Back to top

Mégis van türelmi idő az online számlabekötés kapcsán

A vállalatok online számlaadat-szolgáltatásának megkezdésére további 1 hónap felkészülési időt biztosít a szabályozó az utolsó pillanatban megjelent tájékoztatás szerint. Július 31-ig tudják bírságmentesen beüzemelni az adózók számlaadat-jelentésüket, az adatszolgáltatásra kötelezett számlák adatainak 2018. július 31-ig be kell érkeznie az adóhivatalhoz.

Az online számlarendszer indulását július 1-től írja elő jogszabály.

Tekintettel azonban arra, hogy a szükséges fejlesztések és az IT környezet kialakítása a NAV-nál is a napokban zárult le és így arra a vállalatok sem tudtak üzembiztosan felkészülni, a kötelező online adatjelentés éles határideje kitolódik.

A NAV online számla felülete a felkészült cégek jelentéseit július 1-től fogadja, feldolgozza és értékeli, de július 31-ig türelmi időt biztosít a számlaadatok valós idejű bekötésére. Augusztus 1-től azonban  az adóhatóság már ellenőrzi, hogy a cégek valóban eleget tesznek-e a 100.000 forint feletti áfát tartalmazó számlák online jelentési kötelezettségének. 

Az adószámmal rendelkező, belföldi adószámos partner felé áfásan számlázó cégeknek a kiállított számlákról a számlakiállítást követően azonnal, online úton jelenteniük kell a számlák adatait, amely alapján a NAV világosan látja a 100.000 forint feletti áfatartalommal kibocsátott számlákat, illetve ezek összegét, a cég áfakötelezettségét e számlák tekintetében.

A vállalati oldal számára fontos ez a könnyítés, hiszen számos hazai cég vagy  nemzetközi tulajdonban lévő vegyesvállalat is csak a végleges jogszabályok ismeretében kezdte meg a fejlesztést akár a speciális adatstruktúra, az XML előállítása, akár az adatküldési rendszer tekintetében. Saját számlabekötési rendszerünk fejlesztése és használata során is érzékeljük, érzékeltük, hogy hol tart az online-számla fejlesztés az adóhatóság oldalán, komplex IT és áfa ismeretek és kapacitás kellett ahhoz, hogy jó adatfájlok álljanak elő és a riportálás is hibátlan legyen. Bár fejlesztői oldalról fel tudtunk készülni, de a cégeknek többnyire még időre van szükségük, hogy az adóhatóság oldalán is véglegessé váló rendszerhez alkalmazkodni tudjanak, illetve üzembiztosan tesztelhessenek.

Mi a cégek teendője az adatjelentés kapcsán?

  • Az adatjelentés biztonsága érdekében a cégnek a NAV felületén (https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio/start)  kell speciális azonosítókat igényelniük, ezeket a számlázó-, vagy adatriportáló-rendszerükben rögzíteniük, hogy a NAV a beküldött számlaadataikat fogadni és azonosítani tudja.  Az adatjelentéshez a számlázóprogramokat vagy a vállalatirányítási rendszereket kellett adatjelentési modullal kiegészíteni, vagy külső megoldást keresni amelyen keresztül meg lehet kezdeni az adatszolgáltatást júliustól.
  • A kevés számlát kibocsátók vagy a „későn ébredők” számára – akár átmenetileg - opció lehet a NAV számlaprogramja, amely 2018. június 26-án megjelent ugyan, de még nem 100 százalékos az adatjelentési modulja. 
  • A kézi számlákra, számlatömbökben kiállított számlákra a jelentési kötelezettség ugyanúgy vonatkozik! Bár jogszabály nem írja elő, érdemes lehet a kézi tömböket digitális platformra cserélni. 
  • A „későn ébredő” saját vállalatirányítási rendszerrel rendelkező nagyobb vállalkozások számára pedig akár egy külső adatszolgáltatási modul is jelenthet „gyors” megoldást
  • Digitális áfa- és XML-tanácsadás - NAV online számlabekötéshez
  • A számlaadatok NAV-bekötésének sarokköve a számlaadatok XML-formában történő, automatikus előállítása. Áfa- és IT-szakértőink ennek előállításában lehetnek segítségére.
Forrás: 
RSM Hungary

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.

A legális mellett feketén is értékesített tűzifát

A NAV és a Nébih munkatársai Békés megyében ellenőrizték azt a vállalkozót, akiről kiderült, hogy csak az utóbbi időben több mint 12 millió forint értékű tűzifát értékesített feketén.

Indulnak az online számlás NAV ellenőrzések

A NAV megkezdte az online számlázásra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség ellenőrzését. A nem megfelelő adatszolgáltatásért számlánként félmilliós bírság is járhat.

Varga Mihály: jól teljesít az online számla-rendszer

Az online számla-rendszer indulása óta eltelt fél év alatt bebizonyosodott, hogy segítségével szinte azonnal kiszűrhetőek a csalárd gazdálkodók, a kormány legújabb gazdaságfehérítő eszköze nemcsak a jogkövető vállalkozásokat segíti, hanem az államkassza bevételeire is jótékonyan hat.

250 milliós adócsalás szójával

Egymilliárd forint értékben hozott be szóját az országba egy közép-magyarországi vállalkozás, ám az importált áru után nem fizetett adót, ezért a NAV 250 tonna szóját lefoglalt, zárolta a vállalkozás bankszámláját, egyidejűleg büntetőeljárás is indult az ügyben. A vállalkozás több mint 250 millió forint adót nem fizetett be - tájékoztatta szerdán az MTI-t a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Nyolc mázsa jelöletlen zöldséget és gyümölcsöt talált a NAV Csongrádban

Több mint nyolc mázsa jelöletlen zöldséget és a gyümölcsöt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Csongrád megyei piacon – tájékoztatta a NAV megyei adó- és vámigazgatóságának sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

NAV: jövőre a horgászengedély igényléséhez is kell adóigazolvány

Jövőre a horgászengedélyek kiváltásához is szükség lesz az adóazonosító jelet igazoló okmányra - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.

Gyorsan kell dönteni a csoportos adóalanyiságról

Január közepéig kell dönteniük a kapcsolt vállalkozásoknak, hogy szeretnének-e csoportos adóalanyiságot vagy sem. Ha lemaradnak a január 15-ei határidőről, akkor már csak 2020-tól választhatják ez a lehetőséget, ami pedig - hosszabb távon - érdemi adómegtakarítással járhat. Igaz, ehhez több, olykor bonyolult feltételnek is meg kell felelniük a cégeknek.

MAZARS: Nehéz helyzetbe kerülhetnek a magyar leányvállalatok

Akár az adóellenőrzés akadályozásának is minősülhet és bírsággal is járhat, ha egy magyar leányvállalat a külföldi anyacége által használt rendszerben, és nem magyar nyelven vezeti könyvelését – hívta fel a figyelmet a MAZARS. A leánycégeknél azonban sok esetben nincs elegendő erőforrás, hogy egyszerre feleljenek meg a nemzetközi és hazai előírásoknak.

Alma és szilva kerül a pálinkafőző üstökbe

Lendületet kap a pálinkafőzés – erről árulkodnak a legfrissebb adatok és ezt jelzik előre a szakmai várakozások is. A hivatalos bérfőzdéknél és az otthoni pálinkafőzésnél is növekedés tapasztalható. Mostanában főleg alma és szilva kerül a főzőedényekbe, amit a gazdák a nagyon alacsony felvásárlási árak miatt nem adtak el nyáron a feldolgozóknak.