Back to top

Helikopterrel védik a napraforgót

Helikopteres növényvédelmi munkát végeztek hétfőn a magyaratádi Barátság szövetkezet napraforgó tábláin: a gép néhány óra alatt tizenháromszor szállt fel, s több mint 80 hektárt érintett a légi beavatkozás.

Fotó: sonline.hu

– A pénz nem égeti a zsebünket, de szükség volt a helikopteres munkára – mondta Laczkovics Sándor, a magyaratádi Barátság mezőgazdasági szövetkezet elnöke a sonline.hu-nak.

– Teljes virágzásban van a napraforgó, s most kell elvégezni a tányérbetegség elleni védekezést: a gombabetegségek, illetve a rovar kártevők gyorsan tetemes veszteséget okozhatnak a növényben.

Méhkímélő technológiát alkalmazott a növényvédelmi munkára szakosodott somogyi társaság, a helikopter összesen 13-szor emelkedett a magasba, alkalmanként nagyjából hat hektáron végezték a permetezést. Laczkovics Sándor kiemelte: tavaly mintegy három millió forintot fordítottak légi növényvédelemre, az idén közel kétmillió forintot. Azt mondta: a gazdák sok mindent precízen eltervezhetnek, de az időjárás és a kártevők számottevően befolyásolhatják a végeredményt.

– Épp ezért minden tőlünk telhető feladatot lelkiismeretesen igyekszünk elvégezni – folytatta. – Társaságunk 180 hektáron gazdálkodik, de a teljes bérmunkával csaknem 2000 hektárnyi szántót művelünk. Olykor nem egyszerű a helyzet, s egyszerre több feladat jön össze: Baté térségében hétfőn kezdtük el a búza betakarítását. Ezen kívül repcét, kukoricát és 200 hektáron napraforgót is termesztünk: utóbbi ígéretesn fejlődik, ám felkészültünk a nem várt meglepetésekre. Az agrárium már csak ilyen: heteken át hiába kedvező az időjárás, s elegendő mennyiségű és eloszlású a csapadék, de az álmok szertefoszlanak, ha hirtelen betör egy szélvihar, s megtizedeli a terményt.

Fotó: sonline.hu

Helikopteres bevetésre készülnek a zimányi Farkas Kft földjein is: a társaság 87 hektáron foglalkozik napraforgó termesztéssel. Hidas traktorral két hete oldották meg a rovarok elleni beavatkozást, jövő hétre légi munkát rendeltek. Farkas László, a családi vállalkozás tulajdonosa elmondta: hektáronként a tavalyi 3,9 tonnás napraforgó hozammal szemben az idén négy tonnás átlagterméssel kalkulálnak. Az utóbbi időszak rekordját – 4,5 tonnát – 2015-ben regisztrálták.

Gazdapanasz: közbeszólt az időjárás

– Mi egy hidas traktor segítségével oldjuk meg a feladatot, a munkát keddre rendeltük meg – mondta Szerényi Zoltán, a somogyjádi Jádi Mezőgazdasági Zrt. elnöke. Hozzátette: a speciális felépítésű gép egy időben csaknem 30 méter széles sávban juttatja ki a gombaölőszert a földekre, s úgy számolnak, hogy 106 hektáron egy nap alatt elkészül a vállalkozó.

Fotó: sonline.hu

Szerényi Zoltán szerint a munka már a múlt héten esedékes lett volna, ám az esős-borongós idő közbeszólt. Akárcsak más bérmunka esetében, ezt is igyekeznek minél gazdaságosabban megoldani, a cégvezető úgy érzi, ezúttal is kedvező megállapodást kötöttek a vállalkozóval. Felvetésünkre – miszerint milyen értékesítési lehetőséggel számolnak a napraforgó esetében – kifejtette: legutóbb tonnánként 90-95 ezer forintos felvásárlási árakról lehetett hallani, ám egyelőre várnak, s nem akarják elkapkodni az értékesítést.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – jégverés után rezezzünk

Terjed az alma- és körtevarasodás, az almamoly folyamatosan rajzik, erősödött a vértetűfertőzés, az őszibarack pedig lisztharmatosodik. Sajnos jég is volt, az érintett ültetvényekben azonnal kezelni kell a sebeket, mielőtt fertőzés súlyosbítja a bajt.

