Back to top

Egyedülálló vízitanösvény nyílt Szarvason

Megnyitotta kapuit az országban ezidáig páratlan­ Jégmadár vízitanösvény Szarvason, a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban. Az évszázados fákban gazdag Anna ligetet szegélyező Körös-holtágon helyet kapott, nyolc állomásból álló tanösvény hazánk ötödik legnagyobb állóvizéről és annak élővilágáról, élőhelyeiről ad tájékoztatást. Az állatpark lakóinak száma is gyarapodott.

A közelmúltban kialakított tanösvény egyediségét többek között az adja, hogy az állomásokat kizárólag vízi járművekkel lehet megközelíteni - írta a beol.hu. A látogatóközpontban kölcsönözhető kenu és csónak, de ha valaki saját felszereléssel lapátolna a holtágon, akkor úgy is felfedezheti a természetvédelmi információkkal ellátott felületeket – tudták meg Körömi Krisztinától, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, ­Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark vezetőjétől.

Már a nyitás után közvetlenül is igen népszerű volt a Jégmadár vízitanösvény, melyet a látogatók a helyben kapott eszközökkel önállóan evezhetnek végig.
Már a nyitás után közvetlenül is igen népszerű volt a Jégmadár vízitanösvény, melyet a látogatók a helyben kapott eszközökkel önállóan evezhetnek végig.
Fotó: KMNPI

– Több vízitanösvény is van az országban, ám azok általában pallósorról vagy vízpartról közelíthetőek meg, ez pedig ténylegesen a vízen helyezkedik el. Az önállóan bejárható vízi útvonal a látogatóközpont stégjéről indul, és az egykilométeres szakaszon a Szarvas-Békés­szentandrási holtágról, illetve annak élővilágáról ad információkat.

A tudnivalók a túrázók szeme láttára, a természetes környezetben elevenedhetnek meg. Az állomások úszó bójaként fogadják a látogatókat. Minden egyes bója egy állat vagy növény szobrát jeleníti meg. Így például a faragott ponty tövében a holtág halairól olvashatunk – részletezte Körömi Krisztina.

A legelső állomáson a vízitanösvény névadó madara, a jégmadár látható, amely egy igen gyakori, de ugyanakkor kevésbé ismert faja a holtágnak. A trópusi színekben pompázó madár ügyesen vadászik a vízen. Tarka színe a védekezést és megtévesztést egyaránt szolgálja. A hasa olyan, mint valami száraz levél, a hal tehát nem gyanakszik. A háta viszont a csillogó kék víztükröt idézi, ezért felülről nem veszi észre a ragadozó madár.

A bakcsót, azaz ismertebb nevén vakvarjút ábrázoló faragott bója.
A bakcsót, azaz ismertebb nevén vakvarjút ábrázoló faragott bója.
Fotó: KMNPI

– Mint a jégmadár, aki halászik, úgy lehet végigsiklani kenukkal a tanösvényen, ezért is választottuk ezt a madarat névadónak – árulta el Körömi­ Krisztina.

Hozzátette, szárazföldön is vannak újdonságok a látogatóközpont életében, ugyanis a több mint ötvenféle, a Kárpát-medencére jellemző állat sorát idén is jó néhány új faj gazdagítja. Közéjük tartozik az a fakó keselyű is, amely még tojásként érkezett a parkba, ahol a figyelmes gondozásnak köszönhetően ki is bújt onnan, ma már pedig több mint három méter szárnyfesztávolságú csapásaival nyűgözi le a látogatókat. Újoncnak számít a legnagyobb testű bagolyféle, az uhu és a nemrégen odakerült vadmacska is, amelyek szintén emberkézben nevelkedtek fel.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szarvasoktól hangos az erdő

Szombat este kisvonatra szállhattak mind azok, akik gímszarvasok énekére voltak kíváncsiak. Kora este, 5 órakor a felsőtárkányi állomásról családokkal, baráti társaságokkal megtelt szerelvények gördültek ki a Stimecz-ház állomás felé, ahol az EGERERDŐ Zrt. szakemberei szeretettel fogadták a népes társaságot.

Hörcsöginváziótól szenvednek a gazdák

Továbbra is sok a mezei hörcsög a dél-hevesi településeken, köztük Tarnaszentmiklóson és Tiszanánán is, ahol rengeteg kárt okoznak az apró állatok. Problémát jelent az is, hogy megfelelő területeket találjanak a befogott állatok szabadon bocsátására.

A Vendvidék kincsei: tökmagolaj, hajdina és köles

Az ország legnyugatibb részén, közel a Hármashatárhoz, ahol Ausztria, Szlovénia és Magyarország találkozik, él a hajdan vendnek nevezett közösség, a 6. században a területre költözött szlovénség. A Rába folyótól délre elterülő, 94 négyzetkilométeres Szlovén Rába-vidéknek nemcsak adottságai, története sajátos, a konyhája is különleges.

Önkéntesek tisztítják meg a Duna-partot és a Gellért-hegyet

A hét végén két fővárosi akció is lesz: szombaton a Gellért-hegyen húznak kesztyűt önkéntesek a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány szervezésében, míg vasárnap a Duna-part megtisztítása lesz a program.

"Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!"

A XXII. Erdők Hete keretében a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája látványos, több állomással kialakított, tanösvény-jellegű erdei sétát szervez a Sóstói-erdőben (kb. 1100 m), az erdőben zajlómunkák bemutatására.

Gyümölcsevéssel a vízpazarlás ellen

Ha az emberek egészségesebb, több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrendre térnek át, akár 55 százalékkal is csökkenhet a "vízlábnyom" egy új tanulmány szerint.

Elhunyt a magyarországi természetvédelem atyja

Életének 89. évében, szeptember 10-én elhunyt Rakonczay Zoltán erdőmérnök, az intézményes természetvédelem magyarországi atyja. A szakma az ő érdemének tartja a jelenleg 10 igazgatóságból álló magyarországi nemzetipark-hálózat kialakítását, a szükséges jogszabályi hátterének és működtetési rendszerének megteremtését.

A patások vándorlásának alapja a megszerzett tudás

Megvan az első bizonyíték arra, hogy a vadonélő patás állatoknak meg kell tanulniuk, hogy mikor és hová vándoroljanak - fedezte fel a Wyoming Egyetem (UW) tudós csapata. Ahhoz, hogy az évszakokhoz alkalmazkodott migrációs útvonalak fennmaradjanak, a tudásnak generációról generációra öröklődnie kell.

Aludjon hordóban!

Szüret táján különösen kényelmes megoldás lehet, ha valaki haza sem megy a szőlőtőkék közül, hanem rögvest ott is marad éjszakára. Valójában ezt a szálláslehetőséget inkább a borkedvelő vendégek számára találták ki.

Műanyag, ami lebomlik a tengervízben

A tengerek sós vízében lebomló műanyagot fejlesztettek ki a kutatók Kínában, remélve, hogy az új anyag segíthet megfékezni az óceánok műanyagszennyezettségének egyre súlyosbodó problémáját.