Back to top

Helikopterrel védik a napraforgót

Helikopteres növényvédelmi munkát végeztek hétfőn a magyaratádi Barátság szövetkezet napraforgó tábláin: a gép néhány óra alatt tizenháromszor szállt fel, s több mint 80 hektárt érintett a légi beavatkozás.

Fotó: sonline.hu

– A pénz nem égeti a zsebünket, de szükség volt a helikopteres munkára – mondta Laczkovics Sándor, a magyaratádi Barátság mezőgazdasági szövetkezet elnöke a sonline.hu-nak.

– Teljes virágzásban van a napraforgó, s most kell elvégezni a tányérbetegség elleni védekezést: a gombabetegségek, illetve a rovar kártevők gyorsan tetemes veszteséget okozhatnak a növényben.

Méhkímélő technológiát alkalmazott a növényvédelmi munkára szakosodott somogyi társaság, a helikopter összesen 13-szor emelkedett a magasba, alkalmanként nagyjából hat hektáron végezték a permetezést. Laczkovics Sándor kiemelte: tavaly mintegy három millió forintot fordítottak légi növényvédelemre, az idén közel kétmillió forintot. Azt mondta: a gazdák sok mindent precízen eltervezhetnek, de az időjárás és a kártevők számottevően befolyásolhatják a végeredményt.

– Épp ezért minden tőlünk telhető feladatot lelkiismeretesen igyekszünk elvégezni – folytatta. – Társaságunk 180 hektáron gazdálkodik, de a teljes bérmunkával csaknem 2000 hektárnyi szántót művelünk. Olykor nem egyszerű a helyzet, s egyszerre több feladat jön össze: Baté térségében hétfőn kezdtük el a búza betakarítását. Ezen kívül repcét, kukoricát és 200 hektáron napraforgót is termesztünk: utóbbi ígéretesn fejlődik, ám felkészültünk a nem várt meglepetésekre. Az agrárium már csak ilyen: heteken át hiába kedvező az időjárás, s elegendő mennyiségű és eloszlású a csapadék, de az álmok szertefoszlanak, ha hirtelen betör egy szélvihar, s megtizedeli a terményt.

Fotó: sonline.hu

Helikopteres bevetésre készülnek a zimányi Farkas Kft földjein is: a társaság 87 hektáron foglalkozik napraforgó termesztéssel. Hidas traktorral két hete oldották meg a rovarok elleni beavatkozást, jövő hétre légi munkát rendeltek. Farkas László, a családi vállalkozás tulajdonosa elmondta: hektáronként a tavalyi 3,9 tonnás napraforgó hozammal szemben az idén négy tonnás átlagterméssel kalkulálnak. Az utóbbi időszak rekordját – 4,5 tonnát – 2015-ben regisztrálták.

Gazdapanasz: közbeszólt az időjárás

– Mi egy hidas traktor segítségével oldjuk meg a feladatot, a munkát keddre rendeltük meg – mondta Szerényi Zoltán, a somogyjádi Jádi Mezőgazdasági Zrt. elnöke. Hozzátette: a speciális felépítésű gép egy időben csaknem 30 méter széles sávban juttatja ki a gombaölőszert a földekre, s úgy számolnak, hogy 106 hektáron egy nap alatt elkészül a vállalkozó.

Fotó: sonline.hu

Szerényi Zoltán szerint a munka már a múlt héten esedékes lett volna, ám az esős-borongós idő közbeszólt. Akárcsak más bérmunka esetében, ezt is igyekeznek minél gazdaságosabban megoldani, a cégvezető úgy érzi, ezúttal is kedvező megállapodást kötöttek a vállalkozóval. Felvetésünkre – miszerint milyen értékesítési lehetőséggel számolnak a napraforgó esetében – kifejtette: legutóbb tonnánként 90-95 ezer forintos felvásárlási árakról lehetett hallani, ám egyelőre várnak, s nem akarják elkapkodni az értékesítést.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Foltosszárnyú muslica szamócában

Hazánkban is mind nagyobb gondot okoz a nemrégiben megtelepedett foltosszárnyú muslica kártétele. A Magyarországon is tevékenykedő holland szaktanácsadó, Klaas Plas tanácsait adjuk közre szamócatermesztőknek. Európában mindenütt terjed a kártevő, és az érőfélben lévő, ép gyümölcsöt károsítja. Szamócában különösen nehezen vehető észre, csak a szedéskor könnyen nyomódó gyümölcsök árulkodnak róla.

