Back to top

Helikopterrel védik a napraforgót

Helikopteres növényvédelmi munkát végeztek hétfőn a magyaratádi Barátság szövetkezet napraforgó tábláin: a gép néhány óra alatt tizenháromszor szállt fel, s több mint 80 hektárt érintett a légi beavatkozás.

Fotó: sonline.hu

– A pénz nem égeti a zsebünket, de szükség volt a helikopteres munkára – mondta Laczkovics Sándor, a magyaratádi Barátság mezőgazdasági szövetkezet elnöke a sonline.hu-nak.

– Teljes virágzásban van a napraforgó, s most kell elvégezni a tányérbetegség elleni védekezést: a gombabetegségek, illetve a rovar kártevők gyorsan tetemes veszteséget okozhatnak a növényben.

Méhkímélő technológiát alkalmazott a növényvédelmi munkára szakosodott somogyi társaság, a helikopter összesen 13-szor emelkedett a magasba, alkalmanként nagyjából hat hektáron végezték a permetezést. Laczkovics Sándor kiemelte: tavaly mintegy három millió forintot fordítottak légi növényvédelemre, az idén közel kétmillió forintot. Azt mondta: a gazdák sok mindent precízen eltervezhetnek, de az időjárás és a kártevők számottevően befolyásolhatják a végeredményt.

– Épp ezért minden tőlünk telhető feladatot lelkiismeretesen igyekszünk elvégezni – folytatta. – Társaságunk 180 hektáron gazdálkodik, de a teljes bérmunkával csaknem 2000 hektárnyi szántót művelünk. Olykor nem egyszerű a helyzet, s egyszerre több feladat jön össze: Baté térségében hétfőn kezdtük el a búza betakarítását. Ezen kívül repcét, kukoricát és 200 hektáron napraforgót is termesztünk: utóbbi ígéretesn fejlődik, ám felkészültünk a nem várt meglepetésekre. Az agrárium már csak ilyen: heteken át hiába kedvező az időjárás, s elegendő mennyiségű és eloszlású a csapadék, de az álmok szertefoszlanak, ha hirtelen betör egy szélvihar, s megtizedeli a terményt.

Fotó: sonline.hu

Helikopteres bevetésre készülnek a zimányi Farkas Kft földjein is: a társaság 87 hektáron foglalkozik napraforgó termesztéssel. Hidas traktorral két hete oldották meg a rovarok elleni beavatkozást, jövő hétre légi munkát rendeltek. Farkas László, a családi vállalkozás tulajdonosa elmondta: hektáronként a tavalyi 3,9 tonnás napraforgó hozammal szemben az idén négy tonnás átlagterméssel kalkulálnak. Az utóbbi időszak rekordját – 4,5 tonnát – 2015-ben regisztrálták.

Gazdapanasz: közbeszólt az időjárás

– Mi egy hidas traktor segítségével oldjuk meg a feladatot, a munkát keddre rendeltük meg – mondta Szerényi Zoltán, a somogyjádi Jádi Mezőgazdasági Zrt. elnöke. Hozzátette: a speciális felépítésű gép egy időben csaknem 30 méter széles sávban juttatja ki a gombaölőszert a földekre, s úgy számolnak, hogy 106 hektáron egy nap alatt elkészül a vállalkozó.

Fotó: sonline.hu

Szerényi Zoltán szerint a munka már a múlt héten esedékes lett volna, ám az esős-borongós idő közbeszólt. Akárcsak más bérmunka esetében, ezt is igyekeznek minél gazdaságosabban megoldani, a cégvezető úgy érzi, ezúttal is kedvező megállapodást kötöttek a vállalkozóval. Felvetésünkre – miszerint milyen értékesítési lehetőséggel számolnak a napraforgó esetében – kifejtette: legutóbb tonnánként 90-95 ezer forintos felvásárlási árakról lehetett hallani, ám egyelőre várnak, s nem akarják elkapkodni az értékesítést.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az utolsó permetezés

A növényvédőszer-maradvány kérdése mind a termelők, mind a borászok, mind a fogyasztók szempontjából kardinális kérdés. A kijuttatott növényvédő szereknél az élelmezés-egészségügyi és munkaegészségügyi várakozási idők betartása kötelező nemcsak az egészség és a környezet veszélyeztetése miatt, hanem az erjedés és a bor minősége szempontjából is.

