Back to top

Újabb 21 milliárd forintnyi támogatás talált gazdára az elmúlt napokban

A vidékfejlesztési pályázatok legfrissebb eredményeiről számolt be Kis Miklós, vidékfejlesztésért felelős államtitkár az Agrárminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján, amin egyebek közt kiderült: a szaktárca az elmúlt napokban 21 milliárd forintnyi támogatásról döntött a Vidékfejlesztési Program részeként, a rendelkezésére álló források pedig az ezt követő időszakban tovább fognak nőni.

Ahogy azt Kis Miklós a sajtótájékoztató bevezetőjeként elmondta, az új kormány megalakulását kísérő kinevezések, illetve az azokhoz köthető aláírási jogkörök időközben rendeződtek, így folytatódhattak a döntések a pályázatok kapcsán. Ezek részben már korábban kiértékelt, „hagyományosan” népszerű pályázatokat érintettek, részben pedig egy olyan új támogatási lehetőséget, amit elsősorban kistelepülések önkormányzatai vehetnek igénybe. Utóbbi felhívás esetében helyi piacok, illetve közkonyhák fejlesztésére van lehetőség, méghozzá 12,6 milliárd forintos keretösszegből, amelyre eddig 783 pályázat érkezett be. A bírálat ezek közül 336 kérelem esetében volt pozitív – az általuk elnyert összeg összesen 8 milliárd forint volt.

„ A Vidékfejlesztési Program rendelkezésére álló keret 95 százalékról született eddig döntés, ami 1232 milliárd forintnak felel meg”

– mondta a vidékfejlesztésért felelős államtitkár, hozzátéve, hogy mindez nem jelenti azt, hogy ne lennének nyitva további pályázati felhívások, s ne lenne lehetőség más vidékfejlesztéssel kapcsolatos támogatások igénylésére. Kis Miklós szavai szerint legutóbb főleg az állattenyésztéssel és kertészettel kapcsolatos pályázatok jutottak pluszforrásokhoz, továbbá a falusi szálláshelyek bővítésére is sikerült további támogatásokat biztosítani – az irányító hatóság e kategórián belül 84 pályázatot hagyott jóvá, 3,3 milliárd forint értékben méghozzá.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a szaktárca további élelmiszeripari beruházások is támogatott összesen 2 milliárd forint értékben, állattartótelepek korszerűsítésére 1,7 milliárd forint pluszforrást biztosított, termelői csoportok – összesen 11 kérelmező – 1,5 milliárd forint támogatást kaptak, kertészeti fejlesztésekre pedig 1 milliárd forint jutott.

„A fiatal gazdák induló támogatása esetében újabb 53 pályázatot juttattunk el a támogatási fázisba, mintegy 660 millió forint értékben”

– folytatta Kis Miklós a felsorolást, kitérve az öntözésfejlesztésben érintett pályázatokra is, ami elmondása szerint 46 kérelmező sikerét hozta, ami 227 millió forint támogatást jelentett.

A vidékfejlesztésért felelős államtitkár mindezeken felül hangsúlyozta, hogy idén két pályázati felhívást újra meghirdetnek: az egyik az élelmiszer-feldolgozást segítő beruházásokat érinti, a másik pedig az ökológiai gazdálkodást segíti. Utóbbi esetében 15-20 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívás nyílik meg az ősz folyamán. Kis Miklós ezek emellett a jelenleg is nyitott pályázatokra is felhívta a figyelmet: „300 milliárd forintnyi támogatás vár még sorsára” – nyomatékosított a sajtótájékoztató végén.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elfogadhatatlan az uniós agrártámogatások csökkentése

A magyar gazdák számára elfogadhatatlan a közös uniós agrártámogatások csökkentése - mondta Kis Miklós Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke az M1 aktuális csatornán kedden.

Modellértékűek a mezőgazdasági kapcsolataink Laosszal

Magyarország elkötelezett a Laosszal megkötött, mezőgazdasági tárgyú együttműködések folytatásában – jelentette ki a mezőgazdaságért felelős államtitkár, amikor az Agrárminisztériumban fogadta a délkelet-ázsiai ország küldöttségét. Feldman Zsolt kiemelte, hazánk már a harmadik kötött segélyprogramot indította el Laoszban.

Hamarosan fizetik a méhészeti támogatásokat

A Magyar Államkincstár a Magyar Méhészeti Nemzeti Program 2017/2018-as végrehajtási időszakához kapcsolódóan az elmúlt hónapokban tizenkét alintézkedés keretében már összesen 502 millió forint támogatást fizetett ki a méhész-gazdálkodóknak, illetve méhész szervezeteknek.

Nagy István: sürgető a technológia- és gondolkodásbéli változás

Nagy István agrárminiszter is részt vett az Agrárközösség által szervezett innovációs bemutató és gazdanapon, amelynek megnyitóján úgy fogalmazott: olyan kihívásokkal kell szembenéznünk, amikre néhány éve azt hittük, leghamarabb évtizedek múlva lehetnek csak esedékesek.

Elfogadhatatlan az uniós agrártámogatások csökkentése

Magyarország számára elfogadhatatlan a Közös Agrárpolitika költségvetésének csökkentése – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a COPA-COGECA 2018. szeptember 13-án tartott elnökségi ülésén, Brüsszelben.

Veszíthet, aki késlekedik

Igyekezniük kell a termelőknek, nehogy lemaradjanak az időjárás okozta károk enyhítését célzó támogatásról. Az agrárkárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig kell befizetniük a kockázatközösség tagjainak. Ha ezt a kötelezettséget elmulasztják, búcsút inthetnek az ez évre járó juttatásnak is. A tavalyi bejelentések alapján mintegy 7,1 milliárd forintot fizettek ki ezen a jogcímen a károsult gazdáknak.

Pórul jártak a lusta gazdák

Mintegy ötszázmillió forintnyi agrártámogatástól estek el az elmúlt három évben a gazdálkodók az elhanyagolt földterületek miatt. Az ellenőrzéseken 2015 és 2017 között 2909 táblán találtak a megengedettnél több gyomnövényt vagy a parlagfűhöz hasonló veszélyes gyomnövényt.

Hatékonyabban működtethető a vízgazdálkodási rendszer

Árvízvédelmi és vízpótlási feladatokat ellátó, úgynevezett nagyműtárgyakat korszerűsítik bruttó 13,171 milliárd forintból a Dunán, a Tiszán, a Rábán és a Répcén. A fejlesztést az Európai Unió nyolcvanöt százalékkal támogatja, a maradék részt a magyar állam biztosítja. Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője válaszolt a magyarhirlap.hu-nak.

Elindult az MFB kkv-knak szánt kamatmentes hitelprogramja

Már igényelhetik a kis és közepes vállalkozások (kkv) a nulla százalékos kamatú európai uniós forrású hitelt technológiai korszerűsítésre az MFB Pontokon - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hétfőn.

Az önrész menti meg a vidékfejlesztési büdzsét

A tagállami önrész növelésével maradhat szinten a vidékfejlesztési források összege a következő uniós ciklusban – mondta el Mezei Dávid helyettes államtitkár szombaton Kiskunhalason.