Back to top

Könnyítene az őstermelői adózáson a kormány

A parlament által tárgyalt 2019-es adótörvények tervezetében több kisebb, de az őstermelők életét megkönnyítő változás is szerepel. Bizonyos feltételek mellett a munkabér is elszámolhatóvá válna költségként.

Az egyik ilyen módosítás lehetővé tenné, hogy jövőre a tételes elszámolást alkalmazó mezőgazdasági kistermelők – vagyis a legfeljebb évi 8 millió forint bevételt elérő gazdálkodók – igazolt költségként számolhassák el a számla mellett az egyéb bizonylatot is – például a kistermelő által foglalkoztatott munkavállaló részére kifizetett bérről szóló bizonylatot is. Abban nem lenne változás, hogy a kistermelők az igazolt költségeiken felül bevételük 40 százalékát kistermelői költségátalány címén igazolás nélkül is elszámolhassák.

További könnyítést jelent majd, hogy a javaslat megszavazása esetén azt is lehetővé teszi, hogy a tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági kistermelő az úgynevezett nemleges nyilatkozattételkor is a számlák mellett a felmerült kiadásokról szóló egyéb bizonylatot is figyelembe veheti. Jelenleg ugyanis a személyi jövedelemadó törvény szerint ezen adózói körben a kistermelő az adómentesség értékhatárát meghaladó, de 4 millió forintnál nem több éves bevétel esetén az adóévben elért bevételének feltüntetése mellett nyilatkozhat, hogy az adóévben nem volt a mezőgazdasági kistermelésből jövedelme (nemleges nyilatkozat), feltéve, hogy rendelkezik legalább a bevétel 20 százalékát kitevő összegben a tevékenységével összefüggésben felmerült, a jogszabály 3. számú mellékletében költségként elismert kiadás igazolására a nevére kiállított számlával (számlákkal), és ezt a tényt a nyilatkozatban is megerősíti.

A módosítást azzal indokolja a jogalkotó, hogy a munkaviszonyban, jellemzően egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatottaknak kifizetett bér a hatályos szabályok szerint nem tekinthető olyan kiadásnak, amely őstermelők esetén a nemleges nyilatkozattételnél figyelembe vehető lenne, hiszen a munkabérről számla nem állítható ki. Ezen változtatna a Pénzügyminisztérumban készült tervezet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lecsap a Balatonra a NAV

Átfogó ellenőrzés-sorozatot kezd hétfőn a Balatonnál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az akcióban több száz revizor vesz részt.

Mégis maradhat néhány cafeteria elem?

Mégsem szabják át teljesen a cafeteriát. A kormány várja a módosító javaslatokat.

Megoldható a januári adócsökkentés

Akár januártól is csökkenhet a szociális hozzájárulási adó, amennyiben a bérmegállapodást a felek ősszel módosítják, ám az ezzel kapcsolatos tárgyalásokhoz szükség van az év utolsó hónapjaiban megjelenő adatokra – értesült a Magyar Idők.

14 piac 222 forgalmazóját ellenőrizték a Nébih szakemberei

Budapesti piacokon ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a zöldség- és gyümölcsforgalmazás követelményeinek betartását. A helyszíni ellenőrök 14 piac összes (222) forgalmazójának tevékenységét górcső alá vették, beleértve a kereskedőket és az őstermelőket is. 71 árussal szemben indult hatósági eljárás, amiből 4 esetben az áru forgalmazását is megtiltották a szakemberek.

Bővítenék a cégek energiahatékonysági adókedvezményét jövőre

A 2019-es adótörvény tervezetben a kormány lehetővé tenné, hogy a vállalkozások – a halgazdálkodással foglalkozók kivételével - felújításokhoz is igénybe vehessék az energiahatékonysági beruházásokhoz adott társasági adókedvezményt.

Célegyenesbe fordult az online számlázás

A cégek egy része nincs felkészülve a július elsejétől életbe lépő online számlázásra. A szakértők abban bíznak, hogy eleinte elnéző lesz a NAV a mulasztókkal szemben, főként, ha azok tettek lépéseket az online számlázási rendszerhez való csatlakozásra.

Online konzultáció indult az őstermelők adózási szokásairól

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kutatást végez a mezőgazdasági őstermelők adózásáról és járulékfizetési szabályairól, szokásairól. A Nébih szerint több mint 300 ezer érvényes őstermelői igazolvány van kiadva 2018-ban, őket kellene elérni. A célcsoport finoman szólva nem netfüggőségéről híres.

Ha így marad a cafeteria, kevesebb lesz a fizetés

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) egyeztetést kezdeményezett a cafeteria adóztatásának tervezett változtatásairól a parlamenti pártok frakcióvezetőivel és az országgyűlési bizottságok vezetőivel, még az adótörvények elfogadása előtt.

A hőség pörgeti a hazai sörpiacot

A tavaly már megközelítőleg 160 milliárd forintosra duzzadt magyar sörpiac 70 százalékát fedi le a Dreher és a Heineken Hungária, a további növekedésnek pedig a nyári meleg és a világbajnokság is a motorja lehet. A chipsadó várható emelése a söripart azonban csak korlátozottan érintheti.

A tejpiac tisztulását várják a januári áfacsökkentéstől

Januártól végleg eltűnhetnek a tejpiacról az áfacsalók, s ha már nem éri meg különböző trükkökkel külföldről behozni az árut, a hazai termékek aránya is emelkedhet a boltok polcain. A tartós tejek áfacsökkentése emellett a fogyasztásra is ösztönzőleg hathat.