Back to top

Mégis van türelmi idő az online számlabekötés kapcsán

A vállalatok online számlaadat-szolgáltatásának megkezdésére további 1 hónap felkészülési időt biztosít a szabályozó az utolsó pillanatban megjelent tájékoztatás szerint. Július 31-ig tudják bírságmentesen beüzemelni az adózók számlaadat-jelentésüket, az adatszolgáltatásra kötelezett számlák adatainak 2018. július 31-ig be kell érkeznie az adóhivatalhoz.

Az online számlarendszer indulását július 1-től írja elő jogszabály.

Tekintettel azonban arra, hogy a szükséges fejlesztések és az IT környezet kialakítása a NAV-nál is a napokban zárult le és így arra a vállalatok sem tudtak üzembiztosan felkészülni, a kötelező online adatjelentés éles határideje kitolódik.

A NAV online számla felülete a felkészült cégek jelentéseit július 1-től fogadja, feldolgozza és értékeli, de július 31-ig türelmi időt biztosít a számlaadatok valós idejű bekötésére. Augusztus 1-től azonban  az adóhatóság már ellenőrzi, hogy a cégek valóban eleget tesznek-e a 100.000 forint feletti áfát tartalmazó számlák online jelentési kötelezettségének. 

Az adószámmal rendelkező, belföldi adószámos partner felé áfásan számlázó cégeknek a kiállított számlákról a számlakiállítást követően azonnal, online úton jelenteniük kell a számlák adatait, amely alapján a NAV világosan látja a 100.000 forint feletti áfatartalommal kibocsátott számlákat, illetve ezek összegét, a cég áfakötelezettségét e számlák tekintetében.

A vállalati oldal számára fontos ez a könnyítés, hiszen számos hazai cég vagy  nemzetközi tulajdonban lévő vegyesvállalat is csak a végleges jogszabályok ismeretében kezdte meg a fejlesztést akár a speciális adatstruktúra, az XML előállítása, akár az adatküldési rendszer tekintetében. Saját számlabekötési rendszerünk fejlesztése és használata során is érzékeljük, érzékeltük, hogy hol tart az online-számla fejlesztés az adóhatóság oldalán, komplex IT és áfa ismeretek és kapacitás kellett ahhoz, hogy jó adatfájlok álljanak elő és a riportálás is hibátlan legyen. Bár fejlesztői oldalról fel tudtunk készülni, de a cégeknek többnyire még időre van szükségük, hogy az adóhatóság oldalán is véglegessé váló rendszerhez alkalmazkodni tudjanak, illetve üzembiztosan tesztelhessenek.

Mi a cégek teendője az adatjelentés kapcsán?

  • Az adatjelentés biztonsága érdekében a cégnek a NAV felületén (https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio/start)  kell speciális azonosítókat igényelniük, ezeket a számlázó-, vagy adatriportáló-rendszerükben rögzíteniük, hogy a NAV a beküldött számlaadataikat fogadni és azonosítani tudja.  Az adatjelentéshez a számlázóprogramokat vagy a vállalatirányítási rendszereket kellett adatjelentési modullal kiegészíteni, vagy külső megoldást keresni amelyen keresztül meg lehet kezdeni az adatszolgáltatást júliustól.
  • A kevés számlát kibocsátók vagy a „későn ébredők” számára – akár átmenetileg - opció lehet a NAV számlaprogramja, amely 2018. június 26-án megjelent ugyan, de még nem 100 százalékos az adatjelentési modulja. 
  • A kézi számlákra, számlatömbökben kiállított számlákra a jelentési kötelezettség ugyanúgy vonatkozik! Bár jogszabály nem írja elő, érdemes lehet a kézi tömböket digitális platformra cserélni. 
  • A „későn ébredő” saját vállalatirányítási rendszerrel rendelkező nagyobb vállalkozások számára pedig akár egy külső adatszolgáltatási modul is jelenthet „gyors” megoldást
  • Digitális áfa- és XML-tanácsadás - NAV online számlabekötéshez
  • A számlaadatok NAV-bekötésének sarokköve a számlaadatok XML-formában történő, automatikus előállítása. Áfa- és IT-szakértőink ennek előállításában lehetnek segítségére.
Forrás: 
RSM Hungary

