkezési ára a hűtőháznál hatszáz forint kilónként, erre jön rá a kereskedő költsége és haszna, így sok helyen akár ezer forintot is elkérhetnek egy kiló kajsziért. A szezon pedig már csak nagyjából két hétig tart.

Szászi Lucának és a férjének Bátaszék határában van közel két hektárnyi barackosa. Ők szerencsések, mert a jó fekvésű termőhelynek köszönhetően a tavalyihoz képest csak a fele termést vitte el a márciusi fagy.

– Már harmadik hete szedjük a barackot, a harkot egy korai fajta, szépen termett. Az ára is jó volt, hiszen nyolcszázötven forintért adtuk kilóját. Ezt követte a magyar kajszi, ami jelenleg is érik, valamint a ceglédi bíbor és a ceglédi óriás. Mivel kevesebb volt a fán, így a gyümölcsök szép nagyra nőttek. Jelenleg mi hatszázötven forintot kérünk kilójáért. Főleg Baján árulunk, a vásárlóink visszajárnak hozzánk. A középkorú és idősebb korosztály az, amelyik még ilyen ár mellett is ragaszkodik a lekvárkészítéséhez.

Szászi Luca hozzátette, a gyümölcsöt a fáról leszedni, a hullottat a fa alól összegyűjteni egyáltalán nem könnyű munka, és nagyon nehéz hozzá embert találni.

Idén elmarad a kajszis fesztivál

A kereskedőknél zömében olasz, spanyol vagy görög, vagyis import sárgabarack van. Ezek ára még magasabb, mint a hazai kajszié, pedig az ízén érződik, hogy zölden lett leszedve, a hosszú szállítási út alatt kényszeréretté vált a gyümölcs. Ennek ellenére ezt is megveszik az emberek, hiszen idén importtal pótolják a hazait.

Az ország többi termőterületén, Szatymaz vagy Kecskemét környékén is hasonló a helyzet. Még a hullott barackra is nagy a kereslet, hiszen ebből kiváló minőségű pálinkát lehetne főzni. A szakemberek szerint azonban kevés helyen főzetnek az idén sárgabarackot, így a pálinka árának emelése is várható.

Kisvejkén a gyümölcshiány miatt az idén elmarad a kajszis fesztivál, amire még nem volt példa, mondta Höfler József polgármester.
Forrás: 
teol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tojás árát is felfelé hajtja az aszály

Az aszály miatt dráguló takarmányok hajthatják felfelé a tojás árát a hazai piacon. Az ágazati szereplőket összefogó szervezet szerint a termelőknek a megnövekedett költségeik miatt emelniük kell az átadási árakon, a fogyasztók ugyanakkor ennél kisebb mértékű drágulással találkozhatnak majd a boltokban.

Keserédes dinnyeszezon

Nem panaszkodhattak a szezon egyhangúsága miatt idén a magyar görögdinnye-termelők. A korai meleget júliusban erős lehűlés és eső követte, ami a termésmennyiséget és a keresletet is visszavetette, az exportpia­cokon is nagyon nyomott árak alakultak ki. Bár az augusztusi hőségnek köszönhetően megugrott forgalom az árakra is jó hatással volt, ez már nem tudta kompenzálni a korábbi veszteségeket.

Az élelmiszerárak felpörgették az inflációt

Az elemzők várakozása ellenére nem mérséklődött az éves infláció augusztusban, de a maginfláció csökkenése továbbra is az inflációs nyomás hiányát jelzi a magyar gazdaságban - így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó piaci elemzők a KSH kedd reggel kiadott jelentését.

Nagy a baj az Egri borvidéken

Nem hogy nem jöttek be a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által prognosztizált szőlőárak Heves megye borvidékein, de van, ahol árak sincsenek, lévén felvásárlók sem. A gazdák szerint katasztrofális a helyzet.

Madosz: a tavalyinál rosszabb dohánytermés várható

A tavalyinál kevesebb és rosszabb minőségű dohánytermés várható 2018-ban, az aszályos időjárás miatt országosan átlagosan 10-15 százalékos terméskieséssel számolnak a termelők - közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke pénteken az MTI-vel.

Drágulva is nő a hazai halfogyasztás

A csapadékos időjárás és a forint gyengülése is hozzájárult ahhoz, hogy az üzletláncok számára fenntarthatatlan­ná vált az étkezési halak áfacsökkentése után ígért 17-22 százalékos árleszállítás.

Az őszibarack hektikussága mögött az időjárás áll

Fagykárok sújtották idén az őszibarack-ültetvényeket, és a nagy terméskiesés következtében a tavalyi árhoz képest mintegy 70 százalékkal drágábban adták a nagybanin a hazai termésű gyümölcsöt. Európában is csökkent a termés, de kisebb mértékben.

Népszavazás dönt arról, kapnak-e támogatást a gazdák

Több, a mezőgazdaságot érintő kérdésben tartanak népszavazást Svájcban szeptemberben. A kormány arra buzdítja az állampolgárokat, hogy utasítsák el a beadott kérelmeket, többek között az állami támogatások mértékének növelését.

Hevesben tavaly tovább drágult a termőföld

Az állami vagyon ­eladása után a földforgalom ­hatvan százalékkal esett vissza Hevesben­.

Elmaradt a megegyezés az ipari alma új áráról

Mindössze tizenöt forintos kilónkénti árat javasolt a szabolcsi almafeldolgozó, így továbbra sincs megegyezés a termelőkkel, akik a tiltakozást is folytatják. Eközben egy termelői tulajdonú feldolgozó létrehozását készítik elő.