Back to top

Egyedülálló vízitanösvény nyílt Szarvason

Megnyitotta kapuit az országban ezidáig páratlan­ Jégmadár vízitanösvény Szarvason, a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban. Az évszázados fákban gazdag Anna ligetet szegélyező Körös-holtágon helyet kapott, nyolc állomásból álló tanösvény hazánk ötödik legnagyobb állóvizéről és annak élővilágáról, élőhelyeiről ad tájékoztatást. Az állatpark lakóinak száma is gyarapodott.

A közelmúltban kialakított tanösvény egyediségét többek között az adja, hogy az állomásokat kizárólag vízi járművekkel lehet megközelíteni - írta a beol.hu. A látogatóközpontban kölcsönözhető kenu és csónak, de ha valaki saját felszereléssel lapátolna a holtágon, akkor úgy is felfedezheti a természetvédelmi információkkal ellátott felületeket – tudták meg Körömi Krisztinától, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, ­Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark vezetőjétől.

Már a nyitás után közvetlenül is igen népszerű volt a Jégmadár vízitanösvény, melyet a látogatók a helyben kapott eszközökkel önállóan evezhetnek végig.
Már a nyitás után közvetlenül is igen népszerű volt a Jégmadár vízitanösvény, melyet a látogatók a helyben kapott eszközökkel önállóan evezhetnek végig.
Fotó: KMNPI

– Több vízitanösvény is van az országban, ám azok általában pallósorról vagy vízpartról közelíthetőek meg, ez pedig ténylegesen a vízen helyezkedik el. Az önállóan bejárható vízi útvonal a látogatóközpont stégjéről indul, és az egykilométeres szakaszon a Szarvas-Békés­szentandrási holtágról, illetve annak élővilágáról ad információkat.

A tudnivalók a túrázók szeme láttára, a természetes környezetben elevenedhetnek meg. Az állomások úszó bójaként fogadják a látogatókat. Minden egyes bója egy állat vagy növény szobrát jeleníti meg. Így például a faragott ponty tövében a holtág halairól olvashatunk – részletezte Körömi Krisztina.

A legelső állomáson a vízitanösvény névadó madara, a jégmadár látható, amely egy igen gyakori, de ugyanakkor kevésbé ismert faja a holtágnak. A trópusi színekben pompázó madár ügyesen vadászik a vízen. Tarka színe a védekezést és megtévesztést egyaránt szolgálja. A hasa olyan, mint valami száraz levél, a hal tehát nem gyanakszik. A háta viszont a csillogó kék víztükröt idézi, ezért felülről nem veszi észre a ragadozó madár.

A bakcsót, azaz ismertebb nevén vakvarjút ábrázoló faragott bója.
A bakcsót, azaz ismertebb nevén vakvarjút ábrázoló faragott bója.
Fotó: KMNPI

– Mint a jégmadár, aki halászik, úgy lehet végigsiklani kenukkal a tanösvényen, ezért is választottuk ezt a madarat névadónak – árulta el Körömi­ Krisztina.

Hozzátette, szárazföldön is vannak újdonságok a látogatóközpont életében, ugyanis a több mint ötvenféle, a Kárpát-medencére jellemző állat sorát idén is jó néhány új faj gazdagítja. Közéjük tartozik az a fakó keselyű is, amely még tojásként érkezett a parkba, ahol a figyelmes gondozásnak köszönhetően ki is bújt onnan, ma már pedig több mint három méter szárnyfesztávolságú csapásaival nyűgözi le a látogatókat. Újoncnak számít a legnagyobb testű bagolyféle, az uhu és a nemrégen odakerült vadmacska is, amelyek szintén emberkézben nevelkedtek fel.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tetemes bírság fakivágásért

15 ezer font (5,4 millió forint) bírsággal sújtott a brightoni törvényszéki bíróság egy ingatlanbefektetőt, mely engedélye nélkül vágott ki három bükkfát a Londontól délnyugatra fekvő Dorking természetvédelmi területen még 2017 nyarán.

38 milliárd forintot természetvédelmi beruházásokra

Nyolc helyszínen több mint háromszáz millió forintból újultak meg az Aggteleki Nemzeti Park világörökség részét képező élő- és élettelen értékei - jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a beruházás zárórendezvényén, Jósvafőn.

Repülő ékszerek

Gyönyörű színezetű tollazata kétségkívül a természet egyik remekműve. Hátoldala csillogó smaragdzöld és kék színben ragyog, torka és tarkófoltja fehér, a feje és testének alsó része pedig sárgásbarna. A jégmadár fenséges megjelenése más fajokkal összetéveszthetetlen, így bár ritkán kerül szemünk elé, könnyen azonosítható.

Mogyorós pele – nem mogyorón él

Hazánkban három pelefaj él, melyek közül a mogyorós pele 7-9 centiméteres testhosszával és 6-7 centiméteres farkhosszával a legkisebbnek számít. Elnevezése minden bizonnyal a német fajnévből ered. Ám az utóbbi évek vizsgálatai egyértelműen bebizonyították, hogy a nálunk élő példányok nem a mogyoróra alapozzák takarmánybázisukat.

Elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon

Drasztikusan elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon, a szakemberek szerint az elmúlt évtizedekben még soha nem volt ekkora a számuk.

Kipusztulás fenyegeti a hasznos rovarfajokat

Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 százalékkal csökken – állapította megy egy friss tanulmány. Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, a madaraké vagy a hüllőké, ráadásul a fajok egyharmada veszélyeztetett kategóriába tartozik.

Az EU két magyarországi környezetvédelmi kezdeményezést támogat

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való európai átállás elősegítése érdekében az unió LIFE programjának új finanszírozási forrásai több mint 3,2 milliárd euró összegű kiegészítő támogatásban részesítik tíz tagállam környezetvédelmi és éghajlat-politikai projektjeit, köztük két magyar kezdeményezést.

Nagykoalíciós egyet nem értés

Németországban egy, a közelmúltban a Neue Osnabrücker Zeitung c. napilapnak adott interjúban Svenja Schulze (SPD) szövetségi környezetvédelmi miniszter azt vetette Julia Klöckner (CDU) élelmezési és mezőgazdasági miniszter szemére, hogy az agrártárca vezetőjeként a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről folytatott viták során nem veszi kellően figyelembe a környezetvédelem érdekeit.

Kína és India zöldíti a bolygónkat

A világ két legnagyobb szennyezője, Kína és India segíti a bolygó zöldülését is egy jelentés szerint – legalábbis egyelőre. Ez a hatás főleg abban gyökerezik, hogy Kínában igen ambiciózus faültetési kampány zajlik, illetve mindkét országban igen intenzív a mezőgazdasági termelés.

Csicsörke a fekete kontinensről

A mozambik csicsörke elterjedési területe Afrika és annak néhány környező kisebb szigete. Ma még nehéz arra kérdésre válaszolni, hogy az elnevezés alatt valójában mit érthetünk – voltaképpen egy fajról van szó, vagy több faj gyűjtőneve. Annyi bizonyos, hogy kb. tucatnyi alfaja van. Ez a tollas (Serinus mosambicus) nem is olyan régen még kedvelt díszmadár volt.