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

MAZARS: Nehéz helyzetbe kerülhetnek a magyar leányvállalatok

Akár az adóellenőrzés akadályozásának is minősülhet és bírsággal is járhat, ha egy magyar leányvállalat a külföldi anyacége által használt rendszerben, és nem magyar nyelven vezeti könyvelését – hívta fel a figyelmet a MAZARS. A leánycégeknél azonban sok esetben nincs elegendő erőforrás, hogy egyszerre feleljenek meg a nemzetközi és hazai előírásoknak.

Alma és szilva kerül a pálinkafőző üstökbe

Lendületet kap a pálinkafőzés – erről árulkodnak a legfrissebb adatok és ezt jelzik előre a szakmai várakozások is. A hivatalos bérfőzdéknél és az otthoni pálinkafőzésnél is növekedés tapasztalható. Mostanában főleg alma és szilva kerül a főzőedényekbe, amit a gazdák a nagyon alacsony felvásárlási árak miatt nem adtak el nyáron a feldolgozóknak.

Őstermelők! NAV ellenőrzések október közepétől

Az adóhatóság megyei, fővárosi igazgatóságai október 15-től vizsgálatot indítanak az őstermelői tevékenységet folytató adózók körében.

Bővülhetnek ősszel az online számlázásban elérhető funkciók

Egyre kevesebb cég van, amely még nem regisztrált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online számlarendszerébe, igaz, a hatályos törvény szerint ezt július elsejéig meg kellett volna tenni.

Működik, vagy sem - ezt vizsgálja a NAV

Újabb razziát indított ma az adóhivatal. Ezúttal olyan vállalkozásokat ellenőriz alaposan a hatóság, amelyek saját bevallásuk szerint nem működnek, más adatok ugyanakkor arra utalnak, hogy mégis csak zajlik valamilyen üzletelés. Sok millió forintról lehet szó.

Egymillió forintos bírság egy tonna jelöletlen terményért

A pénzügyőrök több mint egy tonna ismeretlen eredetű zöldség- és gyümölcsszállítmányt találtak egy tehergépjárműben egy EKÁER ellenőrzés során, Makón. A zöldséget, gyümölcsöt lefoglalták, majd megsemmisítették.

Csirkemell helyett vágott virágot jelentett be az EKÁER-nek: lebukott

Száz tonna étolajat és 48 tonna kristálycukrot foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert egy élelmiszer-kereskedő cég úgy próbálta kijátszani az uniós áfaszabályokat, hogy hamis adatokkal rögzítette a szállítmányt - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.

Egy helyen az összes mezőgazdaságot érintő adóváltozás

Nem könnyű kiigazodni a számtalan adójogszabály között, ráadásul idén több is jelentős mértékben változott. A NAK az elmúlt hetek törvénymódosításai közül kiválogatta a hazai mezőgazdaságot leginkább érintő elemeket.

Már büntethet a NAV, ha nincs online számla

Sok cég még mindig nem továbbítja online a számlázási adatait a NAV-nak. Több vállalat egyeztetést is kezdeményezett a NAV-igazgatósággal bízva abban, hogy a türelmi idő kitolható augusztus végéig.

Kevesebb jövedéki bírságot szabtak ki tavaly

A jövedéki eljárásokat tekintve az elmúlt évben 11 624 esetben csaknem 7,45 milliárd forint jövedéki bírságot állapított meg jogerősen az adóhivatal. Számos aktuális jövedékiadó-változásra is érdemes figyelni. Például a NAV. Augusztus 1-jén hatályba lépett rendelkezése szerint adófelfüggesztési eljárás keretében megnyílt a kisüzemi bortermelők előtt a habzóbor bejelentésének lehetősége.