0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Hiába az adó, növekszik a cukorkák forgalma

Azonnal drágulnak az édességek, ha nő a népegészségügyi termékadó - közölték az édességgyártók. A fogyasztás csökkentését célzó intézkedés azonban eddig sem vált be, szerintük az egészséges életmód népszerűsítése jobb megoldás lenne.

A termékek fogyasztói árába is rögtön beépül, így a vásárlók bőrükön is érezhetik azt, ha a jelenlegi adóváltoztatási terveknek megfelelően 2019-től jelentősen, 20 százalékkal nő az egészségtelennek tartott termékekre kirótt népegészségügyi termékadó – közölte egy kerekasztal-beszélgetésen a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke, Sánta Sándor.

Az áfához hasonlóan a népegészségügyi termékadónak is rá kell kerülnie a számlázott árra. Az adóval az volt a cél, hogy a megemelt árak csökkentsék a fogyasztást – mondta Sánta Sándor. Hozzátette azt is, hogy az elmúlt öt-hét évben az adó ellenére sem mutatkozott csökkenés a fogyasztásban, sőt inkább növekedés volt tapasztalható – írja az Infostart.

„Szerintünk inkább edukálni kell a fogyasztókat, hogy inkább vásároljanak olyan terméket, amelyek minőségi alapanyagokból készülnek”

– hívta fel a figyelmet Sánta Sándor.

A szövetség vezetője szerint az iparágban tevékenykedő kkv-kat ellehetetleníti az újabb adóteher, az adónemet aránytalanságai miatt a gyártói tömörülés diszkriminatívnak tekinti.

Bizonyos cukorkák fogyasztása folyamatosan növekszik

Sánta Sándor elmondta, az utóbbi időszakban egyre nő bizonyos cukorkák iránt a kereslet.

Magyarországon a teljes édességpiac polci áron számítva 250 milliárd forint fölött van, ezen belül 28 milliárdot adnak a cukorkák. Az egyik szegmens növekszik, a másik pedig csökken: a kemény cukorkáknál csökkenő tendenciát látunk, a puha cukorkák – főleg a gumicukrok – növekszenek – jegyezte meg a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke.

Az elnök kifejtette, hogy a magyar vásárlók havonta néhány száz forintot költenek erre az édességre, így a magyarországi átlagos édességfogyasztás továbbra is jóval az európai szint alatt van.

Forrás: infostart.hu