0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Seneca völgyi vírus – még alig ismert betegség

Egyre többször lehet olvasni külföldi szaklapokban a Seneca völgyi vírusról (SVV), amely főként a sertést fertőzi. A vírusok között is parányinak számító kórokozó megbetegítő képességéről ma is komoly viták folynak a szakemberek között, egyben viszont teljes az egyetértés, első az óvatosság! A Seneca Valley ugyanis olyan vírusokkal rokon, amiktől nincs tenyésztő, aki ne tartana…
A Seneca Valley vírusfaj (SVV) egy kicsi, burok nélküli (nincs lipidekből álló „burka”) vírus. 2002-ig még a kutatók sem ismereték, akkor, mint a laboratóriumi szövettenyészeteket megfertőző kórokozót azonosították az USA-ban.

A vírussal kapcsolatban a legnagyobb óvatosságra intenek a szakemberek, mert a Picornaviridae családba tartozik, ahová két másik, rendkívül fontos betegség, a ragadós száj-és körömfájás vírusa (FMDV) és a sertés hólyagos betegségét okozó vírus (SVDV) is. Az SVV vírus okozta tünetek ráadásul nagyon hasonlóak a ragadós száj és körömfájás klinikai tüneteihez, azoktól csak kiegészítő laboratóriumi vizsgálatokkal (PCR vizsgálat) különíthető el.

Az viszont, hogy a fertőzött állat megbetegszik-e, illetve hogy mi okozza a tünetek megjelenését, távolról sem tisztázott.

Az „idiopatikus hólyagos betegség” névvel jelölt kórkép, melyet összefüggésbe hoztak a vírussal, a megfigyelések szerint tavasszal és ősszel alakul ki, ám a kísérletek során a mesterségesen SVV vírussal fertőzött sertéseken nem jelentkeztek a klinikai tünetek. A fertőzöttség természetes körülmények között sem vezet automatikusan megbetegedéshez, amit az is bizonyít, hogy a vírust egészséges sertésekből is kimutatták.

A vírus állatról állatra való terjedésének módja sem teljesen tisztázott, de a csoportba tartozó vírusokra jellemző terjedési formák, azaz a fertőzött állattal való érintkezés, köhögés során keletkező aeroszol képződés, illetve a váladékokkal való érintkezés biztos, hogy szerepet játszik a terjedésben.

A kórokozóval történő „találkozásra” utaló, SVV vírust semlegesítő hatású ellenanyagokat kimutatták kis létszámú sertésállományokban, továbbá szarvasmarhában és erdőben élő egerekben is.

Az USA területén Dél-Dakota, Iowa, Minnesota, Észak-Karolina, New Jersey, Illinois, Louisiana és Kalifornia államokban a kórokozó már jelen van, de Ausztráliában, Új-Zélandon, és Brazíliában is megtalálták már a vírust. A terjedést azonban lassítja, hogy kifejezetten érzékeny kórokozóról van szó. A vírus külső környezetben, természetes körülmények közötti nem képes túlélni, ráadásul az olyan általánosan elterjedt fertőtlenítőszerek is hatásosak ellene, mint például a nátronlúg, a nátrium-hipoklorit (HYPO), a 0,2 százalékos citromsav, az aldehidek és az oxidáló szerek. S még egy jó hír: bár a Seneca völgyi vírus körül még sok a kérdőjel, egy dolog már bizonyított: az emberre veszélytelen a kórokozó.

 

 

Forrás: Nébih