0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Virágos Magyarország: a nemzetközi zsűri is bejárta Lajoskomáromot

Ha Lajoskomáromba – vagy a településen át – utazik az ember, kétségkívül elámul: amerre néz, rendezett, virágos előkertek fogadják, az utcák pedig mérnöki pontossággal tervezettek.

Ebbe a környezetbe érkezett meg a múlt héten az Entente Florale Europe, avagy az Európai Virágos Városok és Falvak Verseny nemzetközi zsűrije, hogy aztán tegnap alaposan szemrevételezze a nagyközséget – írta a feol.hu. A megmérettetésre Lajoskomárom azzal delegálta magát, hogy tavaly ősszel mintegy húszévnyi pályázás után megnyerte a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját, Veszprém mellett. Utóbbi település a városok, Lajoskomárom pedig a falvak kategóriájában versenyez az európai „fordulóban”.

– Mivel már tegnap megérkeztünk a településre, megismerkedtünk néhány jellegzetességgel: a mezőgazdasági munkálatok például teljesen lenyűgöztek. Azonban esős idő lévén az emberek bezárkóztak, így nem volt lehetőségünk találkozni velük, és megismerni Lajoskomárom mindennapi arcát – nyilatkozott első benyomásáról a belga zsűrielnök, tájépítész Rudi Geerardyn.

A bírálati nap tempója feszes volt, hiszen a kilenctagú – belga, cseh, holland, ír, német, olasz, osztrák, szlovén és magyar nemzetiségű bírálókból álló – zsűri a település lakóinak lélekszáma alapján csupán négy órát tölthetett el értékeléssel a nagyközségben.

A programsorozat fotózással és angol nyelvű prezentáció­val kezdődött, melynek során Csernyus Lőrinc főépítész, valamint Pirtyák Zsolt polgármester mutatta be a települést. Ezt követően a magyar és külföldi tagokból álló csoport – több esetben a Lajoskomárom SE kisbuszával – körbejárta a helység főbb pontjait. Az egyes helyszíneken szakértők segítettek az adott szakmai, például a gesztenyefák ápolásával vagy a templomok történetével kapcsolatos kérdések megválaszolásában.

– A zsűrizés során figyeljük a virágosítást, az utcák tisztaságát, a település rendezettségét. Nem célunk a kritizálás, inkább csak tanácsot szeretnénk adni ahhoz, hogyan fejlődhet még a község. Az viszont kiemelt szempont, hogy az adott hely ne csak a lakosoknak, de a turistáknak is otthont adjon – fejtette ki a nemzetközi zsűri elnöke.

A látogatásról képgaléria itt található.  

A teleházban Inotai Lajos, a növényekkel kapcsolatban Csida Margo, a templomokról Decmann Tibor, a tavakról Raskó György, a temetőről és környékéről Heinz Helga és Zsigó György, a Béka-tó környékéről Sirokai Ferenc, az oktatásról Keresztes Aranka, a Fülöp-hegyi tájképről Steidl János, Sáripusztáról pedig Szávay Gábor beszélt.

Forrás: feol.hu