Megúszták nagy tüzek nélkül: jól halad a napraforgó betakarítása

A csapadékhiány miatt a kukoricától­ nem várható rekordtermés­, a napraforgó elfogadható lesz. Heves megyében a tavaszi vetésű növények idén várhatóan kevesebbet teremnek majd mint tavaly, Békés megyében az elmúlt időszakban 26 gabona eredetű tűzeset történt, ezek közül kiemelkedő, illetve magas riasztási fokú nem volt.

Növényvédelmi előrejelzés – mindenki a moníliára panaszkodik

Zajlik a szőlő- és gyümölcsszüret, de már a következő idényre is gondolni kell, egyebek között azzal, hogy nem hagyjuk a fán a moníliás termést, és szükség esetén őszi olajos lemosó permetezést is bevetünk. Puszpángmoly-fronton sem árt az éberség.

Szőlőtermelés permetezés és betegségek nélkül

Amellett, hogy nem terheljük vegyszerekkel a környezetünket, a permetezés elhagyásával, minimalizálásával a szőlőtermelés költségeit is csökkentjük, ha a rezisztens fajták mellett tesszük le a voksunkat. Igaz, a gyümölcs, illetve a belőle készült bor minőségén még van mit „csiszolni”, de a szakemberek jó úton járnak.

Nagyszerű év lehet 2018 a szója- és a napraforgótermesztők számára

Évek óta tendencia, hogy hazánk földjein az olajos növények termesztése az egyik leggazdaságosabb megoldás. Ehhez igazodva, a napraforgó és a szója is fontos időszak előtt állhat.

Ha a fele védett, az egész védett

Hatékonyan vissza lehet szorítani a burgonya fitoftórás betegségét, ha regionális szinten megszervezik, melyik parcellákon teremjenek rezisztens fajták. A teljes régió akkor tekinthető kellően védettnek, ha összességében a termőterület ötven százalékán fitoftórarezisztens burgonyát ültetnek – állítja doktori disszertációjában a Wageningen Egyetem kutatója, Francine Pacilly.

Növényvédelmi előrejelzés – gyorsan a szőlőszürettel

Szeptember első napjaiban gyökeresen megváltozott az időjárás a korábbi időszakhoz képest: a Dunántúlon és Közép-Magyarországon néhány nap alatt a sokévi átlag másfél-kétszerese hullott csapadékból, helyenként jéggel társulva, ami a szüret alatti gyümölcsösöket és szőlőt károsította. Csapadékos vidékeken a szőlőt a szürkepenészes rothadás, a gyümölcsféléket pedig a gyümölcsmonília-fertőzés veszélyezteti, különösen a jégjárta helyeken.

Molyok, atkák az őszi almáskertben

A szüret előtti időszakban az almában súlyos gondokat okozó kártevők közül kiemelkedő az almamoly, az aknázó- és sodrómolyok, a kaliforniai pajzstetű és a takácsatkák utolsó nemzedékei. Szükség esetén a szedés előtt egy alkalommal még védekezzünk ellenük!

Növényvédelmi előrejelzés – még mindig a molyok

A betakarítási munkák szántóföldön és kertészeti kultúrákban folyamatosan tartanak, néhol a torlódás jelei mutatkoznak, mert minden területen hetekkel korábban érnek a termények. Szinte minden növénykultúrában általánosnak mondható a túlzott UV-sugárzás okozta napégés, mely a még fákon levő gyümölcs mellett a szüretelésre váró szőlőt, fűszerpaprikát, de a kukorica leveleit sem kímélte.

Elérheti a százezer tonnát a somogyi napraforgótermés

A megyében is megkezdődött már a napraforgó betakarítása, jellemzően három tonna körüli hektáronkénti termésátlagot várnak a szakemberek. Közel 1,8 millió tonna napraforgó lehet az országban az idei esztendőben.