Back to top

Kartellvádak az amerikai baromfiiparban

Bíróságon folytatódik az amerikai baromfiipari óriáscégek és a kereskedelmi, illetve étteremláncok árharca.

Az amerikai baromfitartók a Trump elnök által újratárgyalni kívánt Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény biztosította mexikói piacok elvesztésének lehetősége mellett újabb komoly problémával nézhetnek szembe.

A Supervalu Inc. és több más szupermarket, illetve étteremlánc állítása szerint ugyanis az Egyesült Államok baromfiipari szereplői egyeztettek arról, hogy korlátozzák az ellátást, és így emelik az árakat is. Ezért trösztellenes bírósági kereseteket nyújtottak be az iparág cégei ellen, beperelve olyan tőzsdei óriásokat is, mint a Tyson Foods Inc. és a Pilgrim’s Pride – adta hírül a Bloomberg.

A részvényesek szűk köre által irányított és tulajdonolt élelmiszer kereskedelmi láncok - a Publix Super Market Inc., a Wakfern Food Corp,, az Associated Grocers of the South Inc., és a Meijer Inc. -, az OSI Restaurant Partners LCC-vel együtt kedden keresetet nyújtott be a chicagói szövetségi bíróságra. A vádirat a 2008-2016 közötti időszak csirkebeszerzéseire vonatkozik.

A legnagyobb amerikai szupermarket lánc, a Kroger Co. az Albertsonnal és a Hy-Vee-val együtt még június 29-én benyújtott keresete hasonló vádakat fogalmaz meg, kiegészítve a teljes amerikai baromfiszektor elleni árrögzítési vádakkal.

A Tyson szóvivője, Worth Sparkman szerint a keresetek megalapozatlanok, és elszántan fognak védekezni az alaptalan vádak ellen.

A Bloomberg szerint a perek lehetősége egyelőre nem befolyásolta negatívan sem a Tyson, a Pilgrim’s részvényeit, mindkettő fél százalék körül emelkedett kedden.

Forrás: 
bloomberg.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Akiknek a Márton-nap a szilveszter

A magyar víziszárnyas-ágazat ismét jól teljesít. Ez nem kacsa, ez a valóság, még ha a gyakorlatban a liba- és a kacsatartásról van is szó. A madárinfluenza okozta sokkból múlt év közepére sikerült talpra állni, és azóta érezhető fejlődés.

Európa-szerte emelkedik a baromfihús-fogyasztás

Az egy főre jutó baromfihús-fogyasztás 2014 és 2017 között csaknem tíz százalékkal 23,7 kilogrammra emelkedett, és 2018-ban elérheti a 24,1 kilogrammot – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).

15 milliárd forintból bővül a kisvárdai baromfifeldolgozó

A kormány 3,4 milliárd forinttal támogatja a Master Good Kft. kisvárdai baromfifeldolgozó üzemének 15 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházását - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

Drágulhat a baromfihús

Várhatóan drágul a közeljövőben a baromfihús a hazai kereskedelemben. Az ágazat szereplői költségeik növekedése miatt kényszerülnek áremelésekre – hívja fel a figyelmet a Baromfi Termék Tanács (BTT).

Egyre több baromfihús kerül az asztalokra

Magyarországon is növekedett a szárnyasvágás az előző év azonos időszakához mérve, a legnagyobb előállító országok továbbra is az Egyesült Államok és Kína.

„Csipegető-bálák” a tojótyúkok egészségéért

Doug Wanstall, angliai gazda arról számolt be, hogy tojótyúk-állományának egészsége és jóléte érdekében lucernabálákat adott a madaraknak, melyet azok jóízűen elcsipegettek. Ez pedig pozitív változásokat eredményezett a gazdaságban.

Dercés és granulált takarmány Gyermelyről

Új takarmánygyárat épített a Gyermelyi Tojás Kft. A legmagasabb minőségi követelményeknek is megfelelő, 1,7 milliárd forintos beruházással létrehozott korszerű takarmányüzem évi 60 ezer tonna keveréktakarmány gyártására alkalmas. A számítógép-vezérelt, automatizált üzemet 9 dolgozó működteti.

Bevásárolták magukat a franciák a Tranzit Csoportba

Az LDC, a legnagyobb francia baromfifeldolgozó szerdán bejelentette, hogy megállapodott az ágazatban tevékenykedő debreceni Tranzit Csoport többségi részesésének a megszerzéséről, európai pozícióinak erősítése részeként.

Vallásszabadság, vágóhidak és az uniós jog

Kábítás nélküli vallási célú vágásokat csak engedélyezett vágóhidakon lehet végezni, az uniós műszaki szempontú szabályozás nem sérti a vallásszabadságot - közölte döntését az Európai Unió Bírósága.

Az uniós kukorica tizede magyar

Gabona- és iparinövény-, valamint baromfitermelésben jóval az ágazati átlag felett járul hozzá Magyarország az uniós agrárteljesítményhez  – derül ki a KSH összefoglalójából. Hazánk az EU mezőgazdasági kibocsátásának 1,9 százalékát állította elő.