Rohamosan terjednek a pettyesszárnyú muslicák

Rohamos tempóban terjedt el világszerte, és az idei enyhébb, csapadékosabb nyáron Magyarországon is jelentős károkat okozhat a bogyós gyümölcsökben a pettyesszárnyú muslica.

Jön az eső a kukoricára

Az előttünk álló héten záporos, zivataros időre kell készülni. Különösen a hét közepén és elsősorban az ország északkeleti felén várható kiadós csapadék, mely a növények számára már jól jön majd. Ekkor ezeken a területeken pár fokot csökken a hőmérséklet, de alapvetően marad a nyári meleg. Nagy forróság azonban továbbra sem várható, viszont gyakran lesz szeles az idő.

Mi kell a növényvédő-szerek felhasználásához?

A szakirányú továbbképzésben megszerezhető szakképzettség neve Növényvédelmi szakmérnök, amely feljogosít az I. forgalmi kategóriába tartozó növényvédő-szerek teljes körű felhasználására.

Negyedannyi lehet a napraforgóméz Somogyban

Ami a napraforgómézet illeti, nem lesz jónak mondható év az idén Somogyban – mondta Nagy Csaba Zoltán, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója. – E fajtából 6-10 kilogrammnál többet nem tudnak majd kivenni a méhészek egy-egy kaptárból, ami csak a töredéke például a Békés megyei tapasztalatoknak.

Hétvégétől pihenhetnek a kombájnok

A végéhez közeledik az aratás Heves megye szántóin, a búzatermés néhol tizedével meghaladja a tavalyit. Bár korán munkába álltak a kombájnok, sok helyen hátráltatta a betakarítást a naponta hulló kevés csapadék.

Legyeskedünk a spárgaültetvény körül

A spárgalegyek annyiban veszélyesebbek a többi kártevőnél, hogy az értékesítendő sípokat támadják meg és teszik értéktelenné. E kétszárnyú rovarok rajzása ráadásul egybeesik a spárgaidénnyel, így a vegyszeres védekezés rendkívüli körültekintést igényel

Tömeges méhpusztulás hazánkban: a teljes ágazat kutatja a rejtély okát

Ahogy virágba borultak a napraforgótáblák, elkezdtek pusztulni a méhek – távol a kaptártól, a termőföldeken. A teljes körű vizsgálat elindult. Az agrárium minden szereplőjének érdeke, hogy kiderüljön, mi állhat az országos jelenség hátterében. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke foglalja össze a jelenlegi helyzetet és beszámol a következő lépésekről is:

Tolnában már augusztus közepén indulhat a szüret

Várhatóan augusztus közepén elkezdődik a szüret Tolna megye két borvidékén. A termelők azt mondják, ilyen korai betakarításra nem is emlékeznek. Már színesedik az oportó, a Néró és egy-egy színes szemet már a később érő fajtákon is lehet találni. A termés szépnek ígérkezik, legalábbis ott, ahol a szőlőt meg tudták védeni a lisztharmattól.

Növényvédelmi előrejelzés – a szüret után sem fogytunk ki a teendőkből

Június hava többségében bőséges csapadékkal áldotta az egész országot, bár mennyiségében nagyok voltak az eltérések. Jelenleg nem szenvedünk vízhiánytól, mely meg is látszik a határ képén. Talpig zöldek a növények és ritkán látott méretű a napraforgó, illetve a kukorica. Több növény szüretelésével végeztek, de ettől még nem fogytunk ki a növényvédelmi teendőkből.