0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Versengtek kaszával, kötötték a kévét

Közel félezren látogattak ki szombaton a huszonhatodik Péter–Pál-napi Aratófesztiválra, melyen olyan hagyományokat igyekeznek életben tartani, mint a rendvágás, a marokszedés vagy a kévekötés.

A falu polgármestere a heol.hu-nak elmondta, hagyományos aratóversenyüket Cseh István helyi gazdálkodó búzatáblájánál rendezték meg, nem messze a strandtól.

Az ünnepélyes megnyitón Eperjes István atya megáldotta a búzakoszorút és -mezőt, majd a polgármesteri köszöntő után elkezdődött a megmérettetés. Tilcsik István tudatta, idén is több számban keresték a legjobbakat. A csoportos versengésben hat csapat küzdött, az indulók között a helyieken túl érkeztek Besenyőtelekről, Kápolnáról, Nagyfügedről és Pélyről is. Első helyen az egyik sarudi csapat végzett.

Hozzátette, legjobb kaszásnak a szintén helyi Rostás Zsolt, legjobb marokszedőnek pedig a pélyi Fábián Gáborné bizonyult. A versenyt követően hagyományőrző kórusok mutatkoztak be délután, este tűzzsonglőrök, koncertek szórakoztatták a közönséget. Idén először tűzijátékkal zárult a program.

Forrás: heol.hu