Back to top

Brüsszel: Több mozgástér, kevesebb forrás

Több teret engedne Brüsszel a tagállamoknak a döntéshozatalban, de végső soron kevesebb pénzt oszthatnának el az uniós országok – így módosulna a Közös Agrárpolitika (KAP) az Európai Bizottság javaslatának értelmében. Az előterjesztés részleteit a Bizottság emberi ismertették szerdán Budapesten, az Agrárminisztériumban megtartott szakmai rendezvényen.

A szubszidiaritást, valamint a konkrét cselekvési tervek helyett előtérbe kerülő célkitűzések rendszerét hangsúlyozták az Európai Bizottság képviselői Budapesten azon a rendezvényen, amelyen a brüsszeli testület Közös Agrárpolitikát illető javaslatait ismertették részleteiben. A tájékoztató rendezvényre az Agrárminisztériumban került sor szerdán.

A javaslat kapcsán a Bizottság képviseletében felszólaló szakértők megjegyezték: a legfontosabb változás, hogy a tagállamok a korábbiakhoz képest lényegesen nagyobb mozgásteret kapnának a KAP forrásainak elosztásában.

Az új, szubszidiaritást szem előtt tartó rendszerben Brüsszel bizonyos célkitűzéseket fogalmaz meg, és a tagállamokra bízza annak kidolgozását, hogy azt hogyan kívánják elérni.

Ilyen célkitűzések között lesz például a fiatal gazdák számának növelése, vagy környezetvédelmi szempontok, amelyekhez világos mutatószámokat is kell kapcsolni. A számszerű vállalások végrehajtását ellenőrzi majd később a monitoring során az Európai Bizottság. A tagállamok azonban súlyozhatnak az egyes problémákra szánt források között, maguk határozhatják meg, hogy milyen stratégia mentén érnék el a kitűzött célokat. A stratégiát előzetesen persze véleményezi Brüsszel, de a részletszabályokba nem szól bele – hangzott el.

A nagyobb mozgásteret biztosító új rendszerben a tagállamok egyedileg dönthetnének arról, hogy – a kereteken belül – mely területekre összpontosítanak. Ezt már korábban is üdvözölték az uniós országok. A Bizottság költségvetésre vonatkozó javaslata szerint ugyanakkor érezhetően csökkenne a Közös Agrárpolitikára fordítható keret, elsősorban a brit kilépés következményeként.

A javaslat kritikusai szerint így előfordulhat, hogy a termelőknek többet kellene teljesíteniük kevesebb támogatásért cserébe.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezren pályáztak tanyafejlesztésre

Lezárult a Tanyafejlesztési Program, amelyre csaknem ezer pályázat érkezett. Az Agrárminisztérium duplájára emelte a program keretében elnyerhető támogatás összegét, így az idei évben mintegy 2,4 milliárd forint áll rendelkezésre. A program alapvető célkitűzése a tanyán élők életszínvonalának javítása, valamint a tanyasi gazdálkodás megújítása.

38 milliárd forintot természetvédelmi beruházásokra

Nyolc helyszínen több mint háromszáz millió forintból újultak meg az Aggteleki Nemzeti Park világörökség részét képező élő- és élettelen értékei - jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a beruházás zárórendezvényén, Jósvafőn.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Mezőhegyes megkerülhetetlen a magyar agrárium jövője szempontjából

Mezőhegyes a magyar agrárium története és jövője szempontjából egyaránt megkerülhetetlen - mondta Nagy István agrárminiszter kedden a Békés megyei városban egy szakmai fórum előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Felmentették Bitay Márton államtitkárt

Áder János köztársasági elnök felmentette megbízatása alól Bitay Mártont, az Agrárminisztérium (AM) földügyekért felelős államtitkárát 2019. február 18-i hatállyal - közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel.

Csúcsot döntött a skót whisky exportja

Kiemelkedően jó évet zártak a skót whiskyt előállítók és exportálók.Tavaly mind mennyiségében, mind értékében megdőlt az eddigi eladási rekord, s ezzel a kőolajat nem számítva, a brit exportbevétel 1 százaléka származott a skót whisky értékesítéséből.

Ködös Albion – ugrás az ismeretlenbe?

Nem oszlik, sőt inkább egyre sűrűbb a Londont borító legendás köd. A brit parlament példátlan többséggel utasította el január közepén az immár két éve formálódó, az Európai Unióból való kilépésnek szervezett keretet adó, a kilépés feltételeit megfogalmazó megállapodástervezetet. Az ellenzék túl puhának, a kormánypártiaknak pedig túl keménynek találták az Európai Bizottság konszenzusát bíró menetrendet.