0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Turistaközpont a Mátrában

Ha valaki korszerű és kényelmes, minden igényt kielégítő, mégis a bakancsos turisták hagyományaihoz hű szállást keres a Mátrában, ahol nemcsak megpihenhet a fárasztó gyaloglás után, hanem még finomakat is ehet, a legjobb helyen jár a Galyatető Turistacentrumban.

A 2014-ben kívül-belül megújult Galyatető Turistacentrumnak már a megjelenésében is a múlt és a jelen, sőt a jövő találkozása ölt testet: az 52 fő elszállásolására alkalmas, 770 négyzetméteres épületegyüttes az eredetileg az 1930-as évek végén létesült Nagyszálló építésvezetőjének irodájából és munkásszállójából született újjá. A felújítási munkákra a Magyar Természetjáró Szövetség és az EGERERDŐ Zrt. közös konzorciumot hozott létre.

A gyökereit nem is akarja letagadni, hiszen a felújítása során felhasználták a környék jellegzetes kőzetét, a mátrai andezitet, amellyel szépen harmonizálnak az olyan modern építőanyagok, mint a látszó vasbeton.

A belső tér a hagyományoknak és a rendeltetésnek megfelelően a túrázók számára kedves „barátságos puritánság” jegyében készült, amit azonnal érezhetünk, ha belépünk a skandináv eleganciát sugalló fa étkezőasztalokkal és székekkel felszerelt, igényes étteremként is működő központi helyiségbe.

A hagyományok és a csúcstechnika ötvöződését jelzi az is, hogy a konyha kivételével mindenhol LED-világítás van, a melegvíz-, illetve az áramellátást napkollektorok és napelemek segítik, a vécék öblítésére pedig a csapadékvizet használják fel.

A Galyatető Turistacentrumban minden természetjáró megtalálja az igényeire szabott szálláshelyet: a kétágyas, saját fürdővel ellátott szobákat éppúgy, mint az egylégterű hálótermet, sőt az udvaron sátrazni, míg a közeli Péter hegyesén álló Galya-kilátóban bivakolni is lehet.

Autóval Galyatetőre Gyöngyös felől a 24-es úton, a parádsasvári elágazásnál balra kanyarodva juthatunk fel, vagy Hatvanból Pásztón keresztül a 21-es úton. A turistaház környékén ingyenesen parkolhatunk. Ha busszal érkezünk, akkor a Kodály Zoltán sétány megállótól kelet felé kell elindulnunk a sárga sáv jelzést követve, hogy 400 méternyi séta után megérkezzünk a turistacentrumhoz.

A létesítmény az Országos Kéktúra nyomvonalán fekszik. Kékestetőtől 11,2 kilométeres, kb. 450 méter szintemelkedést magában foglaló gyaloglással érjük el a kék sáv jelzés mentén, míg Mátraszentlászlóról csak 4,2 kilométert kell sétálnunk a turistaházig.

Szöveg és képek: MTSZ

Elérhetőség:

3234 Galyatető, Kodály Zoltán sétány hrsz. 1182/20
GPS-koordináták: 47.916589 N 19.923864 E
Telefon: +36 (37) 506-011
Honlap: www.galyacentrum.hu
E-mail: info@turistacentrum.hu

Forrás: A Mi Erdőnk