Back to top

Aranyáron adják a kajszit, rövid lesz az idei szezon

Nagyon kevés sárgabarack termett idén a márciusi fagy miatt. Kisvejkén, Bátaszék és Szekszárd határában az átlagos termés egytizede. Ebből adódóan az ára is magas, egy kiló étkezési minőségű kajsziért hat-nyolcszáz forintot kérnek.

Nagyon kurtára sikeredett idén a sárgabarack szezonja. A március elsejei fagy – amikor hajnalban mínusz húsz fokot mértek – nem sok esélyt adott a fáknak arra, hogy szép termést hozzanak. Kisvejkén, a megye legnagyobb sárgabarackosában, az elmúlt harminc évben még nem volt arra példa, hogy ilyen kevés gyümölcsöt szedjenek le a fáról - írta a teol.hu.

Fülöp Gábor, a helyi termeltetési és értékesítési szövetkezet elnöke elmondta,

az éves mennyiség tizede maradt meg, így jelenleg kevés magyar kajszit és ceglédi óriást tudnak szedni. A korai fajták kiestek a fagy miatt.

A bergeron hamarosan beérik ugyan, de ebből is gyér lesz a mennyiség. A lekvár minőségű barack telephelyi ára kilónként négyszáz forint, az étkezési ára a hűtőháznál hatszáz forint kilónként, erre jön rá a kereskedő költsége és haszna, így sok helyen akár ezer forintot is elkérhetnek egy kiló kajsziért. A szezon pedig már csak nagyjából két hétig tart.

Szászi Lucának és a férjének Bátaszék határában van közel két hektárnyi barackosa. Ők szerencsések, mert a jó fekvésű termőhelynek köszönhetően a tavalyihoz képest csak a fele termést vitte el a márciusi fagy.

– Már harmadik hete szedjük a barackot, a harkot egy korai fajta, szépen termett. Az ára is jó volt, hiszen nyolcszázötven forintért adtuk kilóját. Ezt követte a magyar kajszi, ami jelenleg is érik, valamint a ceglédi bíbor és a ceglédi óriás. Mivel kevesebb volt a fán, így a gyümölcsök szép nagyra nőttek. Jelenleg mi hatszázötven forintot kérünk kilójáért. Főleg Baján árulunk, a vásárlóink visszajárnak hozzánk. A középkorú és idősebb korosztály az, amelyik még ilyen ár mellett is ragaszkodik a lekvárkészítéséhez.

Szászi Luca hozzátette, a gyümölcsöt a fáról leszedni, a hullottat a fa alól összegyűjteni egyáltalán nem könnyű munka, és nagyon nehéz hozzá embert találni.

Idén elmarad a kajszis fesztivál

A kereskedőknél zömében olasz, spanyol vagy görög, vagyis import sárgabarack van. Ezek ára még magasabb, mint a hazai kajszié, pedig az ízén érződik, hogy zölden lett leszedve, a hosszú szállítási út alatt kényszeréretté vált a gyümölcs. Ennek ellenére ezt is megveszik az emberek, hiszen idén importtal pótolják a hazait.

Az ország többi termőterületén, Szatymaz vagy Kecskemét környékén is hasonló a helyzet. Még a hullott barackra is nagy a kereslet, hiszen ebből kiváló minőségű pálinkát lehetne főzni. A szakemberek szerint azonban kevés helyen főzetnek az idén sárgabarackot, így a pálinka árának emelése is várható.

Kisvejkén a gyümölcshiány miatt az idén elmarad a kajszis fesztivál, amire még nem volt példa, mondta Höfler József polgármester.
Forrás: 
teol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két héttel hamarabb érkezik az őszibarack

Kajszibarackból nagyon gyenge, őszibarackból pedig átlag alatti termés válható idén a kora tavaszi erős fagy miatt - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója, Hunyadi István.

Hogyan enyhíthetjük a tavaszi fagykárt?

Többek között arra a kérdésre is választ kaphatnak a Szenti István Egyetem Kertészettudományi Karának tangazdaságába látogatók, hogy milyen lehetőségeink vannak a tavaszi fagykár elkerülésére a kajszi- és őszibarack-ültetvényekben. Soroksáron, a SZIE Kertészettudományi Kar kísérleti gyümölcsöseiben metszési és fajtabemutatóra kerül sor július 31-én kedden 9 órától.

Drágult a bor, szűkült a piac, pedig a minőséggel nincs gond

A belföldi borfogyasztás jelentős visszaesése miatt a borkivitel bővítését sürgette a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottság szőlő-, bor-, pálinka albizottságának csütörtöki ülésén.

A malomipar számára létszükség az ötforintos lisztáremelés

Az elmúlt évben jellemző árnál körülbelül 5 százalékkal kezdett magasabban a búza. A malomipar számára azonban szeptemberben lisztáremelésre lesz szükség – mondta a Lakatos Zoltán. A Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Két véglet között mozognak a mezőgazdasági termelői árak

A mezőgazdasági termelői árak májusban 0,6 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. Az emelkedés a növényi termékek árának 4,6 százalékos növekedéséből és az élő állatok és állati termékek árának 6,4 százalékos csökkenéséből tevődik össze.

Heves megyében nincs gond a kajszival

Országosan több helyen is gondot okozott az időjárás a sárgabaracktermésben, de Heves megyében szerencsésnek mondják magukat a gazdálkodók. A fagy elkerülte térségünket, de számos problémával kellett megküzdeniük a termelőknek.

Folytatódik az élelmiszerek infláció fölötti drágulása

Idén júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok, valamint a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. Elemzők a jövő évre átlagban 2,8 százalék körüli inflációra számítanak.

ASP: kamatmentes hitel és többlettámogatás a mangalicára

Eddig sikerült elkerülni a nagyobb bajt a sertéságazatban Magyarországon - mondta Nagy István agrárminiszter. Noha csökkent a hazai sertéshús ára, a folyamat egyelőre nem hozható összefüggésbe a  vaddisznóállományban fellelt afrikai sertéspestises ese­tekkel - derült ki az ágazati egyeztetés után.

Növekvő beruházások, emelkedő árak

A Központi Statisztikai Hivatal átfogó, „A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2017” című elemzése az ágazat tavaly elért eredményeit mutatja be. Adatai alapján hazánk az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátásának 1,9 százalékát állította elő 2017-ben, amihez legfőképp az évről évre egyre nagyobb területen termesztett ipari növényekkel járultunk hozzá.

Vitt mindent a fagy Somogyban: oda a barack

Az elmúlt 15 év leggyengébb kajszitermésére számítanak a termelők Somogy megyében. Sőt van olyan ültetvény, ahol negyven éve nem volt olyan jelentős fagykár, mint az idén.