Back to top

Egyedülálló vízitanösvény nyílt Szarvason

Megnyitotta kapuit az országban ezidáig páratlan­ Jégmadár vízitanösvény Szarvason, a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban. Az évszázados fákban gazdag Anna ligetet szegélyező Körös-holtágon helyet kapott, nyolc állomásból álló tanösvény hazánk ötödik legnagyobb állóvizéről és annak élővilágáról, élőhelyeiről ad tájékoztatást. Az állatpark lakóinak száma is gyarapodott.

A közelmúltban kialakított tanösvény egyediségét többek között az adja, hogy az állomásokat kizárólag vízi járművekkel lehet megközelíteni - írta a beol.hu. A látogatóközpontban kölcsönözhető kenu és csónak, de ha valaki saját felszereléssel lapátolna a holtágon, akkor úgy is felfedezheti a természetvédelmi információkkal ellátott felületeket – tudták meg Körömi Krisztinától, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, ­Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark vezetőjétől.

jegmadar_tanosveny_beol.jpg

Már a nyitás után közvetlenül is igen népszerű volt a Jégmadár vízitanösvény, melyet a látogatók a helyben kapott eszközökkel önállóan evezhetnek végig.
Már a nyitás után közvetlenül is igen népszerű volt a Jégmadár vízitanösvény, melyet a látogatók a helyben kapott eszközökkel önállóan evezhetnek végig.
Fotó: KMNPI

– Több vízitanösvény is van az országban, ám azok általában pallósorról vagy vízpartról közelíthetőek meg, ez pedig ténylegesen a vízen helyezkedik el. Az önállóan bejárható vízi útvonal a látogatóközpont stégjéről indul, és az egykilométeres szakaszon a Szarvas-Békés­szentandrási holtágról, illetve annak élővilágáról ad információkat.

A tudnivalók a túrázók szeme láttára, a természetes környezetben elevenedhetnek meg. Az állomások úszó bójaként fogadják a látogatókat. Minden egyes bója egy állat vagy növény szobrát jeleníti meg. Így például a faragott ponty tövében a holtág halairól olvashatunk – részletezte Körömi Krisztina.

A legelső állomáson a vízitanösvény névadó madara, a jégmadár látható, amely egy igen gyakori, de ugyanakkor kevésbé ismert faja a holtágnak. A trópusi színekben pompázó madár ügyesen vadászik a vízen. Tarka színe a védekezést és megtévesztést egyaránt szolgálja. A hasa olyan, mint valami száraz levél, a hal tehát nem gyanakszik. A háta viszont a csillogó kék víztükröt idézi, ezért felülről nem veszi észre a ragadozó madár.

jegmadar_tanosveny2_beol.jpg

A bakcsót, azaz ismertebb nevén vakvarjút ábrázoló faragott bója.
A bakcsót, azaz ismertebb nevén vakvarjút ábrázoló faragott bója.
Fotó: KMNPI

– Mint a jégmadár, aki halászik, úgy lehet végigsiklani kenukkal a tanösvényen, ezért is választottuk ezt a madarat névadónak – árulta el Körömi­ Krisztina.

Hozzátette, szárazföldön is vannak újdonságok a látogatóközpont életében, ugyanis a több mint ötvenféle, a Kárpát-medencére jellemző állat sorát idén is jó néhány új faj gazdagítja. Közéjük tartozik az a fakó keselyű is, amely még tojásként érkezett a parkba, ahol a figyelmes gondozásnak köszönhetően ki is bújt onnan, ma már pedig több mint három méter szárnyfesztávolságú csapásaival nyűgözi le a látogatókat. Újoncnak számít a legnagyobb testű bagolyféle, az uhu és a nemrégen odakerült vadmacska is, amelyek szintén emberkézben nevelkedtek fel.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Épphogy felfedezték, hamarosan el is tűnhet

Egy eddig ismeretlen mérgeskígyófajt fedeztek fel nemrégiben kutatók az északkelet-ausztráliai Queensland államban. A felfedezést azonban beárnyékolja, hogy a helyi bányászat miatt talán már most a kihalás szélén áll.

Nagykanizsai kilátó

Ez év március 21-én sokak kívánsága vált valóra, újra látogatható a nagykanizsai kilátó. Az ország egyik legmagasabb kilátójáról csodálatos panoráma nyílik a városra, a közeli lankás dombokra, a távolban pedig kirajzolódnak a horvát hegyvonulatok.

Hamvadó cigarettavég, lángoló aljnövényzet

Ugyan rendszeresen felhívja a figyelmet a katasztrófavédelmi igazgatóság a szabadtéri tüzek megelőzésére, nem telik el úgy nap, hogy lángoló aljnövényzet vagy avar oltása ne adna munkát a tűzoltóknak. Az idén már kétszázhatvan szabadtéri tűzesethez vonultak ki a tűzoltó egységek szerte Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Vaddisznóktól félnek Révfülöpön

A belterületen élő vaddisznóállományt úgy lehet felszámolni, ha a búvóhelyét, az élelmét, a víz forrását megszüntetik és az elbozótosodott, elhagyott telkeket felszámolják önkormányzati módszerekkel. A vadásztársaság pedig vadbefogókkal eltávolítja a vadat a belterületekről.

Rendkívül ritka orchidea fajt találtak a füredi ártéri sétaúton

Ritkán látott növény bukkant fel a Tiszavirág ártéri sétaúton. A ritkaságot a Balmazújvárosi Környezetvédelmi Egyesület aktivistája találta meg.

Minden csepp vízért hálásak a madarak nyáron

A kánikula idején nem csak nekünk embereknek, hanem a körülöttünk él ő madaraknak is sok folyadékra van szükségük. A kertben a madarak gyülekező helye lehet egy jól elkészített itató.

Pillangómentés a nagyvárosokban

A nagyvárosokban csökkenőben van a pillangópopuláció, amit már számos helyen felismertek és megpróbálnak tenni ellene. Bécsi környezetvédők felismerték, hogy az elmúlt években a mezei pillangók populációja nagy mértékben megcsappant, az eredetileg 137 nappali lepkeféléből mára már csak 105 faj található meg. Bécsben még applikáció is készült a pillangómentésre.

Nagy István: A büdzsé garantálja az agrárium biztonságos növekedését

A jövő évi költségvetés garantálja a magyar agrárium erősödését, biztonságos növekedését és újabb áfacsökkentéssel segíti a családokat - mondta az agrárminiszter.

Ki lehet tűnni tömegből a fenntartható gazdálkodással

Ausztria és Németország után Magyarországon is megkezdi működését a GREEN BRANDS független nemzetközi minősítő szervezet. A kitüntető címre többek között fenntarthatóan működő, termelő és szolgáltató, élelmiszeripari vállalatok, kkv-k jelentkezhetnek.

Természetjáró szálláshelyek

Négykötetes zsebkalauz készült az év elején, hogy segítse a hazai túrázás kedvelőit nem prémium kategóriás szálláshelyet találni. A kis füzetek az állami erdőgazdaságok, a nemzeti parkok és a Magyar Természetjáró Szövetség bakancsos szálláshelyeit tartalmazza.