0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Mégis van türelmi idő az online számlabekötés kapcsán

A vállalatok online számlaadat-szolgáltatásának megkezdésére további 1 hónap felkészülési időt biztosít a szabályozó az utolsó pillanatban megjelent tájékoztatás szerint. Július 31-ig tudják bírságmentesen beüzemelni az adózók számlaadat-jelentésüket, az adatszolgáltatásra kötelezett számlák adatainak 2018. július 31-ig be kell érkeznie az adóhivatalhoz.

Az online számlarendszer indulását július 1-től írja elő jogszabály.

Tekintettel azonban arra, hogy a szükséges fejlesztések és az IT környezet kialakítása a NAV-nál is a napokban zárult le és így arra a vállalatok sem tudtak üzembiztosan felkészülni, a kötelező online adatjelentés éles határideje kitolódik.

A NAV online számla felülete a felkészült cégek jelentéseit július 1-től fogadja, feldolgozza és értékeli, de július 31-ig türelmi időt biztosít a számlaadatok valós idejű bekötésére. Augusztus 1-től azonban  az adóhatóság már ellenőrzi, hogy a cégek valóban eleget tesznek-e a 100.000 forint feletti áfát tartalmazó számlák online jelentési kötelezettségének. 

Az adószámmal rendelkező, belföldi adószámos partner felé áfásan számlázó cégeknek a kiállított számlákról a számlakiállítást követően azonnal, online úton jelenteniük kell a számlák adatait, amely alapján a NAV világosan látja a 100.000 forint feletti áfatartalommal kibocsátott számlákat, illetve ezek összegét, a cég áfakötelezettségét e számlák tekintetében.

A vállalati oldal számára fontos ez a könnyítés, hiszen számos hazai cég vagy  nemzetközi tulajdonban lévő vegyesvállalat is csak a végleges jogszabályok ismeretében kezdte meg a fejlesztést akár a speciális adatstruktúra, az XML előállítása, akár az adatküldési rendszer tekintetében. Saját számlabekötési rendszerünk fejlesztése és használata során is érzékeljük, érzékeltük, hogy hol tart az online-számla fejlesztés az adóhatóság oldalán, komplex IT és áfa ismeretek és kapacitás kellett ahhoz, hogy jó adatfájlok álljanak elő és a riportálás is hibátlan legyen. Bár fejlesztői oldalról fel tudtunk készülni, de a cégeknek többnyire még időre van szükségük, hogy az adóhatóság oldalán is véglegessé váló rendszerhez alkalmazkodni tudjanak, illetve üzembiztosan tesztelhessenek.

Mi a cégek teendője az adatjelentés kapcsán?

  • Az adatjelentés biztonsága érdekében a cégnek a NAV felületén (https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio/start)  kell speciális azonosítókat igényelniük, ezeket a számlázó-, vagy adatriportáló-rendszerükben rögzíteniük, hogy a NAV a beküldött számlaadataikat fogadni és azonosítani tudja.  Az adatjelentéshez a számlázóprogramokat vagy a vállalatirányítási rendszereket kellett adatjelentési modullal kiegészíteni, vagy külső megoldást keresni amelyen keresztül meg lehet kezdeni az adatszolgáltatást júliustól.
  • A kevés számlát kibocsátók vagy a „későn ébredők” számára – akár átmenetileg – opció lehet a NAV számlaprogramja, amely 2018. június 26-án megjelent ugyan, de még nem 100 százalékos az adatjelentési modulja. 
  • A kézi számlákra, számlatömbökben kiállított számlákra a jelentési kötelezettség ugyanúgy vonatkozik! Bár jogszabály nem írja elő, érdemes lehet a kézi tömböket digitális platformra cserélni. 
  • A „későn ébredő” saját vállalatirányítási rendszerrel rendelkező nagyobb vállalkozások számára pedig akár egy külső adatszolgáltatási modul is jelenthet „gyors” megoldást
  • Digitális áfa- és XML-tanácsadás – NAV online számlabekötéshez
  • A számlaadatok NAV-bekötésének sarokköve a számlaadatok XML-formában történő, automatikus előállítása. Áfa- és IT-szakértőink ennek előállításában lehetnek segítségére.
Forrás: RSM Hungary