Back to top

Helikopterrel védik a napraforgót

Helikopteres növényvédelmi munkát végeztek hétfőn a magyaratádi Barátság szövetkezet napraforgó tábláin: a gép néhány óra alatt tizenháromszor szállt fel, s több mint 80 hektárt érintett a légi beavatkozás.

Fotó: sonline.hu

– A pénz nem égeti a zsebünket, de szükség volt a helikopteres munkára – mondta Laczkovics Sándor, a magyaratádi Barátság mezőgazdasági szövetkezet elnöke a sonline.hu-nak.

– Teljes virágzásban van a napraforgó, s most kell elvégezni a tányérbetegség elleni védekezést: a gombabetegségek, illetve a rovar kártevők gyorsan tetemes veszteséget okozhatnak a növényben.

Méhkímélő technológiát alkalmazott a növényvédelmi munkára szakosodott somogyi társaság, a helikopter összesen 13-szor emelkedett a magasba, alkalmanként nagyjából hat hektáron végezték a permetezést. Laczkovics Sándor kiemelte: tavaly mintegy három millió forintot fordítottak légi növényvédelemre, az idén közel kétmillió forintot. Azt mondta: a gazdák sok mindent precízen eltervezhetnek, de az időjárás és a kártevők számottevően befolyásolhatják a végeredményt.

– Épp ezért minden tőlünk telhető feladatot lelkiismeretesen igyekszünk elvégezni – folytatta. – Társaságunk 180 hektáron gazdálkodik, de a teljes bérmunkával csaknem 2000 hektárnyi szántót művelünk. Olykor nem egyszerű a helyzet, s egyszerre több feladat jön össze: Baté térségében hétfőn kezdtük el a búza betakarítását. Ezen kívül repcét, kukoricát és 200 hektáron napraforgót is termesztünk: utóbbi ígéretesn fejlődik, ám felkészültünk a nem várt meglepetésekre. Az agrárium már csak ilyen: heteken át hiába kedvező az időjárás, s elegendő mennyiségű és eloszlású a csapadék, de az álmok szertefoszlanak, ha hirtelen betör egy szélvihar, s megtizedeli a terményt.

Fotó: sonline.hu

Helikopteres bevetésre készülnek a zimányi Farkas Kft földjein is: a társaság 87 hektáron foglalkozik napraforgó termesztéssel. Hidas traktorral két hete oldották meg a rovarok elleni beavatkozást, jövő hétre légi munkát rendeltek. Farkas László, a családi vállalkozás tulajdonosa elmondta: hektáronként a tavalyi 3,9 tonnás napraforgó hozammal szemben az idén négy tonnás átlagterméssel kalkulálnak. Az utóbbi időszak rekordját – 4,5 tonnát – 2015-ben regisztrálták.

Gazdapanasz: közbeszólt az időjárás

– Mi egy hidas traktor segítségével oldjuk meg a feladatot, a munkát keddre rendeltük meg – mondta Szerényi Zoltán, a somogyjádi Jádi Mezőgazdasági Zrt. elnöke. Hozzátette: a speciális felépítésű gép egy időben csaknem 30 méter széles sávban juttatja ki a gombaölőszert a földekre, s úgy számolnak, hogy 106 hektáron egy nap alatt elkészül a vállalkozó.

Fotó: sonline.hu

Szerényi Zoltán szerint a munka már a múlt héten esedékes lett volna, ám az esős-borongós idő közbeszólt. Akárcsak más bérmunka esetében, ezt is igyekeznek minél gazdaságosabban megoldani, a cégvezető úgy érzi, ezúttal is kedvező megállapodást kötöttek a vállalkozóval. Felvetésünkre – miszerint milyen értékesítési lehetőséggel számolnak a napraforgó esetében – kifejtette: legutóbb tonnánként 90-95 ezer forintos felvásárlási árakról lehetett hallani, ám egyelőre várnak, s nem akarják elkapkodni az értékesítést.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ismeretlen betegség tizedeli a bükkfákat

Egyelőre nem tudni, milyen kórokozó pusztítja a bükkfákat az Amerikai Egyesült Államok illetve Kanada területén. Aggodalomra ad okot, hogy a betegséget az európai bükkből (Fagus sylvatica) is kimutatták.

A szívó kártevők réme

Bár az elmúlt években nem volt jellemző, hogy új hatóanyaggal jelennek meg a növényvédős cégek, a Bayer Hungárai Kft. most mégis meglepte a gazdákat. A cég országjáró szőlő szimpóziumának egri állomásán mutatkozott be az idei év nagy újdonsága, a Sivanto prime, amelyet egyszerűen úgy jellemeztek, hogy a természet ajándéka a szívó kártevők ellen.

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

Nagykoalíciós egyet nem értés

Németországban egy, a közelmúltban a Neue Osnabrücker Zeitung c. napilapnak adott interjúban Svenja Schulze (SPD) szövetségi környezetvédelmi miniszter azt vetette Julia Klöckner (CDU) élelmezési és mezőgazdasági miniszter szemére, hogy az agrártárca vezetőjeként a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről folytatott viták során nem veszi kellően figyelembe a környezetvédelem érdekeit.

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei szervezete 2018-ban ismét összeállította a közterületi sorfák jegyzékét, a növényeket növényvédelmi igényük szerint is értékelték. A védekezésben pedig már most is vannak tennivalók.

Jaj a levéltetveknek!

Új hatóanyagcsoportba tartozó rovarölő szert mutatott be a Bayer, amellyel a kertészek és szőlészek védekezhetnek a levéltetvek, a körte-levélbolha, a kabócák és a molytetvek ellen. A klímaváltozás várhatóan a szúró-szívó kártevők szaporodásával is jár, ezért is nagy jelentőségű egy ilyen fejlesztés.

Nemcsak kártevő lehet a rovar a szőlőben

A növényvédelemben minden olyan élőlény, amely károsítókkal táplálkozik, hasznosnak tekinthető. A biológiai védelem nemcsak az ökológiai gazdálkodásban valósítható meg, hanem a környezetbarát, a hasznos élő szervezeteket kímélő szőlőtermesztési technológiákban is.

Támogatás a szőlőkabóca elleni védekezéshez

Támogatási kérelem nyújtható be március 1-jétől a szőlőültetvényeken megvalósuló amerikai szőlőkabóca elleni megelőző védekezéshez. A Magyar Államkincstárhoz 2019. március 1-31. között lehet benyújtani a szőlőültetvények növényegészségügyi megelőző védekezésére, amely az amerikai szőlőkabóca által terjesztett szőlő aranyszínű sárgaságot okozó fitplazma, terjedését hivatott megelőzni.

Permetező robot sorozatgyártása kezdődik

Önjáró automata gyümölcsfa permetezőt épített a kaliforniai székhelyű Crinklaw Farm Services cég, a gép sorozatgyártása ez évben kezdődik meg.

A permetlékészítés buktatói

Sokan panaszkodnak, hogy a növényvédő szerek a gyártó által javasolt dózisban nem a kellő hatékonysággal irtják a kártevőket, kórokozókat. Emiatt sokszor akár a kétszeresére emelik az előírt adagot, ezzel károsítva saját maguk és a környezetük egészségét is. A megoldás a permetléhez használt víz minőségében keresendő.