Back to top

Könnyítene az őstermelői adózáson a kormány

A parlament által tárgyalt 2019-es adótörvények tervezetében több kisebb, de az őstermelők életét megkönnyítő változás is szerepel. Bizonyos feltételek mellett a munkabér is elszámolhatóvá válna költségként.

Az egyik ilyen módosítás lehetővé tenné, hogy jövőre a tételes elszámolást alkalmazó mezőgazdasági kistermelők – vagyis a legfeljebb évi 8 millió forint bevételt elérő gazdálkodók – igazolt költségként számolhassák el a számla mellett az egyéb bizonylatot is – például a kistermelő által foglalkoztatott munkavállaló részére kifizetett bérről szóló bizonylatot is. Abban nem lenne változás, hogy a kistermelők az igazolt költségeiken felül bevételük 40 százalékát kistermelői költségátalány címén igazolás nélkül is elszámolhassák.

További könnyítést jelent majd, hogy a javaslat megszavazása esetén azt is lehetővé teszi, hogy a tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági kistermelő az úgynevezett nemleges nyilatkozattételkor is a számlák mellett a felmerült kiadásokról szóló egyéb bizonylatot is figyelembe veheti. Jelenleg ugyanis a személyi jövedelemadó törvény szerint ezen adózói körben a kistermelő az adómentesség értékhatárát meghaladó, de 4 millió forintnál nem több éves bevétel esetén az adóévben elért bevételének feltüntetése mellett nyilatkozhat, hogy az adóévben nem volt a mezőgazdasági kistermelésből jövedelme (nemleges nyilatkozat), feltéve, hogy rendelkezik legalább a bevétel 20 százalékát kitevő összegben a tevékenységével összefüggésben felmerült, a jogszabály 3. számú mellékletében költségként elismert kiadás igazolására a nevére kiállított számlával (számlákkal), és ezt a tényt a nyilatkozatban is megerősíti.

A módosítást azzal indokolja a jogalkotó, hogy a munkaviszonyban, jellemzően egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatottaknak kifizetett bér a hatályos szabályok szerint nem tekinthető olyan kiadásnak, amely őstermelők esetén a nemleges nyilatkozattételnél figyelembe vehető lenne, hiszen a munkabérről számla nem állítható ki. Ezen változtatna a Pénzügyminisztérumban készült tervezet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Őstermelők és élelmiszeriparban dolgozók figyelem: számít az Ön véleménye!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Hétfa Kutatóintézettel (HKI) közös felmérésében az őstermelőket kérdezik a járulékfizetési gyakorlatról, az élelmiszer-gazdasági vállalkozások esetében pedig a foglalkoztatási nehézségeit és piacra jutási problémáit igyekeznek feltárni - ehhez kérik az érintettek segítségét.

Így kéne átalakítani az agráradózást

„Merész tervek: teljes reform előtt az agráradózás?” című beszélgetés során a NAK egyik közelmúltbeli javaslatát vitatták meg szakemberek Hajdúböszörményben. Az áfacsökkentés folytatását és a családi mezőgazdasági vállalkozási forma bevezetését egyöntetűen kedvezően fogadták.

Kenyérdagasztás és lekvárfőzés: kipróbálták a falusi életet

Az idén különösen népszerűek a nomád életmódot bemutató táborok. Heves megyében is több lehetőség közül választhattak azok a ­szülők, akik szerették ­volna, ha gyermekük pár napra kiszakad a mindennapi környezetéből.

Összefogtak a gazdálkodók, indul a Nyitott Porták projekt

Pincetúrákkal, gyógynövény bemutatókkal és különféle gazdaságok megtekintésével várják a vendégeket a Zala-völgyi gazdák. Nyitott Porta néven olyan összefogás született, melynek keretében nem csak megismerni lehet a helyi termelőket, de közvetlenül vásárolhatnak tőlük az érdeklődők.

Közmunkások kontra őstermelők: falukert veri le a piaci árakat

Panaszkodnak az őstermelők és a kistermelők, hogy az önkormányzati kertekből származó zöldségek áraival nem tudják tartani a versenyt. A piacokon olcsóbban árulják termékeiket, mint ők, így nehéz helyzetbe kerülnek. Jogszabály viszont nem tiltja, hogy a közmunkások termelte zöldségeket a piacon eladhassák.

Új trend: városi, fiatal párok kezdenek gazdálkodni vidéken

Elnéptelenedés fenyegeti a vidéket, ám akadnak olyan falvak, ahová egymás után érkeznek a fiatalok, akik jó levegőt, egészséges élelmiszert, harmóniát szeretnének biztosítani felcseperedő gyermekeiknek. Harsányban és Bükkaranyoson is jól érzik magukat a fiatal nagycsaládosok.

Lecsap a Balatonra a NAV

Átfogó ellenőrzés-sorozatot kezd hétfőn a Balatonnál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az akcióban több száz revizor vesz részt.

Mégis maradhat néhány cafeteria elem?

Mégsem szabják át teljesen a cafeteriát. A kormány várja a módosító javaslatokat.

Megoldható a januári adócsökkentés

Akár januártól is csökkenhet a szociális hozzájárulási adó, amennyiben a bérmegállapodást a felek ősszel módosítják, ám az ezzel kapcsolatos tárgyalásokhoz szükség van az év utolsó hónapjaiban megjelenő adatokra – értesült a Magyar Idők.

14 piac 222 forgalmazóját ellenőrizték a Nébih szakemberei

Budapesti piacokon ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a zöldség- és gyümölcsforgalmazás követelményeinek betartását. A helyszíni ellenőrök 14 piac összes (222) forgalmazójának tevékenységét górcső alá vették, beleértve a kereskedőket és az őstermelőket is. 71 árussal szemben indult hatósági eljárás, amiből 4 esetben az áru forgalmazását is megtiltották a szakemberek.