Back to top

Brüsszel: Több mozgástér, kevesebb forrás

Több teret engedne Brüsszel a tagállamoknak a döntéshozatalban, de végső soron kevesebb pénzt oszthatnának el az uniós országok – így módosulna a Közös Agrárpolitika (KAP) az Európai Bizottság javaslatának értelmében. Az előterjesztés részleteit a Bizottság emberi ismertették szerdán Budapesten, az Agrárminisztériumban megtartott szakmai rendezvényen.

A szubszidiaritást, valamint a konkrét cselekvési tervek helyett előtérbe kerülő célkitűzések rendszerét hangsúlyozták az Európai Bizottság képviselői Budapesten azon a rendezvényen, amelyen a brüsszeli testület Közös Agrárpolitikát illető javaslatait ismertették részleteiben. A tájékoztató rendezvényre az Agrárminisztériumban került sor szerdán.

A javaslat kapcsán a Bizottság képviseletében felszólaló szakértők megjegyezték: a legfontosabb változás, hogy a tagállamok a korábbiakhoz képest lényegesen nagyobb mozgásteret kapnának a KAP forrásainak elosztásában.

Az új, szubszidiaritást szem előtt tartó rendszerben Brüsszel bizonyos célkitűzéseket fogalmaz meg, és a tagállamokra bízza annak kidolgozását, hogy azt hogyan kívánják elérni.

Ilyen célkitűzések között lesz például a fiatal gazdák számának növelése, vagy környezetvédelmi szempontok, amelyekhez világos mutatószámokat is kell kapcsolni. A számszerű vállalások végrehajtását ellenőrzi majd később a monitoring során az Európai Bizottság. A tagállamok azonban súlyozhatnak az egyes problémákra szánt források között, maguk határozhatják meg, hogy milyen stratégia mentén érnék el a kitűzött célokat. A stratégiát előzetesen persze véleményezi Brüsszel, de a részletszabályokba nem szól bele – hangzott el.

A nagyobb mozgásteret biztosító új rendszerben a tagállamok egyedileg dönthetnének arról, hogy – a kereteken belül – mely területekre összpontosítanak. Ezt már korábban is üdvözölték az uniós országok. A Bizottság költségvetésre vonatkozó javaslata szerint ugyanakkor érezhetően csökkenne a Közös Agrárpolitikára fordítható keret, elsősorban a brit kilépés következményeként.

A javaslat kritikusai szerint így előfordulhat, hogy a termelőknek többet kellene teljesíteniük kevesebb támogatásért cserébe.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mezőgazdaság teljesítménye is segítette a GDP növekedést

Kiugróan jól teljesített a magyar gazdaság a harmadik negyedévben. A bruttó hazai termék (GDP) 5,0 százalékkal nőtt ebben az időszakban az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az eredményhez a mezőgazdaság is hozzájárult – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatójából. A mezőgazdaság mely területe volt ennyire sikeres - kérdeztük a szakminisztériumtól?

Mézes reggeli Tatán

November 16-án, pénteken Tatán ünnepélyes keretek között kezdődött el a Mézes reggeli nevű idei mézfogyasztást ösztönző kampány, melyet Szlovéniában indítottak el, s célja, hogy a gyermekeket a mézfogyasztásra ösztönözze, megismertesse velük a méz és más méztermékek kiváló élettani hatásait.

Mától lehet szavazni „Az Év Tanyája 2018” közönségdíjának jelöltjeire

Az Agrárminisztérium idén másodjára hirdette meg "Az Év Tanyája" díjat.

A magyar agrártermékek iránt is érdeklődik a kínai piac

A világ legnépesebb országa nyitott a magyar gabonafélék, az állati termékek és a bor importjára – hangzott el a Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség delegációjával folytatott tárgyaláson Budapesten.

Paul McCartney a vegetarianizmus mellett kampányol

Duettet énekelhet Paul McCartney-val az a szerencsés nyertes, aki néhány dollárral támogatja a zenész családja által indított Húsmentes Hétfő mozgalmat. A cél a nagyüzemi állattartás környezeti hatásainak mérséklése.

Foltosszárnyú muslica szamócában

Hazánkban is mind nagyobb gondot okoz a nemrégiben megtelepedett foltosszárnyú muslica kártétele. A Magyarországon is tevékenykedő holland szaktanácsadó, Klaas Plas tanácsait adjuk közre szamócatermesztőknek. Európában mindenütt terjed a kártevő, és az érőfélben lévő, ép gyümölcsöt károsítja. Szamócában különösen nehezen vehető észre, csak a szedéskor könnyen nyomódó gyümölcsök árulkodnak róla.

Virtuóz módon költöttek el kétszázmilliót az egyetemisták

Az egy hónapos selejtező után végre elérkezett az Agrovirtus döntője: az agrárhallgatókból álló nyolc csapatnak négy órája volt virtuális gazdaságuk fejlesztéseinek tökéletesítésére. A versengést szakmai programokkal színesítették a szervezők.

Csak erős agráriummal alapozható meg a vidék fejlődése

Gazdasági súlyán felül, stratégiai ágazatként kell kezelni az agrár- és élelmiszergazdasági szektort, hiszen erős agrárium nélkül elképzelhetetlen a vidék, és ezáltal Magyarország fejlesztése – hangsúlyozta Győrffy Balázs.

A mezőgazdasági és kohéziós politikákra szánt összeg nem csökkenhet

Az Európai Parlament egy szerdai szavazással elfogadta az EU következő hosszú távú költségvetésére vonatkozó, az egyes programokra szánt konkrét összegeket is tartalmazó tárgyalási álláspontját.

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.