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.

Az év utolsó növényvédelmi előrejelzése

Tisztogassunk! Az esősebb és szelesebb időjárás segítette a lombhullást, ezért jól megfigyelhető a máskor rejtetten károsító betegségek és kártevők jelenléte. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a gyümölcs- és díszfákon ilyenkor előtűnő beteg részek, kár- és kórképek eltávolítása. Ezt a feladatot feltétlenül az őszi lemosó permetezés elvégzése előtt hajtsuk végre.

Növény-egészségügyi zárlat szőlő aranyszínű sárgaság fertőzése miatt!

A szőlő aranyszínű sárgaság fertőzése miatt növény-egészségügyi zárlatot rendelt el a Baranya Megyei Kormányhivatal (BAMKH) Pécs déli városrészeiben és több szomszédos településen - közölte a megyeszékhely önkormányzata kedden az MTI-vel.

Környezetvédelem kontra költséghatékonyság: erősítve védenek

Hogyan lehet a környezetvédelmi, fogyasztói elvárásoknak megfelelően minél kevesebb vegyszer felhasználásával, de jövedelmezően zöldséget termeszteni? A kiutat azoknak a természetes készítményeknek a technológiába illesztése jelentheti, amelyek tompítják a külső stressz kedvezőtlen következményeit, a növények , védekezőrendszer aktivizálásával megelőzik, legyőzik a károsítók támadását.

Növényvédelmi előrejelzés – már csak a fű nő

A kertekben folyamatos gondozást ebben az időszakban már csupán a gyepek, pázsitok igényelnek.

A pocokirtás a vadakat is veszélyezteti

Az OMVV aggodalommal vette tudomásul, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal határozata értelmében december 29-éig több megyében forgalomba hozható és felhasználható 300 tonna Redentin 75RB rágcsálóirtó szer mezei pocok elleni védekezés céljából. Az érdekképviselet felhívta az érintett társszervezetek figyelmét a vadvédelmi előírások betartására és betartatására.

A leánder kártevői: veszélyes a zsebimport!

A leánder a földközi-tenger mellékén honos, fénykedvelő növény. A mediterrán vidékek gazdagon virágzó díszcserjéje. Olasz-, Francia- és Görögország déli részén út menti fának is ültetik, fehér, sárga, rózsaszín és piros virágai szemkápráztató látványt nyújtanak. Görög természettudósok már időszámításunk előtt három évszázaddal írtak szépségéről és mérgező tulajdonságáról.

Növényvédelmi előrejelzés – támadnak a poloskák

A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska kártételéről az idén már több alkalommal is beszámoltunk. E két inváziós poloskafaj a rendelkezésre álló tápnövények fogyásával és az idő hűvösebbre fordultával ismét látványosan támad. A károsított növényeken a különböző fejlődési alakú lárváktól kezdve a kifejlett poloskákig mind előfordul.

Vis maior helyzet a mezei pocok miatt

A jelenleg fennálló mezei pocok fertőzöttségre tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szükséghelyzeti engedélyt adott ki a Redentin 75RB rágcsálóirtó szer felhasználására. Az engedély csak a fertőzéssel érintett megyékre vonatkozik, területi kiterjesztése a fertőzés növekedésének megfelelően változhat. Részletek a Nébih honlapján (portal.nebih.gov.hu) találhatóak.