Back to top

Aranyáron adják a kajszit, rövid lesz az idei szezon

Nagyon kevés sárgabarack termett idén a márciusi fagy miatt. Kisvejkén, Bátaszék és Szekszárd határában az átlagos termés egytizede. Ebből adódóan az ára is magas, egy kiló étkezési minőségű kajsziért hat-nyolcszáz forintot kérnek.

Nagyon kurtára sikeredett idén a sárgabarack szezonja. A március elsejei fagy – amikor hajnalban mínusz húsz fokot mértek – nem sok esélyt adott a fáknak arra, hogy szép termést hozzanak. Kisvejkén, a megye legnagyobb sárgabarackosában, az elmúlt harminc évben még nem volt arra példa, hogy ilyen kevés gyümölcsöt szedjenek le a fáról - írta a teol.hu.

Fülöp Gábor, a helyi termeltetési és értékesítési szövetkezet elnöke elmondta,

az éves mennyiség tizede maradt meg, így jelenleg kevés magyar kajszit és ceglédi óriást tudnak szedni. A korai fajták kiestek a fagy miatt.

A bergeron hamarosan beérik ugyan, de ebből is gyér lesz a mennyiség. A lekvár minőségű barack telephelyi ára kilónként négyszáz forint, az étkezési ára a hűtőháznál hatszáz forint kilónként, erre jön rá a kereskedő költsége és haszna, így sok helyen akár ezer forintot is elkérhetnek egy kiló kajsziért. A szezon pedig már csak nagyjából két hétig tart.

Szászi Lucának és a férjének Bátaszék határában van közel két hektárnyi barackosa. Ők szerencsések, mert a jó fekvésű termőhelynek köszönhetően a tavalyihoz képest csak a fele termést vitte el a márciusi fagy.

– Már harmadik hete szedjük a barackot, a harkot egy korai fajta, szépen termett. Az ára is jó volt, hiszen nyolcszázötven forintért adtuk kilóját. Ezt követte a magyar kajszi, ami jelenleg is érik, valamint a ceglédi bíbor és a ceglédi óriás. Mivel kevesebb volt a fán, így a gyümölcsök szép nagyra nőttek. Jelenleg mi hatszázötven forintot kérünk kilójáért. Főleg Baján árulunk, a vásárlóink visszajárnak hozzánk. A középkorú és idősebb korosztály az, amelyik még ilyen ár mellett is ragaszkodik a lekvárkészítéséhez.

Szászi Luca hozzátette, a gyümölcsöt a fáról leszedni, a hullottat a fa alól összegyűjteni egyáltalán nem könnyű munka, és nagyon nehéz hozzá embert találni.

Idén elmarad a kajszis fesztivál

A kereskedőknél zömében olasz, spanyol vagy görög, vagyis import sárgabarack van. Ezek ára még magasabb, mint a hazai kajszié, pedig az ízén érződik, hogy zölden lett leszedve, a hosszú szállítási út alatt kényszeréretté vált a gyümölcs. Ennek ellenére ezt is megveszik az emberek, hiszen idén importtal pótolják a hazait.

Az ország többi termőterületén, Szatymaz vagy Kecskemét környékén is hasonló a helyzet. Még a hullott barackra is nagy a kereslet, hiszen ebből kiváló minőségű pálinkát lehetne főzni. A szakemberek szerint azonban kevés helyen főzetnek az idén sárgabarackot, így a pálinka árának emelése is várható.

Kisvejkén a gyümölcshiány miatt az idén elmarad a kajszis fesztivál, amire még nem volt példa, mondta Höfler József polgármester.
Forrás: 
teol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pálinkafőzés veszélyei

Amennyi örömöt, annyi veszélyt is jelenthet a pálinkafőzés, ha nem szakszerűen járunk el, és nem megfelelően tároljuk és fogyasztjuk ezt a nemes italt. Ezt alátámasztja több, az elmúlt években történt tragédia és baleset is. A Pálinka Nemzeti Tanács és annak elnöke, Mihályi László ezért úgy döntött, hogy listába szedi a leggyakoribb okokat, valamint tanácsokat, megoldásokat is kínál az otthoni párlatbalesetek elkerülésére.

Drágább lett termelni az agráriumban

Idén szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett.

Magyar Ködsárkány és zempléni hordók Stuttgartban

Az idei stuttgarti kiállításon több magyar cég is sikeresen mutatkozott be. Nagy kérdés, vajon mivel tudják a magyar gyártók meghódítani a nemzetközi piacokat?

Több tonna alma rohad a földeken

Katasztrofális helyzetbe kerültek a szerbiai almatermesztők az alacsony felvásárlási árak miatt. A termés a fák alatt rohad a földeken. Az alma felvásárlási ára elérte azt a minimumot, amelyért már leszedni sem érdemes. A szendrői és verseci termelőknek 3-5 dinárt (8-14 Ft) kínálnak az alma kilogrammjáért.

Idén elfelejthetjük a barackpálinkát

Idén főleg alma-, körte- és törkölycefréből készül a pálinka, mivel a barackból a tavaszi fagyok miatt kevesebb termett. Tolnában azonban olyan kevés volt a gyümölcs, hogy alig főzettek le pálinkát.

Mi áll az extrém időjárás hátterében, és hogyan úszta meg a kukorica?

Kirívó aszály, hőség és egyéb időjárási anomáliák jellemezték az idei évet Nyugat-Európában, ami rányomta a bélyegét a terméseredményekre is. A jelenlegi helyzetből a jelek szerint a kukorica került ki győztesen.

Csökkenő nemzetközi élelmiszerárak - az érem két oldala

A zsugorodó nemzetközi terményárak miatt enyhülnek a világ legszegényebb országainak élelmiszerimport kiadásai, ám eközben az amerikai dollár erősödése „komoly veszélyt” jelenthet, figyelmeztet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Alma és szilva kerül a pálinkafőző üstökbe

Lendületet kap a pálinkafőzés – erről árulkodnak a legfrissebb adatok és ezt jelzik előre a szakmai várakozások is. A hivatalos bérfőzdéknél és az otthoni pálinkafőzésnél is növekedés tapasztalható. Mostanában főleg alma és szilva kerül a főzőedényekbe, amit a gazdák a nagyon alacsony felvásárlási árak miatt nem adtak el nyáron a feldolgozóknak.

Már kimozdult a mélypontról a tejágazat, van utánpótlás is

Két éve mélyponton volt a tejágazat, akkor a tehéntartó gazdák a helyzetükön demonstrációval próbáltak javítani, melyhez sokan csatlakoztak a megyéből is. Jelenleg 92 forintos alapárat fizet a felvásárló, ami jelentős emelkedés a 2016-os júliusi 66 forinthoz képest.

Árak és folyamatok: termékpályák az AKI nagyítója alatt

A fontosabb hazai termékpályák 2017. évi piaci folyamatait mutatja be az Agrárgazdasági Kutató Intézet egy friss kiadványa, elsősorban az ártrendeken keresztül. Az előzetes 2017-es mennyiségi információk alapján az anyagban kitérnek a keresleti és a kínálati oldal alapvető változásaira, emellett rövid kitekintést nyújt a következő évben várható tendenciákra.