Back to top

Brüsszel: Több mozgástér, kevesebb forrás

Több teret engedne Brüsszel a tagállamoknak a döntéshozatalban, de végső soron kevesebb pénzt oszthatnának el az uniós országok – így módosulna a Közös Agrárpolitika (KAP) az Európai Bizottság javaslatának értelmében. Az előterjesztés részleteit a Bizottság emberi ismertették szerdán Budapesten, az Agrárminisztériumban megtartott szakmai rendezvényen.

A szubszidiaritást, valamint a konkrét cselekvési tervek helyett előtérbe kerülő célkitűzések rendszerét hangsúlyozták az Európai Bizottság képviselői Budapesten azon a rendezvényen, amelyen a brüsszeli testület Közös Agrárpolitikát illető javaslatait ismertették részleteiben. A tájékoztató rendezvényre az Agrárminisztériumban került sor szerdán.

A javaslat kapcsán a Bizottság képviseletében felszólaló szakértők megjegyezték: a legfontosabb változás, hogy a tagállamok a korábbiakhoz képest lényegesen nagyobb mozgásteret kapnának a KAP forrásainak elosztásában.

Az új, szubszidiaritást szem előtt tartó rendszerben Brüsszel bizonyos célkitűzéseket fogalmaz meg, és a tagállamokra bízza annak kidolgozását, hogy azt hogyan kívánják elérni.

Ilyen célkitűzések között lesz például a fiatal gazdák számának növelése, vagy környezetvédelmi szempontok, amelyekhez világos mutatószámokat is kell kapcsolni. A számszerű vállalások végrehajtását ellenőrzi majd később a monitoring során az Európai Bizottság. A tagállamok azonban súlyozhatnak az egyes problémákra szánt források között, maguk határozhatják meg, hogy milyen stratégia mentén érnék el a kitűzött célokat. A stratégiát előzetesen persze véleményezi Brüsszel, de a részletszabályokba nem szól bele – hangzott el.

A nagyobb mozgásteret biztosító új rendszerben a tagállamok egyedileg dönthetnének arról, hogy – a kereteken belül – mely területekre összpontosítanak. Ezt már korábban is üdvözölték az uniós országok. A Bizottság költségvetésre vonatkozó javaslata szerint ugyanakkor érezhetően csökkenne a Közös Agrárpolitikára fordítható keret, elsősorban a brit kilépés következményeként.

A javaslat kritikusai szerint így előfordulhat, hogy a termelőknek többet kellene teljesíteniük kevesebb támogatásért cserébe.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hatalmas fogás: 360 tonna növényvédőszert foglaltak le

A valaha lefoglalt legnagyobb mennyiségű illegális illetve hamisított növényvédőszer került kézre múlt héten Európában, az Europol éves SILVER AXE III akciója keretében. Már maga a tény is, hogy ekkora mennyiségű illegális növényvédőszer került elő, aggodalomra ad okot gazdasági és egészségügyi szempontból.

Megkezdődött a 2020 utáni KAP érdemi vitája

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács július 16-i brüsszeli ülésén került sor az új Közös Agrárpolitika jövőbeni szabályainak első érdemi vitájára. Az uniós agrárminiszterek a szabályozás egyszerűsítésének lehetőségeiről folytattak vitát.

A világ legnagyobb szabadkereskedelmi egyezményét írta alá az EU Japánnal

Az Európai Unió és Japán közti megállapodást négy éven keresztül készítették elő. Az egyezmény lehetővé teszi, hogy a két fél ezentúl vámmentesen kereskedhessen egymással.

Hogyan enyhíthetjük a tavaszi fagykárt?

Többek között arra a kérdésre is választ kaphatnak a Szenti István Egyetem Kertészettudományi Karának tangazdaságába látogatók, hogy milyen lehetőségeink vannak a tavaszi fagykár elkerülésére a kajszi- és őszibarack-ültetvényekben. Soroksáron, a SZIE Kertészettudományi Kar kísérleti gyümölcsöseiben metszési és fajtabemutatóra kerül sor július 31-én kedden 9 órától.

Almatermesztés korszerűen

Az almatermesztés technológiájának minden részletéről volt mondanivalója a KITE és a BASF kettősének a Hajdúböszörményben rendezett bemutatón. A két cég második közös rendezvényén a legkorszerűbb gépeket, fajtákat és növényvédelmi módszereket mutatták be. A KITE éppen tíz éve döntött a gyümölcstermesztési ágazat létrehozásáról, mondta el bevezetőjében Illés Zsolt, a kertészeti üzletág vezetője.

10 tonna hal 15 ezer liter vízben főzve: újra hódít a halászlé Baján

Hivatalosan is megkezdődött a Bajai Halfőző Fesztivál szombaton kora este, amikor mintegy ezerötszáz bogrács alatt gyújtották meg a tüzet a Bács-Kiskun megyei városban. Nagy István agrárminiszter az eseményen célként jelölte meg, hogy emelkedjen az országos halfogyasztás átlaga.

Brexit: reménykednek az ír gazdák

Zökkenőmentes agrárkereskedelemre számítanak az ír gazdák hazájuk és az Egyesült Királyság között a Brexitet követő időszakban is. A brit szándékokra alapozott reményeket azonban könnyedén szétzúzhatja a valóság.

Klímaváltozási stratégiák: több figyelmet érdemelne a talaj

Miközben a klímaváltozás megvámolja a mezőgazdaságot, a földhasználat pedig a bolygó felmelegedését segíti elő, a döntéshozók klímastratégiájában még mindig csekély figyelem jut a talajoknak.

Bizonytalan jövő elé néz a sertéságazat

Bár a sertéshús-kibocsátás várhatóan tovább fog nőni az év második felében, több bizonytalanság is nehezíti az ágazat sorsát – áll a Rabobank ágazati jelentésében. Kereskedelempolitika, betegséges és a dráguló takarmány befolyásolhatja kedvezőtlenül a piacokat, amely végül elviheti a nyereséget is.

Már a dinnyepiac sem a régi

Új fogyasztói igények jelentek meg a dinnyepiacon, a régebben ismert 8-10 kilós görögdinnyék helyett egyre inkább a kisebb, „fridzsiderdinnyéket” keresik a vevők, valamint népszerűek a magnélküli és sárgahúsú fajták is.