Back to top

Mégis van türelmi idő az online számlabekötés kapcsán

A vállalatok online számlaadat-szolgáltatásának megkezdésére további 1 hónap felkészülési időt biztosít a szabályozó az utolsó pillanatban megjelent tájékoztatás szerint. Július 31-ig tudják bírságmentesen beüzemelni az adózók számlaadat-jelentésüket, az adatszolgáltatásra kötelezett számlák adatainak 2018. július 31-ig be kell érkeznie az adóhivatalhoz.

Az online számlarendszer indulását július 1-től írja elő jogszabály.

Tekintettel azonban arra, hogy a szükséges fejlesztések és az IT környezet kialakítása a NAV-nál is a napokban zárult le és így arra a vállalatok sem tudtak üzembiztosan felkészülni, a kötelező online adatjelentés éles határideje kitolódik.

A NAV online számla felülete a felkészült cégek jelentéseit július 1-től fogadja, feldolgozza és értékeli, de július 31-ig türelmi időt biztosít a számlaadatok valós idejű bekötésére. Augusztus 1-től azonban  az adóhatóság már ellenőrzi, hogy a cégek valóban eleget tesznek-e a 100.000 forint feletti áfát tartalmazó számlák online jelentési kötelezettségének. 

Az adószámmal rendelkező, belföldi adószámos partner felé áfásan számlázó cégeknek a kiállított számlákról a számlakiállítást követően azonnal, online úton jelenteniük kell a számlák adatait, amely alapján a NAV világosan látja a 100.000 forint feletti áfatartalommal kibocsátott számlákat, illetve ezek összegét, a cég áfakötelezettségét e számlák tekintetében.

A vállalati oldal számára fontos ez a könnyítés, hiszen számos hazai cég vagy  nemzetközi tulajdonban lévő vegyesvállalat is csak a végleges jogszabályok ismeretében kezdte meg a fejlesztést akár a speciális adatstruktúra, az XML előállítása, akár az adatküldési rendszer tekintetében. Saját számlabekötési rendszerünk fejlesztése és használata során is érzékeljük, érzékeltük, hogy hol tart az online-számla fejlesztés az adóhatóság oldalán, komplex IT és áfa ismeretek és kapacitás kellett ahhoz, hogy jó adatfájlok álljanak elő és a riportálás is hibátlan legyen. Bár fejlesztői oldalról fel tudtunk készülni, de a cégeknek többnyire még időre van szükségük, hogy az adóhatóság oldalán is véglegessé váló rendszerhez alkalmazkodni tudjanak, illetve üzembiztosan tesztelhessenek.

Mi a cégek teendője az adatjelentés kapcsán?

  • Az adatjelentés biztonsága érdekében a cégnek a NAV felületén (https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio/start)  kell speciális azonosítókat igényelniük, ezeket a számlázó-, vagy adatriportáló-rendszerükben rögzíteniük, hogy a NAV a beküldött számlaadataikat fogadni és azonosítani tudja.  Az adatjelentéshez a számlázóprogramokat vagy a vállalatirányítási rendszereket kellett adatjelentési modullal kiegészíteni, vagy külső megoldást keresni amelyen keresztül meg lehet kezdeni az adatszolgáltatást júliustól.
  • A kevés számlát kibocsátók vagy a „későn ébredők” számára – akár átmenetileg - opció lehet a NAV számlaprogramja, amely 2018. június 26-án megjelent ugyan, de még nem 100 százalékos az adatjelentési modulja. 
  • A kézi számlákra, számlatömbökben kiállított számlákra a jelentési kötelezettség ugyanúgy vonatkozik! Bár jogszabály nem írja elő, érdemes lehet a kézi tömböket digitális platformra cserélni. 
  • A „későn ébredő” saját vállalatirányítási rendszerrel rendelkező nagyobb vállalkozások számára pedig akár egy külső adatszolgáltatási modul is jelenthet „gyors” megoldást
  • Digitális áfa- és XML-tanácsadás - NAV online számlabekötéshez
  • A számlaadatok NAV-bekötésének sarokköve a számlaadatok XML-formában történő, automatikus előállítása. Áfa- és IT-szakértőink ennek előállításában lehetnek segítségére.
Forrás: 
RSM Hungary

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lecsap a Balatonra a NAV

Átfogó ellenőrzés-sorozatot kezd hétfőn a Balatonnál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az akcióban több száz revizor vesz részt.

Tegnap óta az automatákat is figyeli a NAV

Július 1-jétől már csak olyan étel- és italautomaták üzemeltethetőek, amelyeket felszereltek automata felügyeleti egységgel (AFE), amelyen keresztül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomon követheti az automaták forgalmát - közölte az automaták felügyeleti szolgáltatója, a Magyar Posta (MP) hétfőn az MTI-vel.

Célegyenesbe fordult az online számlázás

A cégek egy része nincs felkészülve a július elsejétől életbe lépő online számlázásra. A szakértők abban bíznak, hogy eleinte elnéző lesz a NAV a mulasztókkal szemben, főként, ha azok tettek lépéseket az online számlázási rendszerhez való csatlakozásra.

Több amerikai termék drágulhat itthon

Az amerikai árukat importáló hazai cégeknek a 25 százalékos uniós védővám ellenére semmiféle pluszbevallást, dokumentumot nem kell benyújtaniuk, a vámkezelés során viszont magasabb összegű vámterhet kell kifizetniük.

NAV: háromszoros büntetés a késve fizetőknek

Jövőre háromszorosára emelkedhet a késedelmi pótlék. A késedelmes fizetések egyik meghatározó oka a forráshiány, így pedig az amúgy is anyagi nehézségekkel küzdő cégek január 1-től közel 3-szor nagyobb „büntetésre” számíthatnak majd.

Már most érezteti hatását az online számlázás

Több mint kétmillió számla érkezett az online számla tesztfelületére június 22-ig. A Pénzügyminisztérium szerint a regisztrációs felületre érkezett adatokból már most kiolvasható, hogy javult az adómorál, a jogkövetési hajlandóság.

Jelentősen átvariálják az adórendszert

Számos egyszerűsítés, teherkönnyítés, egyes adónemek megszüntetetése, de sok kedvezmény eltörlése is szerepel a parlamentnek benyújtott 2019-es adótörvény tervezetben. 5 százalék lesz az UHT és ESL tejek áfája, de 20 százalékkal emelik a netát. Megszűnik a baleseti adó és az eho, csökken a szochó - nyugdíjasok után nem is kell majd fizetni -, de adóköteles lesz a legtöbb cafeteria elem.

Már lehet regisztrálni a NAV Online Számla rendszerében

A július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Online Számla felületén a mostantól elvégezhető regisztrációhoz ügyfélkapus hozzáférésre van szükség.

Mindent tudni fog az állam: 2021-től a vállalkozók adóbevallását is a NAV készíti

Ezt Varga Mihály, pénzügyminiszter jelentette be a NAV vezetői értekezletén, egyúttal bemutatta a hivatal új elnökét, Sors Lászlót.

Online számlázás: nincs haladék

Július 1-jén biztosan elindul az online számlázás, megjelent ugyanis a Pénzügyminisztérium erre vonatkozó rendelete. Egy hónappal az indulás előtt még mindig nem biztos, hogy véglegesek az adatszolgáltatási specifikációk, ami okozhat némi fejtörést a fejlesztőknek.