Back to top

Újabb 21 milliárd forintnyi támogatás talált gazdára az elmúlt napokban

A vidékfejlesztési pályázatok legfrissebb eredményeiről számolt be Kis Miklós, vidékfejlesztésért felelős államtitkár az Agrárminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján, amin egyebek közt kiderült: a szaktárca az elmúlt napokban 21 milliárd forintnyi támogatásról döntött a Vidékfejlesztési Program részeként, a rendelkezésére álló források pedig az ezt követő időszakban tovább fognak nőni.

Ahogy azt Kis Miklós a sajtótájékoztató bevezetőjeként elmondta, az új kormány megalakulását kísérő kinevezések, illetve az azokhoz köthető aláírási jogkörök időközben rendeződtek, így folytatódhattak a döntések a pályázatok kapcsán. Ezek részben már korábban kiértékelt, „hagyományosan” népszerű pályázatokat érintettek, részben pedig egy olyan új támogatási lehetőséget, amit elsősorban kistelepülések önkormányzatai vehetnek igénybe. Utóbbi felhívás esetében helyi piacok, illetve közkonyhák fejlesztésére van lehetőség, méghozzá 12,6 milliárd forintos keretösszegből, amelyre eddig 783 pályázat érkezett be. A bírálat ezek közül 336 kérelem esetében volt pozitív – az általuk elnyert összeg összesen 8 milliárd forint volt.

„ A Vidékfejlesztési Program rendelkezésére álló keret 95 százalékról született eddig döntés, ami 1232 milliárd forintnak felel meg”

– mondta a vidékfejlesztésért felelős államtitkár, hozzátéve, hogy mindez nem jelenti azt, hogy ne lennének nyitva további pályázati felhívások, s ne lenne lehetőség más vidékfejlesztéssel kapcsolatos támogatások igénylésére. Kis Miklós szavai szerint legutóbb főleg az állattenyésztéssel és kertészettel kapcsolatos pályázatok jutottak pluszforrásokhoz, továbbá a falusi szálláshelyek bővítésére is sikerült további támogatásokat biztosítani – az irányító hatóság e kategórián belül 84 pályázatot hagyott jóvá, 3,3 milliárd forint értékben méghozzá.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a szaktárca további élelmiszeripari beruházások is támogatott összesen 2 milliárd forint értékben, állattartótelepek korszerűsítésére 1,7 milliárd forint pluszforrást biztosított, termelői csoportok – összesen 11 kérelmező – 1,5 milliárd forint támogatást kaptak, kertészeti fejlesztésekre pedig 1 milliárd forint jutott.

„A fiatal gazdák induló támogatása esetében újabb 53 pályázatot juttattunk el a támogatási fázisba, mintegy 660 millió forint értékben”

– folytatta Kis Miklós a felsorolást, kitérve az öntözésfejlesztésben érintett pályázatokra is, ami elmondása szerint 46 kérelmező sikerét hozta, ami 227 millió forint támogatást jelentett.

A vidékfejlesztésért felelős államtitkár mindezeken felül hangsúlyozta, hogy idén két pályázati felhívást újra meghirdetnek: az egyik az élelmiszer-feldolgozást segítő beruházásokat érinti, a másik pedig az ökológiai gazdálkodást segíti. Utóbbi esetében 15-20 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívás nyílik meg az ősz folyamán. Kis Miklós ezek emellett a jelenleg is nyitott pályázatokra is felhívta a figyelmet: „300 milliárd forintnyi támogatás vár még sorsára” – nyomatékosított a sajtótájékoztató végén.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezren pályáztak tanyafejlesztésre

Lezárult a Tanyafejlesztési Program, amelyre csaknem ezer pályázat érkezett. Az Agrárminisztérium duplájára emelte a program keretében elnyerhető támogatás összegét, így az idei évben mintegy 2,4 milliárd forint áll rendelkezésre. A program alapvető célkitűzése a tanyán élők életszínvonalának javítása, valamint a tanyasi gazdálkodás megújítása.

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

Az EU két magyarországi környezetvédelmi kezdeményezést támogat

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való európai átállás elősegítése érdekében az unió LIFE programjának új finanszírozási forrásai több mint 3,2 milliárd euró összegű kiegészítő támogatásban részesítik tíz tagállam környezetvédelmi és éghajlat-politikai projektjeit, köztük két magyar kezdeményezést.

Új elnökség a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat élén

Kiemelt feladatunk a vidéki sokszínűség megtartása, mely büszkeséggel tölti el az ott dolgozó embereket - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter Csopakon, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnökségi alakuló ülésén.

Erdőgazdálkodók figyelem! Lezárul az erdei ökoszisztémák értéknövelését célzó pályázat

Napokon belül zárul a VP5- 8.5.1.-17. kódszámú „Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások” elnevezésű felhívás. A pályázat támogatási kérelmének benyújtási határideje 2019. február 28.

Átszervezi a falugazdász hálózatot az agrárkamara 

Átszervezi a falugazdász hálózatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - közölte Darabos Tamás a kamara főigazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Támogatás a szőlőkabóca elleni védekezéshez

Támogatási kérelem nyújtható be március 1-jétől a szőlőültetvényeken megvalósuló amerikai szőlőkabóca elleni megelőző védekezéshez. A Magyar Államkincstárhoz 2019. március 1-31. között lehet benyújtani a szőlőültetvények növényegészségügyi megelőző védekezésére, amely az amerikai szőlőkabóca által terjesztett szőlő aranyszínű sárgaságot okozó fitplazma, terjedését hivatott megelőzni.

Több mint négymillió embert érint az osztatlan közös földtulajdon

Rövidesen rendeződhet a több mint 4 millió embert érintő osztatlan közös tulajdonú birtokok helyzete, mivel hamarosan a parlament elé kerülhet az erről szóló törvényjavaslat - közölte az agrárminiszter pénteken Hévízen.

Zárul a mezőgazdasági üzemek energiahatékonyság javítására kiírt felhívás

A Vidékfejlesztési Program minden forrásának a gazdatársadalom és a vidék valós fejlesztési elképzeléseit kell szolgálnia – hangsúlyozta Kis Miklós, vidékfejlesztésért felelős államtitkár szombaton, a Hódmezővásárhelyen megrendezett Gazdanapi Fórumon.

Almatermesztés: darázsfészek vagy mélabú

Január 29-én kicsinek bizonyult a vásárosnaményi Esze Tamás Művelődési Ház nagyterme. A meghirdetett program szerint térségi agrárfórumot tartottak, ám a valóságban a tavaly ősz óta nyugvópontra nem jutó léalma-felvásárlásnak szólt a fokozott kíváncsiság.