0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Aranyáron adják a kajszit, rövid lesz az idei szezon

Nagyon kevés sárgabarack termett idén a márciusi fagy miatt. Kisvejkén, Bátaszék és Szekszárd határában az átlagos termés egytizede. Ebből adódóan az ára is magas, egy kiló étkezési minőségű kajsziért hat-nyolcszáz forintot kérnek.

Nagyon kurtára sikeredett idén a sárgabarack szezonja. A március elsejei fagy – amikor hajnalban mínusz húsz fokot mértek – nem sok esélyt adott a fáknak arra, hogy szép termést hozzanak. Kisvejkén, a megye legnagyobb sárgabarackosában, az elmúlt harminc évben még nem volt arra példa, hogy ilyen kevés gyümölcsöt szedjenek le a fáról – írta a teol.hu.

Fülöp Gábor, a helyi termeltetési és értékesítési szövetkezet elnöke elmondta,

az éves mennyiség tizede maradt meg, így jelenleg kevés magyar kajszit és ceglédi óriást tudnak szedni. A korai fajták kiestek a fagy miatt.

A bergeron hamarosan beérik ugyan, de ebből is gyér lesz a mennyiség. A lekvár minőségű barack telephelyi ára kilónként négyszáz forint, az étkezési ára a hűtőháznál hatszáz forint kilónként, erre jön rá a kereskedő költsége és haszna, így sok helyen akár ezer forintot is elkérhetnek egy kiló kajsziért. A szezon pedig már csak nagyjából két hétig tart.

Szászi Lucának és a férjének Bátaszék határában van közel két hektárnyi barackosa. Ők szerencsések, mert a jó fekvésű termőhelynek köszönhetően a tavalyihoz képest csak a fele termést vitte el a márciusi fagy.

– Már harmadik hete szedjük a barackot, a harkot egy korai fajta, szépen termett. Az ára is jó volt, hiszen nyolcszázötven forintért adtuk kilóját. Ezt követte a magyar kajszi, ami jelenleg is érik, valamint a ceglédi bíbor és a ceglédi óriás. Mivel kevesebb volt a fán, így a gyümölcsök szép nagyra nőttek. Jelenleg mi hatszázötven forintot kérünk kilójáért. Főleg Baján árulunk, a vásárlóink visszajárnak hozzánk. A középkorú és idősebb korosztály az, amelyik még ilyen ár mellett is ragaszkodik a lekvárkészítéséhez.

Szászi Luca hozzátette, a gyümölcsöt a fáról leszedni, a hullottat a fa alól összegyűjteni egyáltalán nem könnyű munka, és nagyon nehéz hozzá embert találni.

Idén elmarad a kajszis fesztivál

A kereskedőknél zömében olasz, spanyol vagy görög, vagyis import sárgabarack van. Ezek ára még magasabb, mint a hazai kajszié, pedig az ízén érződik, hogy zölden lett leszedve, a hosszú szállítási út alatt kényszeréretté vált a gyümölcs. Ennek ellenére ezt is megveszik az emberek, hiszen idén importtal pótolják a hazait.

Az ország többi termőterületén, Szatymaz vagy Kecskemét környékén is hasonló a helyzet. Még a hullott barackra is nagy a kereslet, hiszen ebből kiváló minőségű pálinkát lehetne főzni. A szakemberek szerint azonban kevés helyen főzetnek az idén sárgabarackot, így a pálinka árának emelése is várható.

Kisvejkén a gyümölcshiány miatt az idén elmarad a kajszis fesztivál, amire még nem volt példa, mondta Höfler József polgármester.
Forrás: teol.hu