Back to top

Újabb 21 milliárd forintnyi támogatás talált gazdára az elmúlt napokban

A vidékfejlesztési pályázatok legfrissebb eredményeiről számolt be Kis Miklós, vidékfejlesztésért felelős államtitkár az Agrárminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján, amin egyebek közt kiderült: a szaktárca az elmúlt napokban 21 milliárd forintnyi támogatásról döntött a Vidékfejlesztési Program részeként, a rendelkezésére álló források pedig az ezt követő időszakban tovább fognak nőni.

Ahogy azt Kis Miklós a sajtótájékoztató bevezetőjeként elmondta, az új kormány megalakulását kísérő kinevezések, illetve az azokhoz köthető aláírási jogkörök időközben rendeződtek, így folytatódhattak a döntések a pályázatok kapcsán. Ezek részben már korábban kiértékelt, „hagyományosan” népszerű pályázatokat érintettek, részben pedig egy olyan új támogatási lehetőséget, amit elsősorban kistelepülések önkormányzatai vehetnek igénybe. Utóbbi felhívás esetében helyi piacok, illetve közkonyhák fejlesztésére van lehetőség, méghozzá 12,6 milliárd forintos keretösszegből, amelyre eddig 783 pályázat érkezett be. A bírálat ezek közül 336 kérelem esetében volt pozitív – az általuk elnyert összeg összesen 8 milliárd forint volt.

„ A Vidékfejlesztési Program rendelkezésére álló keret 95 százalékról született eddig döntés, ami 1232 milliárd forintnak felel meg”

– mondta a vidékfejlesztésért felelős államtitkár, hozzátéve, hogy mindez nem jelenti azt, hogy ne lennének nyitva további pályázati felhívások, s ne lenne lehetőség más vidékfejlesztéssel kapcsolatos támogatások igénylésére. Kis Miklós szavai szerint legutóbb főleg az állattenyésztéssel és kertészettel kapcsolatos pályázatok jutottak pluszforrásokhoz, továbbá a falusi szálláshelyek bővítésére is sikerült további támogatásokat biztosítani – az irányító hatóság e kategórián belül 84 pályázatot hagyott jóvá, 3,3 milliárd forint értékben méghozzá.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a szaktárca további élelmiszeripari beruházások is támogatott összesen 2 milliárd forint értékben, állattartótelepek korszerűsítésére 1,7 milliárd forint pluszforrást biztosított, termelői csoportok – összesen 11 kérelmező – 1,5 milliárd forint támogatást kaptak, kertészeti fejlesztésekre pedig 1 milliárd forint jutott.

„A fiatal gazdák induló támogatása esetében újabb 53 pályázatot juttattunk el a támogatási fázisba, mintegy 660 millió forint értékben”

– folytatta Kis Miklós a felsorolást, kitérve az öntözésfejlesztésben érintett pályázatokra is, ami elmondása szerint 46 kérelmező sikerét hozta, ami 227 millió forint támogatást jelentett.

A vidékfejlesztésért felelős államtitkár mindezeken felül hangsúlyozta, hogy idén két pályázati felhívást újra meghirdetnek: az egyik az élelmiszer-feldolgozást segítő beruházásokat érinti, a másik pedig az ökológiai gazdálkodást segíti. Utóbbi esetében 15-20 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívás nyílik meg az ősz folyamán. Kis Miklós ezek emellett a jelenleg is nyitott pályázatokra is felhívta a figyelmet: „300 milliárd forintnyi támogatás vár még sorsára” – nyomatékosított a sajtótájékoztató végén.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágult a bor, szűkült a piac, pedig a minőséggel nincs gond

A belföldi borfogyasztás jelentős visszaesése miatt a borkivitel bővítését sürgette a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottság szőlő-, bor-, pálinka albizottságának csütörtöki ülésén.

Nagy István: A büdzsé garantálja az agrárium biztonságos növekedését

A jövő évi költségvetés garantálja a magyar agrárium erősödését, biztonságos növekedését és újabb áfacsökkentéssel segíti a családokat - mondta az agrárminiszter.

Már fizetik a baromfi és sertés állatjóléti támogatásokat

A Magyar Államkincstár megkezdte a 2018. első negyedéves baromfi és sertés állatjóléti támogatások kifizetését.

Idén e borok lettek az ország büszkeségei

Átadták a 2018. évi Országos Borverseny díjait. A hazai szőlő-bor ágazat legszélesebb merítésű, egyben legismertebb bormustrája idén mind a versenyre nevező termelők száma, mind a nevezett tételek tekintetében rekordot döntött. A nevező 223 pincészet 770 mintájából három bornak nagy aranyérmet, 119-nek arany-, 112-nek pedig ezüstérmet ítéltek.

ASP: kamatmentes hitel és többlettámogatás a mangalicára

Eddig sikerült elkerülni a nagyobb bajt a sertéságazatban Magyarországon - mondta Nagy István agrárminiszter. Noha csökkent a hazai sertéshús ára, a folyamat egyelőre nem hozható összefüggésbe a  vaddisznóállományban fellelt afrikai sertéspestises ese­tekkel - derült ki az ágazati egyeztetés után.

Rohamléptekkel épült meg a Hanság-Fertőmenti Tész hűtőháza Csornán

A Vidékfejlesztési Program kertészeteket támogató pályázatai közül gomba- és hűtőházak létesítésére, illetve korszerűsítésére elnyert támogatásból megvalósuló létesítmények közül az országban elsőként a csornai Hanság-Fertőmenti Tész hűtőháza épült meg.

Adó helyett támogatni kellene az édesipart

Tavaly Magyarországon a cukorkapiac forgalma 28 milliárd forint volt, ami a teljes édességpiac által elért 250 milliárd forintos forgalomnak mintegy 10 százalékát adta, ez az európai átlag felét sem éri el – mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke egy budapesti sajtótájékoztatón.

Fás szárú ültetvény: mire jár támogatás?

Mielőtt fás szárú ültetvények telepítésébe vágnánk „fejszénket”, érdemes tisztázni a legfontosabb kérdéseket ez ügyben. Köztük azt is, hogy mely esetben részesülhetünk az 5 milliárd forint támogatási keretösszegből.

Folytatódik a fagy- és jégkárenyhítés

Az idei tél végi, tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak a hazai mezőgazdasági kultúrákban, amit a gyümölcstermelők úgy fogalmaztak meg, hogy a fagyok már jórészt elvégezték helyettük a betakarítást. Mindezt még tetézték a június eleji jégverések. Egyes tájegységek termelői szerint, amit a fagy meghagyott, azt a jég elvitte.

Az országos vadkár fele három megyében koncentrálódik

Várhatóan hónapokon belül megjelenik az egységes vadkárfelmérési útmutató, amely új alapokra helyezi majd a vadkár felmérését.